Message |
|
Am sa o traduc si am sa o postez aici Dragos.
Ai dreptate minicolorimetrul de alcalinitate este foarte usor de folosit (de departe cel mai usor dintre cele 4 pe care le detin) si folosit in paralel cu un test Salifert a dat intotdeauna rezultate consistente si precise.
|
 |
|
Vand urmatorii aditivi Grotech
Calcium Pro Instant 3kg
Magnesium Pro Instant 3kg
Carbonat Pro Instant 3kg
Se pot folosi pentru metoda Balling.
Caldarile sunt incepute. Am folosit maxim 250g din fiecare.
Pret per caldare 100ron sau 250 ron toate trei.
|
 |
|
Vand - set aditivi Grotech Corall A, B, C + VitAmino - flacoane de 500ml exact cel din acest link
Intreg setul este sigilat.
Pret setului 150ron.
Am folosit aditivii acestia cu rezultate foarte bune insa vreau sa incerc alta gama.
|
 |
|
Depinde la ce temperatura masori Greutatea Specifica.
1.025 la 25grC inseamna o Salinitate de 35.5 ceea ce este ok.
Daca insa o masori la 27grC atunci Salinitatea este peste 36.
|
 |
|
Recunosc ca am prescriptie pentru ochelari de 0.75 pe care ma incapatinez sa nu-i fac/port asa ca puteam sa ma uit mult si bine la capetele suruburilor alora ca nu imi dadeam seama ca sunt mai mici
|
 |
|
Scuze.
La reactoarele mele suportul/brida de sus este lipita de corpul reactorului. Banuiesc ca si la tine e la fel nu?
De aceea te intrebam cum il scoti.
|
 |
|
Ceea ce ai povestit imi imaginam deja  .
Numai ca observ ca reactorul este prins cu niste suruburi autoforante in placa de pal si nu-mi imaginez cum il scoti de pe placa. Irelevant oricum.
O zi buna
|
 |
|
Mi-a sosit inca de saptamana trecuta minicolorimetrul pentru Calciu de la Hanna Instruments dar nu am avut timp sa-l testez pana ieri seara.
Am folosit pentru verificare un test nou Salifert pentru Calciu cu care am masurat o valoare de aproximativ 425ppm Ca (seringa avea pistonasul la gradatia 0.15ml).
Cu pasii / metoda de masurare Hanna - din manualul minicolorimetrului - am obtinut o valoare de 441ppm.
Cu metoda alternativa de masurare am obtinut o valoare de 433ppm.
Avand in vedere ca testul Salifert are o marja de eroare de +/-10ppm sunt multumit de acuratetea acestui minicolorimetru.
Pentru cei interesati produsul il gasiti aici link .
Deasemenea pot detalia metoda alternativa de masurare andosata tacit se pare de Hanna Instruments US.
O zi buna
Gabriel
|
 |
|
Dap. Folosesti acea perie fara sa atingi gatul cupei cu mana.
Speli bine cu apa rece de la robinet (nu cu apa calda) gatul cupei de acel mal care se va depune mai ales in partea superioara. Clatesti bine cupa si pacacul (asa zicea fiica-mea mare)
Nu opresti skimmerul cand cureti cupa. Il lasi sa bolboroseasca in continuare si tu-ti vezi de treaba  cu curatarea cupei.
|
 |
|
Se vad doua maini dibace in tot set-up-ul asta.
Imi place.
Mi-e neclar insa cum umbli la reactor. Cand schimbi mediul de filtrare cum procedezi.
Mi-e teama ca 300g sunt cam putin uitandu-ma la ce valori ai acolo.
Va trebui sa masori des efluentul reactorului in acelasi timp cu apa din acvariu ca sa-ti dai seama daca nu cumva RowaPhos-ul s-a saturat.
Atentie ca dupa ce a atins limita de saturatie orice mediu antifosfat va incepe sa elibereze fosfati inapoi in apa daca este fluidizat in continuare.
|
 |
|
viulian - multumesc.
Sincer privind acvariul "pe viu" mie mi se par destule pietre (acum) dar poate este doar o fobie pentru ca in acvariul actual am inghesuit
multa piatra.
Iarasi sincer - atata piatra plata am avut  si nu cred ca mi-ar iesi inca un turn fara ea.
O perioada pietrele pe care le am in acvariul actual vor sta insirate prin acvariul nou cu speranta ca voi coloniza astfel mai repede
acvariul.
Dupa ce le scot o sa pot sa-mi fac o idee daca sunt prea putine si pietre/turnuri si eventual sa mai comand piatra plata pentru inca unul.
O zi buna
Gabriel
|
 |
|
Ia si melci turbo. Cred ca vreo duzina ar fi suficienti daca iei si arici (adica ie mai multi cum ar veni plural  sau aricii cum ar zice uni  )
|
 |
|
koala,
Poti lasa cupa sa se umple pe jumatate exact cum te-a sfatuit ionutlatcan si intr-adevar chestia maro si urat mirositoare care se aduna pe gatul cupei il impedica sa mai skimeze corect daca e foarte groasa.
Cand cureti gatul si capacul ai grija sa nu atingi cu mana/degetul interiorul - este foarte sensibil la orice poate modifica tensiunea superficiala si grasimea de pe piele este unul din aceste "orice"
Daca totusi ai atins interiorul nu umbla la setarea aerului chiar daca spuma nu se mai ridica.
"Situatia" va fi diferita in functie de incarcatura biologica din acvariu, cat de des si cat de mult hranesti etc. Acum ai foarte multa materie organica eliberata din pietre si este normal sa fac spuma/lichid.
Evolutia e la fel cu situatia
|
 |
|
La marine 180litri tot nano va fi.
Marinele se raporteaza un alt ordin de marime fata de plantate.
Eu zic sa-ti creionezi un proiect si sa-ti deschizi un jurnal unde sa pui intrebari. Cu siguranta vei primi raspunsuri la toate intrebarile.
O seara placuta.
|
 |
|
Salut si bine ai venit pe acest forum.
Completeaza-ti te rog si locatia la profil.
Daca lucrezi cu un buget atunci nano-ul marin este cu siguranta o optiune. Iti pot insa spune cu siguranta ca odata ce vei ajunge sa-l stapanesti vei dori unul mai mare. Echipamentele dimensionate pentru un nano le vei putea vinde dar cu greu si la un pret derizoriu ceea ce va face pierderea si mai mare.
O seara placuta
|
 |
|
Mda' clorul le-a albit tare de tot, pana or sa prinda ceva coralina or sa arate destul de ciudat  dar cel putin sper ca am cam scos tot ceea ce era organic in ele.
Sincer si eu as fi facut turnul mare mai inalt dar mi-ar fi fost greu sa-l echilibrez corect ca sa nu se rastoarne, pietrele plate din care sunt facute terasele fiind extrem de grele.
Plexiglasul de sub ele nu este pentru greutate (desi turnurile sunt grele din cauza teraselor) ci pentru ca vreau sa asez turnurile primele si apoi sa pun nisipul. Daca vreau mai apoi sa le mut usor stanga, dreapta, in fata sau in spate mi- e usor cu placa de stiplex sub ele.
Terasele sunt exact locuri de pus coralii si, spre deosebire de asezarea pur si simplu a pietrelor una peste alta, imi ofera locuri multe. Plus ca bazinul fiind putin adanc pot folosi si... nisipul  Neavand inca lampile montate deasupra bazinului mi-e greu sa surprind exact terasele.
|
 |
|
Astazi am avut ceva timp la dispozitie dupa o zi de vineri si sambata pline  si am lucrat la rockscape.
Iata de a iesit.
Mare parte din acele zip-ties vor dispare dupa lipirea pietrelor si este posibil sa apara mici modificari insa in mare cam asa vor arata - doua mici turnuri cu terase.

|
 |
|
koala,
Cand gasesti Zebrasoma - oricare "model" din cele doua mentionate de tine - da-mi si mie te rog un beep.
Mcy mult
Gabriel
|
 |
|
koala wrote:
Bah, daca e galagios, o sa le dau cu el in cap lui Gabriel, lui Ciprian si lui Dragos... mi-au zis ca e ok, ba mai mult, Gabriel zicea ca a si dormit langa acvariul unde skimmerul asta functiona!
Sa mor io daca mai aud ceva dupa un pahar cu lapte. Jur ca ierea silentiooos. Parol
|
 |
|
Nici eu nu am vreo afinitate cu o marca anume  dar intre Hydor si Tunze as alege ultima. Nu spun ca Hydor nu ar fi o marca buna dar cred ca Tunze este cu un pas inainte
Ca tot veni vorba de Vortech-uri afla ca intr-o piata foarte competitiva, cum este cea de pe continentul nord american, cei doi producatori se "bat" de la egal la egal la capitolul pompe de valuri/curenti. Sunt destui care "dezerteaza" dintr-o tabara si trec in cealalta cu surle si trambite (seamana cumva cu clasa noastra politica  numai ca acolo acest lucru se intampla atat in tabara Vortech cat si in tabara Tunze). In aceeasi piata utilizatorii Hydor sunt cu mult mai putini chiar daca Hydor este o prezenta puternica acolo.
O zi buna
Gabriel
|
 |
|