Message |
|
E un Fuzz Algae. Uite-te aici pentru mai multe informatii.
de ce face cabomba mea radacini "aeriene"?
Cand nu prea sunt in aer (si nu sunt) se numesc radacini adventive. Asa face ea. Si nu numai ea.
Toate cele bune.
|
 |
|
Brighty K e doar potasiu. Si potasiul este potasiu indiferent cum ai lua-o. Daca vrei sa introduci separat K, poti sa iti faci si singur o solutie la fel e buna. Nu e nici o exagerare si nici un fel de extravaganta DIY.
Spor!
|
 |
|
Si eu zic sa nu le amesteci... O sa iti para rau, desi initial e greu sa rezisti. HC si UG sunt cele mai misto.
Spor!
|
 |
|
Depinde ce plante vrei sa cresti acolo. Ca raspuns direct, nu. Nu este absolut necesara aditia de CO2. Dar indiferent cu ce plante vei incepe, iti garantez ca vei dori la un moment dat (relativ repede) si plante mai frumoase/ciudate/rare... la care aditia de CO2 este sine qua non. Cei mai multi dintre noi, cei care sunt chititi pe plantate, avem CO2 de la butelie cu regulator de presiune, electrovalva, reactor si cel mai adesea chiar si controller de pH. Cu siguranta, toti cei care posteaza acvarii plantate la sectiunea "Acvarii de vis". E o achizitie pe care (crede-ma) o vei face mai devreme sau mai tarziu. Necesitatea multor lucruri este (si va mai tot fi) cotroversata... Cabluri de substrat, controlate sau nu, controller de pH etc. Necesitatea CO2-ului nu a mai fost demult atacata de nimeni. Este ceva cu care suntem unanim de acord. Toate cele bune.
|
 |
|
Ma bucur foarte tare sa vad un incepator care citeste. Bravo, tine-o tot asa si orice idee "buna" ti-ar veni, mai bine intreaba-ne, inainte de a o pune in aplicare.
De asemenea, informeaza-te inainte de a te duce sa cumperi ceva. Stiu ca traiesti in alta tara, dar ma indoiesc ca in Polonia vanzatorii de la pet-shop sunt facuti din alt material...
Toate cele bune.
|
 |
|
Acvariul este, intr-adevar superb. Cel putin din punctul meu de vedere, care sunt fan iremediabil al covoarelor.
Totusi, eu personal, am indoieli ca asta are vreo legatura cu fertilizarea micro lichida. Fertilizantii lichizi de la ADA nu au nimic deosebit, sau intr-o cantitate impresionanta... in afara de apa.
Bravo RSV. Felicitarile mele cele mai sincere. Si nu te mai minti singur. Nu Amano e "de vina" pentru cum arata acvariul tau, ci tu.
BTW, poate la urmatoarea coasa in Utricularia aia, nu ma uiti si pe mine....
Toate cele bune.
|
 |
|
SItuatia ta a aparut in urma acumularii de prea mult CO2 dizolvat in apa
Prin mijloace acvaristice nu poti avea "prea mult CO2" dizolvat in apa. Nu din punctul de vedere al plantelor. Oricum daca ar fi fost asa, primii care ar fi observat asta ar fi fost melcii/crevetii/pestii... Adica ar fi observat-o prin procesul evident si inconfundabil de moarte...
Toate cele bune.
|
 |
|
RSV, inteleg ca tura asta s-a dus. Poate iti aduci aminte si de noi tura viitoare?!
Multumim.
|
 |
|
Dar si HC-ul asta e al dracu', nu se intinde in laterale atat de repede pe cat se indeseste si creste pe inaltime
I know! Se pare ca tunderea ii prieste. Se mai si intinde cu ocazia asta.
HC-ul pare foarte susceptibil la tot felul de alge. Probabil din cauza ca e atata de des
Corect. Exact din cauza asta. Nici nutrientii si nici CO2-ul nu prea mai ajung in masa "covorului". De lumina, ce sa mai zic...
Daca nu merge abordarea cu tunsul... o alta varianta e sa renunt la HC si sa las Eleocharis-ul sa se distreze
HC-ul arata mai misto covor decat paru' ala verde si naspa  . Doar HC si Utricularia formeaza cu adevarat covoare. Restu sunt mai spre... presuri (cu s de la snitel), asa...
Aaaa, si sa stii ca si Eleocharisu' va trebui tuns la un moment dat.
Toate cele bune.
|
 |
|
F#@k! in ultima poza, aia cu magazinu', mi se pare mie sau in stanga, deasupra plantelor, unde scrie pe toate "88" sau "48" sunt niste discusi in pungi?
Si daca nu se cumpara ce fac? Ii tin in punga toata ziua si seara ii baga inapoi in acvarii? Zilnic? Si cati scapa la regimu' asta? Dintre discusi nu dintre chinezi...
|
 |
|
Despre HC: Cum anume se intretine plantuta asta? A crescut si s-a facut un strat mai gros. Cum ar trbeui sa o tund sau tai sau raresc ca sa se simta bine? Mentionez ca frunzele batrane si care nu sunt luminate usor-usro se innegresc...
Trebuie sa ai inima tare sa faci asta  , dar daca vrei sa ai un covor de HC pe termen mai lung, terbuie sa il tunzi cu foarfeca, scurt si intr-o parte.... :-)
Adica fara mila. Tunzi tot covorul cam la o distanta de maximum 1cm de sol. De preferat cam la juma de centimetru.
De fapt, sincer sa fiu, n-am masurat niciodata la ce inaltime l-am tuns. Am tuns asa, cat sa se vada prin el substratul, ramanand "in picioare" tulpinile de la baza, radacinile (evident) si ceva frunze mai norocoase, de obicei destul de galbejite. Din astea covorul se va reface incet-incet avand avantajul radacinilor sanatoase ramase acolo si evitarii stresului generat de o replantare masiva.
Partea tunsa nu prea va avea parte de radacini, asa ca daca ai unde, ideal ar fi sa o lasi sa pluteasca un timp, pana da ceva radacinute sa o poti dona/replanta.
Repet, trebuie sa iei un diazepam inainte de a face asta  , mai ales daca, covorul a ajuns sa arate misto, dar e cam singura metoda sa il pastrezi mai mult timp. Altfel, inevitabil, frunzele de la baza, impreuna cu tulpinile se vor ingalbeni si vor muri in cele din urma, lasandu-te cu un covor gros si superb de HC, dar fara radacini, care se ridica la cea mai mica turbulenta si sub care se strange mizerie.
Spor!
Disclaimer: Incearca sa ridici usor de el, daca inca se tine in radacini, probabil ca e ok. Nu ma injura daca nu iti iese. La mine a mers de doua ori chestia asta, pe care o vazusem undeva pe net, initial, dar asta nu inseamna ca o sa mearga si la tine, mai ales daca ai un covor deja prea gros, la care baza plantutei e deja bulita... Daca vine cineva cu o idee mai buna, urmeaz-o!
Toate cele bune.
|
 |
|
Ma bucur ca ai revenit, Intros. Personal abia astept sa vad cum va arata combinatia: cel mai bun substrat (ADA), cel mai bun fertilizant lichid (TMG) si mana lu' Intros... indiferent ce plante te vei hotara sa cresti acolo.
nu am percutat rapid la comanda si ADA Amazonia s-a dat toata
S-a dat si seria de Brighty si restul liniei lichide ADA
Care ziceai ma ca acvaristii romani sunt niste melteni mocangii si ca importul de ADA va fi un fiasco total? Toate cele bune.
|
 |
|
Bine ai venit pe forum.
Pestoaica wrote:noua casa de 390L si inca niste frati
Dintr-un acvariu de marimea asta poti face un plantat foarte frumos. Chiar si cu scalari in el...
PAPILLON wrote:Nu de alta da in afara de mine mai e un singur tip de la care poti invata ceva despre acvaristica
...Si cum Amano e pe moarte, Tom Barr nici el nu se simte prea bine... o sa ramai, in curand, numai tu.
Toate cele bune.
|
 |
|
Sunt un pic off-topic, dar nu ma pot abtine:
P.S.Sunt la fel de bucuros pt acvariu ca si el.
De ce am senzatia ca in curant vei avea ori doua acvarii, ori unul singur dar mai mare... ?!
|
 |
|
Si eu votez BBA. Si dupa cum e amplasata, adica pe intreaga suprafata a frunzei, nu doar smocuri mici pe frunzele cu crestere lenta, eu zic ca se pregateste de o invazie masiva.
Din pacate la mine in acvariu s-a raspandit peste tot si chiar vreau sa scap de ea! cum as putea sa fac asta?
BBA este o alga rosie care apare in bazinele in care injectia de CO2 nu este stabila sau este insuficienta. Vei scapa de ea cu o fertilizare consistenta, micsorarea luminii si o injectie de CO2 ca lumea. Aaaa si cu multa rabdare. E destul de insistenta. De asemenea inlaturarea mecanica ramane de baza, acolo unde este posibil. Taie frunzele infestate pe cat posibil, inlatura pietricelele de substrat invadate, sterilizeaza tehnica (filtru, incalzitor, furtune etc.). Aditia de glutaraldehida (Easy Carbo, Excel etc) ajuta mult, in special cand e facuta local. N-ar fi rau, daca poti sa cumperi/imprumuti/inchiriezi/furi  niste SAE. Take care.
|
 |
|
Nu pot sa va dau valorile si nici prea multe amanunte din motive de drepturi de autor, dar puteti sa intrati aici si sa va convingeti. Gasiti o analiza amanuntita a fertilizantilor ADA si in curand si a AquaSoil-ului... dar si multe alte chestii interesante. Din pacate e cu bani. Intr-adevar, fata de Brighty K, celelalte au mult mai putin K, dar au. Obisnuiti-va cu faptul ca atat ADA ca firma, cat si Amano personal, nu prea "dau din casa". De altfel nici nu au o analiza garantata a nutrientilor pe sticle, asa cum se obisnuieste la firme serioase gen Tropica, Seachem etc. Toate cele bune.
|
 |
|
Niciunul din astea nu contine N, P sau K
Ba toate (Step1, Step2, Step3) contin si K. Nu contin, intr-adevar, N si P. Si intr-adevar linia ADA de fertilizare lichida, avand in vedere concentratiile de macro (N si P) din Green Brighty “lights” si Green Brighty “Shade” categoric e gandita sa functioneze impreuna cu solurile lor. Toate cele bune.
|
 |
|
Corect, sunt cativa oameni pe aici pe care ii intereseaza mai putin grosimea sticlei, cat metoda de fertilizare folosita. Nu ne spui ce si cat macro si micro ai bagat acolo? Ca tare suntem curiosi.
Eventual ce kh, ce pH, daca folosesti controller sau bule_pe_secunda etc.
Multumim.
|
 |
|
Ok. Humbert (si oricine altcineva). Tu ai dat un sfat, eu am dat un sfat, tinand cont si de ceea ce i se spusese deja. Punct. Nu o mai lua(ti) personal, va rog. Oricine poate sa zica aproximativ ce vrea, in limitele regulamentului si ale bunului simt, asa cum oricine poate sa fie contrazis in aceleasi limite. Asta nu trebuie sa duca la o disputa, ci va ramane la latitudinea celui care a pus intrebarea sa aleaga una sau alta dintre variante.
in ideea ca plantele sa consume PO4 existent in apa.
Vorbim de perioada de ciclare. Care PO4? Presupunand ca nu are la robinet o apa iesit din comun de infecta, PO4 va fi inca din start macronutrient limitativ.
Si iar revin, pentru ca trebuie sa o fac periodic, cand mai apar oameni noi pe forum: Testele de 3-4 euro (sau pe-acolo) nu sunt teste de incredere. Cu atat mai putin daca nu sunt verificate initial cu 3-4 solutii etalon in punctele cheie de masurare. Nu va bazati dozarea pe ce masurati cu testele clasice de acvaristica.
Toate cele bune.
|
 |
|
Nu vreau sa insist pentru ca ti-am mai zis odata asta aici: http://acvariu.ro/forum/posts/list/60/7752.page#66983
De asemenea am mai zis aici: http://acvariu.ro/forum/posts/list/8177.page#70339
...si probabil in multe alte locuri.
Daca vrei sa dormi linistit, nu priva plantele de nici un nutrient, cu atat mai putin de un MACROnutrient cum ar fi fosforul din fosfati. Ci poti micsora lumina. Totul se va intampla mult mai lent (din punctul de vedere al plantelor) in acvariul tau atunci. De asemenea va scadea uptake-ul pentru CO2, deci nu vei fi nevoit sa dizolvi mult CO2, de unde mai putina bataie de cap.
In concluzie, sfatul meu: Fertilizeaza complet (chiar daca in cantitate mai mica, pentru ca nu e nevoie de mult) inca din prima zi. Ilumineaza la jumatate fata de cat ai ilumina in mod normal bazinu' ala si da drumul la CO2 inca din prima zi la o concentratie "normala" de 30-40ppm pe cat posibil.
Nu priva plantele de nimic pentru ca le-ai introduce un stres in plus fata de acela deja existent al transportului/mutarii/replantarii etc.
Toate cele bune.
|
 |
|