[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Valori mari de NO2 si NO3 startare bazin  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
aerosv
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/01/2013 12:03:53
Messages: 844
Location: Suceava
IP:
Offline

De curand am porrnit un acvariu cu piatra uscata Marco Rock, Nisip viu CaribSea si cateva bucati mai mari si mai mici de piatra vie. In filtrul HOB am 1L de Matrix.

Am adaugat bacterii BioDigest si am continuat cu Seachem Stability.

Au trecut 3 saptamani timp in care am masurat NO2 si NO3 constant, primele valori au fost zero la nitriti si 2.5 nitrati.

Dupa cele 3 sapt, am valori uriase de NO2 si NO3, perfect normal zic eu pentru ca ciclarea e pe drumul cel bun, au aparut si algele GHA pe piatra uscata si nisip.

Nedumerirea mea este ca am facut un schimb de apa de 50% dar nu s-a intamplat nimic, valorile tot mari sunt (no2 >0.3 SI NO3 50PPM), nicio schimbare si nu inteleg de ce.

Testele sunt ok, am testat separat si apa de osmoza si apa cu sare curata... totul in ordine.

Am doi clowni introdusi dupa cele 3 sapt, motivul pentur care am facut si schimbul acesta masiv de apa.

Skimmerul scoate zilnic, probabil spori de diatome si algele dupa curatarea sticlei, altceva nu vad ce.

Este primul bazin pornit cu piatra uscata, probabil va mai dura ceva timp dar un sfat nu strica... sa continui cu schimburi zilnice de apa sau sa mai astept si sa mai fac un schimb de min 50% ?
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Salut ,din ce am citit matrixul se cicleaza mai greu in acvarii noi, nitratii pot sa inceapa sa scada si dupa 3-4 luni,piatra uscata probabil si mai greu.Un skimmer f.bun merge pina in 30% eficienta in timp ce filtrarea biologica atinge 60% eficienta(astea conform teoriilor pe care le-am citit)In concluzie probabil ar trebui sa faci o schema de aditie bacterii plus skimmer plus schimb de apa. Am vazut in unele experiente ale unor acvaristi(nu stiu cat de pertinente sunt)ca pun din start purigen in filtru.Am citit mult despre teoriile astea cu filtrarea si concluzia mi s-a parut a fi ca nimic nu atinge 100%, mai ales daca acvariul nu respecta niste reguli de raport apa material solid,diversitate biologica.Daca nu ai corali inca ,nu ar trebui sa disperi, pestii pot suporta si valori mari in special de nitrati.
aerosv
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/01/2013 12:03:53
Messages: 844
Location: Suceava
IP:
Offline

Apreciez orice sfat, voi incerca cu multa rabdare si schimburi de apa mai dese. Am ramas totusi nedumerit de ce nu au scazut concentratiile de nitrit/nitrat dupa 50% schimp de apa, marko rock nu e la fel ca pukani, e o roca curata fara reziduuri, banuiesc ca nisipul sa fie cauza, e direct ocean si probabil nu mai era viu in punga.
Interesant este ca doar pe piatra uscata am smocuri de alge verzi , pe piatra vine nimic... sper sa nu lase ceva in apa.
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Daca ai timp citeste pe net articolele si tutoriale reunite sub denumirea Reef Triton Methode- cu referiri la kiturile test de pe piata si nu numai.
aerosv
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/01/2013 12:03:53
Messages: 844
Location: Suceava
IP:
Offline

Dupa nici o saptamana , am valori de 5ppm NO3 si 0 NO2, 0.005 PO4

Am mai facut un schimb de apa, am eliminat matrix-ul din HOB si am lasat doar perlon, la recomandarea uni coleg si se pare ca are dreptate, matrix-ul la marine are tendinta de a acumula mizerie si poate face mai mult rau decat bine, piatra din display si o buna circulatie a apei este suficienta pentru filtrare.

De asemenea, am dozat zilnic OTET alimentar si skimmare umeda.

Acum parametrii apei sunt ok, mici excepie fac algele GHA, dar normal pentru inceput, probabil niste silicati din nisip si piatra uscata.

Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 563
Location: Constanta
IP:
Offline

Tot ce am invatat in astia 3-4 ani de marine, este sa il lasi in pace. Totul se regleaza de la sine in timp, ce trebuie sa faci tu este sa faci curat si sa schimbi apa. Aveam si eu NO3 50, am bagat incercat muulte chestii, fara succes, evident ca am pierdut si corali etc. Ce mi-a mers cel mai bine pt scadere la 0 (ceea ce nu e ok, dar nu e 50) a fost Aquaforest Pro Bio S cu Aquaforest -NP Pro. Dar am stopat dozarea acum 2luni si am valori de 5, cred. Eu am scos aproape toata ceramica, am bagat o piatra pt bacterii si mai am niste bile hexagonale ca filtrare bio, aspirat in spate la 6 luni, curatat tot acolo si sunt multumit de cum decurg lucrurile.

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
Danila
Member
[Avatar]

Joined: 17/03/2017 17:40:50
Messages: 255
Location: Botosani
IP:
Offline

Bine ca a pornit pe drumul cel bun,probabil ca pana spre 6 luni o sa mai ai mici fluctuatii. Cu matrixul si in general cu biomedia am citit si eu o gramada de pareri pro si contra , ca nu stiu ce sa mai cred, eu am in filtru si-l spal cu apa din acvariu-de regula la 2 saptamani cand schimb din apa, zice -se ca ar functiona mai bine in reactor cu debit f.mic de apa.Discutii sunt multe dar pana la urma conteaza rezultatul.Succes
aerosv
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/01/2013 12:03:53
Messages: 844
Location: Suceava
IP:
Offline

Corect, totul se regleaza de la sine, ultimul setup pe care l-am avut aproape 4 ani a trecut prin toate etapele, cu si fara matrix, cu alge, cu fluctuatii de tot felul iar in final s-a stabilizat atunci cand nu am intervenit si l-am lasat in pace.
Fix cand il neglijam arata cel mai bine

Acum , dupa un restart o iau de la capat cu bune si cu rele.

Legat de Matrix nu vreau sa spun vreo prostie, valorile mari de no2 si no3 nu erau de la el, dar consider ca e eficient intr-un filtru generos cu o circulatie a apei uniforma si trebuie clatit la fiecare schimb de apa.

In acest moment am trecut la alge GHA ..

 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com