Nu am vazut, sau poate nu am inteles eu, la ce volun al acvariului da el acel uptake
Pai uptake-ul e tot in ppm. Fiind vorba de o solutie apoasa asta e acelasi lucru cu mg/l. Miligrame pe litru. Deci nu conteaza marimea acvariului.
Din descriere ai identificat corect si GSA-ul si cianobacteria.
am vazut putina cianobacterie
Ai facut bine ca ai marit fertilizarea ca sa scapi de cianobacterii, da' chiar asa ciuda aveai pe ele? 70ppm NO3 pe saptamana? :-). Nici Rasputin daca ar fi fost cianobacterie nu ar trai la peste 90ppm NO3 cat e targetul tau. Cum ziceam si mai sus, pana la urma, testul de PO4 ar putea sa nu fie prea departe de adevar, la dozarea ta si shimbul de apa pe care il faci. Dar asta inseamna ca e vraiste testul de NO3 daca iti indica doar 25ppm... Una din doua. Adica plantele pot consuma un nutrient mai mult decat altul, sporadic. Mai ales atunci cand, un timp, au fost private de un nutrient, il vor consuma mai "cu pofta" cand il vor avea la dipozitie. Dar la o fertilizare EI continua, nu prea cred.
Toate cele bune.
Later edit:... De ce imi era frica nu am scapat. Nu sunt 70ppm si nici targeturile nu sunt corecte. Am calculat totul pentru acvariu de 100litri. Am uitat, scuze. Ca doar n-am preparat eu solutia aia... Deci calculele sunt gresite ca valori, trebuie inmultit totul cu 100/120, adica aproximativ 0,83.
Pentru PO4 adaugai 5,83ppm pe saptamana, iar targetul minim este 6,7ppm.
Pentru NO3 adaugai 58,3ppm pe saptamana, iar targetul minim este 74ppm.
Fiind acvariul tau, sunt sigur ca stiai deja, dar ai fost prea finut ca sa ma tragi de urechi. Whatever, tot e prea mult si tot ce am zis mai sus ramane adevarat. Mai putin valorile calculate pentru 100 de litri.
Natura produsului : nisip de cuart natural si carbonat de calciu natural
Chimice: PH: 6,8 neutru (determinare de laborator dupa trei clatiri repetate in apa rece, raport apa / cuart natural 5 / 1 p.g.)
Produsele nu sunt solubile in apa, nu sunt toxice, nu necesita nici o precautie in manipulare si contact direct si neprotejat
Ma pricep la carasi cam cat ma pricep si la japoneza, asa ca prefer sa nu ma bag.
Mai sus zic ca e cuartz si carbonat de calciu. Nu se precizeaza daca e un amestec, sau, pur si simplu, cuartz-ul ala contine doar niste imputitati de CaCO3. In fine, ulterior, la analiza, zic proportia intre apa si cuatrz, fara a mai aminti nimic despre carbonat. Ceva nu e in regula, zic eu...
Cel mai sigur, pentru o apa neutra ar fi sa folosesti doar cuartz-ul. Ala sigur e insolubil.
Daca ai dubii si totusi vrei nisipul, cel mai simplu si corect este sa le dai un e-mail si sa le ceri lamuriri.
Salut, in primul rand bine ai revenit... Habar nu am despre ce substrat, in particular, este vorba, dar nici nu conteaza.
Carbonatul de calciu nu are cum sa fie neutru in apa. Chimia ramane chimie indiferent cine fabrica substratul.
Este greu solubil in apa, dar solubil. Fiind o sare parte tare/parte slaba, va fi usor bazic, partea tare fiind baza si iti va creste atat kh-ul, pentru ca este un carbonat cat si Gh-ul, pentru ca este o sare de calciu.
E cam mult 70ml pe saptamana. la resetul pe care il faci nu cred ca vrei avea necazuri, dar e pur si simplu risipa. Barr dadea aici uptake-urile maxime pentru un acvariu high light, high CO2. Ar veni 4,2ppm pe saptamana PO4 si vreo 28ppm pe saptamana NO3. Daca tinem cont de aditia pe care o faci tu (saptamanal 70ppm NO3, 7ppm PO4, schimb de apa de 66%) si bagam datele astea in tabelul de aici rezulta un target de 8,4ppm PO4 si cam 91ppm NO3. Repet, asta presupunand uptake-urile maxime pentru un acvariu iluminat puternic, cu o mare masa verde si o aditie puternica de CO2.
Concluzie
1. Cel putin unul dintre teste e defect. Ori ala de NO3 care iti indica 25ppm, ori ala de PO4 care iti indica 8ppm. Conform ultimelor calcule, e mai probabil sa fie eronat ala de NO3.
2. Pui o cantitate prea mare de macro (presupunand ca inca folosesti solutia de la mine, ca eu asa am facut calculele de mai sus). Desi asta e ideea metodei tu pui mult prea mult si la reset arunci o mare parte, cel mai probabil.
Acum tre' sa fug, asa ca am scris cam in graba. Sper ca am fost suficient de lizibil, ca nu am dat vreun link aiurea si ca nu am facut vreun calcul terci. Sorry daca e asa, nu am timp sa recitesc
Toate cele bune
fara urma de alga (exceptand GSA)fara urma de alga (exceptand GSA)
GSA (Green SPOT Algae) la 8ppm de PO4??? Daca nu cumva le confunzi cu GDA, cum se mai intampla, atunci cel mai probabil testul e gresit. Cam la peste 1-2 ppm PO4, GSA dispar in cateva saptamani.
ajungand in momentul de fata la 10 ml/zi
10ml pe zi, adica 70ml pe saptamana? Sau 10ml pe zi, de trei ori pe saptamana, deci 30ml/saptamana in total?
Ma gandesc la faptul ca daca plantele nu ar papa tot EI-ul, sau ar papa prea putin fata de cat le dau eu, ar trebui sa am niste varfuri de concentratie si la NO3. Dar asta este pe undeva pe la 25 ppm. Adica vreau sa spun daca am un varf la o substanta ar trebui sa am si la cealalta. Corect?
Mmmm, nu neaparat. Plantele pot consuma mai mult dintr-un nutrient decat din celalalt, proportional vorbind, desigur. Dar chiar si asa, la o valoare target de 25ppm NO3 ai putea sa nu ai 2,5ppm PO4 (asa cum ar fi proportional) ci 3-4ppm. Asta presupunand ca NO3-ul e cel mai consumat si PO4-ul cel mai putin consumat. Nu cred ca ai cum sa ajungi la 25:8, chiar si asa. Saaaaau, e incorect testul de NO3...
As ramane in mod normal la cele doua posibilitati: o sursa de PO4, de exemplu substratul, sau testul incorect.
Dar, avand in vedere toata descrierea ta de mai sus, cu schimb de apa saptamanal de peste 60% (ceea ce inseamna un reset serios in ceea ce priveste nutrientii), impreuna cu ceva GSA in acvariu, eu pariez pe un test eronat. Chiar, daca faci testul imediat dupa schimbul de apa, indica aceeasi valoare?
Daca te hotarasti sa il refaci, fa-o cu un test de la o alta firma, ca sa fii sigur ca nu folosesti reactivi din acelasi lot.
Apropos, de exactitatea testelor, ai vazut postarea lui nano de aici? Ia uite ce diferente la NO3, de exemplu... Sa tot folosesti teste de acvaristica.
Atata timp cat ai si ceilalti nutrienti ok, nu risti nimic. Povestea cu nutrientii care trebuie sa fie in diverse ratii e si ea depasita.
Dar, marturisesc ca, folosind EI, nu am ajuns niciodata la valoarea asta de fosfati si pot sa te proclam (99% sigur) campion la categoria asta. Pacat ca nu era nici un concurs in acest sens . Adica un acvariu in regula cu o cantitate imensa de fosfati.
Totusi e momentul sa te intrebi:
1 - Testul indica bine? Eu cred ca nu. Poate ar trebui sa imprumuti un alt test de la cineva si sa refaci masuratoarea. Cu etalonatu' testelor nu va mai bat la cap, am zis de prea multe ori... Dar repetarea cu un alt test, alti reactivi etc e foarte realizabila, chiar daca nu e 100% relevanta.
2- Daca a doua masuratoare iti iese la fel, sau comparabila, intreaba-te cum ai ajuns la valoarea asta. Nu cred ca ai adaugat atata fosfat cat sa se poata acumula in aceasta cantitate. Apa de la robinet joaca si ea un rol, cu siguranta, dar de la 0,2 la 8 e cale lunga. Cel mai probabil ai o sursa de fosfati in acvariu (substrat neaspirat, mancare prea multa, ceva animale moarte si uitate pe acolo, pesti, melci, creveti, plante in descompunere etc.)
Ideea ar fi, daca nu ai scapat borcanu' cu fosfat in acvariu, sa incerci sa iti dai seama cum ai ajuns la valoarea asta. Stiu ca ma repet, dar eu raman sceptic cu privire la corectitudinea testului.
Electrovalva la bomba cu drojdie? Ai chef de un drum pana la Varsovia sa ii zugravesti omului camera? Din context deduca ca tu vorbesti despre o configuratie generica. Totusi intrebarea se referea la bomba cu drojdie...
Despre ce concentratie vorbim? Ciprian va trebui sa dea cu seringa direct pe planta, ca sa omoare BBA-ul. Ai incercat asta?
Eu nu ziceam de doza aia zilnica recomandata de producator pentru a suplimenta carbonul.
Hai sa zic, ca meciu pot sa il si aud...
"Topirea" plantelor, tocarea, fractionarea, reprezinta incercarea lor naturala de a se salva dintr-un mediu neprielnic. In natura planta face asta pentru ca bucati din ea sa se rupa si sa ajunga, luate de curenti, intr-o zona cu apa propice dezvoltarii... hopefully.
In acvariu, asta se intampla, cel mai adesea, in doua cazuri.
Unu... cand incep furnizorii de apa sa bage tot felu de kkturi in apa potabila din diverse motive (pentru o mai buna sterilizare, pentru schimbarea proprietatilor, pentru scaderea duritatii etc.). Polifosfati, hipoclorit, cloramina... si cine stie mai cate. Toamna si primavara sunt sezoanele lor preferate pentru asta. Solutia ar fi sa filtrezi prin carbune activ si sa speri ca acesta poate indeparta substantele respective.
Doi... Cand se acumuleaza prea multe substante organice in apa/substrat. Solutia ar fi sa faci schimburi dese de apa, sa aspiri substratul si sa speli filtrele.
Din pacate, cum nu ai cum sa stii care dintre cauze este, fara sa faci niste analize ale apei la un laborator serios, facand schimburi mai dese de apa, daca e prima cauza (despre care am spus mai sus), faci mai mult rau.
O combinatie sigura pentru a scapa de asta, (asa m-au invatat si pe mine altii si a mers) este urmatoarea: Schimburi dese de apa, dar cu apa de osmoza, cu duritatea refacuta din saruri, insotite, evident de o curatenie serioasa si stricta.
Daca stau bine sa ma gandesc schimburi dese de apa la setarea acvariului cu ADA-AS recomanta insusi autorul substratului, asa ca poate ar fi mai bine sa il asculti, ma gandesc... Sigur ca recomandarea respectiva are legatura cu nutrientii pe care ii "scapa" substratul in apa, mai degraba, decat cu substantele organice, dar, la cantiatea de AS pe care o ai tu acolo, totul e posibil.
Si daca tot veni vorba de conditiile de viata din acvaril tau... Ai cumva si alge verzi pe acolo? Ca eu nu prea am vazut. Algele verzi sunt mai apropiate ca nevoi de plante. Algele rosii (BBA, Staghorn) sunt rude cu algele marine, adaptate la apa dulce, dar in general, nevoile lor de mediu sunt departe de cele ale plantelor. Daca nici alge verzi nu ai (filamentoase, cladophora, GSA etc) plantele nu au cum sa mearga... saracele. Ma intreb daca alea de pe pietre sunt GDA, asa cum credeam, sau sunt, de fapt, cianobacterii...
nu merge, la mine s`a topit in proportie de 90% la andrei am inteles ca merge asa si asa
La mine nu merge asa-si-asa. Merge foarte bine. In sensul ca inca traieste... Doar e Utricularia, ce altceva ai vrea sa faca dupa doar nici o saptamana?
Acum vorbind serios, ai incercat in momentu in care ti`a facut bulbi sa ii faci provoci plantei stres
Am citit si eu despre faptul ca uneori tija de floare, in loc sa infloreasca, da o alta plantuta. Dar din cate am vazut nimeni nu prea stie de ce si in ce conditii. Fenomenu' e oricum destul de rar. Tre' sa fii norocos, asa cum e Ciprian, probabil.
Ca si valori am GH`u undeva la 13 iar kh`u undeva la 1-2
Ceea ce e foarte bine. kh-ul trebuie sa fie jos, nu Gh-ul.
Intotdeauna am avut senzatia ca atunci cand a facut vietuitoarele marine, Dumnezeu era copil inca. Si formele, dar mai ales culorile erau jucariile lui preferate...
Foarte frumos.
alexnbv wrote:concentratia este de 0ppm Fe desi fertilizez zilnc cu Brighty Step 2
In primul rand seria Brighty e destul de diluata, fata de alti fertilizanti de firma. In al doilea rand, fierul chelat cu un chelator de calitate asa cum este cu siguranta cazul de fata, este la fel de chelat si din punctul de vedere al testului. Adica, nu va fi detectabil. Cel putin doi oameni de pe forumul asta zic asta periodic de ceva ani. Poate pana la urma o sa ne creada cineva.
Sa pun paie pe foc? Vedeti ca are si un Canon nou-nout... D40, parca. Despre obiective nu mai spun...
@Radu, e cinereum.
Nu va mai agitati, am asa o presimtire ca o sa fie Eriocaulon cinereum pentru toata Romania. Cumparatori sa fie... Sorry, mai mult nu pot sa zic, deocamdata.
Daca imi iau discusi voi pune 2 mici pana la anul cand imi cumpar un acvariu mai mare
Dupa cat de bine incepusei, presupun ca asta e o gluma, nu?
Toate cele bune.
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
The problematic instruction:
----------
==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm]
----------
Java backtrace for programmers:
----------
freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428)
at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199)
at freemarker.template.Template.process(Template.java:259)
at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262)
at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233)
at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191)
at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433)
at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128)
at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102)
at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109)
at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366)
at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Messages posted by Val
Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor