Message |
|
In schimb e o mica problema legata de solubilitatea mica si disocierea mare a gazelor in/din apa la temperatura mai ridicata. Un 25-26 grade e o temperatura potrivita pentru marea majoritatea pestilor. Vorbesc de cei folositi in acvaristica de hobby.
|
 |
|
Omu zise ca a vazut pe melci gelatina. Si singura sursa de gelatina este chiar acel mucus de care am zis mai devreme. Valabil si la melcii terestri, ca sa zic asa. Ca pomaceea e cam amfibiu, juma acva, juma tera.
Cand depune pomaceea scoate un pliu al mantei si prin rulare il transforma in tub, prin care depune ouale sub forma aia de cocon. Corect ce ai zis. Numai ca pomaceea nu depune mucus peste oua din diverse motive, stie el mai bine ce face acolo, ca e cu mult timp inaintea bipezilor pe pamantul asta.
PS. Legat de crestrea si inmultirea lor am avut parte din plin mai bine de 2 ani si cam stiu ce le place si ce nu. Chiar recent am aruncat 3 coconi.
|
 |
|
Apa nu se stabilizeaza, asa este ea de cand a aparut.
Filtru intern ai din asta ?
Sau asta?

|
 |
|
Nope. Expresia e putin supraevaluata. Acel mucus este excretat din niste glande si il ajuta pe mister melc sa alunce si implicit vascozitatea crescuta sa mentina o etansare a piciorului de diferite suprafete. In anumite cazuri produce mai mult mucus, aceste cazuri sunt cand nu ii convine ceva in apa. Cam acelasi lucru cand la biped ii intra ceva in ochi si incepi sa lacrimezi puternic. Pluc ca in general melcii ca si pestii produc tot un mucus pentru protectia exterioara si evident ca in acelesi cazuri mentionate mai sus se produce o secretie mai puternica ce se poate observa ca o masa gelatinoasa in jurul lui.
|
 |
|
Pai e "bomba" cu CO2 branduita. Sunt si alte firme producatoare. Ca eficienta poate este putin peste sau sub celelalte dar in principiu mult sub sistemele presurizate.
Este un compromis mai mult prin prisma show of-ului, decat a raportului cost/eficienta. Parerea mea. Ori trantesti clasica bomba cu zahar, gelatina si drojdie ori investesti intr-unul presurizat.
|
 |
|
Pai daca nu folosesti acum fertilizare cat bagi co2 si lumina e cam degeaba pentru plante. Poti incepe deja cu un sfert din doza normala. Astfel nu vor castiga batalia algele in fata plantelor slabite.
|
 |
|
Cornierele de plastic pe muchii ar fi doar de estetica sau in caz de agitatie sa nu lovesti sticla direct pe muchie sa-l spargi. La capitolul ranfosare acel plastic nu sta lipit de silicon, adica cel putin la cat apasa apa pe sticla. Fiind sticla de 6 mm si la o inaltime de 40 cm nu cred ca ai nevoie de intaritoare, plus ca acvariul e destul de scurt.
|
 |
|
In partea stanga sus sub sigla ai Link-uri utile. Primele doua, Ghidul incepatorilor si Ciclul azotului le citesti pana te plictisesti.
Spor.
PS. Din start iti recomand sa nu cumperi pesti mai devreme de o luna de zile. In acest timp rasfoiesti forumul si urmaresti discutiile active pentru aprofundarea cunostintelor si pentru a elucida acele mistere care dau de furca acvaristului incepator.
|
 |
|
Poate sa fie testerul galben spre alb si el sa aiba 10 ppm co2 in apa. Vezi ca pe aci a pus cineva un link catre o problema discutata in legatura cu testele astea. Trebuie stiut exact ce e in acvariu si ce apa e in test, nitica matematica si stii un pic mai bine ce si cum.
|
 |
|
Un filtru intern poate fi mai galagios decat unul extern, diferenta o face mediul in care se afla. Ghici ciuperca ce-i?
Poti folosi picioruse sintetice pasla/cauciuc mai mari, lipite pe fundul canistrei incat vibratiile datorate pompei sa nu se transmita in masa acvariului. Si de obicei un zgomot intr-o incinta inchisa total sau partial este amplificat de rezonanta.
|
 |
|
Detalii, detalii, detalii....
Ce pesti , marime, ce filtru, ce medii filtrante, substrat, hranire, cu ce hrana ....... ?
|
 |
|
Pana la urma si un acvariu de 180 litri, hai poate si 160, e mult mai bun pentru combinatia aia de pesti. Asta in cazul in care nu gaseste sau nu are fondurile necesare pentru un acvariu mai mare. Daca doreste poate sa mearga si pe varianta achizitionarii second hand. Depinde cum vede lucrurile si daca are rabdare sa curete si sa dezinfecteze acvariul. Oricum face un efort odata, si asa stie ca pestii vor fi mai bine. Nu recomand varianta asta, poate ramane si cu acvariul actual, dar ar fi bine sa scoata din decoruri incat sa creeze spatiu de miscare pentru pesti si bineinteles cel mai important sa achizitioneze un filtru cu spatiu pentru medu biologic. Asta fiind impetuos necesar indiferent de acvariu.
In rest sa aiba aceeasi pasiune pentru pestiuci.
|
 |
|
Sunt compatibili, dar intr-un acvariu de 250-300 litri si un filtru extern mai maricel, cu minim 2-3 litri de mediu biologic bun.
Altfel, eu la un acvariu net de 60 litri cu o mana de endleri undeva la 25, plus maxim 30 creveti am un filtru extern Eheim 2215 cu 2 litri de siporax.
Ia fa tu un calcul sa vezi cat de bine le e la discusii aia. Ca ii vezi tu ca se comporta cat de cat bine asta nu inseamna ca le este si bine. doar opinia mea.
Mai am 8 scalari, tinerei, in 180 litri, vreo 15 rummy nose si 8 ottocinclusi. Acvariul e filtrat de un Tetratec ex 1200 cu aproape 3 litri de siporax.
|
 |
|
Steriopol wrote:
Va urmaresc pe toti de multa vreme ...
Doar urmarit, daca citeai printre randuri " de multa vreme" nu mai aveai combinatia aia fatala de pesti + acvariu. Sincer.
Ok.
Mai are rost sa te intreb de ciclare, medii filtrante mai multe la ce incarcatura biologica e acolo, rutina de mentenanta, etc?
M-am uitat, mai mult impins de un dor de a ajuta, la filmulet. E un pic cam gluma ce ai acolo. Poate o sa te simti ofensat sau sa crezi ca sunt putin prea dur.
E, nu te inseli.
Cum zice si englezu. So is the life, the you die.
|
 |
|
O fi ultimele lui momente pe partea asta de viata. Cine stie ce nivel de 1-2 ppm amoniac e pe acolo.
|
 |
|
Alge diatome, brown algae. Dispar singurele in timp. Plantele mor ca nu s-au adaptat la noul mediu, nu si-ai format inca sistemul radicular, procesele esentiale de la nivelul radacinilor, mediul din jurul radacinilor inca nu are mare parte din incarcatura biologica naturala, etc. Rabdare, multa rabdare si informare.
Uite aici un articol. Iti recomand sa-l citesti cap coada de minim 2 ori.
ARTICOL
Iar pestii sunt Epalzeorhynchos frenatum (Labeo frenatus) , cunoscuti si sub denumirile populare de Albino Red-Fin Shark, Albino Rainbow Sharkminnow. Asta ca sa poti cauta pe net caracteristicile si cerintele lor.
|
 |
|
Depinde de ce acvariu dispui, ce apa ai la teava, cat esti dispus sa investesti in echipamente si cele auxiliare acvariului, ce iti place, etc. Sunt multe variabile, daca e sa tii cont , evident, de cerintele pestilor. Daca nu, vorba aia sky is the limit. Dupa cum ai vazut, sunt acvaristii cu carasi, scalari si betta in 30 litri, fara filtrare.
|
 |
|
Adrian Ionut wrote:@eugen.popp
Da ce, n-ai pereti!? Parca arata mai bine colectia intr-o vitrina ca cea de mai jos (home made  )... nu!?

Bunicu a fost mecanic de locomotiva, pe timpul razboiului a stat si la patul pustii dar si cu lada de scule dupa el, fiind de meserie. Pana la 5 ani am stat la "tara", zic asa ca de fapt e oras si mereu ma duceam la depou sa vad si eu pe acolo. Plus mult timp dupa in vacantele de vara numai pe acolo am salasuit. De la el cred ca mi-a ramas placerea de a fi moscolit de ulei/vaselina si rugina pe maini, haine, fata, ochi.
Sa nu zic de plimbari in locomotiva si altele.
|
 |
|
Tetra AquaSafe, JBL Biotpol Plus cu toate variantele ne/concentrat cu tot felul de extracte, Sera Aquatan, etc. Daca radsfoiai forumul si sus sub sigla la Link-uri Utile gaseai informatii cu duiumul.
Spor.
+1 Adriane. Nu-ti mai cere scuze ca nu ai calomniat si nici calcat pe adidasi. Care are cap intelege, care se bosumfla poate sa-si stranga jucarelele si sa se duca in casa la mamica. Nu?
|
 |
|
Deschizi un jurnal cu poze si detalii, iar de acolo vezi tu pe parcurs cati o sa te bage in seama.
|
 |
|