[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: MrVladB
Forum Index » Profile for MrVladB » Messages posted by MrVladB
Message
Textura este relativ moale, o pot prinde cu clestele dar se dezintegreaza daca pun mai multa presiune.
Salutare,

Am un acvariu plantat de 54l, fara substrat fertil, cu 4 cory panda, 9 cardinali si un honey gourami.
Filtrul este un Eheim classic 250 (1l eheim mech, burete si restul eheim substrat pro + vata la final). Schimburile de apa le fac saptamanal, schimb ~35-40% din apa, sifonand destul de bine (zic eu) pietrisul.
In weekend am facut o curatare mai temeinica, scos decor, aspirat bine pietrisul, curatat filtru si furtune. La o zi dupa, vad aparute si adunate la un loc aproape, niste brobonele negre. Le aspir, doua zile mai tarziu le vad din nou, ce-i drept in cantitate mult mai mica.
Nu-mi dau seama daca sunt excremente (nu vad ce altceva ar putea fi...) si cum de nu le-am mai vazut pana acum in conditiile in care acvariul este functional de mai bine de un an. Ma face sa cred ca fie nu am aspirat bine pana acum si am dat peste un sac de cacareze, fie am schimbat cumva curentii in acvariu si brusc au devenit mai vizibile. Parametrii apei sunt ok, n-am avut probleme pana acum.
Ceva idei?

Multam!
Clar urmatoarea investitie mare va fi in filtru. Eheim classic am inteles ca este foarte silentios...pana ii montezi robinetii. E foarte important sa gasesc ceva silentios, chiar daca as plati in plus pentru asta. M-am mai uitat si la Eheim Ecco Pro 200. Varianta mai economica ar fi asta https://www.nevertebrate.ro/filtru-acvariu-cascada-seachem-tidal-35-acvarii-pana-la-130litri-35735
Motivul pentru care nu am schimbat inca filtrul este fiindca va trebui sa renunt la capac si sa gasesc alta solutie pentru iluminat, alti bani.. Asa ca pentru urmatoarele doua-trei luni va trebui sa ma descurc cu filtrul existent fiindca am intins deja bugetul peste limita. Sunt in total ~42L de apa in acvariu iar parametrii sunt ok, au intrat trei cutiute de siporax mini in filtru, schimb apa la saptamana si nitratii sunt sub 20ppm.

Planul ar fi fost ca Alternathera plantata in spate sa umple centrul acvariului dar ma gandesc si la o radacina si eventual sa renunt la nuca de cocos.
Trebuie sa ma ocup si de alternativele la mancare, momentan am doar granulele si tabletele de la TetraMin.
Salutare,

Am zis sa revin cu un update aici.
S-au schimbat multe in ultimele luni, incepand cu acvariul )

Dupa ce am finalizat ciclarea si am adus primele vietati in el mi-am dat seama caa bucur de hobby-ul asta, nu mai e doar moftul copilului.
Am trecut asadar la un acvariu de 54l. Este cel din setul Aquatlantis care vine si cu mini biobox insa am ramas cu filtrul vechi, Sera Fil 60, caruia i-am mai adaugat un modul (am acum doua module pline cu 100gr Siporax si unul cu buretele). Cred ca in BioBox ar fi intrat un pic mai mult material filtrant insa debitul era mult sub filtrul actual, a?a ca am ramas la acest compromis, care pana acum isi face treaba f bine.
Avem momentan 8 tetra cardinali, 5 panda cory si 2 nerite. Inca sunt in cautare de acel “centerpiece fish” dar nu ma grabesc cu el, probabil ma voi opri la un Honey Gourami.
Am mai experimentat cu plantele. Am evitat substratul fertil asa ca nu am f multe optiuni. Am o alternathera in spate, are vreo 3 saptamani, momentan se incapataneaza sa nu creasca. Asta in timp ce cryptocorina din fata se incapataneaza sa nu moara ) e prima planta adusa, am tot plimbat-o dintr-un acvariu in altul, a chelit de tot dar inca da sa faca pui.
Probabil voi mai interveni pe partea de plante, anubias-ul si-a revenit si ii merge bine, cred ca voi mai aduce unul-doua. Si ceva de suprafata plus una de fundal, daca nu reusesc sa fac alternathera sa creasca.
Multumesc tuturor pt sfaturile primite aici, m-au ajutat sa pun lucrurile in miscare si sa evit poate multe belele care pot face un incepator sa renunte la hobby-ul asta

Salut,

Revin cu updates
Acum vreo saptamana, dupa un schimb de apa, anubias-ul mi-a putrezit. Singura explicatie pe care o gasesc e ca nu s-a aclimatizat din start cum trebuie iar apa pe care am introdus-o a fost prea calda fiindca temperatura a urcat imediat de la 26 la 29 de grade.
De ciuda, am fost si am schimbat filtrul, dupa cum mi-a fost recomandat si aici Am luat un Sera Fil 60, un modul cu burete si celalalt umplut cu siporaxul din filtrul vechi plus restul ce ramasese in pachet.
L-am ajutat si cu ni?te Safe Start si 5 zile mai tarziu ciclul azotului era complet.
Intre timp am luat si doi Nerite care s-au apucat imediat sa curete sticla.

Problema pe care o am acum e ca filtrul e mult prea puternic pentru un Betta, indiferent cum l-as pune sa bata.
Din aceasta cauza, credeti ca as putea popula acvariul cu 3-4 cory panda si 3-4 pesti nano (tetra, rasboras)? AqAdvisor spune ca bioload-ul ar fi undeva la 85-90%, Internetul spune sa nu pui panda cory in ceva mai mic de 45l dar ma intereseaza parerea cuiva care i-a crescut.
In viitorul apropiat voi trece la acvariu mai mare, 45-54L, imediat ce gasesc o oferta ok la acvariu cu capac/iluminare.
Las o poza cu anubias-ul si cu filtrul nou instalat (a trebuit sa sap in nisip ca sa aiba loc in spatele acvariului ?? )
Am reusit azi sa masor si amoniacul, am luat tot test cu picatura de la sera. Era intre 0-0.5 ca gradatie de culoare. La un Ph de 7.2-7.4, cantitatea de amoniac e aproape inexistenta. Am pus un pic de mancare ieri, poate inca se descompune desi incep sa banuiesc ca nitridac a dat ceva peste cap.

As vrea ca maine sa fac si un schimb mic de apa, nu este murdara dar cred ca si-a schimbat un pic culoarea de la taninul din cocos, desi l-am fiert in vreo 4 ape…

Momentan spraybar-ul filtrului bate inspre spatele bazinului, credeti ca e ok sa il las asa?
Am mai adus doua Anubias, imi plac tare dar din pacate cand le-am introdus am scos iar crypto din substrat, am jumulit-o de tot incercand sa o fixez iar in momentul de fata acvariul arata ca in poza de jos. Cred ca ma opresc aici, cel putin pana aduc pestii
Ma gandesc sa pun si niste SafeStart peste filtru, sa il ajute un pic. Credeti ca ar strica?
Pentru NO3 am luat un test cu picatura de la Sera. Celelalte teste au fost facute cu benzi de la JBL ProAquaTest 7in1. Pentru ca ieri am umblat destul de mult cu mana in acvariu am mai facut un test de dimineata si NO3 sunt clar la 10 acum, NO2 tot 0, a crescut Ph-ul la 7.6. Nu am ajuns sa iau testul de amoniac.

Ieri am modificat filtrul, am taiat mai putin de 1/3 din burete in partea superioara si l-am indesat cu siporax. Am mutat incalzitorul in spatele filtrului, e usor valurit de apa acum si am pus termometrul undeva pe mijloc, sa nu citeasca temperatura la extreme. Am adaugat si colant transparent pe spate. Momentan cu foaaaarte multe bule dar cand o sa fac primul schimb de apa ma gandesc sa il dau jos si sa imi incerc mana din nou. Am scos Eleocharis-ul de tot, n-a fost momentul lui, probabil m-am grabit cu aducerea lui.
Am gasit o bucata de lemn mica, foarte faina, si vreau sa mai iau niste plante care sa creasca pe ea si ceva mic plutitor, asa cum mi-a mai fost sugerat. O sa continui cu EasyCarbo, am luat si ProFito (sper ca e bun si nu doar Pro-Fita de incepatori ca mine ). Mi s-a recomandat si Tetra SafeStart, care sa ajute filtrul cu colonizarea bacteriilor dar cum nu ma grabesc cu ciclarea, as lua in calcul sa il folosesc doar daca ar crea un mediu mai Ok pentru plante, momentan.

Pe principiul "Cand doi iti spun ca esti beat te duci si te culci", voi schimba si filtrul, momentan cautand sa fac o investitie sub 150RON pt el. Problema la cel de acum care ar fi, materialul filtrant mic? Intreb ca sa stiu la ce sa fiu atent cand il caut pe urmatorul - desi am primit deja doua recomandari bune de la voi, incerc sa inteleg ce face un filtru intern mai bun ca altul. Filtru cascada spuneam ca nu pot pune, bazinul este oricum mic (25cm inaltime), Betta am inteles ca mai sar si daca aduc si Nerite nu as vrea sa renunt la capac Extern, care sa fie si bun, si silentios, sa se incadreze in banii astia, nu cred ca gasesc.
Ar trebui sa astept sa se cicleze acvariul inainte de a aduce alt filtru?

Planul pentru saptamana urmatoare este sa urmaresc parametrii apei. Daca evolueaza pozitiv as vrea sa aduc doi Nerite (care sa ma ajute si cu GSA - apropo, de cand am dozat lumina, cum mi-a recomandat alinutz80 nu s-a mai intins). Daca ei sunt Ok, dupa o alta saptamana as aduce 4 rasbora sau neoni. Asteptat inca o saptamana si, in final, betta-ul pentru care a pornit toata aceasta aventura

Necunoscuta, in situatia asta, e cand sa fac primul schimb de apa? Cand vad ca au crescut NO3? Inainte de pesti, dupa pesti?

Weekend fain!
Salut,

Am ajuns si la pasul cu masurarea indicatorilor apei, ceva ce n-as fi crezut initial ca am sa inteleg/corelez dar usor-usor, si cu ajutorul sfaturilor de aici, incep sa prind.
Asadar, dupa 8 zile de cand a fost pus in functiune acvariul, fara pesti, am ajuns momentan la:

NO2 - 0
NO3 - bate inspre 10 dar nu am ajuns inca acolo
GH - 70-125
KH - 6
Ph - 7

Urmeaza acum sa testez si NH3 fiindca m-as fi asteptat ca dupa nitridac sa vad valori ale nitritilor (am folosit in prima si a 7a zi).

O sa incep sa adaug si putina mancare.

La Eleocharis au putrezit firele, îns? baza arata destul de verde. Credeti ca ar trebui scos cu totul sau l-ar ajuta daca as taia firele de la baza si sa las radacina?
Azi am pus si 0.5ml de easycarbo.

Am cumparat siporax mini, inteleg ca nu se pune neaparat impreuna cu saculetul cu care vine insa nu stiu cat ar trebui sa tai din burete pentru a-i face loc? Sa las 2/3 burete si restul siporax?

Am descoperit si un intrus ??

Update aici, m-am uitat pe spatele acvariului si pare sa fie GSA, a inceput deja sa se extinda pe pereti

E normal sa apara atat de repede un dezechilibru in nivelul de fosfat?

Sa caut sa schimb substratul sau credeti ca e de ajuns sa il aspir?
Trebuie intervenit candva si pentru a curata filtrul?
A trecut o saptamana de cand am pus acvariul in functiune si cred ca am facut prima greseala deja, si anume am lasat led-ul aprins prea mult, de dimineata pana seara, fiindca am observat ca substratul s-a umplut de ceva ce banuiesc a fi cyanobacterie… las o poza mai jos.
Credeti ca e prea puternic led-ul de 6W pentru un acvariu asa mic?

Intrebarea de 1000 de puncte e daca sa incep de la zero cu acvariul sau sa incerc sa il tratez cu eritromicina? Daca as pierde ciclul facut pana acum, neavand pesti in el as prefera sa pornesc de la zero in speranta ca reduc din sansele de a ma confrunta din nou cu asta.

Pana acum n-am umblat la acvariu de teama sa nu intervin peste ciclare, dar as fi vrut sa fac niste modificari ale filtrului si incalzitorului, asa cum mi-a fost sugerat si aici. Are sens sa intervin acum sau sa rezolv cu bacteria mai intai?

Ce recomandari aveti pentru testele de apa?

@Bayek - sunt din Bucuresti, da, pe langa Lacul Morii


Gege wrote:Scoate filtrul de aer, nu ai ce face cu el, indreapta out-ul filtrului intern sa valureasca apa(din ce vad e ok acum), sa te axezi pe viitor la un filtru extern sau ceva mai mare intern. Scoate niste burete din filtrul ala si adauga niste ceramica, siporax se numeste, sunt la niste pungute mici si arata ca niste pastile. Eu as ascunde incalzitorul in spatele filtrului, as trage filtru mai in fata putin cat sa intre incalzitorul, sa il mai aerisesti putin, as pune folie neagra pe spate sau transparent mat. Momentan fa-ti mana cu el si mai vedem. Spor


Nu sunt sigur ca am inteles cum trebuie sa scot filtrul de aer.. este vorba de acel spray bar? Daca da, sugestia este sa las doar o singura teava sa bata in sus si sa valureasca apa?
Multumesc de sfatul cu siporax, am tot citit despre el dar nu stiam daca se poate modifica prin taierea buretelui. O sa il adaptez.
Voi face o proba si cu incalzitorul mutat pe peretele cu filtrul.

Pentru ciclare, daca am pus deja cele doua solutii, credeti ca ar fi nevoie sa mai adaug si putina mancare de pesti?

Zi cu spor!
Salutare,

Va multumesc pentru raspunsuri, le-am citit pe fiecare cu atentie.

Filtrul este unul intern, Claro 300. M-am gandit initial ca face fata unui acvariu asa mic insa l-am pus in functiune si e cam zgomotos, i-am pus gand rau deja si daca voi adauga si alti pesti pe langa betta voi lua in calcul sa îl schimb cu ceva mai bun. M-as fi orientat catre unul tip cascada dar nu-mi permite capacul montarea lui.

Am pus in apa sera aquatan si nitridac, il las sa isi faca ciclarea si testez apa in 2-3 saptamani si vad daca e ok sa aduc pestii.

Am renuntat la piatra calcaroasa. Imi pare rau de ea fiindca gasisem una faina, cu un tunel natural pentru pesti, dar ce am citit aici mi-a confirmat ca nu e potrivita. Am inlocuit-o cu populara nuca de cocos

Am luat si câteva plante azi, eleocharis cred ca se numeste, pentru a-i da timp sa se dezvolte un pic pana aduc pestii, plus anubius (eram curios cum se lipeste si cum arata in acvariu, am sa mai adaug cateva) si inca una a carei denumire imi scapa acum dar probabil membrii cu experienta o vor recunoaste din poza.
In urmatoarele zile, saptamani, intentionez sa aduc mai multe plante, am lasat un pic de loc pentru ceva mai stufos in spatele rocii. As vrea sa acopar si nuca de cocos cu vegetatie.

Inca nu sunt hotarat ce sa aduc pe langa Betta, care sa fie potrivit pentru dimensiunile acvariului. Nerite arata foarte interesant si am citit acum ca este si practic sa il ai in acvariu. Pustiului i-ar placea neonii clar dar aveam impresia ca au nevoie de volum mai mare. Ma voi documenta si in privinta celorlalte optiuni.

Atasez o poza cu acvariul asa cum l-am pus la punct astazi. Cum spuneam, as vrea sa aduc vegetatie mai bogata in partea din dreapta, unde este acum filtrul de aer, plus anubius pe roca.
As încerca apoi si cu o bucata de lemn asezata in fata nucii de cocos.

Orice sfaturi, critici constructive, sunt binevenite. Imi e mai usor sa repar ceva acum decat dupa ce il populez.

Seara faina tuturor!
Salutare,

Apelez si eu la comunitatea faina de aici, asemenea politistului care trage si abia apoi pune intrebarile
Am achizitionat un acvariu nano (25l, 40x25x25), setul de la Diversa - Startup40, pornind de la dorinta pustiului meu de a creste un betta.
Am luat nisip de la Hornbach, 2-4mm (dat in cel putin 20 de ape pana s-a curatat), o roca canion si una care se numea "piatra sansibar" (calcaroasa), plus cateva pietre de rau. As vrea sa cumpar si niste plante naturale (atat cat imi permite dimensiunea redusa a acvariului).
Sunt acum in etapa in care urmeaza sa decorez acvariul pentru a-l lasa apoi la ciclat si as aprecia daca as obtine parerea voastra la urmatoarele intrebari:

1. Despre piatra calcaroasa am citit ca nu este recomandata in acvariile de apa dulce deoarece creste PH-ul si duritatea apei. Alte articole spuneau ca ar fi ok sau chiar indicata. In setup-ul de fata, credeti ca ar trebui sa renunt la ea pt betta?
2. Roca "canion" (seamana cu piatra naturala) am clatit-o si am si lasat-o la fiert insa mi se pare ca a "prins" o bacterie, a aparut o usoara pelicula verzuie pe suprafata ei. E normal?
3. Pentru cele cateva plante, credeti ca ar fi nevoie de substrat fertil? Am citit de cel de la JBL Aquabasis. Daca nu, ce sugestii de plante ati avea, unele mici pe care sa le prind la baza acvariului dar si plante mai inalte care sa populeze partea de sus a acvariului?
4. Tot legat de plante, ce pot face pentru a ma asigura ca cele luate din comert nu vor umple acvariul de melcisori?
5. Pana recent stiam despre Betta ca sunt pesti solitari dar aparent au nevoie de elemente care sa ii stimuleze si sa ii mentina activi, am citit despre recomandari de a-i creste in acvariu impreuna cu un grup mic de pesti nano ori creveti. Credeti ca dimensiunea acvariului mi-ar permite sa adaug un cory sau cativa rasbora? Daca nu, sa incerc cu creveti red cherry sau sa pun un melc?


Multumesc si promit sa revin cu poze dupa ce pun in practica sfaturile primite aici.

Zi faina,
Vlad
 
Forum Index » Profile for MrVladB » Messages posted by MrVladB
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com