[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
lamurire  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
teddy2k
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/01/2005 14:42:19
Messages: 516
Location: Bucuresti/Obor
IP:
Offline

Am incercat sa inteleg articolul de la http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html#6 , dar nu inteleg de nici o culoare termenii tehnici. Poate cineva sa ma faca si pe mine sa inteleg cum trebuie procedat la reactor? Am cumparat deja un powerhead, dar mai departe nu pricep ce trebuie modificat (adaugat) si cum.
Va multumesc.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

The cost of the entire device is under $35US complete and has a total count of 8 parts inclusively.
Trebuie sa fi batut in cap...sau american ca sa dai 35 USD pe niste componente pe care le asamblezi tu cu rezultate indoielnice cand la pretul asta iti iei un reactor cu powerhead cu tot (si inca unu de marca) pe care doar il instalezi in bazin si functioneaza brici

Acum insa pentru ca te preocupa schema lui Vasilica asta (John LeVasseur) si pentru ca pe taramuri mioritice poti incerca reactorul asta la un pret maxim de 350.000 lei am sa iti descriu un pic ce a vrut el sa zica. Nu iti fac comentarii vis-a-vis de eficienta lui...Cum vad eu o treaba realizata serios si eficient am descris-o intr-un articol

Sa revenim deci: Vasilica, a luat un powerhead care dupa cum stim cu totii are un orificiu mai mare prin care absoarbe apa si pe care l-a infipt intr-un burete (ca sa nu o absoarba cu tot cu pesti si jeg) si un orificiu mai ingust prin care elimina apa cu putere.
Acest al 2-lea orificiu este legat la un cilindru cu capac (cel verde) vad ca ei au folosit capul de la furtunul de curatat jegul din acvariu... In capac intra deci central curentul de apa si intr-o laterala a capacului un tub cu piatra fina de vibrator prin care tu introduci CO2-ul. Se presupune ca acel curent de apa v-a spala bulele de CO2 si se va transforma intr-un curent de apa imbogatit in CO2...asta-i toata filosofia

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

si eu am avut niste proiecte de genul lui 'Vasilica" tipul de reactor powerhand dar iti trebuie un recipient construit special si o pompa calculata la dimensiunea recipientului eu am pe acasa vreo patru tipuri de pompe din diverse experimente si nu au functionat cum doream si nici recipient nu gasesti special proiectat pe aqua botanic este un power reactor 200 dupa acela m-am orientat eu dar nu a mers cum doream sa lasam specialisti sa -si faca treaba ??

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

lazarginel wrote:si eu am avut niste proiecte de genul lui 'Vasilica" tipul de reactor powerhand dar iti trebuie un recipient construit special si o pompa calculata la dimensiunea recipientului eu am pe acasa vreo patru tipuri de pompe din diverse experimente si nu au functionat cum doream si nici recipient nu gasesti special proiectat pe aqua botanic este un power reactor 200 dupa acela m-am orientat eu dar nu a mers cum doream sa lasam specialisti sa -si faca treaba ??

In general se merge pe un powerhead de 300l/ora...cam asa au toate.
Aici citezi cam din ce zic si eu ...oamenii aia de la o firma sau alta au zeci de ani de experienta si de testari pana cand sa scoata un produs pe piata, fara sa mai zic ca anumite produse sunt asa de bune ca putem spune ca au zeci de ani de cand s-a fabricat acel tip de produs. Unele modele de reactoarele de la Dupla sunt nemodificate de peste 20 de ani...am reviste de specialitate prin care pot dovedi aceste afirmatii...deci au fost bune devreme ce se mai fabrica si azi.
Normal, nu pot sa pun pe toti sa isi cumpere reactoare profi...eu doar am calculat si am citit ce scria "Vasilica" in articolul lui....componentele l-au costat 35 coco....atunci de ce??? De ce sa nu cumpar cu aceiasi bani ceva ce sigur stiu ca functioneaza si inca functioneaza bine de vreme ce de se fabrica de atata timp.
Exista si chiar si pe forumul nostru diversi membrii pasionati de DIY...asta e alta discutie, e omu` pasionat sa-si mestereasca singur jucaria...problema lui.
Eu prefer un ractor de a carui eficienta sa fiu sigur...altul poate sa aibe bucuria lui "uite ce a iesit din mana mea"...frumos, uneori eficient ...alteori nu.
Reactoarele nu sunt scumpe in general iar la un acvariu care deja are peste 200 de l eu unul nu m-as juca cu improvizatii.
Daca am avut bani si m-am inhamat sa il fac de cateva sute de litrii mai bine sa nu stric treaba si sa mai strang inca un pic cureaua si sa iau ceva bun...chestie de optica, nu zic sa fie lumea de acord in unanimitate...nu zic sa ma injure, da` eu asa gandesc.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sandu wrote:...Daca am avut bani si m-am inhamat sa il fac de cateva sute de litrii mai bine sa nu stric treaba si sa mai strang inca un pic cureaua si sa iau ceva bun...chestie de optica, nu zic sa fie lumea de acord in unanimitate...nu zic sa ma injure, da` eu asa gandesc.

... aici ii dau dreptate lui Sandu ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Sandu wrote:Unele modele de reactoarele de la Dupla sunt nemodificate de peste 20 de ani...am reviste de specialitate prin care pot dovedi aceste afirmatii...deci au fost bune devreme ce se mai fabrica si azi.
Probabil ca nu are rost sa modifice ceva ce functioneaza. Principiul e acelasi, nu prea vad ce modificari care sa revolutioneze dizolvarea CO2-ului in apa s-ar putea face.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

MARELE ALB wrote: Principiul e acelasi, nu prea vad ce modificari care sa revolutioneze dizolvarea CO2-ului in apa s-ar putea face.

E asta e, ca nu e chiar asa ...bag de seama ca astia nu stau cu mainile in san.
Acum fo`2 ani de zile am vazut o "minune japoneza" un reactor miniatural construit din otel-inoxidabil si ceramica.
Ce mai, o bijuterie...cu pretul pe masura (undeva in jurul a 100 USD).
Principul de pilda era total diferit caci aici nu era vorba de o bula care se dizolva dupa ce ameteshte`n serpentina ca proasta sau de un curent de apa ce se imbogateste de cu CO2 trecand prin gaz.
Aici era chiar si din punct de vedere al imaginii foarte spectaculos caci era vorba de gaz tinut sub presiune, eliberat pe principiul unei pietre de vibrator dar la neshte dimensiuni aproape micronice....greu de perceput si cu ochiul liber.
Practic o bula era greu perceputa in apa datorita dimensiunii si apuca sa se dizolve complet pana la suprafata unei coloane de 40 de cm
Vorbim aici de o dizolvare instant Asa era eliberata o adevarata perdea de microbule, concomitent,intr-un evantai, aproape perceput numa in reflexia luminii de la acvariu.
Asta ar fi o alta varianta de reactor, combatuta de scepticii care au avut de aface cu un model mult mai rudimentar si similar cu asta al japonezilor si care aveau comentarii cum ca in timp se pot acoperii gaurile din reactor.
Astia insa, baieti deshtepti, au bagat gazul cu presiune si au garantat 2 ani scula
Ma gandesc ca si aici se pot face speculatii asupra puritatii gazului, care poate ar putea colmata orificiile ...da cred ca aici deja discutam discutii, caci eu am vrut doar sa arat ca cercetarea nu doarme, mai ales la poporu` frate japonez si ca s-ar putea ca vechile noastre reactoare sa fie neshte piese de muzeu in doar cativa ani

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
teddy2k
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/01/2005 14:42:19
Messages: 516
Location: Bucuresti/Obor
IP:
Offline

lazarginel wrote:si eu am avut niste proiecte de genul lui 'Vasilica" tipul de reactor powerhand dar iti trebuie un recipient construit special si o pompa calculata la dimensiunea recipientului


Sa inteleg ca daca eu am pompa de 1200 l/h imi trebuie un recimient foarte mare, ca sa nu dea afara co2 nedizolvat?
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

nu man ...!!!!
toata polologhia de gindire se reduce la a-i face bioxidului cit mai multe sicane inainte de a ajunge "in acvariu" astfel incit sa stea cit mai mult in contact cu "apa curgatoare"
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ufff ... totul se reduce la a dizova tot bioxidul (cat o fi el) si asta nu pentru ca ar face rau in acvariu (el va iesi din apa) ci doar pentru a avea randament maxim si a avea control asupra cantitatii de codoi dizolvat daca vei vrea sa faci reglaje (daca scapa nedizolvat degeaba reduci debitul, cel mult vei micsora cantitatea care scapa fara dizolvare si deabia cand nu va mai scapa nici o bula vei putea "regla" in jos cantitatea de codoi care se dizolva). In rest la liber... cu testele de rigoare...
Nu exista o reteta de-a gata. Totul depinde de debitul de CO2 si de sicane/debit apa. Din cauza asta si reactoarele "profi" sunt de diverse marimi (pentru diverse debite de CO2) si au (unele) si diverse orificii laterale prin care reglezi "lungimea" traseului de contact pana sa se dizolve complet.
...si daca isi face treaba (adica va dizova cantitatea maxima de CO2 de care vei avea vreodata nevoie) poate sa fie cu discuri, sicane, material poros, tub gofrat, etc., etc.... ce va conta va fi marimea respectiv aspectul...
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Ma gindeam la reactoarele "dinamice" cu sau fara Powerhead, da' n-am zis-o .......

Sandu wrote:Acum fo`2 ani de zile am vazut o "minune japoneza" un reactor miniatural construit din otel-inoxidabil si ceramica.
Imi amintesc jucaria. A dat cineva linku' si pe forum cindva. Era o chestie mica cit un degetar.

Chiar nu pricep cum au rezolvat problema depunerilor care ar putea astupa orificiile alea super-fine. Eu ma gindesc la pietrele noastre de vibrator fine care se imbicsesc foarte repede.
Sa nu mai spun de algele si depunerile care apar in special in reactoarele clasice ....... mult mai al reaq decit in restu' acvariului. Nu degeaba iti dau indivizii de la Dupla si o periuta pe linga reactor. Ramine un mister pentru mine de ce nu se infunda orificiile. Sint convins ca problema au rezolvat-o, da' numa ei stiu cum .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com