[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Macel intre scalarii mei!!!!  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
Cousteau
Junior member
[Avatar]

IP:

Am 6 scalari mari, maturi, care se bat de mama focului. I-am cumparat recent cu tot cu acvariu 220 brut, 182 litri net. Aveau ei niste plante: un Echinodorus mare in mijlocul acvariului, Cryptocorine, si niste Anubias. Acum am mai luat plante in speranta ca mai umplu spatiul si le fac locuri de ascuns: Myriophilum, Cabomba, Valisneria Gigantea, Bacopa etc. NICI POMENEALA. De doua zile de cand am instalat acvariul la mine se bat rau de tot.
Apa din acvariu am pastrat-o in proportie de 3 sferturi din volumul total(am carat la bidoane de 5 litri ). Duminica seara am pus si restul de apa proaspata.
Pana acum ei mancau Tetra Min, dar duminica am luat tubifex si am inceput sa le dau. Am ridicat un pic temperatura pe la 27,5 grade. Toate bune. Ei, de duminica incoace a inceput lupta.
Initial cel mai mare dintre ei, un mascul cu fruntea bombata si galbena si corpul marmorat alb cu cenusiu si solzi stralucitori, ii batea pe toti. Mama ce mi-i mai fugarea si ii ciupea.
Ok, dar nu a durat mult tirania lui, deoarece de ieri a inceput sa o ia pe coaja de la toti si acum e cam ciupit si cu botul cam turtit. Nu mai stiam ce sa cred ori erau toti de acelasi sex (masculi), ori erau veniti de la "ospiciu". NU AM MAI VAZUT ATATA AGRESIVITATE la niste scalari. Se iau bot in bot de zici ca sunt cerbi in perioada rutului.
Ei culmea culmilor aseara (luni) am observat ca o pereche s-a grupat in partea dreapta a acvariului, unde curata frenetic o frunza de cryptocorine. Nu mai spun cum ii alunga pe ceilalti. Masculul e unul marmorat, alb cu gri si negru, cu antene mari si intregi. Femela e neagra(cred eu femela!). De ce zic "cred". Papila genitala e scoasa in exterior, seamana cu un trunchi de con si e semitransparenta.
Intrebare :
ASTA O FI FEMELA????
Cel care sta cu ea nu are nimik de genul asta pe abdomen in zona papilei genitale, ci doar doi tepi ffff mici in lateralele orificiului; cam de 0,4 mm dupa ochiul meu.
Cred ca vor sa depuna!?

Acum iar intrebare :

CE FAC CU RESTUL ???
Cati din ei sa dau?
Cine ii vrea?
II dau la schimb cu alte specii: ex Colisa Lalia, Ramirezi, Rasbora, plante rosii sau accesorii (mopan mare sau doi mai mici cu muschi de java pe ei).
Nu vreau sa sufere si sa se bata pana isi scot ochii.
Nu am nici unde sa-i pun separat de aceea apelez la bunavointa iubitorilor de scalari si nu numai ....!!!
Nu stiu cati sa dau din ei, pt ca nu as vrea sa renunt la patru si sa raman doar cu perechea(care cred eu ca e pereche). Cei patru ar fi cam asa:
Masculul cel mare vreo 18 cm marmorat galben pe frunte si gri cu alb si negru pe corp.
Unul mai mic un pic si negru
Si doi la vreo 14 - 15 cm marmorati, gri cu alb si negru. (Astia luau bataie la inceput)
Acum cei patru sunt izolati in jumatatea din stanga a acvariului si se bat si intre ei si sunt si alungati si brutalizati de cei doi (perechea).

AJUTOOOOOORRR

Multumesc mult!!!!!

PS: Diformismul sexual la scalari este evident doar in momentul depunerii, adica 1-2 zile inainte sa depuna sau tot timpul dupa ce ajung la maturitate?!

Redescoperind un hobby mai vechi... ACUM l-am descoperit si merg mai departe!!!
[Email]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Ai doua solutii.Ii dai pe restul si pastrezi doar perechea sau pui o despartitoare in acvariu(care sa nu fie transparenta - eu am pus o "foaie" din plastic ) care sa le ofere intimitate.Ai grija si ce pesti primesti in acvariu in schimbul lor ,la depunere scalarii pot fi foarte agresivi.AI mai pute pune undeva la mijloc foarte multe plante sua buturugi incat saf aci cam ca un zid de care perechea sa nu treaca.Mai nasol este daca or sa treaca puii ,e posibil sa fie mancati de restul locatarilor.Probabil cel mai bine ar fi niste pesti mici dar si asta e cu dus si-ntors din cauza agresivitatii scalarilor.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Am uitat sa-ti zic de diformism.Masculii au in frunte o ridicatura sau cocoasa si asta se vede cand ajung la maturitate.Femelele au fruntea neteda.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Pai cine te puse sa te bagi direct la scalari, mai ales daca esti incepator? Luai acvariu si dadeai scalarii. Nu era mult mai simplu?
Ei sunt pesti extrem de teritoriali si devin agresivi cu orice nou venit. Mai bine mai gindeste-te...
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Cousteau wrote:...Acum am mai luat plante in speranta ca mai umplu spatiul si le fac locuri de ascuns... NICI POMENEALA.

Daca tot acvariul e instalat recent, nu cred ca ai cumparat atatea plante incat sa aranjezi o cortina decenta in el. Abia dupa ce plantele cresc si se indesesc suficient poti spune ca scalarii tai (care sunt maturi deja, din cate inteleg) au unde sa se ascunda.

Cousteau wrote:Duminica seara am pus si restul de apa proaspata...
...Am ridicat un pic temperatura pe la 27,5 grade. Toate bune. Ei, de duminica incoace a inceput lupta.

Temperatura la care ii tii e nejustificat de mare. Nu e PREA mare (in fond, scalarii accepta o plaja cuprinsa intre 24º si 31ºC), dar nu e nevoie sa ii tii la asa caldura. In plus, prin actiunea ta de ridicare inca un pic a temperaturii la scurt timp dupa ce le-ai completat apa, i-ai stimulat sa depuna. De fapt, asta e si trucul prin care scalarii sunt convinsi sa faca pui: schimbare de apa si incalzirea treptata a apei. Involuntar, i-ai "starnit".
Eu imi tin scalarii la 24,5ºC (temperatura etalonata cu un termometru cu mercur) si s-au mai domolit cu impuiatul.

Cousteau wrote:Nu mai stiam ce sa cred ori erau toti de acelasi sex (masculi), ori erau veniti de la "ospiciu".

Da, scalarii sunt niste luptatori foarte indarjiti cand sunt motivati. Atat masculii, cat si femelele. Eu n-am curajul sa bag mana in acvariu cand ii mai apuca dihonia pe ai mei.

Cousteau wrote:...NU AM MAI VAZUT ATATA AGRESIVITATE la niste scalari.

Un peste nou, cand e bagat intr-un acvariu populat, isi ia locul intr-o anume ierarhie, stabilita dupa marime sau numar. Rar se isca batai, pentru ca pestele intelege repede care e mai tare ca el si care mai slab.
Pestii bagati intr-un acvariu pustiu trebuie sa-si stabileasca o ierarhie a lor, acolo unde lipseste a altora. De-aia s-au luat la bataie scalarii tai.
Era firesc ca la sfarsit sa iasa castigatoare perechea deja aleasa (cel care ti i-a dat nu ti-a spus care-cu-cine e "cuplat"?), pentru ca ei s-au batut in echipa, pe cand ceilalti au fost "fiecare pentru el".

Cousteau wrote:Pana acum ei mancau Tetra Min, dar duminica am luat tubifex si am inceput sa le dau.

E bun TetraMin-ul, dar nu suficient. Mai cumpara-le si alte alimente vitaminizate. Inca vreo 3 sau 4 feluri, minim.
Si tubifexul e bun, dar ai grija cum il sterilizezi, altfel mai tarziu o sa dai cu cusma de pamant de necaz. Te-am avertizat!

Cousteau wrote:...negru, cu antene mari si intregi.

Nu e elegant sa folosesti cuvantul "antene" cand te referi la inotatoarele filamentoase ale scalarilor. Ele se numesc abdominale.

Cousteau wrote:Papila genitala e scoasa in exterior, seamana cu un trunchi de con si e semitransparenta.
Intrebare :
ASTA O FI FEMELA????

DA.
Papila genitala a masculului e mai mica si e in forma de con. Nu stiu de ce la al tau se vad doi tepi in lateralele orificiului, cum spui. Probabil ca inca nu s-a pregatit sa depuna, iar cei doi tepi sa fie doar niste solzisori "ciufuliti" in lupta.

Cousteau wrote:PS: Diformismul sexual la scalari este evident doar in momentul depunerii, adica 1-2 zile inainte sa depuna sau tot timpul dupa ce ajung la maturitate?!

In general, numai inainte sa depuna. Dar, pentru ca formeaza perechi stabile, e usor sa tii minte care dintre cei doi e femela si care mascul.
In unele cazuri masculii formeaza pe frunte acea umflatura de care zice si johny6600. Umflatura e formata din grasime si e similara cu burta pe care o fac dupa o anumita varsta unii barbati. Si, la fel ca la barbati, nu se intalneste la toti masculii.

Cousteau wrote:Cred ca vor sa depuna!?

Nu. Fii sigur!

Cousteau wrote:Cati din ei sa dau?
Cine ii vrea?
...
Nu am nici unde sa-i pun separat de aceea apelez la bunavointa iubitorilor de scalari si nu numai ....!!!

S-ar putea sa nu ti-i ia nimeni asa mari, dar cine stie...
Daca nu gasesti, iti recomand sa-i donezi la un petshop. Te asigur ca o sa gasesti repede unul care sa-i vrea.

Inainte de a-i da ai putea astepta sa vezi daca din cei patru burlaci nu se mai alege o pereche, dar pentru asta trebuie sa-i separi cu un obstacol opac, asa cum a sugerat si johny6600. Eu iti recomand sa folosesti un geam alb mat sau un geam inflorat (ca cele pentru usa/fereastra de la baie). Perechea ii va vedea prea vag ca sa se mai streseze.

~~~~~~~~~~~~

La final trebuie sa-ti atrag atentia asupra celor doua cai dintre care ai de ales:

1 - vrei pui de la perechea depunatoare! OK, atunci lasa temperatura unde e acum si da toti ceilalti pesti. Vei avea parte de un spectacol deosebit, te asigur.

2 - nu vrei pui, ci un acvariu decorativ cu doua perechi de scalari! In cazul asta, asteapta pana se alege si a doua pereche, apoi scade temperatura la 24ºC. Si scapa de ceilalti doi ramasi pe tusa.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
Cousteau
Junior member
[Avatar]

IP:

uite dupa tot ce am scris aseara despre macelul din acvariu.
Acum dupa razboi s-ar putea sa am si botez
perechea de scalari mi-a depus
M-am intros de la serviciu
si i-am gasit pazind cu strasnicie o frunza de cryptocorine plina de icre translucide.
Ca sa nu se streseze tare am separat bazinul in doua cu niste polistiren asa incat perechea sa stea singura. Si am acoperit geamurile libere cu un decor cu plante de acvariu ca sa nu se simta stressati. se speriau si de mine langa acvariu si deveneau agresivi.
Ok acum sunt singuri singurei si au si paravan.
Cu ce ar fi bine sa ii hranesc puii daca eclozeaza.

acum s-ar parea ca o sa se aleaga o pereche si dintre ceilalti. Dar inca nu sunt sigur si mai astept.
Am si 11 neoni mari si 2 pesti care stau ascunsi sub piatra din mijloc. Sunt inofensivi si nu stiu exact ce specie sunt. Au cam 5 cm. Corpul alpatizat, culoarea un bej spalacit cu putin gri. Au niste mici mustati la bot, iar de la varful botului o dunga neagra care se continua pe tot spatele si spre coada se imparte in doua si coboara pe flancuri. CA si forma a corpului seamana cu un Corydoras strivit in plan longitudinal. CE specie sunt?
Si stau ascunsi mereu. Si se chinuie sa intre repede in orice ascunzis pe care il gasesc. Or fi nocturni?

Pentru Dolly:
NU SUNT INCEPATOR.
Am crescut pesti vreo 8 ani. In special Poecilidae, Anabantidae, Welse. Nu am avut scalari maturi pt ca nu prea se intlegeau cu celelalte specii si nici nu imi prea placeau atunci. M-am lasat pt ca am venit la facultate. Si acum mi s-a facut dor de acvaristica.
Si asa am decis sa-mi iau un acvariu .
si cea ma la indemana si eficienta solutie mi s-a parut achizitionarea unui acvariu deja format.
Asa ca am luat de la lonewolf acvariul(il puteti vedea in galerie)
Am luat toti pestii din el pt ca el nu mai avea ce face cu ei. el nu mai are timp de acvaristica.
Nu mai stia care perechi erau alese, asa ca asta a ramas sa descopar eu.

Multumesc mult lui Dalles si lui Johny pt raspunsuri.
Si va tin la curent cu evolutia acvariului meu.

[Email]
fr0ggy
Senior member
[Avatar]

IP:

... ca un mic si insignifiant adaos la ceea ce s-a scris mai sus, incerca sa faci un mic lampas de noapte (de putere mica.). scalarii vor sa vad tot ce se intampla in jurul icrelor.

image
[Yahoo!]
Cousteau
Junior member
[Avatar]

IP:

In dimineata aceasta la ora 7:30 o mica parte din icre erau albe(aprox 10%), iar in rest erau ok.
Dintre ceilalti patru o sa dau o pereche marmorati.

[Email]
Cousteau
Junior member
[Avatar]

IP:

Oameni buni am pui.
Sunt TATIC!!!!!
M-am intors in seara asta de la serviciu si am gasit o surpriza in acvariu.
Icrele au eclozat, iar puii au fost mutati de pe frunza pe o mica plaforma din despartitorul de polistiren(placi din polistiren pentru ambalaj cu diferite profile in ele).
Alevinii se agita asemeni unui stup de albine si sunt OK. Parintii au grija de ei sa nu cada de pe platforma.
CU CE SI CAND POT SA INCEP SA-I HRANESC???

[Email]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Felicitari si sa-i vezi mari si la casele lor!

Poate gresesc, dar am vaga senzatie ca au eclozat cam repede din cauza temperaturii la care ii tii. Daca am dreptate, s-ar putea sa nu mearga totul chiar asa de bine cum ar trebui. Cand ies din icre prea repede, puii raman cu unele organe insuficient maturizate. Si - evident - nu sunt toti viabili.

Din momentul in care primul alevin incepe sa inoate liber pe langa parinti, pui oua de artemia in solutie salina, la eclozat. Nu te lacomi sa pui prea multe oua, un varf de cutit e suficient. Nauplii de artemia cresc repede si in 3-4 zile puii de scalar nu ii mai pot inghiti, asa ca trebuie sa pui in paralel o a doua sticla cu solutie salina.
Nauplii eclozeaza cam in 48 de ore, timp suficient ca puii sa-si manance proviziile din sacul vitelin si sa inceapa sa caute alte surse de papa. Artemiile le aduni cu un bec de lanterna si o seringa, dar si un minciog mic si fin e suficient.
Puii trebuie hraniti de mai multe ori pe zi, cam la 3-4 ore.
Dupa 2 saptamani poti sa le adaugi treptat si cate 1-2 mese pe zi de hrana vitaminizata, astfel incat intr-o luna sa ii treci pe meniu complet artificial.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]

Forum Index » Cichlidae
Go to: