Author |
Message |
Blue14
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/09/2014 17:21:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Blue14
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31c49b512f199bc6f8734034a87dd9fa.jpg)
IP:
|
Vrea bunica mea sa ii fac un acvariu marin la cabinetul ei medical, asa ca :
Acvariul v-a fi Hailea f 60 cu urmatoarele modificari:
Schimbat tubul pl din dotare cu 4 neoane t 5 de 24w, ati sau jbl cu droserele puse in exterior si pus ca si monolight 2 leduri albastre de 3 w.
Un skimmer tuze 9002, direct in bazin si un filtru hang on fluval sau aquael si un inclzitor mare, ca cabinetul e facut in casa de piatra si e frig iarna pe hol si vara e perfect.
Sare o sa folosesc tot red sea, bineiteles ca apa de osmoza.
As fi facut sump daca nu deranja sonor.
O sa iau 2 pungi de nisip live sand aragonit 4,5 kg, 7 kg de piatra vie si niste schelete de coral mort nu inainte sa cumpar socluri rezistente la apa si sa se apuce electricianul de facut sistemul de iluminat, as putea sa i-au drosere dimabile?
Ca si pesti o sa pun dupa cateava luni cei doi clowni pe care ii am si bazinul de 30 litri va functiona doar cu creveti cateva luni pana la final (adica pana la vara când il voi inlocui cu unul mare pe care o sa il tin in paralel cu cel de 60).
Scuzati eventualle greseli de scriere, am tastatura la laptop pusa cu functia de "modificare greseli".
Eit uitasem de pompele de valuri, o sa pun 2 de 2000l/h
This message was edited 2 times. Last update was at 12/09/2014 17:26:12
|
My nano reef
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/09/2014 17:26:14
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Cu skimmer si cu un filtru HOB (in care sa pui niste matrix si niste antiphos) o sa mearga de minune...
Eu, la acvariul mic (80 litri apa), am acelasi skimmer... am 2 litri de Matrix (intr-o sticla)... mai am un ciorap cu niste carbune+antiphos. Atat!
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
um02122
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/09/2014 02:26:46
|
um02122
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1662d1307aaa81230b651ecf00d27180.jpg)
IP:
|
Am observat si la AquaEl ca frame-ul pe care se sprijina acvariile acestea gandite pentru plantate/apa dulce fac acvariul foarte vulnerabil la spart fundul in cazul in care piatra vie cade in zona centrala. Toata greutatea acvariului este sustinuta doar pe margini. Eu am scos frame-ul si l-am pus ca suport pentru sticla care acopera acvariul, iar pentru acvariu am croit un strat de polistiren care sa distribuie greutatea uniform. Intre polistiren si stand (un dulap de hold care nu e gandit sa faca fata la apa marina) am pus un background de acvariu Juwel intr-o nuanta monocroma albastru inchis. Acesta s-a dovedit a fi un bun protector impotriva infiltrarilor de apa rezultata din ocazionalele mici varsari de apa.
Iti recomand sa consideri Tunze ReefPack 250 pentru acest acvariu. Skimmerul are un profil mai compact care incape mai bine sub capac, iar filtrul este o bijuterie care face o skimare de suprafata foarte eficienta, ofera spatiu generos pentru medii de filtrare si filtrare mecanica, are accces usor si iti permite sa ascunzi in spatiul dedicat un incalzitor si un ATO. De asemenea, iti recomand sa consideri un acvariu putin mai mare. Eu as merge cel putin 80x40x40, dar un acvariu gen Juwel 180 ar putea fi o alegere fericita.
Nu sunt impotriva filtrelor HOB, dar consider ca sansele de accidente care sa rezulte in inundatii sunt mult mai mici cu un filtru intern. Daca intr-o casa de locuit un astfel de accident este acceptabil, intr-un cabinet medical nu prea e. In plus, filtrul pe care ti-l recomand este foarte prietenos cu planctonul, ceea ce un filtru HOB nu este (intrucat tot intake-ul este tocat prin pompa daca nu pui un burete de prefiltrare, iar daca pui burete nu mai scapi de particulele mari din apa - gen bucati de macroalge).
Legat de sump, sistemul beananimal cu trei tevi e silentios si ofera siguranta. Sau poti merge pe o varianta Xaqua Xinout (produs italian) care este silentios si iti asigura si un flux de apa aleatoriu. Probabil ca nu e la fel de flood proof ca un beananimal.
Sau poti folosi un acvariu AIO Red Sea Max 130 care iti ofera totul la pachet si care in ultima versiune 130C este foarte bine gandit.
|
Blue14
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/09/2014 08:49:00
|
Blue14
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31c49b512f199bc6f8734034a87dd9fa.jpg)
IP:
|
um02122 wrote:Am observat si la AquaEl ca frame-ul pe care se sprijina acvariile acestea gandite pentru plantate/apa dulce fac acvariul foarte vulnerabil la spart fundul in cazul in care piatra vie cade in zona centrala. Toata greutatea acvariului este sustinuta doar pe margini. Eu am scos frame-ul si l-am pus ca suport pentru sticla care acopera acvariul, iar pentru acvariu am croit un strat de polistiren care sa distribuie greutatea uniform. Intre polistiren si stand (un dulap de hold care nu e gandit sa faca fata la apa marina) am pus un background de acvariu Juwel intr-o nuanta monocroma albastru inchis. Acesta s-a dovedit a fi un bun protector impotriva infiltrarilor de apa rezultata din ocazionalele mici varsari de apa.
Iti recomand sa consideri Tunze ReefPack 250 pentru acest acvariu. Skimmerul are un profil mai compact care incape mai bine sub capac, iar filtrul este o bijuterie care face o skimare de suprafata foarte eficienta, ofera spatiu generos pentru medii de filtrare si filtrare mecanica, are accces usor si iti permite sa ascunzi in spatiul dedicat un incalzitor si un ATO. De asemenea, iti recomand sa consideri un acvariu putin mai mare. Eu as merge cel putin 80x40x40, dar un acvariu gen Juwel 180 ar putea fi o alegere fericita.
Nu sunt impotriva filtrelor HOB, dar consider ca sansele de accidente care sa rezulte in inundatii sunt mult mai mici cu un filtru intern. Daca intr-o casa de locuit un astfel de accident este acceptabil, intr-un cabinet medical nu prea e. In plus, filtrul pe care ti-l recomand este foarte prietenos cu planctonul, ceea ce un filtru HOB nu este (intrucat tot intake-ul este tocat prin pompa daca nu pui un burete de prefiltrare, iar daca pui burete nu mai scapi de particulele mari din apa - gen bucati de macroalge).
Legat de sump, sistemul beananimal cu trei tevi e silentios si ofera siguranta. Sau poti merge pe o varianta Xaqua Xinout (produs italian) care este silentios si iti asigura si un flux de apa aleatoriu. Probabil ca nu e la fel de flood proof ca un beananimal.
Sau poti folosi un acvariu AIO Red Sea Max 130 care iti ofera totul la pachet si care in ultima versiune 130C este foarte bine gandit.
Si juwel 180 imi suna bine, dar Tunze Comline Reefpack 250 nu are un skimmer prea mic, ca akaiu a pus la juwel 180 tunze 9006, daca tot are 180 litri atunci ii fac sump, ca oricum tot la cabinetul bunicii mele vroiam sa-mi fac la vara acvariul mare (ca e mult spatiu).
|
My nano reef
|
|
 |
um02122
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/09/2014 22:38:39
|
um02122
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1662d1307aaa81230b651ecf00d27180.jpg)
IP:
|
Daca nu pui sump, e ok 9004 ca e mai discret.
Tunze 9002 e cotat pentru acvarii de pana la 200L, Tunze 9004 e putin mai eficient (pana la 250L). Tunze 9006 cred ca era cotat pana la 600L.
Mentorul meu (Mark Callahan) recomanda sa mergi la skimmer +1, deci daca Tunze 9002 e potrivit, 9004 e +1.
Eu am Tunze 9002 in ambele acvarii nano, un cub de 40cm (64L brut) si peninsula 60x30x30 (48L brut), cu fluxul de aer reglat ca sa scot cam 100-200 ml de skimmat pe saptamana. In cel de 40L si in cel de 21L folosesc acelasi skimmer (OceanFree NanoSkim), dar pus la inaltimi diferite si cu pompe de puteri diferite (100 LPH respectiv 80 LPH).
Daca faci sump, poti pune ce skimmer si ce filtru vrei tu ca nu se mai vede urat in bazin.
Te sfatuiesc ca in loc sa te gandesti la forma si dimensiunile acvariului, sa te gandesti la ce vrei sa pui in el. Iti va da un raspuns mult mai bun legat de dimensiuni si costuri.
Exemplu: vreau un acvariu de recif mix LPS si softies, cu un regal tang, un yellow tang si o pereche de clowni.
- ai nevoie de minim 680L pentru regal tang (Paracanthurus hepatus);
- ai nevoie de cel putin un Vortech MP40, ideal doua MP40 ca sa acoperi flow LPS
- dimensiuni 150x75x60 cm
- 75 Kg live rock
etc.
|
|
|
|