Salutare colegi,
Am deschis acest post , ca sa il tin si ca Jurnal de proiect, dar si sa am parte de feedback si recomandari de la colegii care au ani de experienta in spate.
M-am prezentat prin Dec 2019 pe forum la incepatori, cu un Juwel vision 180l si un mic nano de 20l.
Intre timp, dupa muuuuult citit si studiat in domeniu, experimentat in diverse acvarii. pot sa zic ca am invatat 1-2 despre acvaristica la alt nivel.
Cum ajunsesem sa am 4 acvarii prin diverse locuri prin casa, dupa o "Discutie Aprinsa"
cu Doamna, a zis ca imi da un perete sa fac ce vreau pe el, cat timp dispar restul acvariilor din casa.
Si cum totul este interpretabil, am fost de acord, dar cu un mic Twist .
Am schitat un rastel , in care pot sa lucrez la toate proiectele pe care mi le doream, toate pe acest minunat FISH WALL(cand stai la apartament, nu prea ai loc de fish ROOM
)
Cu ajutorul unui baiat din domeniu foarte priceput si serios din Buc, pe baza schitei, m-a ajutat cu standul sudat si sticlaraia.
Prezentarea proiectului:
Rastel teava 3mm, cu intarituri laterale si pe spate, picioare reglabile, gandit sa acomodeze 5 acvarii.
2 dulapioare pal din placi prinse cu auto forante in partea de jos , si placi de pal pe fiecare nivel, usita mobila din comatex deaspura acvariilor , sa nu deranjeze luminile.
Dimensiuni (1900mm Inaltime / 1305mm Latime / 410mm adancime.
Rastel gol
Acvarii:
sus - 2 x 60L/40l/40h - 96L x 2 - sticla 8mm, ultra-clara doar pe fata
Mjiloc 1 x 125L/40l/50h - 250L - sticla 10mm, ultra-clara doar pe fata
Jos - 1 acvariu 60L/40l/35h - 84L impartit in 2, cu perete sticla montat. ~40L x2 - sticla 6mm, ultra-clara doar pe fata.
Spatiu tehnic de lucru deasupra fiecarui acvariu este de min 15cm, pentru mentenanta. (25cm la cel cu creveti)
Plannigul proiectelor, intins pe o perioada mai lunga, dependenta de buget/timp:
Sus Acvariul 1 96L - MARIN (stand-by)
Acvariu , fara sump, fara filtrare mascata in peretele spate.
Va fi un proiect inspirat 100% de la colegul nostru Bogdan din BB's Reef, cu AI Prime hd , filtru oase 350 T biomaster.
Acesta va fi ultimul proiect, avand costuri mai mari.
Sus Acvariul 2 96 L - PLANTAT (stand-by, probabil SEP-OCT)
Acvariu Plantat 96L , tip iwagumi, doar cu gazon si pietre seiryu.(Plus neoni sau ramirezi)
Lampa Chihiros LED Seria RGB 60cm cu dimmer telecomanda + Priza programabila wifi- trebuie sa imi ajunga, astept pareri de la voi despre ea, ce nivel de putere recomandati, daca este fiabila(am 30 zile timp de retur
)
Filtru Eheim proffesionel 4+ 250 - 950lph , plin cu Substrat Eheim pro (il detin de la un proiect mai vechi, este deja ciclat, functioneaza temporar pe acvariul de 250L)
Intrebari:
Este suficient pentru gazon lumina si filtrarea de mai sus? fara CO2? decat fertilizare micro/macro lichida?
Poate sa urce filtrul apa pana la 1.6M? acolo ar fi marginea acvariului de sus.
Mijloc acvariu 250L - CICLIDE (terminat)
Proiect deja realizat.
Acvariul 250L ciclide
-NISIP evidecor alb ca zapada ~28kg, foarte frumos, dar se murdareste destul de repede de la mancare
-niste roci FOARTE interesante, care nu stiu sa va zic numele lor, am gasit in garaj la cel care m-a ajutat cu standul/sticla, are un efect minunat
-Lumina Prisma LED - 120 cm, 30W LED-uri: 69 x alb, 12 x albastru, 6 x ro?u - scoate foarte frumos in evidenta culorile ciclidelor
-Filtrare EHEIM proffesionel 4+ 600 - Eheim Substrat pro 2 sertare , 1 sertat sera siphorax , 1 sertat 2 bureti , mediu/fin
-Pompa de valuri sun sun 2500lph
-Temporar este pus si filtrul eheim 250, era deja ciclat, sa ajute la startarea mai rapida a acvariului. (va fi folosit la proiectul iwagumi de mai sus)
-Priza programabila wifi, cu program de lumina 6 ore pe zi seara.
-pompa aer EHEIM 400 - folosesc doar o iesire de 200 pt el
-nu va avea incalzitor, iarna nu am sub 23 grade in apartament, iar vara temp apei urca pe la 28-30 grade)
Curentul format este destul de puternic cat sa nu ramana mancare/mizerie pe nisip
Este un acvariu Ciclide MALAWI , only male , Mbuna si Aulocara.
Stoc momentan : 6 yellow labs, 3 Demasoni , inca 3 Mbuna carora nu le stiu denumirea + 2 Aulocara 5 colors, 2 blue head, 1 azure royal blue + 5 ancistrusi destul de mari(+10cm) + 1 pui de 2cm care rezista eroic ascuns
Probabil voi mai adauga inca maxim 5-6 Aulocare, mbune sunt suficiente, si un pic mai agresive.
Ciclide
Jos 1 acvariu 84L - SULAWESI SHRIMP HEAVEN ( in curs)
Acvariul este impartit in 2 cu sticla lacobel negru, in rest are peretii laterali infoliati cu negru.
Acesta a fost gandit strict pentru crevetii SULAWESI( vara in apartament temp apei nu scade sub 29-30 grade, ceea ce e imposibil pentru CARDINE)
Acvariile au fost pregatite pentru filtrare tip Hamburg Matten , DIY
S-a folosit teava ppr , si cei 200L de aer disponibili de la pompa eheim au fost folositi pentru flow, burete mediu/fin 5cm latime, cu inca 5cm lasati liberi in spate, unde vor fi si incalzitoarele.
Substrat - Substrat Aquaforest Lava Soil , ~3kg in fiecare acvariu
Lumina -Prisma LED iluminare acvariu - 60 cm, 16W LED-uri: 30 x alb, 8 x albastru, 4 x ro?u
Incalzitoare - 2x Eheim 100w
Acestea vor sta la invechit minim 2-3 luni, cu lumina aprinsa 24/7 pentru formarea algelor de care depind acesti creveti pretentiosi.
Apa este de Osmoza, remineralizata cu Sulawesi shrimp 7.5.
Posibil locatari viitori : - cate 20 de CARIDINA DENNERLI cu puncte albe si 20 cu dungi albe + cate 5 melci tylomelania orange rabbit.
Fiind niste creveti care nu au nevoie de curent in acvariu(locatari de lac) , si avand neaparat nevoie de alge si o filtrare biologica puternica, consider ca substratul si buretele spate vor fi suficiente pentru succes.
Hamburg Matten
Filtrarea
Va rog, daca conform experientei voastre, vedeti lacune , tips and tricks, sunt deschis la feedback.
Tin foarte mult sa fac un proiect cat mai complet. SI daca nu iese din prima, nu ma las
Bonus, Cativa locatari si cu BGS_ul
Pisica
Locatari
Locatari 3
Locatari 2
Ancistrus