[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Verzila
Forum Index » Profile for Verzila » Messages posted by Verzila
Message
Lucian, deja am luat teste pentru NO2, NO3 si NH4, o sa iau separat si pentru pH si kH. Sper ca vederea mea vultureasca sa faca fata mai bine nuantelor de pe scala.
Adevarul e ca pentru cineva aflat la inceput, problemele de genul asta nu-s chiar simple. Pe de-o parte te gandesti ca mai bine cu banii pe care ii dai pe teste iei altceva mai palpabil pentru acvariu. Pe de alta, daca le iei, probabil ai tendinta sa testezi mai des decat ar fi cazul, sa te alarmezi inutil, sa faci schimbari cand ar trebui sa lasi lucrurile sa isi urmeze cursul. Adica pe scurt, nu prea esti sigur pe ce faci.

De aceea vreau sa tin cont ce ce mi-a raspuns Alin la una din primele mele intrebari, in legatura cu necesitatea testelor.

alinutz80 wrote:Testele le iei pentru a vedea cand este ciclat acvariul si sa vezi daca parametrii apei tale sunt conformi cu cerintele pestilor si plantelor.


Cred ca e bine sa stiu in ce ape se vor scalda viitorii locatari; vreau sa aleg pesti care sa fie multumiti de conditile de cazare pe care pot sa le ofer.



Multumesc, asa o sa si iau. Dar probabil la urmatoarea vizita la Hornbach, pentru ca acum nu erau teste PH de niciun fel. Le-am luat totusi pe celelalte, am cautat si pietre dar nu aveau vulcanice iar celelalte soiuri nu mi-au placut.
Astazi s-a ivit ocazia sa fac un drum rapid spre Brasov. Sper sa pot ajunge in Hornbach si ma gandesc ca ar fi o ocazie buna sa iau acum testele pentru apa. NH4, NO2, NO3 si PH. Ce spuneti ca ar fi mai folositor pentru un incepator - test PH pentru valori 6- 7,6 sau cel cu interval mai larg - 3 - 10?
Totul e sa-i gasesc o pozitie definitiva lemnului. Inca il mai invart prin acvariu. Cred ca o sa astept sa ajunga filtrul extern totusi inainte sa dau drumul. Pentru pietre am de gand sa fac un drum la Racos dar nu stiu cat de repede va fi asta. Mai bine sa fac lucrurile cu rabdare.
Am verificat si pe nevertebrate ce zic despre dotarile filtrului. Cica ar veni totusi si cu materialele de care ziceam inainte. Si daca nu, nu-i cu suparare.
Samy, nu am filtru intern, il astept pe cel extern. Abia am timp pana ajunge sa ma gandesc la aranjare.
Lemnul o sa-l lipesc, ca nu-i o singura bucata si o sa-l ancorez cumva ca sa nu umble creanga. Nu as pune pietre chiar sub, eventual cumva in lateral, ca sa nu il mai inalt sau o sa tai din partea aceea groasa de jos, pun piatra si maschez cu substratul. Si din acest motiv ma gandeam ca ar fi bine sa-l tin in apa inainte.

Bayek, acvariul a fost primul pe care l-am luat. Pe urma s-ar putea sa ma cam fi ambalat.
Ma gandisem initial la o instalatie co2 pentru nano cum e cea de la Tropica dar am citit ca e instabila si am zis ca n-are rost sa dau banii aiurea, pe urma am zis sa iau o butelie de 500 g dar am inteles ca nu ai unde sa o reincarci, cel putin in Brasov, de care sunt eu aproape, asa ca am ajuns la cea de 2kg. Am vrut un filtru de la Dennerle dar pe urma am zis ca el e cel mai important ?i mai bine sa fie extern. Si uite asa am ajuns sa regret ca nu am luat acvariu mai mare dar vorba ta, daca o sa ma pricep sa il fac sa mearga pe cel de acum, o sa cazez in el un betta sau o trupa de creveti si cu echipamentul asta trec la alt volum. Asta in cazul in care obtin si aprobarea necesara de la stim-noi-cine.
Cu lemnul ramane de bibilit. Acolo sunt doua bucati mari si o multime de crengute. Poate reusesc sa il aranjez in asa fel incat sa nu ma inalt prea mult dupa ce pun substratul.
Pietre nu vreau sa pun decat in mica masura, tocmai ca sa nu iau mai mult din spatiul deja restrans.

EverSad, multumesc, inseamna ca am inteles eu prostii. Termin de scris si fug sa arunc un ochi pe descrierea de la nevertebrate. Daca am priceput eu aiurea e clar, matrix cat incape si gata!
Va multumesc tuturor pentru sfaturi si incurajari!
Sammy, si eu ma bucur foarte mult ca pot primi indrumari de la oameni priceputi si pasionati de acvaristica.
Cu programul de lumina cred ca m-am lamurit. Si tu si Alin mi-ati raspuns la ce nu era clar si asa ramane, inceputul cu 5-6 ore, pe urma crescut treptat cam la 8.
Luna aceasta e in plan sa rezolv cu instalatia de co2. Bugetul sa zicem ca e mediu, nu ma pot avanta la ph controller dar electrovalva as vrea. Cum nu sunt acasa decat seara, parca imi da mai multa incredere sa stiu ca se opreste cat e lumina stinsa. Nu stiam daca si in timpul pauzei de la pranz trebuie oprit, dar m-a lamurit Alin. Am deja un dropchecker de la Blau Aquaristic, am uitat sa-l pomenesc in lista de la începutul jurnalului.
Sa stii ca filtrul nu il am deocamdata. E comandat dar nefiind in stoc, dureaza pana la 30 de zile sa ajunga. Nu m-am gandit, ce-i drept, sa dau drumul inainte sa plantez. Cea mai mare frica a mea sunt algele, bineinteles, si daca spui ca ajuta sa fac ciclarea fara plante, de ce nu, as putea sa pornesc dupa ce vine filtrul. De fapt o sa mai am nevoie si de niste roca vulcanica pentru hardscape.
Multumesc pentru sfatul legat de fertilizare. Tropica spune sa injumatatesti doza recomandata daca apar alge dar intr-adevar, la inceput mi se pare mai logic sa nu ai nutrienti in exces.
Fadds, uite ca imi spui un lucru care, drept sa zic, nici nu imi trecuse prin minte, adica faptul ca lemnul aflat sub apa se va schimba la culoare iar cel de deasupra nu. Ramificatia aceea mie îmi place teribil de mult, asa ca ramane pe pozitie, nu o tai, nu ma ating de ea , dar ramane de rezolvat problema culorii. Varianta cu ADA tape si moss e interesanta dar eu as vrea sa ramana lemnul neacoperit in partea de sus. Oare daca il tin in apa o perioada inainte de a porni acvariul nu ar face sa capete o culoare uniforma?
Despre matrix am mai citit; asa o sa fac, cel putin la inceput, o sa inlocuiesc cu el Eheim Mech, pe urma poate si Eheim Substrat.
Bun, deci fara stres momentan in privinta luminii. In functie de hardscape-ul final, probabil va exista o zona de "plaja", fara plante.
E binevenit articolul celor de la Dennerle. Nu mai auzisem aceasta explicatie a replicarii vremii din zonele tropicale pentru pauza de iluminat dar acum ca am citit-o, mi se pare de bun simt. Dar ce se întâmpl? cu co2-ul în timpul asta? Se opreste si el?

Din cate vad in descrierea filtrului, are ca material filtrant Eheim Mech si Substrat, fara pro.

Tropica vad ca zice fertilizare la saptamana. Am citit prin anumite locuri ca e mai indicat sa imparti doza saptamanala pe zile. O fi ca sa nu creada algele ca e chef cu bautura?
Alin, iti multumesc pentru raspunsul detaliat. Am vrut sa spun ca dan.pavelescu are dreptate dar intre timp ai vazut si tu, asa ca nu mai zic nimic.
- A trecut ceva timp de cand am luat lampa, nici nu stiu daca se mai gaseste. Eu ma gandeam ca nu e suficienta lumina dar daca spui ca e prea multa, as putea-o ridica mai sus. Din cate am mai citit, oricum am vazut ca se incepe cu o lumina mai putin intensa si se creste treptat. Dar ce ma preocupa in special e lungimea becului, care nu cred ca are mai mult de 20 de cm. Ma gandesc ca vor fi zone umbrite. Eventual as putea sa las o portiune neplantata, poate sa pun nisip.
- Sigur voi asculta recomandarea in privinta programului pentru lumina. Am vazut ca sunt acvaristi care au o pauza in timpul iluminatului . Influenteaza oare cu ceva mersul lucrurilor?
- Teste, da, stiu ca cele tip banda nu sunt precise. Dar am dat de pareri cum ca indiferent daca testezi sau nu, evolutia acvariului e cam aceeasi. Voi ce spuneti?
- Ochisem un incalzitor compact de la Dennerle si oscilam intre 25 si 50W. Ramâne 50. Desi e negru si nu se pupa cu fundalul alb, e mai putin voluminos. Sper ca il voi folosi doar iarna si cu putin noroc poate va fi mascat de plante.
- Am vazut ca filtrul Eheim vine cu mediile lui de filtrare. Drept sa zic si eu as schimba cu matrix.
- La fertilizarea Tropica m-am oprit si eu. Am vazut ca Tropica Specialised Nutrition e recomandata pentru acvarii cu mai multe plante decat vietuitoare. Banuiesc ca la inceput asa va fi si la mine.
Poate e un moment bun sa va spun ca mi-ar placea un mic card de pesti de dimensiuni reduse: microrasbore sau ember tetra (daca aveti alte idei, mi-ar placea sa stiu), poate 2-3 otocinclus si cam atat.
Revenind la fertilizare, incep cu ea sau nu e recomandata chiar din start?
Nu vreau sa va bombardez cu intrebari, asa ca ma opresc aici si incerc sa atasez poza promisa.
Dupa cum spuneam in prezentare, am nevoie de sfaturile voastre pentru micul meu acvariu. Desi m-am documentat cat am putut inainte, acum ca m-am decis sa incep, constat ca ar prinde bine niste lamuriri de la cei care au experienta.

Acvariul este un Dennerle Scaper's Tank de 35 L. Ce-i drept, acum imi pare rau ca nu l-am luat pe cel de 55 L dar nu mai am ce-i face, pe asta il am, cu el defilez. Planul meu este sa il pornesc undeva prin aprilie, asa ca pana atunci am timp sa iau ce ii lipseste si sa va bat la cap cu intrebari.

Astea-s dotarile de pana acum:
-lampa - Aquatic Nature Solar Duo Boy (26W/6500K/1500lm) -nu stiu daca lumina e suficienta si becul sigur e prea scurt, eventual dupa o perioada o voi schimba dar deocamdata incep cu ea.
-substrat fertil - Dennerle Scaper's Soil 1-4mm - 8L - e mult, e putin, inca nu imi dau seama dar am mers pe ideea ca mai bine sa fie decat sa nu fie.
-decor - lemn redmoor - sunt cateva bucati ce arata spectaculos, zic eu; o sa vi le arat dupa ce vad cum pot posta poze
-background alb, unelte de gradinarit si pentru curatenie

In asteptare este filtrul Eheim Experience 150.

Ce mai trebuie/vreau:
-sistem CO2 - dupa ce am studiat variante mai putin costisitoare am ajuns la concluzia ca daca tot mi-am facut curaj sa pornesc cu acvariul, sa iau direct butelie reincarcabla
-teste - aici nu sunt lamurita...sunt necesare, nu sunt, de care din ele ar fi nevoie? Nitriti, nitrati, amoniac in perioada de ciclare? Ph? Am dat de un buletin de analiza pentru apa din zona în care locuiesc, ph-ul e 7,2 dar fiind din 2020 nu stiu cat e de precis.
- fertilizare, materiale de filtrare, program de lumina, incalzitor, intretinere, plante, pesti, toate acestea vor fi de discutat pe parcurs.

In concluzie, sper sa reusesc, cu ajutorul vostru, sa vad in realitate acest acvariu pe care mi l-am tot dorit.
Bine v-am g?sit! Eu sunt Anda, am un mic acvariu pe care mi l-am f?cut cadou si cu ajutorul vostru sper sa il transform in ceea ce mi-am dorit de mult timp, adica intr-un mediu propice pentru cele cateva vietuitoare care il vor popula si intr-un bazin placut din punct de vedere estetic pentru mine.
Dar de la zis pana la f?cut e cale lunga. Asa ca voi incepe cat de curand un jurnal in care sper sa discutam despre cum va arata acest acvariu, ce echipament are in momentul de fata, ce ii lipseste, despre potentialii viitori locuitori si alte lucruri/ probleme care pot sa apara pe parcurs.
 
Forum Index » Profile for Verzila » Messages posted by Verzila
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com