[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
Th urile sunt ieftine, pe aliexpress economisesti poate 5 dolari, dar astepti cu lunile dupa ele, asa ca eu zic ca nu merita daca vrei sa iei unul de proba.

Ref la STC, sigur, waterproof e o varianta mai buna.
Eu am 2 controlere STC-1000 no name, luate de pe aliexpress, le am de vreo 7-8 ani. Ele sunt f bune, au si incalzire si racire, dar trebuie facuta diferenta intre controller si sonda.
Din fericire, sonda la STC se poate inlocui si am tot incercat diferite sonde pana am dat peste unele stabile (din plastic), care merg de cel putin 4 ani. Am calibrat controllerele si asta e.

Ref la inkbird, citeste si tu reviews pe forumuri, sunt f multi acvaristi care spun ca dupa ~2 ani sondele se decalibreaza si atunci tb sa arunci controller-ul, ca sondele nu se pot inlocui.
Asta e motivul pt care nu am cumparat inkbird.

Ref la Sonoff, e aceeasi problema cu sondele, am avut unele care au fost ok si unele care nu au fost ok, dar pana la urma am reusit sa gasesc unele care sunt ok si le am pe alea de multi ani.
Problema la Sonoff e ca nu se poate calibra, deci e posibil sa vezi o temperatura diferita. Dar asta e ok, atat timp cat diferenta este stabila. Si este stabila. Eu folosesc Sonoff cu HomeAssitant si in HA am putut corecta senzorii si deci acum vad corect si la Sonoff.

Motivul pt care nu folosesc Sonoff si pe post de controler este ca nu este dual, adica nu poti controla si racire si incalzire cu unul singur, ai nevoie de doua. STC-urile le aveam de dinainte si isi fac treaba cu brio, asa ca nu am considerat necesar sa repar ceva ce functioneza cum se zice. Folosesc releele de la Sonoff TH pt a controla auto top-off in schimb, functioneaza ciclic, cate 1 minut la fiecare 3-4 ore.

Partea buna la Sonoff este ca poti face o rutina care te anunta pe telefon daca temperatura depaseste un anume interval. Cred ca la Inkbird primesti email, ceea ce e stupid, ca nu stau sa verific emailul periodic.

Eu as zice sa incerci mai intai un Sonoff TH-10. Sunt ieftine si oricum, daca nu iti place poti sa il returnezi.

Din cate imi amintesc, da, sonda la Sonoff este 10K. Stiu ca este din inox, eu le tin in apa sarata de ani de zile si nu s-a intamplat nimic nici cu ele nici cu acvariul, deci snt sigur ca sunt ok, doar sa fii sigur ca ai varianta waterproof.
https://itead.cc/product/sonoff-ds18b20/

PS uite vad ca au scos un model nou de TH, Elite ii zice, are display, ceea ce ajuta
https://itead.cc/product/sonoff-th-elite-smart-temperature-and-humidity-monitoring-switch/
Eu folosesc de multi ani controlere STC, sunt ieftine si f bune iar sondele se pot inlocui.
Pt monitorizare la distanta folosesc Sonoff TH-10 sau TH-16.
Si am si o camera IP cu care vad si displayul la STC.
Acvariile AIO de firma sunt foarte scumpe pt ce ofera, dupa mine, mai ales la litraje sub 100 litri.

Insa la volume peste 100 litri si mai ales la mana a doua, merita.

Eu sunt fan AIO, poti vedea mai jos cum l-am facut pe al meu (primele posturi). Il am si acum

http://acvariu.ro/forum/posts/list/41043.page
Dupa mine, un sump asa mic nu va folosi la nimic si nu va face decat sa creasca costurile si complexitatea proiectului.
Nici nu e clar ce fel de overflow vei folosi si unde il mai pui si pe acela in acvariu. Sau poate vrei sa te apuci sa gauresti?

Mai zic o data si nu mai insist: vrei sa iti faci mana, foarte bine, atunci mergi pe minimum cu echipamentele (adica lumina, incalzitor, filtru intern, cel mult extern, si atat).

Daca vrei sa bagi bani in ceva, poti cumpara un AI Prime HD la mana a doua, il folosesti si la 40 de litri si la 100 de litri iar daca decizi ca marinele nu sunt de tine il vinzi mai departe.
Orice alta cheltuiala mare pentru un acvariu de incercare mie mi se par bani irositi dar evident faci cum crezi.
Sunt prea multi 4 pesti in 42litri dupa parerea mea.

In afara de asta, o sa pui si piatra, incalzitor, poate o pompa de valuri mica,
deci nici nu prea o sa fie loc fizic, nu stiu unde le inghesui pe toate.

O alta problema e completarea cu apa de osmoza. Mai ai loc si de senzor pt ATO? Nu cred, probabil o vei face manual. Dar cand pleci in concediu ce faci? La 42 de litri evaporarea se va vedea in salinitate imediat. Mai ales vara, cand probabil va trebui sa pui si un ventilator pt racire.

La un acvariu asa mic cel.mai simplu e sa pui capac ca sa reduci evaporarea. Dar la cate echipamente ai in el, nu stiu cum pui capacul. Plus ca pestii mai si sar din asa acvariu mic daca nu ai capac.

Eu stiu pt ca am carantinat pesti si corali in 40 de litri. Nu e simplu cu un acvariu asa mic

La ce pare ca vrei tu minim ar fi 100 litri zic eu.

Mai bine renunti la pesti.
Depinde ce vrei sa tii in acvariu, cu asta trebuie sa incepi.
2 clovni, niste zoas, xenia etc poti sa tii fara probleme in 40 de litri. Sau mai bine renunti la pesti si faci coral only cu un crevete.

La acvariu asa mic si fara experienta, cel mai bine este sa mergi pe schimburi de apa, caz in care este inutil sa dai bani multi pe piatra, tidal si alte lucruri

Daca tot zici ca vrei doar sa vezi cum e, atunci te sfatuiesc sa nu bagi bani in echipamente pe care nu o sa le poti folosi la un acvariu mai mare. Ideal este aa mergi pe costuri cat mai mici.

Are raposatul Jake Adams un video despre "bare bone reef" in care poti sa tii 1-2 corali cu investitii minime in echipamente.

Eu asta as face daca as vrea "sa incerc". Altfel o sa cheltui bani degeaba.

https://youtu.be/JcZExLmlS2Q

Da, cel mai probabil e o bacterie acolo.
Heterotorofa, adica are nevoie de o sursa de carbon.

Poti lua un servetel de hartie, il faci sul si il bagi in teava de la robinet cand apa e inchisa. Sunt sanse sa dai peste acelasi tip de mazga si acolo.

Clorul nu ajuta, pentru ca acel slime le protejeaza.

In mod normal nu sunt periculoase, in acvaristica marina sunt chiar folosite pt ca reduc nitrati si fosfati. Dar evident nu stiu daca sunt fix aceleasi bacterii, ca sunt multe.
Intre timp, m-am mutat in Olanda si am luat acvariul cu mine.
Are deja 4 luni de cand l-am pornit.

Aici coralii sunt ireal de scumpi, ca sa va dau un exemplu astia la petshop cer 12 euro pe un cap de candy cane de care eu am vandut cu 1-2 euro inainte sa plec :-).
Am luat sapt trecuta o ciuperca din aia paroasa cat unghia de mare si a vrut 20 de euro pe ea (negociat la 15).
Un cap de duncan - 30 euro.

Euphilliile cele mai maidaneze sunt 30 de euro capul, pentru ceva mai acatarii trebuie sa scot 150-250 de euro din buzunar.
Torchul pe care il vedeti a fost 80, cel mai ieftin torch pe care l-am gasit.

Asa mult au crescut preturile la corali si in Romania?

Pestii in schimb sunt ok la pret, majoritatea intre 35 si 70.

Dupa cum se vede, am in acvariul acesta un copperband si un scopas.
Urmeaza sa fac un upgrade la acvariu mare in cateva luni, de asta.

Va rog sa nu ma certati, ca nu o sa mai postez - nu zic sa faceti ca mine, zic doar ca pestii sunt ok :-)
Copperbandul nu manca decat artemia vie cand l-am luat, a fost nevoie de 1 luna de antrenament si acum mananca 3 feluri de congelate.

Enjoy



mellbo wrote:Recomand inca o data in paralel cu bornele un circuit din 2 piese Un capacitor si un rezistor salveaza.



:-)))
Eu zic ca e mai simplu sa nu scoatem din priza decat cand e absout necesar, but that's just me. Pentru unii e mai simplu sa puna in paralele acest circuit. Si la filtru, si la pompele de valuri samd :-))
Denitrificarea e un fel de fata morgana a acvaristicii :-))
La un acvariu mic ca al tau cea mai buna denitrificare e schimbul de apa.
in mod normal aerarea mai puternica scoate CO2-ul din apa, nu il baga, pentru ca in apa acvariului de obicei este mai mult CO2 decat in atmosfera (pentru ca respira animale in ea).
acest lucru duce la cresterea ph-ului apei, ceea ce nu e grozav pt plante, ca majoritatea prefera un ph usor negativ.

deci in mod normal daca te intereseaza CO2 pt plante, regula este ca trebuie sa aerezi cat de putin este necesar ca sa nu se sufoce pestii.

dar daca la tine plantele merg mai bine cu aerare mai puternica, tine-o tot asa.

pestii intotdeauna vor aprecia o apa bine oxigenata, deci pt ei este bine.
Buna, topicul are 12 ani. :-)

Mi s-a intamplat de suficiente ori ca dupa ce opresc un filtru sau alta pompa din asta pt acvaristica sa nu mai porneasca. Inclusiv la filtrele jbl am patit asta.

Presupun ca e din cauza ca nu-s chiar cele mai calitative motoare.
pai solutia este HomeAssistant, tocmai pentru ca cele mai multe lucruri functioneaza local.

referitor la faptul ca pica cloudul, nu e o problema asa mare, pot numara pe degetele de la o mana de cate nu mi-au mers huburile din acest motiv in ultimii 5 ani.

o problema este faptul ca ai cumparat un device si peste nu stiu cat timp producatorul se hotaraste ca vrea bani pentru aceeasi functionalitate sau da faliment.

dar come on, nu e ca si cum dam mii de euro pe prostioarele astea ca sa zicem ca e o tragedie - e mai mult enervant.

problema cu adevarat serioasa este ca exista o tendinta generalizata a producatorilor sa ne faca captivi si dupa aia sa ne ceara bani ca sa aprindem lumina.

de aia e bine sa folosim home assistant, daca avem timpul si inclinatia.

dar cel mai simplu e cu hub-ul Aeotec (fost smartthings). Si apoi poti sa treci la HA, in timp si in paralel. Mai este un avantaj, anume ca daca pui doar HA, nu poti folosi comanda vocala decat daca platesti (65 eur pe an). Insa daca ai Aeotec, nu mai ai aceasta problema, pt ca Aeotec permite comanda vocala si il poti folosi ca sa comanzi mai departe HA, la pretul de 100 eur, deci 1 an si ceva de abonament la HA.



Tellur cred ca merge prin integrarea Tuya.
Xiaomi ce e pe wifi teoretic nu se poate, practic se poate dar e f complicat si nu merita. Insa senzorii Xiaomi si Aqara care sunt pe zigbee merg pe ST, am eu vreo 10.

Yeelight, Sonoff merg cu ST.

Ikea iarasi merge cu ST si pe iluminare preturile sunt imbatabile.

HomeAssistant merge cu tot, dar este o curba de invatare acolo.
@Dan
HomeAssistant, desigur.
Dar sa stii ca problema cu delay-ul nu este de la cloud, este de la cloud-ul lui Tellur :-)

Eu am si Smartthings care in mare parte functioneaza tot prin cloud si nu sunt delays.

Deci, o varianta mai simpla ar fi ST. Care ac nu mai face huburi, dar au vandut catre Aeotec. Deci iti trebuie un hub Aeotec, care e identic cu un hub ST foar ca are alta eticheta.
foarte frumos dar daca nu explici si de ce e nevoie de toate sigurantele astea eu, care se pare ca ma pricep mai putin decat voi la electrica, o sa zic ca e un mare overkill.
eu am avut un 6040 si un 6045 (total 9000 l) la un bazin de 250 litri brut PLUS debitul de la pompa de retur si era la limita, chiar insuficient daca pompele nu erau curatate frecvent.

acum sigur ca depinde de multi factori, de exemplu
- ce corali vrei sa tii
- cat de lung este acvariul
- cum este hardscape-ul, ca de multe ori hardscape-ul blocheaza curentii de apa
- cat de curate sunt pompele
etc

dar pentru LPS de exemplul minimum este 20X, ideal spre 40X iar pentru SPS minimum este 40X, merge si pana la 100X

o sa vezi ca o pompa 6040 practic nu mai misca apa la peste 80-100 cm distanta, e ca si cum nu ar fi, coralii mei din capatul acvariului nu se miscau

deci la 400 litri e prea putin dupa parerea mea cu 2 tunze 6040, iti trebuie minim dublu de flow pentru un reef mixt

edit: vad ca eu zic cam la fel cu aurecj
merci de link.
gasisem ceva similar pe afara dar cred ca o sa-l iau pe asta.
problema este ca s-ar putea sa fie nevoie sa umblu si in centrala si fiind chirie, trebuie sa ma mai gandesc :-)
adiio wrote:Asa ca am citit un pic cum functioneaza termostatul si am aflat ca defapt el nu face altceva decat sa inchida si sa deschida un contact in centrala in functie de temperatura ambientala.
Fiind un contact chior, mi s-a aprins beculetul si am banuit ca nu se intampla nimic daca imi leg propriul termostat in paralel cu cel al centralei. Am vorbit cu nenea ingineru care mi-a dat facut punerea in functiune, mi-a confirmat, deci... liber la mesterit.


eu am chestia asta de vreo 1.5 ani, dar folosing un Sonoff SV, ca nu aveam nevoie de esp

pentru cine vrea sa isi faca, luati-va Sonoff SV, e un contact smart uscat, perfect pentru a fi folosit in locul termostatului sau, de ce nu, in paralel cu termostatul, pentru ca in caz ca nu stiati, puteti pune mai multe termostate in paralel la centrala, de ex ai unul pe fir si mai pui unul RF, apoi te muti cu unitatea mobila unde vrei tu

eu mi-am facut asa termostate virtuale pt fiecare camera, folosing senzorii de temp din fiecare camera
bineinteles am si cap termostat la radiatoare, ca sa nu creasca temperatura in celelalte camere care poate nu au nevoie de caldura in plus


acum m-am mutat in alta parte unde este o centrala mai noua care are opentherm si deci termostatul nu mai este doar un contact chior, adica nu se intampla nimic daca scurtcircuitezi firele, asa ca acum caut solutii ca sa hackuiesc si asta
 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com