[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: scificuss
Forum Index » Profile for scificuss » Messages posted by scificuss
Message
Pentru "batranii" forumului, nu aruncati cu piatra.

De ce nu incerci cu un filtru deschis, tip sump. Unul la 40-50 litri plus filtrarea te tip wet&dry face toti banii. Dezavantaje exista, pompa cu un consum mai mare pentru a putea ajunge la acelasi debit cu cel al unei canistre inchise, zgomot - aici e cam relativa treaba, evaporare marita - dar si aici e rezolvabila, daca acvariul este plantat si introduci co2 multi zic ca il scoti repede, dar daca circuitul apei este unul relativ calm, fara partea de picurare si aerare ( dry ) pierderea e cu maxim 10-15% mai multa decat uzual prin schimbul de gaze. Avantaje ar fi date de un spatiu enorm fata de o canistra, la un cost mult mai redus, posibilitatea mutarii incalzitorului din acvariu, o mentenanta a mediilor mult mai lejera, chiar fara oprirea pompei, efectuarea de tratamente, utulizarea mediilor de filtrare auxiliare - chimice la fel, fara sa deranjezi celelalte medii si bineinteles mult mai rapid si convenabil decat desfacerea canistrei si bineinteles ca si mai sus, daca introduci co2 in sump vei tine toate echipamentele necesare introducerii si controlului co2-ului.

La fel as putea si eu sa-ti dau un sfat cu un Tetratec Ex 2400, dar iar vin unii si arunca cu pietre in mine si zic ca am atitudine de posesor de logan cu folie pe geamuri si eleron supradimensionat.

Nu am batut in cuie o grosime de 10 mm. Normal ca daca gasesti si mai gros sa mergi si asa. Ideea e ca se hotarase la o inaltime de 60 cm si o lungime de doar 150 cm. Cu fund dublu si intariturile de rigoare pe o suprafata rigida si stabila sta bine merci. Si daca sticla e slefuita bine incat sa scoata punctele generatoare de fisuri poate sta cu mai putine griji.

Acum la o lungime de 2 metri, chiar daca il face de 40 cm inaltime parca nu mai merge sticla de 10 mm. E lungimea prea mare ca sa nu iei in considerare si alte deformari aparute dupa umplerea bazinului.

Si legat de problema colegului cu acvariul spart, nu stiam ca are date gauri de supraplin, dar a "ajutat" mult la succes si fundalul de pulistiren. Nu mai stiu pe unde am citit, cateva forumuri de pasionati in monster fish, au avut probleme de genul tot din cauza fundalurilor si a gaurilor de supraplin.
Nu recomand foi duble pentru acvarii inalte. Lipitura cu fetele laterale mici se face doar de una din foi si la inconvoiere o sa apara fenomenul de exfoliere. Crac, si multa apa prin casa.

La 60 cm inaltime este aproape suficienta sticla de 10 mm si intaritoarele aferente. Obligatoriu fund dublu. Sticla gasesti mai peste tot in Ploiesti, dar preturile difera in functie de furnizor si cat de mare e foamea comerciantului. La Vispesti, spre hipodrom langa liceul de politie, au si posibilitatea sa slefuiasca canturile. Mai ai Valras peste calea ferata, in vest.
Sau de filtrare, caracteristicile apei si bineinteles mentenanta acvariului, aici intrand schimburile de apa si sifonarea substratului, eventual curatarea filtrelor mecanice rapide la intervale mai scurte de timp pentru o eficienta marita.

Logic ar fi sa facem un exercitiu de imaginatie cam cat de mare e stomacelul pestilor si sa-i hranim, ochiometri, putin sub acea limita. Poate peste limita dar tinut cont de ce am zis mai sus.

O rutina de hranire se face dupa testari si observari zilnice.


Pai atunci nu e zeolit.

Urmeaza despicarea firului in paispe. Aveti cuvantul.

Sorry, renunt ca vreau sa am parte de liniste. Sau daca o sa revin cu comentarii o sa fie dupa revelion.




Sarbatori fericite sa dea Domnu' mai multa minte romanului si sanatate, evident.
Pai e cam logic. Suprafata pe care se formeaza coloniile de bacterii si care va functiona la o capacitate normala este chiar suprafata granulei de zeolit. Zeolitul este un mineral compact cu o porozitate redusa pana la inexistenta. Daca era sa functioneze cu zeolit functiona fain frumos si cu carbunele activ.

Iar prin structura sa zeolitul face altceva. Nu iti fie teama sa cauti mai multe informatii.
Era la misto. Ai toata libertatea sa il formulezi corect.
Nu are treaba ca folosesti filtru colonizat. Ajuta, maxim 10% in privinta diatomelor.
Mai nesuferit e un pomaceea decat 20 maidanezi. Nu are rost sa mai comparam de ce ca se prea stie.

Revin, poate asa mai afla si altii noi veniti. Maidanezii se inmultesc daca au ce sa manance. PUNCT.

Chiar tind sa cred ca sunt un excelent indicator al acvaristilor, unii se bat cu pumnul in piept, care cred ca ce fac ei in acvariu este bine.


Propun un nou mod de catalogare : MAIDANEZOGIN. Care apare pe aci si se plange ca i se inmultesc excesiv maidanezii, in fara faptului ca nu ii deranjeaza sau chiar urmaresc acest aspect, sa fie tratati ca super mega incepatori, indiferent de ce spun si care le este opinia vis-a-vis de catalogare.


In acvariul cu endleri am ph de aproape 8 si duritate 14 gh 11 kh si tot nu se inmultesc. Rar vad 4-5 mici, mai mereu pe substrat ca de pe sticla nu prea au ce sa pape. Am si frunze uscate, mai mult pentru red cherry si puii lor. Maidanezii cam pe acolo isi fac veacul. Sa nu zic si de melcii de substrat ca si aia is deabia dublu la numar fata de acum juma de an de cand i-am bagat. Sunt si pui dar putini. O sa ziceti ca sunt ascunsi in substrat. Nope. Nu au cum sa fie ascunsi ca in acvariul asta folosesc nisip marunt, sub 1 mm, si saptaman la sifonare il periez in adancime si cam pe toata suprafata.


Observatia unui singur utilizator, tot respectul pentru el, dar nu este valabila in marea majoritate a cazurilor. Colegul are un Juwel intern si debitul prin acesta nu va fi nicodata sa de scazut incat sa permita formarea coloniilor denitrificatoare. Doi la mana, siporaxul este fin, intradevar, dar pe departe de zeolit, care ala face cu totul altceva, poate si filtrare biologica dar nu mai mult de 3-5%. Pe cuvant de pionier. Am studiat, comparat, folosit cam de toate incat sa-mi pot da, si eu, cu parerea legat de treburile astea. Trei la mana, a vazut careva cat de gros este peretele inelului de siporax, a-ti spart vreun inel sa observati in sectiune cum arata, colonizat si necolonizat? Eu cred ca Substrat Pro e mai succeptibil de a reduce NO3 decat siporaxul, chiar si la debite reduse cum ar fi normal.

Folosesc siporax in toate filtrele in functiune. Chiar si colmatate, deh, pestii stie sa faca caca bininisor, nu am patit sa imi scada nitratii. Poate sunt constiincios cand fac sifonarea si mentenata filtrelor incat sa lucreze in parametrii normali.


PS. Merge si siporax mini. E la alegerea ta. Si cum s-a stipulat si mai sus, poti folosi si buretele mai fin in filtru incat sa retina mai multe particule sa nu se colmateze repede perlonul, acesta poti sa-l pui in strat de max 1,5 incat sa ramana mai mult pentru siporax.

Aveti cuvantul.
Si daca se formeaza GSA sau BBA pe substrat prin circulatia acelor melci granulele sunt intoarse si amestecate intre ele astfel se autocurata.
Brown algae, diatome. Zici ca acvariul e pornit de 2 saptamani, e, alea sunt primele care te viziteaza. Peste 80% din bazinele setate proaspat patesc asa ceva. Trec de la sine.
Eu as face altfel. Din toate mediile pastrezi ciraxul care este bun si probabil este colonizat deja si buretele "coarse". Iar asezarea lor o faci asa, jos de tot cirax, peste el siporax, perlonul si la sfarsit sus de tot buretele coarse. Astfel apa cu mizerie sa ajunga pe buretele grosier incat sa nu se colmateze repede perlonul si sa iti faca surpriza cat esti plecat de acasa sa mearga pompa in gol. Avand in vedere ca umbli la medii si o sa deranjezi bacteriile dar cel putin ai ciraxul care e colonizat, recomand sa hranesti cu zgarcenie in prima saptamana pana se stabilizeaza sau cel putin incepe, siporaxul.
Alge si combatere. http://www.aquariumalgae.blogspot.com/
Ce te face sa crezi ca sunt inestetici, domnule volt?

Paralela, mie mi se par inestetici neonii. Nu pot sa-i inteleg sau sa ii vizualizez ca pesti in acvariu. Nu se potrivesc cu nimic. De cand ma stiu, am vazut prima oara pesti exotici in niste seturi de vederi aduse de taicamiu de la rusi, asta fiind in 1983, si cativa ani mai tarziu in piete la mosii acvaristi. E, cam de atunci nu am putut sa inteleg ce au acei neoni de sunt unii disperati dupa ei.
Se creeaza colonii de bacterii si in perlon, evident dar in principiu functionalitatea lor difera. Perlonul este folosit, datorita proprietatilor sale pentru filtrarea mecanica fina iar acel burete de la Juwel , daca este vorba de cel verde, este creat dintr-un material in amestec cu alte minunatii incat sa ofere un mediu propice bacteriilor nitrificatoare.


Esti tare rau. Nu, serios.

Conteaza inaltimea la care este situat acvariul, logic, dooh. Dar si inaltimea la care se termina frutunul de evacuae, sau la care este tinut. Nu stiu cum sa-ti explic pe intelesul tau.

In cazul de fata am luat in calcul ca nu umbli cu acvariul in spate sa-l pozitionezi la diferite inaltimi la fiecare experiment cu un aparat de sifonat diferit.

tizzle wrote:...am schimbat furtunul cu unul mai scurt si mai mic in diametru...

.... pot scoate apa din acvariu dar fara sa antreneze substratul...


Pai e super logic ca nu o sa se intample invers.


tizzle wrote:1. cu tot respectu, e pacat sa te dai destept si sa pici aiurea
Uite asa mai invatam cate ceva .

O intrebare scurta, cumva fenomenul descris mai sus este amplificat in plaja unei temperaturi de 25-28 grade fata de una de 22-25 grade?
volts wrote:
Oxigenul ca si dioxidul de carbon disociaza sau se amesteca mai bine printre moleculele de apa la o temperatura mai mare
Explicatia?: La temperatura mare, moleculele de apa se distanteaza, permitand astfel loc liber mult mai mare pentru o2 si co2. astfel intre "n" molecule de apa la o temperatura de "x" grade intra (de exemplu) 1 atom de oxigen, iar la aceleasi "n" molecule de apa, la o temperatura de "x+4 grade" intra 2 atomi de oxigen.
Procentul nu-l stiu cu exactitate, stiu doar ca am studiat treaba asta undeva prin anul 1 de facultate la biofizica.


In conditii de laborator unde injectezi "fortat" acele gaze.

Acu ceva timp in urma, pe perioada verii cand au napadit algele si pestii morti pe litoralul romanesc ai vazut ce explicatie au dat biologii?

Parca era ceva cu cresterea temperaturii, bla bla, scaderea concentratiei de oxigen, bla bla.

Nu am nici o legatura cu biochimia. S-au prins de mine ca le-am inteles. Atat. Activitatea de servici si hobby implica mai mult partea tehnica. Dar cel putin, la mintea cocosului, eu cred in cele ce am specificat in postul anterior. Din cate imi aduc aminte, era o lege a fizicii ce zicea ceva de genul ca odata cu cresterea temperaturii creste agitatia moleculelor si atomilor si scade acea energie care le tine la un loc. Explicatie de grota, dar nu stau sa mai caut acum cum suna academic.
Tare. Mi-ai placut la faza asta.

Pai e cam simpla treaba, ar trebui sa stii si tu asta. Si probabil fiind banal de aceea nici nu s-a sinchisit, pana acum sa ti se raspunda.

Iti dau un indiciu. Daca furtunul prin care scoti apa are aceeasi sectiune sau aproape normal ca apa care curge va avea aceeasi viteza. Iar daca aparatele de sifonat au sectiuni diferite va diferi si viteza de absorbtie. Iar cu cat este mai mica cu atat mai putin va ridica din substrat. Dar mai ai o varibila si data de constructia instrumentului unde in partea de sus e posibil sa aiba o valva, robinet sau chiar o sectiune redusa care sa infraneze apa.

Logic?

 
Forum Index » Profile for scificuss » Messages posted by scificuss
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com