[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Placidochromis sp."Jalo" Jalo Reef - "fisa tehnica" - Haplochromine/Malawi  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Placidochromis sp."Jalo" Jalo Reef - este o specie care inca nu a fost descrisa din punct de vedere stiintific (acel "sp." semnifica tocmai acest lucru).

In trecut era prezent pe listele comerciantilor sub denumirea de Otopharynx Heterodon Jalo - fapt ce nu este chiar intamplator - din cate am observat, puii de Jalo prezinta pana pe la 5-6cm cele 3 puncte caracteristice speciilor de Otopharynx - puncte care nu apar la celelalte specii de Placidochromis)

Areal de raspandire: se gaseste exclusiv in zona Jalo Reef pe coasta malawiana(de vest) a Lacului, unde populeaza habitatul intermediar bogat in sedimente.

Talia maximavariaza intre 12-15 cm la masculi , femelele fiind mai micute 9-11cm - insa in acvariu, pe fondul unei diete bogate si variate, poate atinge 17-19cm (parintii alor mei erau peste standardul din natura - masculii cel putin m au impresionat - concurau cu oricare alt Placidochromis ca dimensiune)

Dieta , in natura , este formata din mici nevertebrate, crustacee, larve pe care le cauta in substrat.

Ca si comportament , pot spune ca prezinta o agresivitate intra-specie destul de ridicata si aici ma refer la masculi - in general, subdominantul are de suferit - de aceea se si recomanda un singur mascul si mai multe femele intr un acvariu .

Placidochromisul sp. "Jalo" tinde sa domine ceilalti locatari ai acvariului insa niciodata acest comportament nu este excesiv de agresiv. Intr un acvariu in care este asociat cu specii mai linistite si care au dimensiun mai reduse, Jalo va "domni" autoritar. Pentru a contracara acest lucru, se recomanda asocierea sa cu specii de dimensiuni asemanatoare sau mai mari cu un caracter "forte".

Acvariul recomandat pentru aceasta specie - de la 400-500L in sus.

Dimorfism sexual :
Masculii dominanti prezinta o culoare de fond albastra cu reflexii verde metalizat - culoare care odata cu inaintarea in varsta devine si mai pronuntata. In timpul reproducerii, masculilor le apar pe corp dungi verticale iar coloritul per ansamblu se intensifica.
Aripioarele prezinta un galben-portocaliu intens iar dorsala incepe cu albastru si se termina in galben -portocaliu- toate tivite cu negru.

Femelele sunt gri-metalizat cu un tiv negru pe dorsala.

Mascul:
- colorit "de zi cu zi":
image

- in faza de excitatie :

image

image

image

image


Femela in" incubazione"
:

image

Pereche:

image

Inafara perioadei de reproducere , masculii nu au un teritoriu insa in timpul reproducerii , isi manifesta teritorialitatea protejand o mica zona in care incearca sa atraga femela.
Nivelul de agresivitate creste inaintea si in timpul reproducerii, "micutul" Jalo nu se da in laturi de a urmari orice intrus indiferent de dimensiune asa cum se poate observa si in filmuletul care urmeaza:



Masculul pregatindu si zona de depunere:
image
image

Ritualul de imperechere - destul de "agitat" - masculul este hiper-activ si insistent , intre reprizele de "amore" is face timp sa mai arunce in stanga si in dreapta cate o "atentie" "publicului" - cateva filmulete in ordinea depunerilor care au avut loc in acvariul meu:







Diverse faze ale depunerii in imagini:
image

image

image

image

image

Pui:

- la 1 -1,5cm - se pot observa acele puncte pe corp specifice genul Otopharynx:

image
image

- la 4-5cm - acele puncte aproape ca nu se mai vad:

image

Consideratii finale : O specie pe care o recomand cu caldura oricarui impatimit al africanilor!

This message was edited 1 time. Last update was at 26/05/2013 09:25:36


"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Bun articol.

Ar merge sa fie pus Sticky, ca sa il gasim mai usor, la nevoie.

Biotop Malawi || Biotop Amazon
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Done
L-am introdus si in catalogul de articole.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
rick
Senior member

Joined: 10/06/2010 14:37:35
Messages: 639
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Foarte fain.
[WWW]
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com