[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Gabriel
Forum Index » Profile for Gabriel » Messages posted by Gabriel
Se intampla, se intampla Tata Omida sa ma strigati de acum

1.
- Canistrele ar trebui sa functioneze pentru Matrix si carbunele activ.
- Pentru antiphos canistra va functiona pana la un punct daca vei folosi ciorap.
- Parerea mea despre skimmer si sump o stii. Nu te gandi la ele numai din punctul de vedere al filtrarii. Amandoua contribuie mult la dizolvarea unei cantitati mari de oxigen in apa, formeaza populatii de bacterii aerobe si nu numai.
- In canistre vei avea mai mult culturi de bacterii anaerobe si de aici o serie intreaga de probleme (redox scazut, oxigen dizolvat putin etc.)
- baga din prima toate mediile, matrix-ul tine-l o zi in apa sarata in care ai turnat bacterii de toate felurile - nu te zgarci

2.
- nu ma pronunt pro sau contra decorului pe geamul din spate mai ales ca eu am vrut asa ceva
- piatra uscata tine-o o zi in otet - dizolvi stratul superior in care s-a incorporat fosfat; otetul nu va dauna acvariului - va fi o sursa de hrana pentru bacteriile denitrificatoare; le lsai sa se usuce inainte de a le introduce
- eu as merge fara nisip - bare bottom - sau daca folosesti nisip nu folosi granulatie mare asa cum ti-a sugerat si viulian

3.
- lumina doar de decor si ti-as sugera mai mult albastru decat alb (40 alb / 60 albastru) - va scoate in evidenta mai mult culorile

4.
- ok

5.
- nu m-as duce peste 27 grade orice fel de bazin ar fi. Unul din motive ar fi ca algele apar si datorita unor temperaturi ridicate

6.
- avand in vedere ca nu ai skimmer trebuie sa ai grija ce agitatie de suprafata ai, asa ca iti cam trebuie pompe destul de serioase

7.
- totul ok mai putin apa - orice se poate DAR NU FOLOSI APA DE LA ROBINET; daca ai fi din Constanta ti-as spune sa folosesti apa din mare

8.
- ok dar ai grija cu evaporarea in perioada asta - cineva sa completeze cu apa OSMOZATA

O zi placuta si succes. Microbul este in sange, a inceput deja sa se multiplice si nu exista leac .
Aceea este intr-adevar o macroalga.

Si eu am primit una asemanatoare de la Marian o data cu un frag de xenia si mi-a placut atat de tare incat am pus-o impreuna cu fragul in bazin.

A crescut ceva intr-o luna dar nu mi se pare a fi invaziva - cel putin nu in cazul meu.

O zi placuta
Gabriel
Wooooow. Trei pagini pline dupa ultimul meu post de aseara. . Tot timpul mi-am zis ca nu e bine sa ma culc asa devreme

Adrian,
M-am abtinut sa intru intr-o controversa cu tine la fel cum m-am abtinut sa scriu la sectiunea off topic de pe forumul lui Cristi.
Ti-am admirat insa spiritul combativ si fervoarea cu care ai scris despre un anumit personaj si, in secret, am simtit ca ai facut dreptate (oarecum) multora dintre noi.

Observ insa ca, in discutiile concrete despre acvaristica, indiferent ce argumente ti s-ar aduce (unele stiintifice, altele bazate pe experienta) tu reusesti sa creezi si expui niste situatii total ipotetice care sa-ti sustina contraargumentele. Exemplul ar fi ultimele tale raspunsuri la mesajele mele.

Ceea ce faci insa cel mai bine, si aici vorbesc in numele meu si al lui Dragos, este sa duci discutiile in derizoriu dupa ce ai epuizat contraargumentele ipotetice pe care le-ai adus. Ajungi sa jignesti si sa ameninti oameni pe forumuri (pluralul este intentionat) si sa creezi stari tensionate si conflictuale. Imi face impresia ca acest lucru iti face chiar placere.

Daca unii ti-ar spune "you crossed the line" eu ti-as spune "you are way across the line". Daca vorbim despre educatia primita sunt sigur ca ne putem compara (desi probabil domeniile sunt diferite) insa acesta educatie nu-mi da dreptul sa ma comport asa cum faci tu ba din contra.

Ricardo si Marian vor decide ce anume/daca vor lasa aici ceva din toate posturile tale. Eu unul insa ma voi feri sa-ti mai raspund vreodata.

O zi placuta
Gabriel

Adrian,

Viteza de curgere nu are nimic in comun cu debitul. Debitul pompei este constant iar atata vreme cat ai mai multe tevi prin care sa il imparti ceea ce urca in display coboara in sump. Ok poti argumenta si aici ca debitul poate scadea in timp dar acest lucru nu se intampla brusc si curba nu este exponentiala.
Scoaterea apei din sistem influenteaza intr-adevar dar nu face obiectul discutiei de fata.

Sistemul tau este total diferit ca si dinamica cu un sump+sistem bean animal.

Numai bine
Gabriel
Adrian,

Daca tevile au fost bine dimensionate atunci nivelul apei din display nu poate creste atunci cand inchizi sau aproape inchizi de tot robinetul de pe teava de full sifon pentru simplul motiv ca atunci teava de open sifon devine full sifon.

Daca tevile nu au fost bine dimensionate atunci cresterea apei din display nu este posibila decat
1. inchizi de tot robinetul de pe teava de full sifon
2. teava de open sifon e prost dimensionata si nu face fata debitului
3. teava de open channel are capatul de sus deasupra nivelului apei din display
sau

ridici pieptanele.

O seara buna
Gabriel
Adrian,
Robinetul de pe teava de full sifon este pus ca sa aduci debitul de pe acea teava la unul foarte apropiat (un pic mai mic) de cel al pompei dar si, asa cum a spus Dragos, ca sa reglezi
nivelul apei din overflow.

Daca este inchis asfel incat debitul de apa prin full sifon sa fie sensibil mai mic decat cel al pompei atunci ai un nivel mai mare al apei in overflow (pana la un anumit punct pe care il pot explica dar nu acum/aici), un debit mai mare prin open sifon si un zgomot mai mic al caderii de apa prin pieptan.

Daca este deschis astfel incat debitul de apa prin full sifon sa fie foarte apropiat sau egal cu cel al pompei atunci ai un nivel mai mic al apei in overflow, un debit mai mic sau inexistent prin open sifon si un zgomot mai mare prin pieptan.

In oricare din cele doua situatii debitul pompei se imparte INTOTDEAUNA in cele doua tevi de full si open sifon asadar un nivel scazut al apei in camera pompei nu este posibil decat daca toate cele trei tevi (full sifon, open sifon si open channel) sunt restrictionate.

(nota : am scris sifon in loc de syphon "on purpose" ).

Stati un pic ca dom' koala ne-a indus putin in oroare si nu a specificat la ce zona se refera.

Domnu' te rog incercuieste zona cu pricina.
Eu m-am uitat in centru jos al pozei.
Bilti zice, cred, de centru sus.
Te rog lumineaza-ne.

Mcy
Gabi
Se poate sa ma insel.

Indica-mi te rog care din algele din link ar fi.

Multumesc

Gabriel
Adrian,

Te inseli.
Debitul prin pieptane este constant si este debitul pompei.
Apa intoarsa de pompa din sump in bazin se scurge in overflow pe principiul vaselor comunicante.
Daca tu deschizi robinetul/robinetii nu poti sa maresti debitul pompei si nici nu se mareste debitul prin pieptane.
Poate doar viteza de curgere pentru ca exista o diferenta de nivel mai mare.

Numai bine. PEACE

Gabriel
koala wrote:INCREDIBIL !!!

- Am venit acasa si nu am mai gasit peppermintul... habar nu am cum a iesit din cusca de plexiglas unde statea, alaturi de Florica.

Crevetii astia sunt facuti sa se strecoare prin gaurile/cavitatile pietrelor cu mare usurinta - cel putin am meu iese "din piatra"
Sa nu fi iesit prin gaurile custii ma gandesc.

koala wrote:Imagine luata de sus... am remarcat o alga de culoare rosie-visinie, care creste pe partea de sus a pietrei... e moale la textura si e aproximativ translucida.
Ce e cu ea, e "buna", e "rea"?

Se cheama ciano (pe ienglezeste red slime algae) . Si nu, nu e buna.
koala wrote:Ce va place sa va jucati cu nervii nostri! ... Ciprian, fa bine si du-te pan' la Gabi, cu aparatul foto cu tot ...

Ricardo multumesc. Stiam ca priceperea mea in arta fotografica depaseste cu putin ceea ce a uitat un fotograf profesionist.
Acum a bagat de seama toata lumea.

Un mic progres (daca l-as putea numi astfel) astazi. Am primit

Un set Balling Lite
image

Domnu' Claude baiat salon a inclus in set si furtun - un model ce nu miroase si pe care nu l-am vazut pe la noi
image

Sare "nesarata"
image

Si un controller de dozare cu 3 pompe marca GHL
image

Dupa se vede din poza urmatoare am primit ultimul "model" de set in care ele sunt denumite Balling Light Trace 1, 2 si 3
in loc de Trace B cum erau inainte. Pacat da manualul inclus este tot cel vechi
image

Maine sper sa primesc un tub pe care il astept de mult si pana in weekend sa revin cu pozele sitemului Bean lipit.

O seara placuta tuturor
Gabriel

Adrian ai aici un link cu un calculator pe care il gasesti in josul paginii.

Ai grija sa selectezi tipul corect de tur (free, open sau submerged) si unitatile de masura percum si diametrul INTERN al tevii/furtunului etc.

O sa-ti rezulte ce debit poate avea un anumit tip de scurgere/tur, cu un anumit diametru intern de la o anumita inaltime.

Sper ca acest raspuns sa te satisfaca.

O zi buna
Gabriel

Radu_S wrote:Asta e schema la care ma refeream. Se numeste Herbie Overflow. Smecheria este ca nu trebuie folosit un robinet cu bila, ci unul "cu sertar", gate valve cum ii zic ei.
Mai este una, nivelul apei care sta desupra tevii full siphon, trebuie sa fie mai mare decat nivelul la care e introdusa aceeasi teava in apa din sump.

image

Radu,
Am impresia ca teava de preaplin trebuie sa se termine deasupra apei din sump. Cel putin asa am construit eu sitemul.
Ideea este ca acea teava trebuie sa inceapa sa lucreze imediat. Daca are capatul de jos scufundat in apa va trebui ca apa
din cutia de overflow sa depaseasca cu cativa centimetri gura tevii inainte ca aceasta sa inceapa sa lucreze si nu cred
ca acesta este scopul.

O zi buna

Gabriel
Dragos,
Ai perfecta dreptate.

Debitul pompei de retur nu l-am luat in calcul.

Am inceput sa calculez deja pentru al meu. Sper sa nu fie prea mica cutia
Adrian_ wrote: Intrebare pentru cei care au studiat mai serios problema: in sutele de pagini ale topicrurilor de pe forumurile de afara, se poate gasi vreo informatie legata de volumul minim pe care trebuie sa-l aiba acest tip de overflow in raport cu volumul bazinului pe care este montat?
Ma refer la chestii concrete, constatate practic, nu la ce-a visat fiecare in fata tastaturii.

In mod evident, singurul factor care conteaza (dpdv al functionarii sifonului) este volumul de apa cuprins intre H min (dat de tevile de scurgere) si Hmax (dat de teava de preaplin), dar mai departe...

Nu exista volum minim indicat pentru o astfel de cutie.
Singura importanta este distanta dintre gura tevii de full sifon si nivelul apei din overflow. Aceasta dimensiune este importanta deoarece presiunea exercitata de coloana de apa trebuie sa fie suficienta ca sa-i permita tevii sa intre in full sifon. Presiunea exercitata este functie doar de diametrul tevii de full sifon si inaltimea coloanei de apa de deasupra ei nu si de volumul cutiei de overflow (sau dimensiunile acesteia).

O zi buna
Gabriel
Radu_S wrote:Merge si cu doua tevi.
Una full siphon si a doua de siguranta.

Confirm acest lucru.
Folosesc sistemul cu doua tevi de exact 7 luni si functioneaza. Functional diferenta majora fata de Bean Animal este ca pentru a avea un nivel constant in cutia de overflow trebuie ca foarte putina apa sa se scurga pe teava de preaplin. Alfel nivelul din cutia de preaplin fluctueaza.

Acest lucru face ca un astfel de sistem sa nu fie chiar exact la fel de silentios deoarece, exact ca si in cazul sistemului BA, teava de preaplin nu se termina sub nivelul apei din sump ci deasupra ei (este un canal deschis / open channel) asa ca acea putina apa ce se scurge pe acolo va produce un usor zgomot cand ajunge in sump. Este practic zgomotul picaturilor de apa ce se scurg prin aceasta teava atunci cand ating suprafata apei din sump. Si acest lucru se poate rezolva aducand capatul acestei tevi foarte aproape de nivelul apei cu singura conditie ca nivelul sa fie constant in camera in care ea se varsa.

Este bun pentru cei ce nu dispun de spatiu suficient ca sa aiba cele 3 gauri necesare pentru sistemul Bean Animal insa nu si la fel de silentios sau "set and forget" ca si bean Animal.

O seara buna
gabriel
VAND lampa metal halida Giesemann Relflexx Nano 1 x 150.

Pret 900RON

Incluse in pret
- bec Giesemann Megachrome Coral 14500k folosit doua luni
- kit de suspendare cu cabluri din otel

image
image
Sandu wrote:
kirucd wrote:P.S. Sandule pe cand te vedem si pe tine cu un saratel ceva?!

Chiar azi...in drum spre strungaria unde lucrez am luat niste saratele

Dragilor, eu imi apa saracia si nevoile si...plantatele mele
Sunt profund pasionat de asta si chiar daca periodic imi fac cu ochiul anumite realizari marine inca nu ma las sedus de cantecul de sirena. Ma tin tare.

De altfel primul meu marin s-a consumat intr-o perioada atat de indepartata si de romantica a acvaristicii de pe la noi incat din acele timpuri nu puteam avea alte sperante.
A existat un curent precursor marinelor de azi, cu acvarii de salinitate mai mica, acvariile de Mare Neagra. Din acest curent s-a nascut in Romania tot ce a urmat dupa...iar toti cei care manaca rahat azi ca sunt mamicii si taticii daca nu existau in grupul ala care are decenta si modestia de a nu se batea cu caramida-n piept...nu se pune Din pasiunea unor oameni care asa cum se putea la sfarsitul anilor 80 si inceputul lui 90 reusau sa tina primii deditei si garizii, parca Palemon elegans...apoi guvizii, bleniidae, chefali, barbuni samd...asa au iesit primele marine
Asta se putea atunci, dar chiar daca era romantica perioada imi aduc aminte de discutiile cu Sorin Damian, probabil primul om care a ciripit ceva coerent pe acest subiect undeva prin anii `86, apoi de expeditiile/scufundarile facute, alaturi de prieteni dragi care chiar au pus bazele acvaristicii marine in tara asta, de o anumita sera unde incropisem mai multi entuziasti cateva acvarii de MN...ulterior de acvariile de reef, poate cei mai vechi isi aduc aminte de prezentarea facuta de mine prin 2004 parca unui anumit acvariu de la Hotelul Europa...camera secretelor care a starnit atatea controverse chiar pe acest forum....samd.

Probabil ca am un mare cusur, fac totul la nivel de top. Atunci cand eram "misionar" pentru plantate lumea nu prea mai aveau loc de mine, pentru ca ridicasem prea mult stacheta pentru perioada aia.
Sa vorbesti in vremurile ale de acvarii peisaj in timp ce acasa inca mai era o realizare ca reuseai sa ai o tufa de Anubias, sa le spui la oameni de substrat de Dupla cand ei inca mai descopereau solul de cartita sau sa vorbesti de scheme de fertilizare de la Dennerle cand la noi se vindea un soi de zeama fertila care era decretata top...Si toate astea au adus interminabile discustii si certuri...mai ales certuri , cu oameni care nici nu mai exista pe scara acvaristicii de azi. Ilustrii necunoscuti care au cochetat cu acvaristica cativa ani si apoi s-au lasat multumiti ca au improscat cu kkt
Dupa cum ai observat recent, ceva din mahalaua asta a acvaristicii vad insa ca exista din belsug si pe sectiunea de marine

Probabil ca mai devreme sau mai tarziu o sa-mi fac ceva cum imi doresc eu... Experientele celor care au trecut dinspre acvariile de pa dulce peisaj catre cele marine sunt de multe ori impresionante. Influentele dintr-o latura spre cealalata au ca rezultanta acvarii deosebite.
Din pacate la noi dialogul lasa de dorit si mizeria predomina asa ca...fereasca Dumnezeu sa ma apuc/re-apuc de marinareala si asta pe un segment unde o sa-i doara pe multi!
Deocamdata scarbit de ceea ce mi-a fost aratat am vrut doar sa se relanseze aceasta sectiune pentru ca toti circarii astia cu ifose de patriarhi autohtoni din alte parti sa nu se mai poata lua de voi cei care aveti alte opinii in domeniul marinelor si sa va desfasurati liberi pe un forum pe care oricum s-a vorbit despre marine cu ani de zile inainte sa apara altele in Romania .
Asa a aparut aceasta sectiune!
Sper ca sectiunea odata dezvoltata si populata cu un grup de pasionati adevarati alturi de cativa prieteni pe care vad ca deja ii am in grup ...sa ma urneasca mai devreme sau mai tarziu ca sa pun cap la cap viziunea mea asupra unui peisaj de "acvariu marin plantat" Nu acum...
Cand o sa fie asta si daca o sa fie asta...in parte depinde si experientele prietenilor mei care s-au prezentat ca proaspat marinari pe aceste sectiuni
Asa ca va urez bafta, aveti sectiune, aveti grija de ea, desfasurati-va linistiti, fara certuri...si poate candva ne vom reintalnii si pe aici si cu o prezentare a unui marin asa cum il vad eu.
Exista clar dorinta sa imi fac si un marin.
Nu consider ca asta ar putea sa fie catalogata drept o mega surpriza.
Au existat altii infint mai cunoscuti decat mine care au facut-o.
Amano este unul dintre ei

Sandu,
Acum chiar ca simt ca m-am intors acasa.

O saptamana placuta iti doresc

Gabriel
mosu wrote:
Imi pare rau, am primit de mai multe ori, de la mai multe persoane aceasta cerere nu mai stiu cine a fost primul

Mosh - ca de obicei un mare diplomat. Afirmatia era facuta in gluma si stiam ca nu am fost primul. Euforia revenirii si o sectiune "a la carte" m-a facut sa scriu asta.

O saptamana placuta

Gabriel
Imi place enorm de mult cum poti privi din ambele parti acvariul.

Deja incepe sa se umple de "bunaciuni"

Produsul final va fi unul de invidiat cu siguranta.

O zi buna

Gabriel

Forum Index » Profile for Gabriel » Messages posted by Gabriel
Go to: