[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
In lampile produse de GHL pentru Dennerle sint leduri Cree. Unde sint produse, in State, Italia sau China
habar nu am. Presupun ca in Italia, dupa cum stii in comunitate, aia din care UK se pregateste sa plece,
nu se platesc taxe. Asa ca este irelevant, asa cum am spus marea majoritate a firmelor produc leduri in China.
Mai ai de mancat o paine pina sa ma convingi sa prefer o lampa Zetlight in locul uneia Dennerle, mai ales la
preturi comparative.

Toata lumea se uita dupa profit, presupun ca si tu lucrezi pe un salariu, nu faci munca patriotica. Ca esti om
si incerci sa ajuti cat poti, nici nu am comentat asta si nici nu pun la indoiala. Dar de aici si pina la a argumenta
ca Dennerle umbla exclusiv dupa profit, asta se intelege din postarea ta, e cale lunga. Sa inteleg ca Zetlight
face munca de caritate si nu ii intereseaza profitul? Aici ai dat cu nuca in perete dupa parerea mea.

In rest nu cred ca e cazul sa discutam despre patriotism si alte asemenea lucruri. Mai ai putin si imi doresti sa
trec prin cele mai de cacat spitale din Romania. Am trecut. Si cand a murit tata si in alte ocazii si cand era sa dau coltu'.
Si tot aici sint. Cat oi mai trai. Lucrurile trebuie schimbate aici, nu in UK, dar asta e alta discutie.

In rest sa auzim numai de bine, fiecare acolo unde ii este bine!
O firma precum Dennerle nu isi permita sa isi puna numele pe o porcarie. Asta e motivul pentru care
au ales sa lucreze cu GHL care fac unele dintrele cele mai bune lampi cu leduri in domeniul acvaristic,
lampile Mitras. Asta era si unul din motivele pentru care eu unul prefer Dennerle in loc de Zetlight.
Dar fiecare hotaraste pentru sine.
Multumesc

Pai jurnalul e deschis deja, in aceasta sectiune
Cand o sa incep lucrarile o sa vina si pozele. Deocamdata strang ceea ce mai am nevoie si fac
proiectul pentru mobila de birou.
Ok, e destul de clar, mi-am facut cat de cat o idee.

Tava am sa o fac de 15 cm inaltime in fata si de 30 cm inaltime in spate.
Stratul de drenaj va fi pietris cu grosime de 4 cm si cu un supraplin la 3 cm pe inaltime.
Bonsaiul va fi delimitat de un cadrul din plexi cel mai probabil de 300x300 mm cu inaltime
de 80 mm, mimosa la fel va fi delimitata cu un cadru din plexi (ma refer la locul de plantare).
Iarba rosie va avea o cuva din sticla sau acryl pozitionata peste stratul de drenaj, cuva (tava)
cu lungimea de 600 mm si latimea de 100 mm si inaltimea de 30 mm, va contine tot pietris de drenaj,
dar pentru ca iarba respectiva are nevoie de multa apa, creste pe marginea lacurilor, tava respectiva va
fi plina cu apa tot timpul (sau ceva de genul, apa cu care irig respectiva iarba se va colecta in aceasta
tava, iarba va fi plantata desupra tavii). Pentru iarba albastra, floarea de colt si un muschi scotian nu fac
delimitari, voi avea mai multe sau mai putine duze de irigare in zona respectiva.
Duzele nu sint cele normale la picatura, sint duze pentru spatii mici cu apa in mai multe directii:

http://www.gardena.com/ro/water-management/micro-drip-irrigation-system/duze-pentru-arii-restranse-309646/

La delimitarea zonelor te referi la a delimita zonele cu mai multa apa de cele cu mai putina apa, la nivel de substrat
de plantare, nu si substratul de drenaj? Eu asa inteleg si mi se pare ok.
Tava mea va avea 1,8x0,8 metri, de vreo 4,5 ori mai mare decat a ta. Probabil ca nu voi avea de 4 ori
mai multe plante decat tine, dar sigur vor fi mai multe. O sa ma uit la cerintele plantelor pe care vreau
sa le folosesc. In plus fata de tine voi folosi doua lampi HQL de 125W fiecare, agatate in tavan si reglabile
pe inaltime. Chiar daca asta nu inseamna lumina solara directa, tot e un aport important de lumina.

Stratul de drenaj din pietris ma gandeam sa il fac de 4 cm. si in capat sa am si un supraplin, o teava cu gauri
undeva la 3 cm de fund, teava sa treaca prin fundul tavii si prin stand si sa duca intr-un vas de colectare sub stand.
Si ma gandeam sa ud, controlat, de doua ori pe zi, aproximativ 4-5 litri in total, prin aproximativ 20 de duze la picatura.

Ce parere ai? Sigur, asta e partea teoretica si de aici plec la dimensionarea retelei de picurare, practic o sa vad
daca e suficient sau nu...
Ce grosime are substratul de drenaj din pietris?
Cantitativ poti estima cata apa le dai zilnic in total? La toate plantele.
Multumesc la fel, Paste fericit si tie!

Cel care a luat-o personal esti tu, nu eu. Faptul ca tratezi o firma precum Dennerle, ca de altfel si alte firme in domeniu,
cu sictir, e problema ta. In detrimentul unei firme din China. In fond la ora asta doar putine leduri sint produse in State
sau in Europa, marea majoritate sint produse in China. Asta insa nu inseamna ca lampile facute de chinezi sint mai bune
decat cele facute de europeni sau americani. In final este o chestie de optiune si de raport pret/calitate. Repet unul din
argumentele folosite initial: daca tu consideri ca o lampa pentru un acvariu plantat facuta de niste chinezi care s-au apucat
de business de vreo 10 ani e mai buna decat o lampa vanduta de o firma cu o istorie de 50 de ani in domeniul acvariilor
plantate, ei bine asta mie nu mi se pare ok. Sigur, este optiunea ta, dar nu pot sa fiu de acord, indiferent ca iti place tie
sau nu, cu o asemenea opinie. Nu am nicio legatura cu Dennerle, folosesc ocazional produsele lor, asa incat nu am niciun
fel de partipris. Faptul ca pleci de la o idee preconceputa in legatura cu o firma cu traditie in domeniu mi se pare cel putin
nelalocul lui. Intai ne spui ca pui pariu ca lampile sint facute in China, si cand descoperi ca sint facute in Germania ne spui
ca toate ledurile sint facute in China. Pe bune?! Daca esti un asa mare fan al chinezilor asta nu inseamna ca trebuie sa fim
de acord cu tine. Ai uitat sa precizezi, daca tot discuti de leduri facute in China, ca sint facute de firme occidentale care
au fabrici acolo si ca tot ce este de calitate pleaca mai departe la aceleasi firme din vest, ce ramane merge la fime chinezesti.
Asa ca faptul ca ledurile sint facute in China nu are nicio relevanta in discutia de fata.

Pacatul meu este unul singur, e adevarat ca poate e un pacat mare, ramane la latitudinea fiecaruia: intotdeauna spun ceea
ce gandesc si mi se rupe in paispe daca convine cuiva sau nu. Nu scriu aici ca sa iti fac tie sau altcuiva pe plac si nu ma
intereseaza parerea ta sau a altora despre mine pentru ca nu asta e subiectul principal. Asta sint eu, daca iti convine bine,
daca nu iarasi bine.

Skimmerele pe care le-am facut eu nu au nicio legatura cu topicul, cum nici lampile DIY facute de tine nu ar trebui sa aiba,
in fond dezbateam alternative comerciale. Tu esti cel care a adus in discutie ledurile pe care le-ai cumparat, nu eu, si nu are
nicio relevanta ce leduri folosesti tu cu ce se gaseste comercial pe piata...

In final, nu iau nimic personal, e doar parerea ta. Tu esti cel care stii tot timpul mai bine, nu eu, tu ai sarit cand am spus de
lampile Dennerle (oare de ce?), tu esti cel care ai interactionat cu mine. Daca nu iti convine aceasta interactiune atunci vezi-ti
de treaba ta si nu ma mai baga in seama. E simplu. Ce tie nu-ti place altuia nu-i face. Uita-te in ochii tai inainte sa te uiti in ai mei.

Sarbatori frumoase iti doresc!

P.S. si pentru ca nu ma pot abtine si spun ceea ce gnadesc, parca erai mare fan al englezilor, acum ai devenit fan al chinezilor?!
Noi romanii de rand mai contam cat de cat in scara ta de valori?! (joke alert, ca sa nu iei foc definitiv... )
Silviu am si eu o intrebare: care este regimul de udare pentru plantele pe care le ai aoclo?
Cam cata apa le dai si daca uzi zilnic? Intreb pentru a incerca sa incropesc un sistem de
irigare la picatura automatizat, o sa fie controlat de Profilux, si vreau sa merg pe componente Gardena.
Din descriere are tot lumina putin prea rece pentru un plantat, are leduri 8000K predominant.
Lumina recomandata pentru plantate, indiferent de care tip este, ar trebui sa fie in domeniul
5500-6500K. Lumina mai rece peste 6500K favorizeaza, in apa dulce, dezvoltarea algelor.
Adevarat a inviat!

Cred ca ai putea sa faci testul de nitrati odata la 2-3 zile. Oricat de eficienta ar fi solutia nu se poate observa
o modificare de la o zi la alta...
Adevarat a inviat! Succes si tie!
alex08 wrote:Fain rau!
La maturitate o sa faca senzatie!

Pai da, si asta are carare
Peste o saptamana radacina e posibil sa nu mai pluteasca, asta am si zis, e posibil...
Melcii? Habar nu am, poate au fost ceva oua pe radacina...
Nu tot ce zboara se si mananca Andrei. Lampile de la Dennerle sint facute in Germania, nu in China, de
catre GHL. Daca nici GHL nu face lampi profesionale cu leduri atunci chiar nu stiu cine mai face.

Nu discutam despre ce leduri folosesti tu in lampile tale, si chiar si asa, de unde stii tu ca ledurile pe care
le folosesti tu sint mai bune decat ce foloseste GHL pentru lampile Dennerle? Asta e putin deplasata, hai sa
ne dam si noi mari ca folosim leduri de calitate si ca idiotii aia de produc lampi comercial, firme care asta
fac de ani de zile, folosesc cacaturi de leduri. Pe bune, discutia a cazut in cazul asta in derizoriu. Si skimmerele
pe care le fac eu sint bune si cu toate astea nu am facut niciodata comparatie cu alte skimmere, nu concurez cu
nimeni. Cand si daca o sa concurez pe aceasta piata atunci va afla toata lumea.

In ceea ce ii priveste pe chinezii de la Zetlight, atata timp cat nu imi dau specificatiile exacte e cam greu sa
ii cred doar pe cuvant. Aici vorbim de un plantat, nu de o saratura, unde regulile sint altele. Posibil ca
respectiva lampa sa dea un PAR mai mare, dar si consuma dublu energie electrica. Si daca da un PAR mai
mare comparat cu o singura lampa de la Dennerle e foarte posibil ca sa nu dea in comparatie cu doua lampi,
unde consumul e la jumatate. Da-mi voie sa am mai multa incredere in cei de la Dennerle care sint in domeniul
asta de vreo 50 de ani, decat sa am incredere in niste chinezi care au infiintat firma in 2004.

Si serios acum, ledurile pe care le folosesti tu sint garantate 80.000 de ore? Sa imi dai si mie o sursa pentru asemenea
leduri de unde pot cumpara la bucata... atentie, 80.000 de ore.

Si eu o sa repet la fel de rar ca tine: doua multichipuri cu spectru real acompaniate de 24 de leduri alb 8000K nu cred
ca vor da o lumina mai calda decat daca reduci cele 24 de leduri la minim, caz in care te pisi pe ea de lampa, adica
ai dat banii pe ceva ce nu folosesti. Au folosit 8000K ca sa obtina un PAR mai mare, nu pentru ca au prea multa lumina
calda in cele doua multichipuri. Dar algele in plantat exact catre lumina aia mai rece se indreapta...

P.S. ar fi trebuit sa fac pariu cu tine, dar un pariu asa sa te usture tare, sa nu te mai arunci cu capu' inainte cand habar nu ai
despre ce vorbesti si doar iti dai cu parerea ca sa te afli in treaba... asta vis-a-vis de unde sint produse lampile de la Dennerle....
Cand faci schimbul de apa poti sa incerci sa vezi daca radacina a luat suficienta apa incat sa nu mai pluteasca.
Poti sa o scoti si s ao cureti de muci, desi probabil ca vor mai dispare din ei intre timp.
M.Mihai wrote:
kirucd wrote:
M.Mihai wrote:Lampa Dennerle Trocal LED 80cm/42W pt acvarii 78-95cm 2 buc =1.780 lei
Controller iluminare lampa Dennerle Trocal LED Control 1 buc = 703 lei
total 2483 lei
Cel putin asa am un consum de 84W fata de 200W
Ma gândesc sa iau doar o bucata pe cea de 48W poate face fata si patrunde lumina pana la fundul acvariului, asa scap mai ieftin

Problema nu este adancimea, vei avea o lumina buna si la fundul acvariului. Problema este de latimea iluminarii, o singura
lampa inlocuieste 2 tuburi T5 si nu iti va lumina pe toata latimea bazinului, sau cel putin nu cu aceeasi intensitate.
Pentru o latime de 50cm ar trebui folosite doua lampi. Poti sa incerci cu cea de 48W dar ai aceeasi problema cu latimea.
Daca vei avea plante pretentioase la un moment dat o sa ai nevoie de inca o lampa. Si atunci poate mai bine iei in prima
faza 1 lampa de 42W si controllerul, vezi ce si cum, si daca ulterior ai nevoie mai iei inca o lampa de 42W.

Depinde si de ce plante vei avea in bazin, ce cerinte de lumina au.

Da inca nu sunt decis ce sa aleg, Lampa Dennerle Trocal LED 42w, neaparat 2 buc si mai tarziu sa iau un controller sau Zetlight ZT 6400 care acopera toata suprafata si are tot ce trebuie singura problema fiind cei 8000K si consum dublu

Problema principala la aceasta lampa in opinia mea sint ledurile, nu stim exact ce leduri sint folosite si in ce cantitati.
Faptul ca la 200W ai o intensitate luminioasa la jumatate comparativ cu cealalata lampa mie imi spune ca ledurile
respective sint unele ieftine si nu performante, avand un consum dublu. Varianta Dennerle e ceva mai scumpa
in varianta cu doua lampi si controller, dar cred ca nu exista comparatie intre cei doi producatori.
Andrei, 8000K este o temperatura mai rece, nu mai calda decat 5500K. In plus, da-mi voie sa am mai mare
incredere intr-o firma gen Dennerle, care vinde produse pentru acvaristica de apa dulce de zeci de ani cu succes,
decat o firma din China care a descoperit peste noapte ledurile...

Multichipurile alea de care spui tu nu stim de care si cate din fiecare sint, producatorul nu ne spune exact ce leduri contine lampa.
Doar generic doua grupuri multichip de 410-630 nm. E un pic cam generic, nu crezi?

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: