[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Message
stiu ca la suprafata o fi un africanist forever


Io nu inteleg de ce africanistii astia nu raman ei la preocuparile lor. Se apuca ei de plante sa ne dea cu firma in cap astora care ne chinuim de ani de zile.

Glumesc. Cu cat mai multi plantisti cu atat mai bine, din punctul meu de vedere. Felicitari inca odata dom' doctor.
Dar, solul ADA este recunoscut ca scazator de pH...o scriu si producatorii pe instructiuni


I know. De-asta si intrebam. Si uite asa inteleg acum si de ce Tom Barr nu mai foloseste controller de pH.
Foarte misto acvariu pentru dimensiunile lui. Dar "gazonului" de moss nu ii dau viata lunga. Cel putin nu si mentinand estetica.
As fi curios, totusi, ce se intampla daca il tunzi sistematic. Poate asa sa inceapa sa ocupe mai mult loc si pe orizontala... Merge incercat daca tot ai spatiu de exeprimentat.
Nu adaug CO2 (de fapt nu mai adaug din iunie de cand s-a gatat butelia)


Si pe vremea cand bagai, cum se intelegea controlleru' cu solu' ADA AS II?
Nu il baga in ceatza (pe controller) scaderea de kh /ph pe care o promite ADA AS? Sau doar o promite?
cesrobis wrote:si oxigenarea se asigura si cu ajutorul radacinilor plantelor. Poate gresesc....


Nu gresesti deloc. Nici mama incalzitoarelor de substrat nu va asigura un schimb de gaze la nivelul substratului asa cum o fac radacinile plantelor. Multi au constatat asta si nu il mai folosesc demult.

Ia vezi aici toate avantajele incalzitorului de substrat


Articolul ala e foarte tare ca toate cele scrise de Sandu, dar e scris acum 2 ani, Porc. Intre timp lucrurile s-au mai "limpezit" in legatura cu utilitatea incalzitoarelor de substrat. A nu fi inteles gresit, eu nu zic ca cine il are trebuie sa il arunce. Dar inca de cand am auzit de scula, mi-am pus problema urmatoare: ok si curentii aia de convectie nu fac mai mult rau decat bine in cazul anumitor substraturi?! Se pare ca banuiala mea s-a adeverit.

Toate cele bune.
Am un deja vu...


Rebella, sagetica aia este un "shadow", iti indica doar ca acel topic a fost candva acolo si nu mai e. E in alta parte, in alt subforum. Daca dai click pe ea te duce acolo unde trebuie. Asta inseamna ca de acum inainte urmaresti discutia respectiva in subforumul respectiv. In cazul de fata, topicul nu mai e la "carciuma", ci la "plante". Nu este un bug.

De altfel in phpbb, exista si optiunea ca atunci cand muti un topic, nici macar sa nu mai lasi acel shadow in urma. Se muta de tot.
Ca o alta intrebare, daca gasesc 965/930 sa merg pe seria asta? stiu ca ar fi mai bine pt inaltime mai mare


Seria "9", inseamna un indice de redare a culorii mai bun. Desi au de obicei un numar mai mic de lumeni (na ca am zis si eu cu lumenii ) arata mult mai bine ochiului, deci si in poze . Adica sunt mai apropiate de lumina naturala. De asemenea, desi nu se precizeaza nicaieri explicit, din observatiile mele uitandu-ma pe spectre, seria 9 are un spectru mai ... nu stiu cum sa zic, mai continuu.
Userul D3M0 este acum cunoscut ca V.Sorin
naiba stie ce se intimpla daca pui un incalzitor de substrat sa "invirta" apa printr-un sol ADA


Pai eu il am deja acasa , asa ca pot sa-ti zic ce scrie pe el. Referitor la agitarea apei prin substrat, cel putin. (Instructiuni citite in graba ca inca nu am setat acvariul)
1. Substratul NU se spala inainte de folosire
2. Nu se indreapta jetul filtrului direct spre substrat.
daca imi aduc aminte bine (nu garantez pentru asta) mai e si
3. Se aspira cu atentie, mai putin temeinic decat alte substraturi.

Probabil ca ideea e sa lasi nutrientii aia acolo unde sunt, nu sa ii diluezi in coloana de apa.
RSV wrote:ADA Aquasoil(nu ma intrebati ce si cum ca nu stiu sa va zic) si surpriza a fost o cantitate foarte mare de N si P la teste


Pai asta nu mai era demult un secret... credeam ca se stie deja de aici: http://www.barrreport.com/barr-report-newsletter/3363-barr-report-newsletter-analysis-sediments.html

Oarecum pe la limita subiectului, hai sa zic: si eu am inceput, tot invartind problema pe toate fetele, sa cred ca acele culori ale plantelor din acvariile lui Barr, nu se datoreaza unei anumite proportii atent studiate ale PO4/NO3 ci a solului ADA. Cei care folosesc sau au folosit EI stiu de eterna problema a ne-mai-inrosirii plantelor care de obicei sunt rosii si frumoase, gen Didiplis, Aromatica, Macrandra etc. De aia am tinut mortis sa fac rost de ADA AS si sa vad ce iese, evident continuand sa dozez EI. Cu toate astea este exclus sa te bazezi doar pe ce contine substratul in cazul unui acvariu de genul olandez. Plantelor nu le vor fi suficienti macronutrientii de acolo. Cel putin nu in cazul in care intentionezi sa folosesti un EI mai castrat, asa... Adica nu vei putea nici macar cu ADA AS sa dozezi in coloana apei doar K si micro. Substratul te va ajuta cu singuranta, dar nu te va salva in cazul unei eventuale carente indelungate.

gengiskhan wrote:Pe de o parte il avem pe Tom Barr cu metoda sa de fertilizare Estimative Index pe care am folosit-o si eu cu mare succes in ultimele 7 - 8 luni. Aici e vorba de aditie oarecum nerestictiva de macroelemente si ajungem usor la ale macroelementelor care s-ar putea sa-i sperie pe cei mai slabi de inima. Aceasta metoda functioneaza - evident -, are rezultate foarte bune si este logica. [......]

Din punctul meu de vedere, exact diametral opus vad metoda de fertilizare ADA



Si? Nu exista un singur mod corect de a seta un bazin plantat. Fie el nature, jungle, olandez si ce-o mai fi... Daca ar fi asa ar fi chiar trist. Toti am avea acvarii cu plante grase si frumoase, aratand toate la fel, toate de aceeasi culoare, nimeni nu ar mai avea probleme si forumurile de plantate ar disparea. . Candva acvariile olandeze erau tratate dupa "metoda" "Don't touch! It will break", si nici vorba de EI sau PPS.

Aaa si inca ceva. Tot ceva ce am aflat de pe (mai multe) forumuri de afara. Nu credeti tot ce zice Amano, mai ales in descrierile parametrilor acvariilor lui. E celebru, ca nu zice tot, ca mai omite cate una alta, ca mai scapa cate o eroare... iar cand e invitat la cate o conferinta/simpozion/etc live, nu raspunde niciodata direct si clar la intrebarile astea tehnice.

gengiskhan wrote:Pentru ca am trecut de la EI la ADA[...]


Stii ca nu mai "fabric & vand" solutia aia (decat la cerere si atunci foarte greu), asa ca ma cam doare in pasta pixului de ce metoda foloseste unul sau altul, mai departe decat strict la nivel de discutie, dar sa stii ca ADA si EI nu se exclud. Ia vezi cu ce substrat sunt setate acvariile lui Tom Barr in ultimii ani. Toate, fara exceptie.
Cred ca am dat in mania mutarii topicurilor. Sau ati dat voi in mania postarii la "Carciuma".
Mutat la DIY.
In nici un caz nu e subiect de carciuma. E mult prea interesant. Mutat la plante.
dimineata si seara cu o carpa ma plimb pe suprafata apei si adun cat pot de mult pojghita, dar se face iar
sifonare substrat


Bai nene... parca e o traducere cu Google translate... Suntem departe de a fi Academia Romana, dar sfatul meu ar fi sa zabovesti un pic mai mult asupra formularii, macar, daca nu a gramaticii. In primul rand pentru ca nu se intelege mare lucru si lumea nu va avea rabdare sa citeasca astfel de postari si deci nu vei primi raspunsuri. De asemenea scrierea cu "k", limbajul de IRC, cum s-ar zice, nu e agreat aici. Ai preview si ai si edit un timp.

Revenind on-topic, pojghita aia poate fi de la praful sau fumul de tigara din camera, daca acvariul este open top, dar cel mai adesea inseamna o incarcatura organica mare a apei, provenita dintr-o curatenie deficitara. De exemplu filtrul spalat prea rar, apa schimbata prea rar, suprapopulare, insuficienta atentie acordata aspirarii substratului etc. De asemenea o incarcare mare a apei cu substante organice poate duce si la "topirea" unor plante.

Toate cele bune.
Multumim Mike. Abia asteptam.
Daca ai avea mai multe plante in acvariu, dese si frumoase, atunci puii de vivipari ar avea mari sanse sa scape chiar daca "depunerea" are loc direct in bazin. Cu ocazia asta s-ar intampla si o mica selectie naturala. Scapa doar aia rapizi si destepti.

Exista plante nepretentioase si usor de intretinut, care pot creste si in acvarii mai putin dotate. Nu mai pun la socoteala frumusetea de neegalat (dupa parerea mea) a unui acvariu plantat frumos.


Uite asa, cu o subtilitate de diplodoc, mai incerc din cand in cand sa trag pe unii incepatori de partea plantatelor...

Toate cele bune.
Daca ti se pare prea inalt de 50 cm ....... fa-l de 45 cm


Fa inaltimea de 50. Eu am 45 si plang pentru ca nu pot creste asa cum trebuie plantele. Mai toate stem-urile se pot face mai inalte de 30-35cm cat ti-ar ramane coloana de apa efectiva.
Fa latimea de 60. De ce? Uite de-aia, ca sa poti pune emoticonul asta dupa ce il faci: " " Din moment ce vrei open top, presupun ca vrei plantat.

Mmmm, un acvariu plantat cu latimea de 60cm......

Spor!
Fiecare ati zis cate o bucatica de adevar...

Nu apar de la mancare prea multa. De fapt nu "apar". Teoria generatiei spontanee a fot combatuta cu succes cam demult, deja. Se introduc in acvariu intr-un fel sau altul. Mancare vie, plante sau tehnica infestate etc. O cantitate excesiva de mancare data animalelor din acvariu le face sa prolifereze. Daca au ce manca traiesc mult si bine, cresc si se inmultesc devenind deranjante. Nu dispar nici in cel mai ciclat si setat bazin, daca mediul le e propice.

Ca sa o scurtez, nu dispar, punct. Nu stiu sa existe ceva care sa le omoare pe ele dar sa lase in viata pestii si alte vietati dorite. Sunt foarte rezistente.
Pot fi insa, tinute sub control, intr-adevar, imputinand hrana, imbunatatind metoda de hranire (astfel incat sa nu ramana hrana neconsumata de la o masa la alta), pastrand o curatenie luna in acvariu, aspirand temeinic substratul etc.

Bun, sigur ca daca te apuci sa arunci in acvariu un borcan de furadan, hipoclorit, fenol, sau mai stiu eu ce otrava, bineinteles ca planaridele vor muri. Dar la fel si tot ce mai traieste pe acolo si nu cred ca asta e scopul.

Daca s-au inmultit deja foarte mult, functioneaza foarte bine (testat) metoda aia de acum 1000 de ani cu saculetul cu carne si cu paharul/cana. Daca e cazul si nu stii deja, pot detalia. Aceasta metoda le imputineaza spectaculos, dar atat. Nu vor veni toti viermii pe saculet nici daca faci dresaj cu ei.

Singura metoda de combatere este reset-ul bazinului, cu schimbarea substratului si dezinfectarea cu simt de raspundere a tehnicii si a bazinului in sine. Tot ce nu a fost dezinfectat, pentru ca nu a putut fi, nu se mai refoloseste (de exemplu vechile plante).

Toate cele bune.
gengiskhan wrote:Nu stiu in cazul lui Val ce kh avea el in acvariu la ph 5, ne poate spune

kh=1 si din calcule si din masuratori, facute in asa fel incat sa pot masura in pasi de 1/4. Adica 20ml de apa in loc de 5.

gengiskhan wrote: Ideea de pH scazut, deci NH4 ne-periculos nu e corecta. Chiar daca nu e periculos la pH mic, tot apare in teste. Ei bine, culmea, nu apare. Deci cineva tot il reduce, nu?

Aaa, nu neaparat. Nu tin mortis sa ma autocontrazic asa ca trecem brusc peste aia cu bacteriile. Oricum ele pot exista in continuare si hali amoniacu' produs in substrat, sa zicem. Dar amoniacul liber din apa, intr-un acvariu cu plante care merg din plin, va fi aproape instantaneu consumat de acestea. Plantele vor prefera amoniacul ca sursa de azot, inaintea nitritilor sau nitratilor. Deci intr-un acvariu plantat, cu plante sanatoase, absenta amoniacului (si sarurilor de amoniu) din masa apei are o explicatie simpla.

Am indoieli ca asta a fost cauza in mod direct.
Zi-ne, te rog, cam CAT Mg ai dozat saptamanal, doza asta saptamanala in cate era impartita si sub ce forma era Mg? Sare Epsom sau altceva? Solutie sau solid? Era de incredere sursa de magneziu? Puritatea cam de ce ordin era?

Aditia de magneziu, in sine, nu are aceste efecte, doar daca nu ai scapat borcanu' cu sare amara in acvariu...

Toate cele bune.
de cand ambagat magneziu, mi s-au spart plantele


Si eu as vrea sa aflu ce ai vrut sa zici. Asta face in total doi Andrei curiosi... dar sunt sigur ca si alti colegi ar vrea sa stie...


alexnbv wrote:La ce consecinte sa ma astept in urmatoarele zile.....dupa ce am bagat supra doza de easycarbo..


Glutaraldehida e foarte toxica dar durata ei de viata intr-un acvariu normal era destul de mica. Undeva pe la 24 de ore, parca. Deci nu. Nu se acumuleaza in substrat sau alte asemenea. Acum nu mai stiu sigur daca era vorba de durata de viata sau viteza de descompunere, durata de injumatatire a concentratiei. Ideea principala mi s-a parut ca nu se poate acumula. Asta inseamna ca, in cel mai rau caz, niste schimburi de apa mai micute sau unul masiv, iti va rezolva problema asta.

gengiskhan wrote:CO2-ul este usor inlocuit de O2 in apa, adica O2 se dizolva in apa mult mai usor decat CO2-ul.

Este exact invers. CO2-ul este mult mai solubil decat O2. Mult. la 25 de grade celsius si 1 bar poti dizolva in apa dulce:
- 1450 mg de CO2 la 1 litru de apa
- 8,3 mg de O2 la 1l de apa.

Din cate am mai citit pe ici pe colo, pH-ul si concentratia dioxidului de carbon pot mai greu cauza socuri. Ceea ce ni se pare noua de obicei soc de pH este un soc de TDS. Sigur asta e valabil la transbordarea pestilor dintr-un acvariu in altul. Nu e cazul aici.
Humbert wrote:cred ca se inteleg ce intreb: cum anume afecteaza modificare brusca a concentratiei de H+ pestii? ce se intampla mai exact cu ei?

Nope. Aici e mai mult decat banala chimie. Poate unu de meserie sa nezica ce si cum. Minnardy?


Toate cele bune.
 
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com