[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: mellbo
Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Message
Postez totusi proiectul integral, poate cineva va avea chef sa il faca.
LCD-ul folosit este cu cip ST7920
Am in bucatarie un mic acvariu de 20L, la care i-am facut schimb automat de apa si completare.
Am folosit microcontroler, si doua electrovalve + 1 senzor de nivel cu plutitor. (cel mai recomandat)
Valve, una pentru canal, una pentru apa de la retea.
Iesirea o fac din intrarea in filtru, si adaugarea pe deasupra fara contact cu apa din acvariu pentru prevenirea "infectarii" apei de la retea cu bacterii.

Ca mijloc de "overflow" si protectie folosesc doar o rutina software care verifica functionalitatea componentelor la inceput de schimb.
Adauga scoate apa putina sa verifice: existenta apei la retea, functionalitate plutitor, valve. Pe baza unui timp relativ maxim in care se pot intampla, altfel afiseaza eroare si procesul este anulat.

Inainte sa fac sistemul am facut schimb-uri saptamanale de 50%, cu apa statuta, fara adaugare de saruri sau alte solutii.
Dar e cam dificil pentru mine ca sunt cu spatele, si pozitia nu e tocmai ok.
La cel mai mare, ma descurc altfel ca e mai accesibil.

Ma gandeam sa fac un schimb zilnic de 0.16% (~3L/18L), sa nu apara deciclari. O sa observ..
Voi ce parere aveti ?.. Sa fie zilnic..la doua zile...cam ce cantitate ?

Nota: daca e cineva interesat de firmware, se poate oferi fisier HEx pentru ProMini 16M/5V
Imi cer scuze daca poluez topicul dar as fi interesat sa aflu detalii despre schita circuit, media introdusa si ce tip de bacterii e nevoie in reactor denitrificator..
mie personal imi se pare de revista cum ai facut acest setup. dar am doua intrebari care nu prea au legatura cu setup-ul.

1. Nu o sa fie incomod la intretinere daca e pozitionat asa sus?

2. Acvariul umplut pana sus, in cazul unui mic cutremur va devarsa aproximativ 4-5cm din coloana de apa pe mobilier si parchet. Eu zic ca e o cantitate mare de apa pentru pal sau parchet. Eu din cauza asta nu indraznesc sa pun apa sus. Voi cum gestionati acest lucru? Intrebare se adreseaza oricui tine nivelul de apa pana sus si are in camera parchet. Pentru ca daca ai gresie ce rost ar avea intrebare..?
pai da dar ala e fer nu lemn.
ma rog tu sti mai bine cum se prezinta.

Problema este ca acel "daca e ceva" apare cand nu e nimeni acasa si face zdrong dintr-o bucata.
.. e alegerea ta, sau oarecum a ta. o sa cam fie nevoie de schimburi dese de apa... o sa moara din pesti.. un pic de chin o sa fie si pentru tine si pentru pesti..si nici cei din familie nu vor fi prea incantati sa vada pestii cu burta-n sus...

Parerea mea ca nu poti scoate pietrisul pentru ca in mintea femeii tale ala e cel mai frumos. Stiu, prea bine cum e.. Doar ca eu nu am tinut cont de ce zice ea si l-am aruncat rapid cand mi-au zis oamenii.. care stiu ce stiu in urma unei experiente.

Prin urmare lasa-l asa cum e si pe viitor cand le trece acvaristica la cei din familia ta poti face schimbari.

Sincer sa fiu acel sol fara plante nu face sens. In rest e perfect. Daca ti se pare scump poti lua denerle soil parca e ceva mai ieftin. Daca totusi sti sigur ca nu vrei plante mergi cu nisip de granulatia specificata de colegi.

nu lua de pe emag (decat daca nu gasesti altfel) . cauta pe nevertebrate sau aquariumprest ori alte site-uri de specialitate. Acolo vei gasi cam tot ce ti recomanda aici.

Nu stiu ce ai inteles tu, dar la solul recomandat doar bacterii si declorinator ai nevoie. In timp dupa vreo 2 ani se pun ceva capsule cu penseta in sol ca sa prelungesti viata setup-ului. Evident pentru plante..

Pe video poate ai vazut ca au pus Bacter AE pentru microflora, produse specializate de la prodibio sau alte chestii gen fertilizanti, care per total tot pentru plante sunt.. si solul recomandat contine deja chestiile alea din ce am vazut eu..
Nu tot dar de baza si e suficient.
mda, ar mai trebui o traversa cumva pe la jumatatea inaltimii care sa impiedice flambarea de la greutate. fie ea si macar o tija filetata.
Daca alegi sa urmezi sfaturile poti opri acest setup, asezi acvariul sa fie stabil, gol, si astepti solul/nisipul sau ce alegi sa pui. nu face sens sa ti apa pentru ca nu apa se cicleaza in sine ci obiectele din el, printre care substratul/pietris/nisip/sol. Ciclarea in sine presupune formarea unor colonii de bacterii, mai multe tipuri care printre altele purifica oarecum apa.

Dupa noul setup, bagi apa, pui Seachem Prime sau macar de la Tetra Aquasafe, incalzesti sau astepti apa sa ajunga la 25—26 grade, apoi adaugi Prodobio Biodigest sau pentru inceput merge mai bine cu kit-ul de pornire de la Denerle, dai oxigenul la maxim sau faci filtrul sa agite apa, nu pornesti lumina decat daca vrei sa privesti si astepti vreo 2-3 saptamani. Mai poti pune ceva mancare de pesti dar e mai bine sa pornesti cu kit-ul de la Denerle pentru ca are in kit si hrana pentru bacterii. Amoniac ce o fi el.. Mancarea pana se descompune bacteriile (unele) mor de foame la propriu zis intr-o apa sterila.

Ar fi bine sa nu mai incepi cu filtru intern pentru ca sunt jucarii. Nu fac aproape nimic, doar invart apa si cam atat. Daca filtrarea biologica nu e buna, pornesti cu stangul.

inca ceva. daca te lasi induplecat sa cumperi pesti prea repede, tot cu stangul pornesti..

In orice caz, inceputul e urat si plicticos dar in curand lucrurile vor devenii frumoase si simple.

Apoi te vei plictisi si vei vrea plante si incepe o noua etapa. :-)

Prin observatie, vad ca toti incepatorii tindem spre aceleasi greseli. Nisip colorat, pietris mare, filtre mici. Nu stiu de ce se intampla tot timpul asa, dar tind sa cred ca de vina sunt pet-shop urile ca asta marfa cam au ei pe rafturi.

Iar noi ca incepatori credem ca aia e, dar tot ce e in pet shop bun de regula e mancare si nici aia prea prea.
Am zis chiar la inceput dar nu-i bai.
Un Black Molly Lyra. Cred ca se vede si in poza aia.

Initial faceam ai eu des GH, Kh, No2, No3, Po4, Oxygen, pH, dar am inceput sa le stiu aproximativ dupa tds deja. Nu prea mai oscileaza ceva..

La evenimente sau daca vad pestii cu vreun comportament ciudat ori amano, fac tot setul ce il am disponibil dar... nici cu peste mort de 2 zile nu aveam parametri schimbati sau ceva. Banuiam ca va muri pestele ala intr-un final dar mna. Un guppy cu malformatie la coloana din nastere a fost asa.. dar a trait 8 luni. Pesti ieftini, chinezarii.

Ideea ca nu se modifica chimia asa usor daca acvariul nu e recent startat..sau asa e la mine.
in bazinul principal, adica jucaria aia de 60x30x35, am inceput demult sa duc lucrurile din ochi nu din chimie. pun doar o jumate de doza cu care vine sarea aia de creveti care creste GH/Kh la schimb de apa, si in rest fac teste la o luna sau mai mult.

Dar m-am pricopsit cu pestele asta de la sotie, peste care suferea in acvariul meu, tot pe geam sus jos era la parametrii apei.

3 zile n-a pus "geana pe geana" n-a mancat n-a baut. asa ca i-am luat casa lui si incerc sa-i fac o viata cat de cat..

si voi reusi curand. acum pare fericit, sau cel putin face ce fac toti pestii normali. asteapta ora mesei.
M-am amuzat si am inteles cam ce ati vazut voi cand am aparut si eu...

sper sa inteleaga ca tot acest setup.. trebuie complet refacut.
se vor pierde banii dati pe:

pietris (daca se poate numi asa), pietrele alea de ornament, filtru interior, bacterii ciclare si 40L de apa.

in afara de ce iti vor spune colegii, eu iti atrag atentia doar de ceva ce tine de securitate. acvariul nu e bine asezat pe bucatelele alea de burete sau ce e acolo. ai creeat puncte de presiune si si-asa fiind de 3.85mm grosime sticla poate ceda.

foloseste polistiren extrudat de 5mm pe toata suprafata sau macar polistiren cu traverse dar nu ca puncte.

Nu face aceste schimbari cu apa sau pietris in el.

Prodibio AquaGrowth Soil este cu adevarat ok, viitorul setup cu el re-startez, dar daca nu doresti plantare sau vrei carasi sau specii neprietenoase cu plantele poate fi nisip sau pietris marunt in culori naturale. negru, gri, maro. nu lua culori deschise pentru ca vor fi greu de curatat daca nu imposibil.

ideea de baza la acvariu este sa reproduci natura subacvatica la o scara miniaturala. Nu marea, nu oceanul nici piscina.

Plantele din plastic mai bine nu pui. Fereste-te plastic orice ar fi, acvariul va pute efectiv, eu am patit-o.
Plantele naturale, atrag dupa ele injectie de CO2, fertilizanti, alta lampa de iluminat..
Adevarat nu toate plantele. Doar cele frumoase.

Sper sa te ajute macar putin si sfaturile mele, sunt destul de incepator si eu..
Bayek wrote:Nu e cam multa chimie aici? Unde mai e bucuria acvaristicii, daca incercam sa controlam chiar totul si chiar din prima?


Asa este. Pana nu murea pestele si melcilor nu li se topea cochilia nu era cazul sa intreb. Asa-s eu, grabit.. sar anumite etape..

Si acum vorbind serios. La naiba chiar este chimie acvaristica asta. Cel putin la inceput cum sunt eu.. ca n-am avut atatia reactivi si spatule si eprubete nici cand mergeam la scoala la chimie.

Cu riscul de-a forta putin nota. Stie cineva de ce a sarit doar ph-ul de la carbonatul de calciu, nemiscand deloc Gh/Kh? In mod clar nu mai folosesc, dar pentru mine vreau sa inteleg..
Pai am sare de creveti de la Denerle dar am crezut ca pot face ceva doar cu calciu carbonic pentru melcii astia.

Nu stiam de bufferul ala de la Seacheam. O sa-mi cumpar si eu curand..
Am facut inca un borcan de 20L pentru un molly black si 3 anentome. Nisip inert si incerc ceva plantute sa vad cum or merge direct in nisip fara co2 fara fertilizare..

Stiu ca melcilor le trebuie ceva calciu si stiu ca molly are nevoie de o apa mai dura. Am adaugat ceva saruri si am crescut Gh la 6 si Kh la 4. pH 6.8

Am vrut si vreau totusi sa gasesc o solutie mai ieftina ca sa ridic Gh undeva la 8 si pH cam 7.8, cam asta vreau.

Am zis sa incerc cu carbonat de calciu. Da stiu ca ar trebui si magneziu dar asta e din sarurile alea. Dupa cateva ture in oras am gasit praful. Am diluat 0.5mg in putina apa l-am agitat, am adaugat in acvariu, si dupa 24 de ore am facut teste.

Ce asteptam sa gasesc? Pai, o crestere de gh cu 1 grad deci 7 si pH undeva peste 7.

Ce am gasit? heh, o ciudatenie zic eu. Gh era fix 6, kh fix 4. Adica nici o schimbare. Dar pH imi arata dincolo de scara peste 8. Am refacut testele, am masurat pH cu ceva electronic. Acelasi rezultat, pH indica 9.8 wtf..

Pestele.. era in bairam, lui se pare ca-i convenea de minune pH asta. Dar asta este alta poveste pe care nu o inteleg. Cum era posibil ca pestele asta sa fie foarte bine si calm la ph ala...

In fine, am facut un schimb de apa super lent acum pH r cam 7.6 dar a scazut si Gh/kH.

Ce nu inteleg eu? Pai nu trebuia sa se miste cumva si Gh/Kh pentru ca sa creasca pH? Ce nu e ok? Ce nu am inteles? Carbonatul de calciu nu creste duritatea generala? deloc..? oricum nici Kh nu era miscat..

Nota: parametri apa la robinet
Gh 2
Kh 1
pH 6.6
(da, stiu. apa chioara)

in foto lyra asta pare ca are o pata pe corp dar e o reflexie ceva. e perfect sanatos, pestele.
flo77 wrote:m-ai ambitionat sa incerc o automatizare cu drippere de la sisteme de irigatie+ timere+ pompa recirculare. Sunt curios daca e mai usor de intretinut decat sistemul cu pompe peristaltice.


Am incercat deja varianta asta cu picuratoare. In ele este o simpla membrana de cauciuc subtire care are nevoie de presiune mare pentru etansare si regulare. Altfel va picura gen "pipi". Banuiesc ca macro isi va face meseria si va 'nfunda, iar pompa tre' sa fie de presiune, gen rotativa cu membrana sau piston.

Parerea mea este ca va fi mai mult de intretinut aici decat la peristaltica.
flo77 wrote:La Erio ai gresit ca nu ai indepartat la timp tija(floarea). Cand infloreste, planta isi cheltuie toata energia in acel scop.


Ba nu, chiar am inceput din ziua care am observat sa caut informatie si le-am tot smuls 3 luni la fiecare 5-7 zile. Dar s-au incapatanat pana la ultima suflare. Deveneau maro si ele tot faceau florile alea.. Nu stiu daca chiar puteam face ceva.. dar bine ca le-am scos.

Singura greseala a fost ca le-am pus cu Cuba. Daca cineva le pune doar pe ele, fara gazon e ok sa le scoata, sa ia puii sa le replanteze. Pe una am taiat-o complet, razant pe ideea ca scap. Dar in 30 de zile a devenit ditamai tufa.

Eh, aia e. Setup-ul viitor stiu exact ce vreau, si o sa incep cu seminte si fara apa cu el. Dar pana atunci, ma mai dau cu asta..
dan.pavelescu wrote:
@melbo, daca in urmatoarea luna nu rezolvi, iti trimit eu o pompa cu electromagnet, reglaj si supapa de sens inclusa. Nu-ti ramane decat sa masori cate minute/secunde sunt necesare ca sa-ti dozeze cantitatea dorita si sa pregatesti un timer corespuzator.


Multumesc frumos dar nu. Pentru ca am inceput deja sa-mi fac singur pompele alea la cnc cu steppere. Am zis ca daca tot le refac macar sa le fac mai precise.

Referitor la automatizari. Poate ca nu sunt eu cine stie ce acvarist, dar prin observatie este ca in acvariul meu, dozarea e mai buna zilnica si cu ceva timp inainte de pornire CO2 si maximizarea luminii. Unde mai pui ca Carbo nici nu se poate doza saptamanal. Iar mie 1ml/zi de EasyCarbo mi-a facut viata usoara in sensul ca nu am alge nici de samanta. Inainte luptam cu BBA saptamanal. Acuma poate s-o fi si ciclat ca are anu.. nu stiu dar nu vreau sa incerc.

Eu nu am program fix, sunt plecat te miri unde si cum.. Uneori, adica cam tot timpul, ma trezesc tarziu, unde sa mai stau sa fac chestii..
Nu mai zic ca am o memorie ca uit tot. Oi fi pus n-oi fi pus..

Automatizarea are un rol clar. Suplineste atentia si grija utilizatorului. Pentru cei care au program mai relaxat, adevarat ca nu face sens vreo automatizare.

In fine, cred ca aproape am rezolvat cu pompele astea. Vad ca ramane picatura suspendata unde trebuie sa fie..

Referitor la electrovalve. Au pierdut in teste. Macro le va bloca. se face sarea aia care daca valva nu e de genul metalic (si nu poate fi) cu arc tapan, sarea aia sau ce o fi ea va bloca garnitura de etansare sau si mai rau va impiedica etansarea/inchiderea valvei.

Pompa peristaltica e perfecta in cazul asta pentru ca va zdrobi efectiv cristalizarea daca se va intampla sa se formeze. Da, o valva de sens clasica ar fi buna dar ma tem ca macro va obtura tot ce prinde.

Interesant ca atunci cand le mixam nu cristaliza deloc solutia, dar acum.. observ ca in contact cu aerul deja cristalizeaza rau de tot.
n-ar fi mers mai bine cu superglue gel oare?
Referitor la jurnalul acvariului.
Azi am scos toate 6 Eriocaulon. Pur si simplu dupa aproape un an sau cat o fi trecut, toate s-au transformat din ceva finut in ragalii cu scobitori infipte. Ultimele 3 luni am obosit saptamanal sa scot florile alea ce or fi ele, exact scobitori. Am nenorocit tot gazonul pe acolo, radacinile lor erau enorme. Peste 20cm. Am mai dat jos si fro' 2kg de christmas de pe lemn, ca zici ca era balaur. Cu toate ca am pus doua fiole de
Biodigest dupa schimb apa, tot am pierdut un red cherry cam la 6 ore. Ma astept maine la alte evenimente, testele de apa sunt in parametri si vietuitoarele nu par stresate,, nici macar amano care pentru mine au fost mereu senzori, dar nusht..

Eu nu mai vreau sa aud de Eriocaulon ever.. Am mai plantat o Ludwigia Palustris super red, si o bucephalandra red scorpio.

Acum trebuie sa astept regenerarea gazonului..
 
Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com