[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nano Reef  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
flash gordon
Member
[Avatar]

Joined: 15/12/2011 06:30:51
Messages: 141
Location: Montreal Canada
IP:
Offline

Salut!Sunt nou la aceasta sectiune.M-am gandit sa incep un Nano Reef dar nu stiu cu cati litri sa incep.In momentul de fata am doua acvarii de apa dulce unul de 76 L,iar al doilea de 20L.Tin sa precizez ca m-am documentat in acesta privinta.Acvariile merg foarte bine si m-am hotarat de ce sa nu, sa incerc si unul de apa sarata.Adevarul este ca sunt ceva cheltuieli in plus dar pasiunea(microbul :lolramane pasiune.Multumesc si ape limpezi tuturor.
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut!

Parerea mea este sa incepi cu un bazin mic (30-60 litri):

- acvariu cu sistem de iluminat,
- nisipul: iti trebuie 2-3 cm de nisip... ar fi bine sa gasesti nisip "viu", ca sa fie deja plin de microorganisme.
- pietrele: iti trebuie cam 1 kg / 5 litri de apa... la fel ca mai sus, daca ai posibilitatea sa cumperi "piatra vie" ar fi perfect.
- pompa de curent: iti trebuie 1-2 pompe care sa vanture apa de colo-colo... sunt pompe speciale, care creaza o miscare ampla a apei.
- un filtru: extern (canistra) sau HOB (hang on back), pe care sa il umpli cu material filtrant gen Matrix... asta ajuta procesul de nitrificare-denitrificare (ciclarea),
- o instalatie de osmoza (RO), cu care sa poti prepara apa.
- sare speciala de acvarii marine (sunt diverse marci).
- bacterii cu care sa pornesti ciclarea bazinului (sunt diverse tipuri si marci).

Cam asta ar fi inceputul:

- iti trebuie un set de teste, ca sa stii cum stai cu parametrii apei... pentru inceput, teste de nitriti & nitrati.
- pregatesti apa cu sare si amenajezi bazinul dupa gust,
- pui niste bacterii in apa,
- pornesti filtrul (care trebuie sa mearga non-stop),
- idem pompa/pompele de valuri.
- lasi lumina stinsa la acvariu.


Acvariul este gata ciclat, deci poti baga pestii in el, abia cand ai sa vezi (pe testele de apa) ca nitritii au ajuns la zero, iar nitratii au scazut sub 10-20.

- in functie de combinatia nisip+pietre utilizata, ciclarea asta dureaza 2-6 saptamani. E momentul in care poti sa aprinzi lumina in acvariu (2-3 ore/zi).
- apoi, poti incepe sa bagi vietuitoare in el: 3-4 melci, 2-3 paguri... apoi, dupa o oarecare perioada de timp (1-2 saptamani), poti baga si pestii.
- incet-incet maresti perioada de iluminare... cu cate o ora pe saptamana, astfel incat dupa cateva luni sa ajungi la 8-10 ore lumina/zi.


Avantajele unui acvariu mic:

- se poate intretine usor doar din schimburi saptamanale (10%) de apa.
- iti poti "face mana", in ideea ca vei trece apoi la un bazin mare,
- fiind mic, il poti umple relativ repede cu pesti/corali... astfel ca efectul vizual sa fie complet.

Dezavantaje:

- nu prea iti permite o marja mare de eroare... trebuie sa fii mereu atent la apa, sa nu faci excese si sa nu-l neglijezi,
- nu ai loc sa pui inauntru tot ceea ce vezi prin magazine ,
- se va umple relativ repede, asa ca vei dori (cu siguranta) sa treci la un bazin mai mare.




Un bazin mare (300-1000 litri) are nevoie de mai mult echipament si aparatura... de mai multa munca... dar si satisfactiile pot si uriase.
Doar de tine depinde.


Bafta!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
HumanFace
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/03/2010 21:15:04
Messages: 961
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Iti sugerez sa incepi cu un acvariu de 30-50L. Ai nevoie de un HOB cat mai mare, 2kg piatra vie, 4kg nisip viu, un bec ca acesta (http://www.pepika.ro/21~Acvaristica/548-Acvarii-Nano/557~Sisteme-de-iluminare-si-becuri-PL/7830-Bec-PL-Aquatic-Nature-Solar-Lux-Bulbs-13-W-Blue-30000-K.html), teste de apa, eu zic ca cel mai important ar fi de NO3 si PO4(eu numai din acestea am avut si am dus-o bine), sare vreo 4kg (iti sugerez red sea), un salimetru plutitor (nu din ala in care bagi apa ca se strica una doua). Pentru curenti daca vrei sa iesi mai ieftin poti folosi un powerhead de 300l/h, la care ii scoti plasticurile (tubusoare, spraybaruri)si lasi elicea goala( daca ai ceva creveti sau pesti poti sa incerci sa faci niste gratii protectoare)eu am avut un powerhead asa si pentru niste zoasi ciuperci si xenia a fost ok.
Animale poti tine corali mai easy(zoasi, ciuperci, gsp, xenia fraguri mai mici de lps),un CUC(doi turbo si un hermit o sa fie super la 20L) niste sexy shrimpi si un goby mic (ceva gobiodon okinawe/histrio), daca ai de la 50L in sus poti tine o pereche de ocellarisi.
Ideea e sa nu te grabesti cu ciclarea. Cand ai Po4 zero( o sa ai nevoie de ceva antifosfat pt. asta, eu folosesc de la JBL, dar vreau sa-mi iau ceva mai destept) poti baga pestele si coralii. Hermitcrab-ul il poti pune din a doua saptamana, e foarte rezistent, melcii mai incolo. Daca ai piatra vie si nisip viu, nu o sa ai nevoie de adaosuri bacteriene. O sa ai NO3 ceva mai mare( eu acuma cred ca am 30ppm si toata lumea o duce bine).

Succes!

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40/13235.page Amazon
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20174.page Nano plantat
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/80/16583.page Nanoreef
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com