Salut!
Scuza-mi raspunsul intarziat, am vazut pm-ul, dar am fost prins si daca tot am vazut topicul asta, am sa-ti raspund aici.
Eu am facut un acvariu cu o camera de filtrare in spatele acestuia (cu un perete despartitor).
Aici e topicul:
http://acvariu.ro/forum/posts/list/24049.page
Acvariul avea 30 cm lungime, 28 adancime si 17 inaltime.
Camera de filtrare ocupa 7 cm din adancime. Pe foaia de sticla ce despartea displayul de camera de filtrare am taiat colturile de sus, prin dreapta apa cadea in camera de filtrare, iar prin stanga iesea. Nu mai stiu exact cat am taiat din colturi (nici n-am acvariul la indemana, e pus naiba stie pe unde la pastrare
), cert e ca taietura pentru IN era mai joasa decat cea pt OUT, evident.
Camera de filtrare a fost impartita in doua, printr-o bucata de sticla, insa am lasat spatiu liber in partea de jos, pentru ca apa sa treaca dintr-o camera in alta (si am pus o plasa de plastic ca sa tina materialul filtrant sa nu se imprastie). Deci, apa cadea prin dreapta, peste materialul filtrant, trecea prin partea jos in camera de stanga unde se afla powerheadul ce o impingea inapoi in display.
Treaba e simpla, calculele le-am facut ochiometric...
Avantaje: nu se vede filtrul in acvariu, spatiu relativ maricel pentru materiale filtrante (eu am pus un litru de substrat pro si un burete, dar mai intra ceva material filtrant), poti ascunde si incalzitorul si o eventuala sonda de pH si difuzorul de co2.
Dezavantajul, care m-a si ars in cateva randuri e ca prin evaporare, nivelul apei scade si atunci daca nu esti acasa sa completezi cu apa, ramai fara filtrare...pentru ca nu mai curge apa in camera din spatele displayului. Daca poti automatiza o aditie de apa zilnic, atunci e ok.