[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Începutul unui acvariu de 550 L, la Sighisoara.  XML
Forum Index » Bazine mari
Author Message
NicuM
Junior member

Joined: 23/12/2009 21:54:34
Messages: 76
Location: Sighisoara
IP:
Offline

Sistemul va avea ca început urmatoarea configfuratie:
Acvariu 155x60x60 Cm.
Lumina: Ati SunPower 8x80w, fara led (înainte cu led)
4xBlue+2xpurple+1Coralplus+AquaBlue
Pompe valuri : Vortech 1x40w+1x60w
Pompa recirculare Jecod 12000 L care va pompa cam de 7x volumul bazinului
Recirculare sistem Bean Animals clasic
Shump: 145x56x38 Cm. 300 Litri
Skimmer: Nyos Quantum 220
Filtrare: 3 Camere: Ciorap+Skimmer-Chaeto-pompa recirculare, fara nici un reactor
Dozator Jebao cu 4 capete: Alcalinitate, Calciu, Potasiu, Lugol daca e nevoie
Temperatura, termostat electronic construit de mine.

This message was edited 1 time. Last update was at 31/10/2018 15:42:05

georgemonda
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 14/11/2014 22:19:16
Messages: 2009
Location: Bistrita
IP:
Offline

Bafta cu noul proiect.
....lugol ....la ce ajuta?
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

NicuM wrote:Sistemul va avea ca început urm?toarea configfura?ie:...


Te rog sa scrii fara diacritice, deoarece "forumul" nu le recunoaste in mod corect si apar semne aiurea in text.

- ai facut bazinul mai mic decat precedentul? De ce?
- sper ca lampa e suspendata, pentru ca tuburile alea vor da ceva caldura.
- ia-ti 2 pompe de recirculare, ca sa ai "o rezerva"... sunt sigur ca stii asta, da' am zis ca ramane scris si vad si altii.
- pentru filtrarea biologica, o sa te bazezi doar pe alge si pe pietrele din bazin? Sau o sa pui si niste saculeti cu "ceva" prin sump?
- aceeasi intrebare ca a lui nea' George... ce 'reaku faci cu Lugolu' ala? Din ce stiu eu, asa "dupa ureche", e ceva solutie de iod care omoara bacterii si ciuperci. Sau, ma insel?

This message was edited 1 time. Last update was at 29/10/2018 08:50:52


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
rares728
Membru de baza

Joined: 22/02/2017 23:00:51
Messages: 356
Location: Sibiu
IP:
Offline

Salut si felicitari pentru noul proiect.

Voi urmari evolutia, mai ales ca sunt direct interesat pentru noul meu proiect din cauza unor similitudini. Imi place sumpul mare si agreez ideea de volum mare de biofilftrare in detrimentul reactoarelor - banuiesc ca vor fi ceva biomedii si in sump.
Totusi, de ce refugiul cu macroalge este situat dupa skimmer ? Sau poate am inteles eu gresit.

O alta intrebare este legata de lumini: de ce revenire la neoane? E drept ca tuburile cu gaze sunt mai "pline de spectru", dar asta se putea compensa cu un succes rezonabil si prin adaugarea de leduri la configuratia existenta. Shimeringul se poate reduce si el , daca este deranjant.
Multumesc !

Succes!
Andrei P
Member
[Avatar]

Joined: 28/11/2016 18:13:27
Messages: 209
Location: Bucuresti, Drumul Taberei
IP:
Offline

rares728 wrote:Salut si felicitari pentru noul proiect.

Voi urmari evolutia, mai ales ca sunt direct interesat pentru noul meu proiect din cauza unor similitudini. Imi place sumpul mare si agreez ideea de volum mare de biofilftrare in detrimentul reactoarelor - banuiesc ca vor fi ceva biomedii si in sump.
Totusi, de ce refugiul cu macroalge este situat dupa skimmer ? Sau poate am inteles eu gresit.

O alta intrebare este legata de lumini: de ce revenire la neoane? E drept ca tuburile cu gaze sunt mai "pline de spectru", dar asta se putea compensa cu un succes rezonabil si prin adaugarea de leduri la configuratia existenta. Shimeringul se poate reduce si el , daca este deranjant.
Multumesc !

Succes!


Este indicata plasarea refugiului cat mai aproape de pompa de recirculare ,deoarece in acele alge se dezvolte diferite organisme (gen pozi) care pot deveni foarte utili in cazul in care ai un peste gen mandarin care se hraneste cu ei. Cu cat ai refugiul mai aproape de pompa de recirculare cu atat ai sanse mai mari sa bagi in display pozi vi.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/10/2018 18:12:23

NicuM
Junior member

Joined: 23/12/2009 21:54:34
Messages: 76
Location: Sighisoara
IP:
Offline

Multumesc pentru incurajari, dar am fost nevoit sa fac asta , pentru ca celalalt bazin (1000L) a inceput sa curga si nu mai prezenta incredere, oricum vroiam sa fac asta dar a fost sa fie mai repede, motivele au fost parazitii din vechiul sistem adunati in timp, 8 ani de la ultima reciclare, Bazin mai mic intretinere mai usoara, si mai ieftina, (mai am 5 ani pina la pensie si vreau sa-mi usurez munca) dintre toti mau inervat cel mai tare viermii plati care miau mincat cei mai frumosi corali , Acropora, cu toate solutiile de la kz, colac peste pupaza m-am pricopsit cu aitapsii de la ultimi zoantusi adusi, de aici au mai cedat corali pe banda , dar am mers inainte, eram constient ca nu aveam sa mai pot tine in sistem acropore cea ce era visul meu, din cauza acestor paraziti, plus alti viermi, carantina e sfinta pe care nu am respectato intocmai, cu toate ca aveam acest lucru, dar dorinta de a vedea animalele in acvariu am ajuns aici, nu regret pentru experienta acumulata , probabil ca sa ajungi sus treci prin asa ceva.
Incerc sa dau raspunsuri in ordine: Georgemonda
Legat de LUGOL povestea incepe cu o vacanta in Creta, de aici am adus apa acasa, (Pentru mine este o apa etalon) am testat acea apa cu test iod RedSea si a aratat valoarea de 0,09, apa preparat? (RedSea) de mine 0,06 apa din acvariu 0,03, am inceput sa cumpar iod tot de la red Sea, si dai cu dozarile ca sa mentin iodul in acvariu dupa test, ca sa mentin si potasiul la valoare m-am gindit la lugol, citind de prin forumul reefcentral ca folosesc unii, am zis sa fac si eu acea dozare de lugol, sa dovedit in timp ca era o greseala sa mentin acest parametru, dar din toata experienta am observat ca daca dozez lugol creste chaeto de numa, deci daca am sa dozez lugol am sa o fac pentru chaeto, nu am observat sa aiba vreo influenta la corali indiferent de nivelul iodului din acvariu . Pentru 1000 L am folosit 3 picaturi de lugol 5%, pentru noul acvariu daca am sa folosesc lugol probabil 2 picaturi pe zi.
Koala: Cu diacritice ok.
-Bazin mai mic ..ce nas da sa mai am 25 de ani,.
-Lampa e suspendata de la celalalt acvariu doar ca nu vor mai fi si leduri, (200w leduri minus) nu mai am unde pentru ca lampa acopera tot acvariu. Daca va fi vro-o schimbare cred ca mas duce pe radion.
-Ca pompe de rezerva am un Sice de 9000 si pompa din iaz de 8000, dar asta probabil citeva zile pina vine pompa noua, actuala functioneaza de vreo 5 ani aprox.
-Filtrarea biologica e asigurata de pietrele din acvariu+Chaeto, ca rezerva am de toate (Matrix si altele...) dar asta cind vor creste numaru de pesti din acvariu, pentru inceput am 5 pesti , Clovn,Sixline, o domnisoara, flavescens, loricula, bineinteles ca for fi introdusi pe rind in functie de no3.
-Legat de Lugol asa e , folosit pentru deparazitare corali, nu am observat sa faca vreun rau coraliilor daca il dozezi. Am folosit dozare zilnica de pina la 14 picaturi 5% pe zi la 1000L, aceasta e doza maxima folosita cam o luna,
Rares72 8- Multumesc pentru felicitari!
-Practic e a 3-a revenire la chaeto dupa multe experiente, vechiul sistem nu avea ciorap, am introdus in noul sistem ciorap, pentru a vedea ce am in sistem, ca paraziti, si o curatenie mai buna in sump. Daca rezista o saptamina e ok daca nu renunt. Chaeto e pus dupa, pentru ca nu se depune pe planta mizerii. In sistem mai aveam acropore pe care cred ca nu le placea viermilor, ca atare pot sa spun ca alte „biomedii” sunt de prisos, adica nu folosesc la nimic, ce am observat ca biomedii am folosit ciue in sistem pentru adausul de fier dar asta a dus la alge maro mai multe plus o colorare a coralilor verzi mai accentuata dar e o concluzie nefondata ca atare renunt la cuie.
Am posibilitatea de a pune 2 skimmere dar asta in detrimentul suprafetei de crestere chaeto in sump,din aceasta cauza am ales un skimmer cu o suprafata mai mica (Nyos), teoretic daca ai avea o suprafata de x chaeto nu ai mai avea nevoie de skimmer,
-cred ca detin la ora actuala cam toate
-Legat de leduri , bazin mai mic, nu mai am unde, ca lampa ocupa toata suprafata. Sper sa fie ok. Radion o alta investitie, problema e ca nu sti ce corali cumperi crescuti cu leduri sau.....
Andrei P- Legat de mandarin am incercat de vro 2 ori dar a rezultat cu mortalitate , cred ca pentru un mandarin ar trebui un acvariu de cel putin 6 luni vechime, pentru microfauna , Cind am desfiintat acvariul am vindut un mandarin si un Spledidus la virsta de 5 ani.
-Pompa de recircularte nu este relevanta pentru microfauna ci ce ai in sistem, de exemplun eu am sa incep cu gamarus pe care am sa i vad in ciurap, cea ce e un lucru bun. E drept ca pe o suprafata asa de mare de chaeto o sa apara si alte animale dar daca sunt benefice e ok.
Chestia cu bagatul animalelor in sistem cu pompmpa de recirculare relativa.
[Thumb - 2018 stand.jpg]

rares728
Membru de baza

Joined: 22/02/2017 23:00:51
Messages: 356
Location: Sibiu
IP:
Offline

Salut,

Da, este o explicatie logica si in varianta asta. Multumesc de raspuns.

Eu ma gandeam ca fiind prima camera dupa filtrarea mecanica (ciorap):
- are nutrientii la indemana inainte de skimmer
- permite un nivel mai mare al apei, deci spatiu mai mult
- daca scapa ceva este "rezolvat" de skimmer
- in situatia in care exista o camera cu biomedii, oricum nu va trece nimic macroscopic prin ele. Eu am 110l de medii biofiltrante de diferite dimensiuni si organizate/despartite cu plasa de tantari - nu cred ca mai pot "hrani" display-ul cu pozi.
Dar asta este o alta logica in setarea sumpului - de accea eram interesat de diferite variante.
NicuM
Junior member

Joined: 23/12/2009 21:54:34
Messages: 76
Location: Sighisoara
IP:
Offline

Astazi am terminat masa, urmeaza lipitul, o fi de incredere siliconul acesta:
[Thumb - Silicon.jpg]

[Thumb - Masa.jpg]

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mult succes cu noul sistem, se anunta ceva frumos

Este clar, trebuie sa urmaresc topicul acesta!

Spor,

rares728 wrote:
Totusi, de ce refugiul cu macroalge este situat dupa skimmer ? Sau poate am inteles eu gresit.Eu am pus refugiul cu macro alge dupa skimmer pt a elimina posibilitatea sa plece o alga "la vale" si sa ajunga in rotorul de la skimmer.

Am avut un incident de genul acesta chiar si avand skimmerul inainte de refugiu, fara sa-mi dau seama am transferat cateva fire in camera acestuia si au blocat rotorul, noroc ca am fost pe faza si le-am scos inainte sa se rupa axul.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/10/2018 19:18:29


MSI Reef
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

NicuM wrote:Astazi am terminat masa, urmeaza lipitul, o fi de incredere siliconul acesta:

Siliconul pare sa fie ce trebuie.
Am vazut ca ai pus gresie sub bazin... buna treaba!
Sper ca ai lipit niste cauciuc sub talpile alea!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
rares728
Membru de baza

Joined: 22/02/2017 23:00:51
Messages: 356
Location: Sibiu
IP:
Offline

O alta explicatie logica - Multumesc MSI.Den Braven e la limita, nu as recomanda pentru acvarii mari. Am avut experiente bune cu Soudal si DowCorning - cel putin dupa referinte par mai rezistente. Problema este ca amandoua sunt mai greu de aplicat decat DenBraven: fac crusta mai rapid , dar de vulcanizat mult mai incet.
NicuM
Junior member

Joined: 23/12/2009 21:54:34
Messages: 76
Location: Sighisoara
IP:
Offline

Am terminat acvariu, lipit montat, astazi am inceput ciclarea cu apa dulce, sub picioare am pus piele, urmeaza instalatiile electrice, dulapul, tot astazi am pierdut pestele favorit Loricula, nu am observat sa fie bolnav, probabil de batrinete, avea cam 8 ani, nu stiu cit traiesc in mod normal.
[Thumb - Acvariu nou 2018.jpg]

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Imi pare rau sa aud de Loricula

"Lifespan: 5 years - In the wild they can 5 - 7 years or longer, and in captivity possibly longer" - de pe net


MSI Reef
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

NicuM wrote:astazi am inceput ciclarea cu apa dulce

?
la ce te referi mai precis?
chiar faci ciclarea cu apa dulce?
ce-i drept bacteriile sunt acelesi, acum nu stiu daca in caz ca ai lua medii ciclate din apa dulce si le-ai pune in apa sarata ar trai bacteriile, dar chiar si daca ar trai, tot nu inteleg de ce ai face ciclarea cu apa dulce in loc sa faci ciclarea cu apa sarata.

This message was edited 2 times. Last update was at 18/11/2018 15:47:27
NicuM
Junior member

Joined: 23/12/2009 21:54:34
Messages: 76
Location: Sighisoara
IP:
Offline

Multumesc MSI de raspuns , parca m-am mai consolat, e drept ca lam stresat ompic ca am coborit salinitatea dar numai pentru o zi, ca sa distrug eventualii paraziti de pe chaeto.
Da asa e fac ciclare cu apa dulce, momentan arata ca laptele apa, dar se va curata toate rezidurile organice ce au mai ramas in piatra si in nisip, dupa ce o sa am no3 zero am sa arunc apa , si in felul acesta inceputul unui marin e mult mai bun, daca am facut totul bine nu ar trebui sa am multi nitrati in apa marina, astazi am terminat cu instalatiile si asteptam sa se gate ciclarea cu apa dulce.
[Thumb - Acvariu la ciclare.jpg]

NicuM
Junior member

Joined: 23/12/2009 21:54:34
Messages: 76
Location: Sighisoara
IP:
Offline

A trebuit sa arunc tot chaeto ca am descoperit aitapsii, a dracului lighioane au rezistat la o salinitate de 1010 , am ales citeva fire manual la lupa cercetate, si o luam de la capat, am bagat astazi si un filtru cu nisip din Tirnava sa accelerez ciclarea., a venit si prima zapada
[Thumb - Chaeto.jpg]

CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 03/05/2013 20:24:32
Messages: 2052
Location: Sibiu
IP:
Offline

Frumos proiectul, bafta cu el, sa il aduci cel putin la nivelul celui de 1000 litri!
Am si eu o intrebare: la ce nivel al coloanei de apa tii skimmerul? Eu il am la 25 cm si nu functioneaza constant. S-a intamplatcsa o ia razna si sa dea pe afara si nu stiu de ce...
Multumesc
[Email]
NicuM
Junior member

Joined: 23/12/2009 21:54:34
Messages: 76
Location: Sighisoara
IP:
Offline

Multumesc, Nivelul apei in sump va fi de 24 cm. ati-ul avea obiceiul acesta prost, daca lucram nu stiu ce o lua razna, la Nyos nu am observat, asta depinde de skimmer (Skimmer Beckett made by Dragos) eu cred ca ai cam mare nivelul, daca vrei sa ramai cu acelasi nivel ar trebui sa bagi ceva sub skimmer sal ridici mai sus, astazi am terminat ciclarea cu apa dulce si am inceput umplerea cu apa de osmoza.
CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 03/05/2013 20:24:32
Messages: 2052
Location: Sibiu
IP:
Offline

Am Nyos 220, de asta intrebam. La Bekett aveam 30 cm si era ft ok. Nu am avut probleme de genul niciodata. Acum am ridicat Nyos-ul la 25 care e maximul admis si vroiam sa stiu daca trebuie sa il mai ridic sau nu .
[Email]
NicuM
Junior member

Joined: 23/12/2009 21:54:34
Messages: 76
Location: Sighisoara
IP:
Offline

Pina am avut si ati-ul inmpreuna cu nyos am avut 22 cm coloana de apa dar din testele facute de mine nyosul merge maxim 24 cm.
Astazi am terminat cu saramura, salinitate 1025, am po4 0,2 ca atare am bagat un filtru pentru fosfati 2,5 L amestecate Sera,JBL,Aquaforest, tot astazi am un alt deces SixLine, avea cam 9 ani, mai am 3 pesti, pierderi mari am avut si la corali, pentru bacterii am folosit Prodibio, astept sa se stabilizeze acvariu si sa bag primul animal.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/11/2018 20:47:32

 
Forum Index » Bazine mari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com