[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Atyopsis Moluccensis  XML
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Author Message
scarabeul1984
Member
[Avatar]

Joined: 20/08/2005 12:19:06
Messages: 255
Location: Bucuresti-Berceni
IP:
Offline

De ceva timp ma tot chinui sa aflu cat mai multe detalii despre locul in care traiesc aceste crustacee pe nume Atyopsis Moluccensis.
image

Am aflat:

Nume Stiintific : Atyopsis moluccensis

Familia : Atyidae

Ordin: Decapod

Cunoscut si sub numele de : Asian Filter Shrimp, Bamboo Shrimp, Wood Shrimp, Fan Shrimp, Flower Shrimp, Rock Shrimp.

Traiesc in raurile Asiei de sud est, Malaysia, Indonesia asa ca le place un curent puternic in acvariu dar si locuri unde sa se ascunda.

Scaderile bruste de temperatura, mai mari de cateva grade sunt fatale pentru ei. Conform wikipedia temperatura optima este 24-26 oC.

Nu au nevoie de conditii speciale ale apei, prefera apa neutra sau alcalina, un pH 6,8-7,5, dar se pot adapta si la alte conditii.

Ajug la 8-12 cm lungime daca au spatiu suficient pentru a se dezvolta asa ca le trebuie si un acvariu mare. In acvarii depasesc rar 6 cm.

Traiesc cel putin 5 ani daca sunt tinuti corespunzator, dar sunt zvonuri cum ca ar traii 12 ani.

Dimorfismul sexual: Masculii au prima pereche de picioare (picioare, nu membrele cu evantai) mai masive decat femelele.

In momentul de fata nu exista date concrete cum ca s-ar fi reusit inmultirea lor in acvarii. Se stie ca femela poarta cateva sute sau chiar mii de oua intre abdomen si pleopode din care ies dupa aproximativ 3 saptamani puii in forma lor primitiva. Cea mai importanta etapa din viata puilor o reprezinta primele 24 ore, in acest timp pui suporta prima naparlire.
Dupa ce ies din oua puii trec prin mai multe etape de dezvoltare. In momentul cand au iesit din oua (Prima etapa de dezvoltare) poarta denumirea de Nauplius (Este a II-a etapa de dezvoltare. Prima formă larvară a crustaceelor, care are un ochi şi trei perechi de apendice, sunt 5 etape ale nauplius in care creste in dimensiune, dar nu isi schimba forma. Nauplius are capacitati limitate de inot si de obicei fac parte din Planktonul oceanic), a III-a etapa poarta denumirea de Protozoea (Aici sunt 3 etape in care deasemenea creste in dimensiune, aceasta forma planktonica se gaseste in general in apele oceanice. Protozoea suporta modificari ale guri si abdomenul incepe sa se dezvolte), a IV-a etapa Mysis (Sunt 3 etape si inca mai fac parte din planktonul oceanelor, in aceasta etapa incep sa se formeze picioarele si antenele), a V-a etapa Postlarva (In aceasta etapa incep sa semene cu creveti in miniatura si se indreapta spre estuare, rauri), a VI-a etapa Juvenile (tanar) (Singurul lucru care ii mai face sa difere vizibil de adulti este un rostrum mai lung), a VII-a etapa Sub-adult (Inca nu sunt dezvoltate ovarele), a VIII-a etapa Adult. *

Se crede ca puii, odata iesiti din oua, neavand posibilitatea de a inota sunt purtati de curentul raurilor pana la varsare in apa sarata, unde parcurg primele etape de dezvoltare, apoi cand isi dezvolta capacitatea de a inota se intorc in apele dulci ale raurilor, dar nu se stie sigur daca asta se intampla. Anumite persoane au tras aceasta concluzie dupa ce s-a reusit inmultirea altei specii Caridina japonica.

Crevetii se hranesc pescuind (cu membrele modificate care arata ca niste evantaie) zooplanktonul si phytoplanktonul care se afla in suspensie prin apa acvariului. S-a observat ca mananca pe rand stand in curentul provocat de filtru. In cazul in care observati crevetii ca se hranesc folosindu-si evantaiele ca niste clestisori inseamna ca nu exista destula mancare in masa apei si probabil sunt prea multi creveti in acel acvariu sau acvariul este prea mic pentru ei. Mai puteti pisa tablete de spirulina sau mancare pentru pestii care se hranesc de pe substrat (Pleco, Cory) pe care o amestecati cu putina apa si folosind o pipeta o pulverizati langa ei cand observati ca se hranesc. Ca hrana vie puteti folosi Daphnia, infuzorii.
Un acvariu de 60 L, ciclat, in care sunt plante, trebuie sa aiba o cantitate acceptabila de phytoplankton pentru a sustine 1-2 exemplare de Atyopsis Moluccecnsis.

Eu caut si vreau sa aflu date despre raurile Malaysiei si Indonesiei, temperatura apei, duritatea, pH-ul, plantele care exista in acele rauri si cat mai multe detalii despre aceste rauri.
Cine ma poate ajuta cu astfe de date sau cu numele unor carti si de unde pot cumpara aceste carti?
Sau poate stiti voi de cineva care a reusit sa ii inmulteasca?

Mersi

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/01/2006 14:34:19
Messages: 711
Location: Sibiu
IP:
Offline

Salut, este foarte interesant articolul tau!
Am vazut acesti creveti la Hornbach si cred ca m-am uitat jmatate de ora la ei cum stateau in curent si adunau plancton. Foarte interesanti! Am vrut sa-mi cumpar dar nu stiam detalii despre ei.
Ciclul lor de viata seamana foarte bine cu ciclul de viata de la Artemia Salina, cu diferenta ca adultii traiesc in apa dulce. Probabil la inmultire este nevoie de acvarii speciale cu apa sarata si bineanteles hrana adecvata, deci nu stiu daca se gasesc inmultiti in acvarii inca...
Inca odata felicitari pentru articol!
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Si mie imi place cum ai structurat descrierea. Ti l-am urcat ca sticky

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
scarabeul1984
Member
[Avatar]

Joined: 20/08/2005 12:19:06
Messages: 255
Location: Bucuresti-Berceni
IP:
Offline

Sandu@ Mersi mult
RaresLuc@ Sunt destul de raspanditi prin acvariile din Romania si prin magazine. Am cautat destul de bine si inca nu s-a reusit inmultirea lor in acvarii.

Ma gandeam ca daca se hranesc cu Plankton si puii lor fac parte din plankton probabil ca ii mananca daca sunt lasatit in acelas acvariu, oricum eu inca ma mai documentez si vreau neaparat cand o sa am bani sa imi fac un acvariu de 80x40x40 in care sa incerc sa ii inmultesc.

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
pufiman
Junior member

Joined: 09/01/2009 12:06:23
Messages: 81
Location: Cluj
IP:
Offline

@scarabeul1984
In primul rand iti trebuie in acvariu un curent de apa(eu am un filtru cascada), in al doilea rand, toti din comert sunt prinsi din salbaticie, nu sunt inmultiti in acvarii, din aceasta cauza nu poti stii varsta lor, doar daca se aproprie de moarte (se inrosesc). Eu am avut 4 si in decurs de 6 luni am ramas doar cu 1. In acest timp nu am vazut nici o femela cu oua sub burta. Daca vrei sa te bagi la inmultire, iti recomand sa incepi cu amano, daca reusesti sa-i inmultesti, si o sa ai marele noroc sa ai o femela cu oua, sa te bagi la inmultirea acestor creveti.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

@pufiman, informatiile tale sunt binevenite, stiu ca lumea de pe aici inca lucreaza, de exemplu, la inmultirea in captivitate a crevetilor lu' Amano... dar thread-ul acesta are aproape un an si jumatate.
pufiman
Junior member

Joined: 09/01/2009 12:06:23
Messages: 81
Location: Cluj
IP:
Offline

Da, am ratat acest aspect
ovisan
Junior member

Joined: 10/06/2008 21:26:52
Messages: 5
Location: Iasi
IP:
Offline

Am si eu doi Atyopsis moluccensis.
Doar de 1 luna.
Daca pot ajuta cu niste observatii asupra acestor crustacee, sa imi spuneti.
[Email] [Yahoo!]
sorinhc
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2009 21:33:41
Messages: 152
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si eu am unul care a naparlit de 3 ori pana acum. Sunt frumosi si se ascund foarte bine printre plante de zic ca a si hop era sub nasul meu . De inmultire am auzit ca nu prea vor sa faca prostiuare si ca nu sa reusit inmultirea lor in captivitate (din unele surse "de afara" de pe net).
[Yahoo!]
ovisan
Junior member

Joined: 10/06/2008 21:26:52
Messages: 5
Location: Iasi
IP:
Offline

Am inteles si eu ca sunt foarte greu de inmultit in acvarii.
scarabeul1984, nu as zice ca sunt atata de raspanditi: eu nu am gasit luni bune de zile in Iasi, si, prin minute, am gasit in Roman-deci i-am adus de acolo la Iasi. In plus, am dat destul de mult pentru 2 exemplare (pe care am incercat sa le aleg ca pereche, "ghidandu-ma" dupa ceea ce se stie de la Neocaridina): 12 ron exemplarul. Dupa aproape 2 saptamani "normale"-in care unul din exemplare a naparlit o data; la un moment dat, timp de aproximativ 12-24 de ore nu a functionat filtrul aquael fan mini (care face fata cu bine, inca...la cei 47 de litri) si in cateva ore au murit ambele exemplare.
Mai am un acavariu mic, de 18 litri, cu un filtru cascada...ma gandesc...daca puneam cele 2 exemplare acolo, poate-poate, traiau si acuma.
Nu stiu daca oprirea filtrului a fost singura cauza sau nu. Daca iau in calcul doar hranirea...ma gandesc ca ar fi putut supravietui 24 de ore. In schimb, un flux continuu de apa pare sa aiba legatura (evident) cu oxigenarea apei; deci....fara flux continuu de aer: nu este hrana si nu este oxigen. smilie - RIP
Sunt gata sa incerc din nou (cu mai multa atentie) dar as prefera din toata inima sa dau mai putini bani per exemplar.

Toate cele bune.
[Email] [Yahoo!]
sorinhc
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2009 21:33:41
Messages: 152
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De multe ori agita evantaiele la nivelul pietrisului si asa se mai aleg cu ceva in plus de mancare si cred ca ar fi supravietuit 24 ore fara a manca absolut nimic. Gandestete cum vin importurile sigur nu au pompa de apa pt a crea un curent si a putea manca linistiti, fac o foame .. . Vezi poate nu a functionat incalzitorul si atunci cum a spus si Scarabeul 1984 "Scaderile bruste de temperatura, mai mari de cateva grade sunt fatale pentru ei" poate sa intamplat nenorocirea.
[Yahoo!]
ovisan
Junior member

Joined: 10/06/2008 21:26:52
Messages: 5
Location: Iasi
IP:
Offline

sorinhc, ce sa zic...?
In acelasi acvariu erau si pestii.
Incalzitorul merge continuu, chiar si acum. Daca nu ar merge (da, m-am jucat "odata" ) nu scade temperatura cu mai mult de 1 grad; hai sa zic 2 grade.
De acuma, ce sa zic RIP. Si "am sa casc ochii" mia bine data viitoare. Pacat de ei. Si pacat si de bani, desigur.
[Email] [Yahoo!]
sorinhc
Member
[Avatar]

Joined: 01/02/2009 21:33:41
Messages: 152
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Astazi cand am deschis capacul domnul crustaceu era pe o planta plutitoare facea plaja la neon. A luat si el o pauza de stat in apa si uite asa am tras o sperietura crezand ca a murit. Traieste si e sanatos tun, oricum ciudat comportament.

Niciodata nu te certa cu un idiot. Te duce la nivelul lui si te bate prin experienta.
[Yahoo!]
dimonty
Member
[Avatar]

Joined: 25/01/2009 19:55:49
Messages: 126
Location: Bucuresti - Militari
IP:
Offline

Mi-am cumparat si eu un Atyopsis Moluccensis de 2 zile. Initial a fugit in pestera (nuca de cocos) si nu a mai iesit vreo 3 ore. Apoi a inceput sa hoinareasca linistit. Colisa a venit foarte curios uitandu-se si masurandu-l din ochi, insa crevetele parca a zis "En Garde!" si i-a palit vreo 2 antene peste ochi facandu-l sa fuga cu coada intre picioare Deocamdata vad ca ii merge bine. Ma gandeam sa mai cumpar unul ca sa nu fie singur. Sau nu are importanta?

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2010 12:12:57

aim icon
BogdanC
Junior member

Joined: 09/01/2010 12:28:01
Messages: 33
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@dimonty: si eu am luat nu demult 2 creveti de bambus, si cred ca isi apreciaza reciproc compania E drept ca uneori se mai impung daca se ciocnesc cand dau buzna la mancare, in rest sunt camarazi buni si adesea impart buretele Cred ca stau bine cu chemo-olfactia, ca si ceilalti creveti vin pe substrat in zona de hranire la scurt timp dupa ce cade hrana, si matura pietrisul cu evantaiele iar daca prind cu ele ceva pelete speciale Hikari e bataie la gura lor! Imi dau seama ca nu prea e bine, fiind filtratori de plancton, dar...

Treaba cu picurat hrana in suspensie e amuzanta dar cam laborioasa si ma intreb cine are posibilitatea sa hraneasca regulat crevetii astfel? Conform celor de mai sus, cred ca shrimpii acestia nu asteapta sa le picuram noi hrana, umbla si o cauta activ, mai ales daca ii atrage olfactiv (dupa ce consuma ce e de consumat pe substrat isi reiau locul in curentul de apa si reincep filtrarea). Intr-un acvariu cu apa limpede incarcatura organica in suspensie -fie ea vie/decedata/nevie - este limitata, desi oricum ceva alge microscopice si diferite microorganisme tot sunt.

E clar ca-s innebuniti dupa curentul de apa, si le place sa stea agatati ferm de ceva. Din ce am mai citit pe net, cineva chiar scrie ca le-a asigurat substrat pentru ancorare si curent bun, iar crevetii fericiti nu se miscau din curent o perioada lunga, astfel incat le cresteau alge pe carapace! De aici se deduce si ca agitatia lor dupa hrana de pe substrat e provocata de o foame zdravana... Tot pe acolo am citit si despre relatia dintre intensitatea culorii lor si starea lor "psihica": cand se decoloreaza sunt stresati, iar cand au culori intense (maro, roscat, dunga alba dorsala pronuntata...) se simt bine. Ai mei sunt destul de colorati, deci sper ca foamea nu e chiar asa mare!

@ovisan: 12 RON pentru un biet crevete tropical de talie mare capturat din salbaticie nu mi se pare mult. Au calatorit jumatate de lume ca sa ajunga la noi, dupa ce niste amarati prin Asia i-au pescuit in capcane speciale ca sa aiba ce pune pe masa familiei. Nu comentez daca asta e bine sau nu - si pentru cine este. Totusi un RCS e cca 4 lei, si acestia se inmultesc relativ usor in captivitate!

A propos de trimisul din Asia, la petshop-ul de unde i-am luat eu era si o mare frunza de Catappa (migdal indian) in acvariul cu creveti de bambus. Un baiat de acolo mi-a spus ca a primit frunza impreuna cu acesti creveti, si a lasat-o gandindu-se ca e buna, cresc microorganisme pe ea. Ceea ce chiar se intampla, plus ca frunzele de Catappa imbunatatesc calitatea apei...Eu am de la Dennerle asemenea frunze (de fapt decupaje din frunze naturale), dar sunt scumpe si am decis sa cumpar de pe net, special pentru bazinul meu cu creveti.

Detritus, detritus, detritus...ad infinitum
dimonty
Member
[Avatar]

Joined: 25/01/2009 19:55:49
Messages: 126
Location: Bucuresti - Militari
IP:
Offline

Banuiesc ca i-ai achizitionat de la Pet Shop-ul de la Tricodava. De acolo l-am luat si eu. As vrea sa iau si 3 red cherry shrimps dar erau micuti si mi-e ca ii inhata Colisa. In ceea ce priveste curentul de aer, al meu vad ca sta mai mult prins de filtru in zona unde ies bulele si unde, evident, curentul de apa e mai puternic
aim icon
BogdanC
Junior member

Joined: 09/01/2010 12:28:01
Messages: 33
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, de acolo. Cand i-am luat erau si multi RCS mari, inclusiv femele adulte pline de oua ;) Aveau si CRS (micuti), si pinocchio shrimp (mici).

Nota: micuti > mici

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2010 14:46:27


Detritus, detritus, detritus...ad infinitum
dimonty
Member
[Avatar]

Joined: 25/01/2009 19:55:49
Messages: 126
Location: Bucuresti - Militari
IP:
Offline

Tu i-ai asociat cu pesti? Nu stiu ce sa fac in privinta lui Colisa Lalia (Gourami Pitic). Atyopsis l-a pus la respect, dar astia mici... nu stiu.
aim icon
BogdanC
Junior member

Joined: 09/01/2010 12:28:01
Messages: 33
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am 3 pesti, mostenire de la fostul proprietar al crevetilor...Specie necunoscuta mie, probabil ceva Danio Se invart mai mult in etajul superior al apei, n-au treaba cu crevetii decat uneori curiozitate catre cei mici (pui de RCS) care flutura haotic prin apa cand se sperie Atunci cred ca par mai apetisanti pentru pesti, cand zburda prin apa. Nu stiu ce sa-ti spun, dar e clar ca se impune prudenta. Eu daca as fi peste as manca toti crevetii ) Legat de asta, mai toti prietenii mei cand aud ca am creveti in acvariu ma indeamna sa-i inmultesc...ca sa-i putem manca

Detritus, detritus, detritus...ad infinitum
dimonty
Member
[Avatar]

Joined: 25/01/2009 19:55:49
Messages: 126
Location: Bucuresti - Militari
IP:
Offline

Azi dimineata ma uitam la acvariu sa vad cum sta treaba si vad crevetele intins pe jos pe lat fara suflare Iau minciocul si iau trupul inert spre a-l arunca Ma uit putin la el, parca era prins cu piciorusele de plasa minciocului, dar... nicio miscare. Il arun si ma intorc suparat la acvariu, cand colo... Crevetele era prins de filtru... Apoi mi-am amintit de ce citisem aici si anume naparlirea. Uluitor e insa, faptul ca "haina" era completa: picioruse, mustati. Parca era alt corp... Uimitoare e lumea animalelor
aim icon
 
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com