[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu Juwel RIO 240 - DlLEMA ...  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Salutare tuturor !

De curand am achizitionat un Acvariu Juwel RIO 240 cu toate accesoriile din pachet (incalzitor. capac cu neoane, filtru intern) + un filtru extern JBL CristalProfi e1501. Este adevarat ca poate m-am grabit dar odata cu mutarea un casa noua trebuia sa finalizez de proiectat mobila din brou si pentru ca imi doream un acvariu de mai bine de 10 ani dar am tot stat cu chirie prin Bucuresti nu am putut sa ma dedic acestei pasiuni. In fine s-a achizitionat - mobila este in lucru - si sper ca in prima jumatate a lunii ianuarie sa-si aiba locul lui binemeritat.

DILEMA MAXIMA - Nu stiu in ce directie sa o iau ...

Initial dupa ce am citit sectiunea aquascape de pe forum am vrut sa incep cu un acvariu plantat - am cumparat acvariul cu acest gand. De 5 ani m-am apucat de pescuit sportiv (nu mananc peste) si documentandu-ma despre modul de hranire si comportamentul pestilor (crap in general) am avut in minte ideea ca in acvariu sunt radacini, plante si pesti ... Dar din ce inteleg treaba nu e atat de simpla cum pare - trebuie butelie de CO2, instalatii sofisticate, timp mult pentru aranjarea decorului si pestii sunt in general mici si aproape insesizabili. Imi place mult sa admir natura si asta voiam de la acest acvariu - un colt de natura.

Dupa cateva vizite in Hornbach alaturi de fiul meu de 3 ani am ramas surprins ca el statea cu ochii lipiti de acvariul de ciclide africane de acolo. Poti sa-l lasi 20 - 30 de minute ca nu se plictiseste ... In general copiii sunt cei mai sinceri si analizand atent ce se intampla in acel acvariu si ascultand comentariile piticului (ala e mai lenes, ala e mai rapid, ala e mai fricos ca sta pitit etc.) am contatat ca e un adevarat spectacol acolo ...

NU STIU CE SA ALEG - VIATA - plantele vii incremenite intr-un decor static sau VITALITATE intr-un decor stancos.

Am citit pe forum topicurile unora care au schimbat acvarii de ciclide in plantate si invers. Stiu ca sunt doua extreme si vad ca se pot imbina la un moment dat ... As vrea un sfat de la cineva experimentat. Care e mai usor de intretinut ? Intrebarea sotiei - Daca se simte miros in camera sau nu ? Pentru un incepator cu care e mai usor sa pornesti ? Sunt intrebari care ma framanta de mai bine de o saptamana.

Numai bine !

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

Cateva pareri personale despre ce ai scris.

- Plantatul nu inseamna fara viata. Poti pune o sumedenie de specii de pesti in plantat. Desigur, o sa fii limitat daca vrei sa impaci capra cu varza.

- Directia este plantat -> cichlidae. De cele mai multe ori o neintelegere a apei sau pur si simplu apa prea dura conduc un acvarist de la plante la cichlidae.

- Nu trebuie ceva sofisticat pentru un plantat cum nu trebuie pentru orice alt fel de acvariu de apa dulce. Daca vrei sa te duci in extreme, va fi nevoie de lucruri scumpe, sofisticatele sunt pentru marine.

- Nu miros decat atunci cand ceva nu e in regula, mirosul fiind ultima ta grija. Eu dorm cu trei acvarii in camera si eu cred ca miros mai dubios decat acvariile

In ultima instanta, tranzitia nu e dificila in orice directie. Daca te ia microbul posibil sa nu fie singurul bazin.
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Pun si doua poze facute cu telefonul ...

In camera in care vreau sa pun acvariul nu am lumina naturala - este un birou de intalniri unde intru foarte rar dar are un perete cu 3 fante de sticla catre biroul unde lucrez. Camera asta neavand fereastra direct catre exterior e posibil da faca condens si mucegai de la acest acvariu ??? Se poate pune un aparat de dezumudificare in acest sens sau e suficient capacul ca sa nu se evapore apa ???

Pot sa-l pun si in alta parte dar aici era un control strict - nu sunt surse de zgomot si invaziile distrugatoare ale fiului meu (riscul de a fi hraniti pestii cu bombonele skittles sau sa le ofere in acvariu din jucariile lui).

Multumesc anticipat !
[Thumb - IMG_1057.jpg]

[Thumb - IMG_1056.jpg]


http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

Daca n-ai aerisire nu e bine. In functie de ce decizi sa faci, lumina posibil sa nu fie suficienta si vei ajunge sa te "bati" cu capacul ca sa mai pui tuburi in plus.

Daca poti tine deschisa usa cateva ore pe zi nu ar trebui sa ai probleme dar vei avea invariabil nevoie sa rezolvi cu dezumidificarea.

Acum cat e gol poti face cum vrei, dupa ce l-ai pornit e mai complicat.

Ca idee, incearca sa-l pui unde ai o sursa de apa la indemana sau planuieste sa poti trage tevi pana la el.

Una e sa cari galeti si alta e sa dai drumul la robineti ;)
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Multumesc Daniel pentru sfaturi - deja am dat mail pentru anularea mobilierului ...

Il mut in birou in proximitatea unei nise unde am centrala termica si filtrul de apa pentru apartament. Am scurgere la 2 m si sursa de apa la 1 m. Peretii sunt de Rigips si pot sa fac o modificare urgent pentru a avea o teava de apa cu un robinet de siguranta sub acvariu. Aici am fereastra mare - dar am un avantaj ca e pe NORD - lumina directa de la soare mai putin. Nu-mi place sa-mi lucesca ecranul de la calculator si a fost proiectat biroul cu lumina NORD. Singura problema este ca aici se fumeaza (moderat)- nu stiu daca asta e un mare impediment - am vazut acvarii si in cafenele si baruri.

O sa fac mobilierul pe tot peretele respectiv - are 2,40m (ma gandesc ca poate innebunesc si mai iau un acvariu) sa fie loc de 2 sau de unul mare.

Sugestii pentru acvariu cu plante si cativa pesti colorati mai mari ??? As vrea niste pesti care sa se vada (minim 10 cm) si sa faca ceva miscare ... si as dori ceva cu forma de peste clasic - mai fusiform.

Multumesc !

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

Regele Discus e singurul raspuns. Fusiform nu, dar frumos...

Nu am avut si nu cred c-o sa am prea curand, eu is gradinar.
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Am vazut discusii ... Foarte frumosi nu am ce sa zic.
Am mai vazut niste ciclide ciocolatii intr-un acvariu semiplantat al lui Koala. Mi s-au parut spectaculosi.

Nu stiu cu gradinaritul cum o sa ma descurc pentru ca de cand cu copilul abia am timp sa-mi fac cele trebuitoare pentru job. Nu stiu cat timp iti trebuie saptamanal pentru a aranja plantele ca sa iasa desavarsit. Prefer sa fac acum un acvariu mai simplu de intretinut si sa-mi mai iau unul sau sa-l schimb cu unul de 2 metri peste 1 an sau 2 cand o sa am mai mult timp.


http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2480
Location: pitesti
IP:
Offline

Pentru plantat va trebui cu siguranta sa modifici sistemul de iluminat, pentru ciclide nu. Orice ai alege, sa nu crezi ca trebuie sa stai toata ziua langa el sa-l pazesti, are nevoie de foarte putina intretinere zilnica, o data pe saptamana la schimbul de apa poate sa dureze mai mult, dar nu este o corvoada. Fiecare are punctele sale forte, cu necesitati diferite. Alegerea iti apartine in totalitate, ai timp destul sa studiezi si sa vezi cam ce ti-ar placea. Mai este si partea materiala(banisorii), dar banuiesc ca nu este o problema, la plante le trebuiesc mai multe.
[ICQ]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

La plante iti trebuie CO2 presurizat (eventual controller de pH), lumina mai buna, substrat fertil, plus fertilizanti
pe care ii adaugi saptamanal/zilnic, la cichlide te descurci cu lumina din dotare dar cu siguranta iti trebuie o
filtrare mai buna decat la plantat (partial o ai). Alegerea e a ta. Numai sa nu suprapopulezi.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Referitor la latura financiara ... nu sunt probleme. Ce mai trebuie pentru plantate ?
In afara de instalatia de CO2 care am vazut ca e destul de scumpa - mai sunt pietrisul, bolovanii, radacini plante si pesti ... din ce am citit eu pe aici. Si ceva chimicale ... fertilizanti, testere de ph etc.

Referitor la alegere plantat vs ciclide observ o mare pasiune si intr-o parte si in alta ... Nu stiu de ce ??? probabil ca sunt chestiuni de finete pe care eu nu le percep acum ...

Din experienta unora care au trecut prin ambele tabere ... pasiunea e starnita doar de latura estetica ??? E o chestiune de gust (ce-ti place sa vezi) ??? Comportamentul pestilor e diferit ???

Observ ca multi dintre domniile voastre se identifica cu acvariul pe care il detin ... Ce va determina sa va indragostiti de ciclide sau de plante ??? Simt ca e prea multa pasiune si suflet in ceea ce se vede dupa sticla pentru a fi atat de usor ... Foarte frumoase si foarte diferite totodata ambele tipuri ...

Multumesc pentru raspunsuri !

Ma documentez zilnic ...


http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

Sunt doua tabere. Cei care apreciaza plantele si pun mai putin accent pe vietati si cei care apreciaza vietatile.

Nu cred ca exista tabere de ciclidari si gradinari. Eu personal nu suport acvariile sterile cu discusi. Sunt altii care nu concep buruienile ce le apreciez eu atat de mult.

Frumusete e de ambele parti, unii apreciaza dificultatea. Eeu ma consider asa. Nu ma multumesc cu calea traditionala doar pentru ca altii au mers pe ea. Ca rezultat mi-am pus o groaza de oameni in cap prin atitudinea mea neconforma si aroganta.

Inteleg ca ai o problema in a te decide, ti-am raspuns la intrebarea asta mai sus. Chiar daca n-ai facut-o chiar atat de clara. Tranzitia o poti face cum/cand vrei tu. Am strans intr-un an destul echipament si experienta incat acum am pornit un sarat dintr-un bazin plantat. E un salt imens dar aveam multe din echipamente, acum experienta trebuie sa ajunga din urma.

Cum am ajuns la plantat? Simplu! Pozele cu plantate mi-au placut mai mult.
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2480
Location: pitesti
IP:
Offline

Pentru plantate trebuie sa faci totul ca la carte, am inteles ca esti perfectionist, vrei ce este mai bun. Trebuie sa iei in calcul mai multe, lumina si calitatea ei, gama completa de co2 cu controler de ph, substrat fertil, teste la picatura si mult studiu, sa nu te trezesti cu un bazin plin de alge. Insa la un acvariu plantat la greu este greu sa faci curatenie, aspirat substrat, de aceea se tin pesti mai mici si mai putini.

Poate te incanta un biotop, cu diversi pesti, unii mai fascinanti decat altii, citeste pe forum, ai de unde alege.
[ICQ]
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Sa inteleg ca este mai dificil sa ai un acvariu plantat ... Si e mai incitant prin prisma dificultatii ... Si in cazul tau ce e mai greu de infaptuit e mai valoros si mai pretios in sine ...

E o motivatie !

Multumesc pentru raspuns !

Personal cred ca apreziez mai mult regnul animal dar consider ca plantele au partea lor de frumusete ca decor. Nu-mi doresc un acvariu doar cu plante asta e clar. Nu stiu cat de bine se impaca pestii (mai multi as prefera) intr-un decor impecabil ca cele din sectiunea aquascaping. Am vazut ca "MESERIASII" au foarte putini pesti si de obicei de dimensiuni mici ...

De ce nu aveti vivipari in acvariile plantate ??? Produc prea multa mizerie si asta afecteaza plantele ??? Mie mi se par niste pesti frumosi si inteleg ca sunt usor de crescut ...

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Revin cu forte proaspete - La multi ani tuturor si un an bun sa va dea Dumnezeu !

M-am decis sa incep ca orice incepator care se respecta cu un acvariu plantat cu cativa pesti in el ... Cred ca mi-am gasit motivatia interioara de a alege calea mai dificila pentru a invata mai mult despre acvaristica.

Dilema odata rezolvata apar noi probleme ... De unde gasesc eu niste radacini sau crengi cu care sa pot face un aranjament ca in pozele de mai jos ???

Cu bolovanii ma descurc pentru ca am destui prieteni care se ocupa cu pietre ... Nisip si pietris am gasit la Hornbach ... Rabdare de chinez batran ca sa le aranjez pana imi place am ... Dar nu stiu de unde sa procur cioatele alea ??? Si din ce lemn trebuie sa fie ca sa stea in acvariu fara sa strice chimia apei ???
Am inteles ca trebuie sa fierb lemnul, ca trebuie sa-l tin in apa 1 - 2 saptamani ca sa nu mai pluteasca ... Toata problema e sa gasesc buturuga aia care sa ma inspire ...

Cu plantele sper sa o rezolv cu cineva care se pricepe bine la asta.

Inca o intrebare: Pentru acvariu plantat am nevoie de Sterilizator de apa AquaCristal UV de la JBL ??? Sau nu e nevoie.

Pentru un asemenea peisaj cu bolovani, radacini si plante e nevoie de substrat fertil sau numai pietris ??? Am vazut ca parerile sunt impartite ... Ca substratul tulbura apa ... etc. Altii spun ca fara substrat nu cresc plantele ??? Intreb asta pentru ca trebuie pus la inceput ...

Multumesc anticipat !
[Thumb - imagine 3.jpg]

[Thumb - Imagine 4.jpg]


http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
cosmin_ruz
Member

Joined: 05/10/2012 23:44:45
Messages: 201
Location: Braila
IP:
Offline

Nu iti trebuie neaparat substrat fertil. In hornbach nu ai gasit cioate? De preferant ar fi sa folosesti mopan sau redmoor, iar eu ori de cate ori am introdus aceste lemne in acvariu nu le-am fiert. Bafta cu proiectul!
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut Arhitectule si "La multi ani!",


Din punctul meu de vedere, sunt mai multe lucruri de discutat vis-a-vis de dilema: "Plantat" sau "Cichlidae"?

1) Gustul personal:

- aici nu e nimic de discutat... sunt oameni care iubesc plantele si care privesc pestii doar ca "ceva auxiliar" bazinului.
- dar sunt si oameni pasionati de pesti, care incearca sa le ofere acestora cele mai bune conditii... plantele "sunt", sau "nu sunt", nu prea conteaza.


2) Mentenanta:

- acvariul cu plante are o dinamica ridicata... plantele cresc si trebuie tunse in permanenta, necesita atentie si grija constanta.
- un bazin plantat porneste "de la zero"... tre' sa ai grija de el si sa il urmaresti zilnic... plantele cresc si se dezvolta, pe masura ingrijirii primite...
- la un moment "t", bazinul ajunge la forma maxima... ala e momentul in care se poate fotografia, ala e momentul sau "de glorie",
- apoi, o iei de la inceput cu taiat, tuns, replantat, trimmat, etc., etc., etc.
- avem aici oameni care adora treaba asta si pentru care asta inseamna "acvaristica". E un punct de vedere si trebuie sa iti dai seama singur daca te poti numara printre ei.
- pestii din aceste acvarii sunt, de regula, doar un apendice.... putini, mici, cuminti.

- acvariul cu cichlidae (bazinele cu lemne si pietre) este mai "domol"... acolo, plantele sunt puse doar ca o "pata de culoare" - si nu intotdeauna!
- pestii sunt elementul principal care anima acvariul... acvaristul are satisfactie inca din primele momente, bazinul e plin de viata si lucrurile "se intampla"!
- cichlidaele sunt pesti "cu personalitate"... au o viata interesanta, acvariul este dominat de certuri, lupte, imperecheri, pui... in putine cuvinte, ai "viata in intregul ei".
- poti face aranjamente foarte frumoase si sofisticate doar din "stancarie" si "buturugi". Exista acvarii de genul acesta care arata impresionant!


3) Timpul liber disponibil:

- acvariile cu cichlidae iti permit sa vii acasa si sa te tolanesti in fata bazinului... hranesti pestii si apoi stai si ii urmaresti... lunar, le faci curatenie (detaliile nu conteaza).
- acvariile cu plante necesita un pic de munca zilnica... necesita o atentie mai mare aruncata asupra aparaturii si parametrilor apei... nu e greu si nici imposibil!



Cam asa vad eu lucrurile... e o opinie personala si desigur subiectiva. Dar, poate te ajuta!



Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Arhitectul wrote:Revin cu forte proaspete - La multi ani tuturor si un an bun sa va dea Dumnezeu !


La multi ani si tie !

Arhitectul wrote:
M-am decis sa incep ca orice incepator care se respecta cu un acvariu plantat cu cativa pesti in el ... Cred ca mi-am gasit motivatia interioara de a alege calea mai dificila pentru a invata mai mult despre acvaristica.


Bine ai venit printre gradinari

Arhitectul wrote:
Dilema odata rezolvata apar noi probleme ... De unde gasesc eu niste radacini sau crengi cu care sa pot face un aranjament ca in pozele de mai jos ???


Petshop-uri (fizice sau online), piata, alti useri de pe forumuri. In ceea ce priveste aranjamentul, s-ar putea sa nu-ti iasa din prima asa cum ai vazut in poze, dar cu perseverenta vei progresa

Arhitectul wrote:
Cu bolovanii ma descurc pentru ca am destui prieteni care se ocupa cu pietre ... Nisip si pietris am gasit la Hornbach ... Rabdare de chinez batran ca sa le aranjez pana imi place am ... Dar nu stiu de unde sa procur cioatele alea ??? Si din ce lemn trebuie sa fie ca sa stea in acvariu fara sa strice chimia apei ???
Am inteles ca trebuie sa fierb lemnul, ca trebuie sa-l tin in apa 1 - 2 saptamani ca sa nu mai pluteasca ... Toata problema e sa gasesc buturuga aia care sa ma inspire ...


In comert vei gasi in principal lemn red moor. Daca ai rabdare sa cauti, vei gasi forme interesante si dimensiuni pentru acvariul tau.
Fiertul are sa te ajute ca sa elimini culoarea rosiatica ce o lasa in apa la inceput. Si se va imbiba mai repede cu apa.

Arhitectul wrote:
Cu plantele sper sa o rezolv cu cineva care se pricepe bine la asta.


Gasesti de cumparat pe forumuri. Nu te complica sa iei din petshop.

Arhitectul wrote:
Inca o intrebare: Pentru acvariu plantat am nevoie de Sterilizator de apa AquaCristal UV de la JBL ??? Sau nu e nevoie.


Nu trebuie sa il ai montat neaparat. Nu e un lucru imperios necesar la plantate. Daca vrei sa il iei, e ok sa-l ai in dulap in caz de nevoie (gen o apa verde).

Arhitectul wrote:
Pentru un asemenea peisaj cu bolovani, radacini si plante e nevoie de substrat fertil sau numai pietris ??? Am vazut ca parerile sunt impartite ... Ca substratul tulbura apa ... etc. Altii spun ca fara substrat nu cresc plantele ??? Intreb asta pentru ca trebuie pus la inceput ...


Depinde ce fel de plante vrei sa pui. Daca pui plante care se hranesc din substrat, atunci da, substratul fertil e un lucru necesar as zice. Daca pui muschi, plante plutitoare, atunci substratul fertil nu isi are rostul.
Ca sa scapi de problema tulburarii apei, poti lua un pietris gata fertilizat, cum ar fi Aquatic Nature Fertisoil. Insa e un pic mai scump.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/01/2013 13:24:38


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Multumesc tuturor pentru raspunsuri !

Mai am o saptamana pana vine mobilierul pe care va sta acvariul si deja nu mai am rabdare sa-l vad la locul lui.

Maestre Koala !

Cu deosebita consideratie ma inclin in fata dumneavoastra pentru realizarile deosebite, experientei acvaristice si pentru puterea de a schimba totul si de a incepe de la ZERO ceva inedit si total diferit. Apreciez curajul.
Cu totii cred ca ne obisnuim sa facem lucrurile intr-un fel (credem despre noi ca ne pricepem foarte bine la acel lucru) si totodata fiind securizati de experienta precedenta ramanem blocati intr-un anume stil de viata care ne impiedica sa evoluam.
Trebuie sa recunosc ca proiectele tale acvaristice descrise detaliat pe acest forum mi-au rapit mult timp in luna decembrie cand cu ipadul pe perna citeam ca in adolescenta pana se lumina de ziua ...
Apreciez foarte mult oamenii care sunt capabili de schimbari radicale - cred ca e o chestie care are legatura cu viata si personalitatea unui om ...

Ca si alte pasiuni ale mele simt ca si asta are sanse sa ma acapareze total si cred ca teama de a nu face ceva bine (care in ultima instanta se poate solda cu moartea pestilor) ma face sa stau in cumpana de mai bine de o luna de zile.

Cred ca privesc totul ca pe un proiect de arhitectura care vrei nu vrei intepeneste intre fiare, betoane si caramizi niste zeci de ani de zile (defect profesional) si nu ma las in mana destinului pentru a experimanta si invata pur si simplu din aproape in aproape despre acvaristica.

M-ai bagat din nou in ceata (DILEMA A REAPARUT) pentru ca dupa cum am scris intr-un post precedent vreau sa fac acvariul pentru pesti (nu doar pentru plante). In acest sens am sa studiez mai atent acvariile biotop si o sa-mi concentrez cercetarile pentru alegerea pestilor pe care vreau sa-i tin in acvariu. (voi vedea daca se potrivesc cu plante sau nu).

Incercand sa fac "CE STIU" adica a creea un decor frumos (asta fac zi de zi) ... m-am abatut de la subiect. Si in meseria de arhitect esti de multe ori tentat sa uiti de Client ca locatar si beneficiar al spatiului pe care-l locuieste si sa-ti versi ambitiile artistice in proiectul omului uitand de multe ori de la ce ai plecat (datele de tema - implicit asteptarile omului de la spatiul pe care urmeaza sa-l locuiasca).

Asadar am apelat la cunostintele de peisagistica incercand sa fac un decor cat mai aproape de perfect uitand de locatarii acvariului adica pestii.

Multumesc ca mi-ai deschis noi orizonturi si sper sa pot incepe de undeva cu curaj si convingerea ca nu va fi decat primul acvariu din viata mea si ca el poate evolua odata cu mine !

Noapte buna !

Studiez in continuare ...

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Acvariu' tau mi se pare destul de mic pentru cichlidae, daca le vei avea cindva va trebui sa alegi specii mici si pasnice.

Arhitectul wrote:Din experienta unora care au trecut prin ambele tabere ... pasiunea e starnita doar de latura estetica ??? E o chestiune de gust (ce-ti place sa vezi) ??? Comportamentul pestilor e diferit ???

Nu se exclud cele doua "tabere". Eu am si acvarii plantate si cu cichlidae (inclusiv discusi) ....... sint foarte diferite si nu-s rare cazurile de acvaristi care au acvarii total diferite unele de altele .......

Arhitectul wrote:De ce nu aveti vivipari in acvariile plantate ??? Produc prea multa mizerie si asta afecteaza plantele ???

Primul motiv e ca viviparii prefera apa mai dura si un pH mai mare, peste 6,5 (preferabil 7 sau peste 7) ........ plantele exact pe dos. Poti face un compromis, un pH de 6-6,5 dar nu asta e scopu' unui acvariu.
Al doilea e ca indiferent citi pesti pui la inceput ....... se vor inmulti pina vor ajunge prea multi si vor face prea multa mizerie care destabilizeaza acvariu'. Pentru ca-mi place o anume varietate de Guppy am pus doua femele si un mascul intr-un plantat ....... acum am "blana" de pesti ....... in permanenta trebuie scos "surplusul". Daca ai timp nu-i mare problema.

Avind in vedere acvariu' tau si lipsa de timp de care vorbesti cred ca momentan ti se potriveste un acvariu cu muschi, ferigi si Anubias ....... plus niste lemn Red Moore.
Un acvariu plantat cu plante care cresc repede si trebuie mereu tunse nu ti se potriveste acum. Pe linga timpul necesar bibilirii plantelor mai ai nevoie de timp (mult mai mult) pentru a invata sa "gestionezi" un astfel de acvariu. Nu stiu cu ce sa compar un acvariu plantat, cea mai buna comparatie mi se pare cu a conduce o masina cu 150-200 km/ora prin oras fara sa provoci accidente, se poate dar cere indeminare si mult exercitiu (=timp).

Poze: smilie ... Poze cu plante
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Arhitectul wrote:... Maestre Koala !

Cu deosebita consideratie ma inclin in fata dumneavoastra pentru realizarile deosebite, experientei acvaristice si pentru puterea de a schimba totul si de a incepe de la ZERO ceva inedit si total diferit. Apreciez curajul....

Apelativul "maestre" ma face sa ma simt fastacit , da' multumesc pentru aprecieri!

- acvaristica e un domeniu in care oricand mai poti invata ceva nou...
- eu cresc pesti din '79... cichlidaele m-au acaparat pe la jumatatea anilor '80...
- in '89, inainte de Revolutie, mi-am luat primii discusi (bruni)... din piata Berceni,
- au trecut anii si n-am mai reusit sa ma despart de cichlidae, m-au fascinat si cucerit total.
- in vara anului trecut am decis sa pasesc in lumea pestilor de recif... nu e mai fascinanta decat lumea cichlidaelor, dar culorile sunt incomparabile.
- in rest, ti-am mai zis, e doar optiune care tine de gusturile personale ale fiecaruia
Porcu wrote:...Nu stiu cu ce sa compar un acvariu plantat, cea mai buna comparatie mi se pare cu a conduce o masina cu 150-200 km/ora prin oras fara sa provoci accidente, se poate dar cere indeminare si mult exercitiu (=timp).

Iar intretinerea unui bazin cu cichlidae se poate compara cu sofatul unui Nissan Patrol, undeva intr-o ravena, printre copaci ... ptiu drace, io chiar am Patrol, deci e adevarat!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com