Cousteau wrote:...Acum am mai luat plante in speranta ca mai umplu spatiul si le fac locuri de ascuns... NICI POMENEALA.
Daca tot acvariul e instalat recent, nu cred ca ai cumparat atatea plante incat sa aranjezi o cortina decenta in el. Abia dupa ce plantele cresc si se indesesc suficient poti spune ca scalarii tai (care sunt maturi deja, din cate inteleg) au unde sa se ascunda.
Cousteau wrote:Duminica seara am pus si restul de apa proaspata...
...Am ridicat un pic temperatura pe la 27,5 grade. Toate bune. Ei, de duminica incoace a inceput lupta.
Temperatura la care ii tii e nejustificat de mare. Nu e PREA mare (in fond, scalarii accepta o plaja cuprinsa intre 24º si 31ºC), dar nu e nevoie sa ii tii la asa caldura. In plus, prin actiunea ta de ridicare inca un pic a temperaturii la scurt timp dupa ce le-ai completat apa, i-ai stimulat sa depuna. De fapt, asta e si trucul prin care scalarii sunt convinsi sa faca pui: schimbare de apa si incalzirea treptata a apei. Involuntar, i-ai "starnit".
Eu imi tin scalarii la 24,5ºC (temperatura etalonata cu un termometru cu mercur) si s-au mai domolit cu impuiatul.
Cousteau wrote:Nu mai stiam ce sa cred ori erau toti de acelasi sex (masculi), ori erau veniti de la "ospiciu".
Da, scalarii sunt niste luptatori foarte indarjiti cand sunt motivati. Atat masculii,
cat si femelele. Eu n-am curajul sa bag mana in acvariu cand ii mai apuca dihonia pe ai mei.
Cousteau wrote:...NU AM MAI VAZUT ATATA AGRESIVITATE la niste scalari.
Un peste nou, cand e bagat intr-un acvariu populat, isi ia locul intr-o anume ierarhie, stabilita dupa marime sau numar. Rar se isca batai, pentru ca pestele intelege repede care e mai tare ca el si care mai slab.
Pestii bagati intr-un acvariu pustiu trebuie sa-si stabileasca o ierarhie a lor, acolo unde lipseste a altora. De-aia s-au luat la bataie scalarii tai.
Era firesc ca la sfarsit sa iasa castigatoare perechea deja aleasa (cel care ti i-a dat nu ti-a spus care-cu-cine e "cuplat"?), pentru ca ei s-au batut in echipa, pe cand ceilalti au fost "fiecare pentru el".
Cousteau wrote:Pana acum ei mancau Tetra Min, dar duminica am luat tubifex si am inceput sa le dau.
E bun TetraMin-ul, dar nu suficient. Mai cumpara-le si alte alimente vitaminizate. Inca vreo 3 sau 4 feluri, minim.
Si tubifexul e bun, dar ai grija cum il sterilizezi, altfel mai tarziu o sa dai cu cusma de pamant de necaz. Te-am avertizat!
Cousteau wrote:...negru, cu antene mari si intregi.
Nu e elegant sa folosesti cuvantul "antene" cand te referi la inotatoarele filamentoase ale scalarilor. Ele se numesc abdominale.
Cousteau wrote:Papila genitala e scoasa in exterior, seamana cu un trunchi de con si e semitransparenta.
Intrebare :
ASTA O FI FEMELA????
DA.
Papila genitala a masculului e mai mica si e in forma de con. Nu stiu de ce la al tau se vad doi tepi in lateralele orificiului, cum spui. Probabil ca inca nu s-a pregatit sa depuna, iar cei doi tepi sa fie doar niste solzisori "ciufuliti" in lupta.
Cousteau wrote:PS: Diformismul sexual la scalari este evident doar in momentul depunerii, adica 1-2 zile inainte sa depuna sau tot timpul dupa ce ajung la maturitate?!
In general, numai inainte sa depuna. Dar, pentru ca formeaza perechi stabile, e usor sa tii minte care dintre cei doi e femela si care mascul.
In unele cazuri masculii formeaza pe frunte acea umflatura de care zice si johny6600. Umflatura e formata din grasime si e similara cu burta pe care o fac dupa o anumita varsta
unii barbati. Si, la fel ca la barbati, nu se intalneste la toti masculii.
Cousteau wrote:Cred ca vor sa depuna!?
Nu. Fii
sigur!
Cousteau wrote:Cati din ei sa dau?
Cine ii vrea?
...
Nu am nici unde sa-i pun separat de aceea apelez la bunavointa iubitorilor de scalari si nu numai ....!!!
S-ar putea sa nu ti-i ia nimeni asa mari, dar cine stie...
Daca nu gasesti, iti recomand sa-i
donezi la un petshop. Te asigur ca o sa gasesti repede unul care sa-i vrea.
Inainte de a-i da ai putea astepta sa vezi daca din cei patru burlaci nu se mai alege o pereche, dar pentru asta trebuie sa-i separi cu un obstacol opac, asa cum a sugerat si johny6600. Eu iti recomand sa folosesti un geam alb mat sau un geam inflorat (ca cele pentru usa/fereastra de la baie). Perechea ii va vedea prea vag ca sa se mai streseze.
~~~~~~~~~~~~
La final trebuie sa-ti atrag atentia asupra celor doua cai dintre care ai de ales:
1 - vrei pui de la perechea depunatoare! OK, atunci lasa temperatura unde e acum si da toti ceilalti pesti. Vei avea parte de un spectacol deosebit, te asigur.
2 - nu vrei pui, ci un acvariu decorativ cu doua perechi de scalari! In cazul asta, asteapta pana se alege si a doua pereche, apoi scade temperatura la 24ºC. Si scapa de ceilalti doi ramasi pe tusa.