[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: scificuss
Forum Index » Profile for scificuss » Messages posted by scificuss
Message
O alegere excelenta dpdv al volumului canistrei si debitului.
Revin cu informatii. Am mai facut ceva sapaturi pe'nternet.

Crevetii sunt afectati de amoniac - orice nivel mai mare de 0,01 ppm si nitrati - la nivel peste 30 ppm. Se pare ca nitritii nu prea ii afecteaza, transportul oxigenului in corp facandu-se cu o celula diferita de hemoglobina. Nu stiu exact mai multe date - cercetarile fiind facute la un nivel mare dar rezultatele putin publicate, probabil din lipsa interesului general. Logica exista in cele afirmate dar mai bine sa fii sigur decat sa-ti para rau.

Cuprul afecteaza si el nevertebratele dar din ce a patit colega se pare ca nu este unul din vinovati.

Teoretic apa din fantana poate fi mai rea decat cea de la robinet, dar si aici depinde de locatie. Fantana bunicilor fiind la margine de oras, oras de granita unde industria poluatoare este inexistenta, foarte multa padure, dealuri, nivelul agriculturii in zona fiind 0 datorita conformatiei terenului, are o apa buna dar cam dura. Am facut teste si am dus la laboratoar. Rezultatele confirmad ca este buna pentru consumul uman. In schimb ocazional au aparut nivele de NO2 marite, 0,5- 0,8 , asta in speta primavara. Dupa ce apa din zapada si ploi a fost filtrata de masa vegetala moarta a ajuns in panza freatica.

Logic cum se intampla peste tot ar insemna ca si in zona ta apa de fantana sa aiba nitriti, dar cum am scris mai sus aceasta nu afecteaza crevetii.

Singurele probleme ramase in discutie fiind parazitii sau o alimentatie deficitara si implicit o absorbtie defectuoasa a unor elemente necesare crevetelui. Apa fiind din sursa libera netratata exista o posibilitate mai mare a parazitarii - avand in vedere cate nevertebrate exista si pot fi purtatoare - decat lipsa unor minerale.

Totusi, eu as recomanda intai sa folosesti niste saruri de remineralizare si sa observi evolutia lor, inaintea aplicarii unui tratament medicamentos.

LE. Revin cu o completare. In perioada asta datorita apei filtrate prin masa vegetala moarta este posibil sa se produca o scadere a duritatii si implicit a sarurilor necesare constructiei unui exoschelet corespunzator.

Dupa ce fac schimbul de apa a doua zi sunt multe exoschelete pe substrat, ceea ce denota ca aditia de minerale necesare declanseaza naparlirea lor.
In acvariul unde foloseam si apa de osmoza exoscheletele erau opace si foarte moi, acum cand sunt separati si folosesc apa de la retea ( gh 12-14 si aditie suplimentara de minerale ) exoscheletele sunt mai rigide si transparente, imediat dupa naparlire iar crevetii mai rosii si mai activi. Alimentatia, filtrarea si ceilalti parametri ramand neschimbati. Plus o crestere a numarului de pui.
S-a schimbat ceva in compozitia apei, de la retea, poate sa fie duritate 8 dar sa fie calciu si magneziu foarte putin si in locul lor alte saruri folosite in dedurizare, alimentatia sau crevetii de alta calitate.

Fa o incercare, adauga putin carbonat de calciu si sulfat de magneziu in raport de 4:1 incat sa ridici duritatea la 12 si urmareste crevetii sa vezi daca mai patesc acelasi lucru. Sau poti incerca cu o sare de remineralizare. Recomand pe cea de la Sera.

Semne de septicemie hemoragica cauzata de infectie bacteriana si fungusi. Pot fi unul din urmatorii patogeni : Columnaris, Saprolegia, Oodinium, Costia. Un ochi bine format poate da un diagnostic bun.

Acvariu instabil, cu o filtrare biologica ineficienta. Carbunele activ este bun in anumite cazuri dar pentru efcienta trebuie schimbat des. In cazurile in care nu exista spatiu pentru bacteriile benefice amoniacul este oprit de carbune si la orice dezechilibru in functionarea filtrarii prin carbune apar cresterile bruste de amonac si nitriti care duc la ce ai tu acum in acvariu.

Calitatea apei foarte proasta ducand la slabirea sistemului imunitar al pestilor si imposibilitatea lor de a lupta contra bacteriilor/fungilor/parazitilor care oricum exista in acvariu.

Ca si la om, suntem purtatori sau intram in contact cu agenti patogeni, iar cand corpul este slabit sau imunitatea scazuta apar si efectele.

Executa o mentenanta mai buna a acvariului, foloseste o hrana si un program de hranire adecvat, umbla la filtrare. Sunt 95% sigur ca ce ai tu acolo este neadecvat cerintelor minimale.

Poti salva pestii cu medicamentatie. Dar daca nu remediezi situatia va fi cam degeaba interventia asupra lor asigurandu-le o moarte lenta si in chinuri.

Citeste topicurile din sectiunea Boli. Sunt descrise destul de explicit rezolvarile.



Buna alegere cu fluvalul vrei sa zici?

Hmmm....

Intradevar invarte apa nebunul, dar la filtrare biologica e cam dezastru. Se stie bine ca are un bypass interior vezi doamne sa nu se colmateze unele medii si sa faca filtrare mecanica mai buna dar foarte multi s-au cam plans de abilitatile lui. Are o parte pozitiva, e teapan si e ieftinel.

Recomand, daca ai cum sa faci treaba asta, sa incropesti o canistra numai pentru filtrare biologica si sa o inseriezi pe iesirea fluvalului. sau sa faci un by-pass pe retur unde sa bagi canistra pentru filtrare bio.

Daca esti interesat de idee da un semnal ca ma chinui sa fac o schema.
Apa o fi curata, dar cu filtrarea cum stai? Amoniac, nitriti, .....

Ia fa niste cautari dupa ciclare si mai lecturaza din posturile noi, ca se dezbate aproape zilnic aceasta problema spinoasa.
Din considerente legate de fizica este mai ok cu fundul incastrat intre pereti. Aia de construiesc acvarii pe banda rulanta, ma refer la firmele specializate, o sti ei ce o sti de la fac asa. Nu?
Exista acum mancare pentru puiet la preturi oarecum derizorii si inca se mai merge pe galbenus de ou sau tubifex tocat?

Cauta aci pe forum dupa microviermi.
Eu am recuperat o pompa de tip nou. Intrarea se face pe 36 mm si evacuarea pe 28 mm, 35W si debit de 2800 litri pe ora. Ma gandesc ca folosind furtune mai subtiri dar tot asa, mai mare pe intrare si mai mic pe evacuare sa pastreze un debit de peste 2000 litri pe ora la o inaltime de 1,2-1,4 metri. Depinde de canistra si mediile folosite.
Da de filtrare nu il intreaba nimeni?
Ba de la filtru e. pLus altele cateva pe langa.

Probabil Finroot, cauti ce inseamna si de ce apare si iti spun eu ca de la filtru se trage.
Ce model de filtru?
In toc sau in zid nu poti gauri?

Care a bagat codul ala cu captcha vedeti ca mer'e cam ca economia tarii noastre.
Se poate lua in considerare pentru start si un fish-only = doar pesti. Ceva piatra uscata/moarta, nisip si cativa pestisori. Ca setup cu apa sarata vorbind.
Pai normal ca sunt pareri impartite. Unele pastile ceramice sunt foarte dense, altele au porozitatea unei pietre de aer si multe sunt intre. Depinde de producator, lot, falsificare, model, materialul pastilei de difuzare, etc.
La ce aveti voi acolo iti faci singur de stau gastele in coada.
tizzle wrote:diametrul tubului de plastic respectiv diametrul furtunului, si nu sectiunea lui cum spune scificuss




Esti fantastic. Imi place de tine, serios pana la capat.

Sectiune = suprafata. Suprafata cercului este functie de diametru.

Eu zic ca depinde de sectiune si tu zici ca nu, depinde de diametru. Avand in vedere ca pi ( 3,14......) este aceeasi in orice calcul, ia vezi unde ii aberatia.

Ca sa antreneze particulele de substrat viteza apei in tub trebuie sa fie suficient de mare incat produca absorbtia lor. Logic pana aici? Acea viteza ii diferita pe furtunul care iese apa in galeata dar per total debitele ( volum de apa pe unitatea de timp ) din tub si furtun sunt aceleasi. Logic? E fizica elementara, ce intra si iese, in cazul de fata. Calcul babesc: Daca suprafata sectiunii tubului de aspiratie este de 4 ori mai mare ca a furtunului viteza pe tub va fi de 4 ori mai mica decat in furtun. Teoretic, poti avea luciul apei si la 3 metri de sol , daca folosesti un furtun cu diametru interior de 3 mm nu vei ridica in veci granule de susbtrat, chiar daca ar fi nisip fin de 0,1 mm, evident cu acelasi tub de aspirator de susbtrat. Avem in vedere si alt aspect, cum ai configuratia actuala, poti avea un furtun cu diametriu de 3 cm dar undeva pe acel aspirator ai o reductie de sectiune cu un diametru de 2-3 mm normal ca viteza apei este micsorata, implicit viteza.

Ia vezi, iti da in continuare cu virgula?


PS. Intre timp a postat si colegul Claudiu. Multam coane de aparare, dar nu trebuia. Parca e mai bine cand discut cu cineva si nu stie ce intentii ascund. E mai fun viata asa.

Sarbatori fericite tuturor.


Pentru moment te sfatuiesc sa descoperi din micile secrete ale acvaristicii si sa lasi pe mai tarziu modificarea capacului.

Asta ca sa nu intru in alte detalii.
Hai ca gasii ceva info despre ei.

Cred ca astia sunt http://www.diversa.info.pl/en/, si dupa cum arata capacul o sa fie cam dificil pentru un neexperimentat sau macar cu ceva minime aptitudini la bricolat. Dar in principiu dupa cum se prezinta acel capac se pot strecura doua neoane cu reflectoarele aferente iar droserele pozitionate in exterior pe latura din spate a capacului. Totul depinde de ce materiale/scule dispui si bineinteles de inspiratie pentru bricolarea reusita.

S-a ajuns si pe luna asa ca nu ar trebui sa fie mare inginerie.
Sedinta de shoot-ing cu capacu' din mai multe pozitii indecente si gasim o rezolvare.
 
Forum Index » Profile for scificuss » Messages posted by scificuss
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com