Author |
Message |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/01/2009 09:33:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
IP:
|
Nu ma intelege gresit. Testele pentru acvaristica sunt, in linii mari cam la fel de bune. Care dintre firme o alegi este o chestie de preferinte. De obicei oamenii le aleg pe alea cu care au lucrat deja si pe care le stiu.
Eu, de exemplu, am lucrat cu SERA, Tetra si JBL. Fiecare are avantaje si dezavantaje in folosire.
Ideea era ca nu sunt foarte exacte. Poate pentru unii nu conteaza daca au 5, 10 sau 20 ppm NO3 in acvariu. Pentru altii conteaza foarte mult. Si am dat exemplele astea ca sa fiu dragut.
Imi aduc aminte ca am hotarat, impreuna cu niste prieteni, in disperare de nitrati, sa facem un test apei de la robinet cu diverse teste. Marturisesc ca dupa ce am facut testele, ne-am uitat literalmente ca idiotii unul la altul. Nu mai tin minte EXACT valorile, dar stiu ca am folosit 2 teste de acvaristica si unul serios de laborator, nici unul dintre ele, insa, pre-calibrat. Repet nu stiu valori exacte, dar imi amintesc perfect ca diferentele erau de genul 0ppm, 5ppm, 25ppm. Aceeasi apa de robinet, acelasi moment.
Testele pentru acvaristica (si cred ca orice test ochio-colorimetric) introduc erori in cel putin 2 moduri. Unul corectabil, pentru ca nu toate loturile sunt exact la fel, dar poti face etalonari cu solutii de concentratii cunoscute. Altul complet de necontrolat, si anume... nu vei stii niciodata exact daca ai pus aceeasi cantitate de "praf" in ligurita aia sau daca picaturile pe care le-ai pus sunt la fel de mari intotdeauna, adica factorul uman.
Astea imi vin in cap la o prima vedere. Cu siguranta mai sunt si altele deloc de neglijat.
Cred ca, de fapt, nesiguranta testarii este principalul motiv pentru care indexul estimativ a avut si are atata succes.
|
|
 |
icewrc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/01/2009 18:44:09
|
icewrc
Junior member
IP:
|
A venit in sfarsit testlab-ul de la jbl
ph: <7
kH: 7
gH: 12
CO2: 15-24
NH4: 0,3
NO2: 0,1
NO3: cca 200 !!!
PO4: 2
Fe: 0
Schimbari in bine sunt la pH, dar la nitrati e jale. Val am vazut si eu cum sta treaba cu prafurile alea  ) dar in halul asta sa o ia razna nu mai cred.
Oricum ideea e ca tot nu se simt bine pestii si nu am idee ce sa le fac.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/01/2009 09:00:20
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
NO3=200 este o valoare cam mare, daca nu e intentionata. Si inteleg ca nu e.
Pana la urma, cat de des faci schimburile de apa acum?
Daca le faci des si totusi ai valorile alea, eu zic sa masori NO3-ul in apa de la robinet.
Sunt de acord si cu ce zice ReBella, ca poate e ceva si cu ciclarea... dar pe de alta parte, nitratii aia apar si ei de undeva. Deci cineva ii produce transformand amoniacul in nitriti si apoi nitritii in nitrati. Deci oarece bacterii ar fi. Daca faci schimburile de apa corect, si apa de la robinet nu e plina de nitrati, singura concluzie logica ar fi ca ai pe undeva o sursa de N. O posibilitate ar fi sa fi uitat in substrat o bucata dintr-o friptura de vita.  Un caz mai probabil ar fi sa ai pe acolo pesti sau melci morti de care sa nu stii... Am indoieli, dar sugerez si eu... poate iti vine vreo idee mai apropiata de adevar...
Acum mai am o intrebare: cu ce test jbl ai masurat tu NO3=200ppm? Ca, intamplator tot test JBL am si eu pentru nitrati si valorile sunt pana la 40ppm. Ai facut dilutie cu apa distilata si ai facut testul pe proba diluata? :-/
|
|
 |
andreic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/01/2009 10:22:43
|
andreic
Membru de baza
IP:
|
Daca PO4=2 si este o valoare corecta, impreuna cu acel fabulos NO3 ma duc cu gandul la ceva mort prin bazinul tau. PO4=2 este o valoare foarte mare, in mod normal ea fiind in jur de 0,5ppm. In cazul acvariilor bine plantate, unde posesorii stiu ce au de facut PO4 poate ajunge prin adaugare de macro cam la 1ppm, mult sub valoarea data de tine.
|
|
 |
icewrc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/01/2009 14:40:27
|
icewrc
Junior member
IP:
|
Schimb de apa am facut aseara dupa circa 12 zile pentru ca am fost plecat si cine a avut grija de acvariu nu stie decat sa le dea de mancare dupa instructiunile mele, adica odata pe zi. Cred ca este posibil ca in timpul asta sa fi murit si din pesti si din melcii din substrat(nu am mai vazut decat cativa  ), dar aseara am aspirat substratul si nici urma de pesti decedati decat vreo 3 cochilii...
Testul de NO3 este din JBL Testlab si are 2 solutii: un praf si un lichid care se amesteca(nu stiu exact ce sunt acele solutii) In manual scrie asa: "contains sulfanilic acid/tartaric acid" si mai prezinta ca o solutie pentru problema JBL NitratEX 36000
In legatura cu PO4: Culmea plantele (valisneria) se dezvolta chiar bine, in afara de faptul ca am bineinteles cateva alge filamentoase dragalase pe care le tai imediat cum le prind.
Dupa ce mai fac cateva schimburi de apa am sa repet testele poate ajung la valori mai normale.
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/01/2009 16:53:29
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
si nici urma de pesti decedati
Intr-un acvariu bine ciclat sansele de-a observa cadavrele unor pestisori scad foarte rapid. Daca nu i-ai vazut in primele 48 ore dupa moarte sigur nu-i mai vezi...descompunatorii isi fac treaba...zic acvariu ciclat bine, cu vechime, adica unul in care exista si descompunatori...ori tu ai lipsit 12 zile....e clar ca doar cochiliile melcilor raman intregi.
Concluzie: pestii mai mor, cadavrele dispar, dar substantele chimice raman!!!
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
icewrc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/02/2009 21:04:03
|
icewrc
Junior member
IP:
|
Revin cu un update si cu multumirile de rigoare pentru raspunsuri
pH: 7.4
kH: 4
gH: 9
CO2: 6-8
NH4: 0.2
NO2: 0.025
NO3: cca 180
PO4: 2
Fe: 0-0.05
Schimburile de apa le fac cam la 5 zile, apa o trag de pe fundul acvariului cu un furtun, deci teoretic mare parte din mizerie ar trebui sa dispara, am incercat sa scot frunzele stricate cat mai des din apa, pierderi in randul populatiei 0 si totusi NO3 este foarte mare...
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/02/2009 20:45:36
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
NH4: 0.2
NO2: 0.025
NO3: cca 180
Valorile astea ne comunica ori ca acvariul nu este ciclat, ceea ce ma indoiesc, ori ca, ceva din biotopul tau produce atata amoniac incat bacteriile din filtru nu fac fata sa il transforme suficient de repede in NO2 si apoi in NO3, asa ca atat amoniacul/ionul amoniu cat si NO2 sunt detectabile.
Daca spui ca in acvariu curatenia e tinuta "ca la carte", daca zici ca nu lipseste nimeni la apel... (apropos, esti sigur? Da' melcii? Sa stii ca se descompun foooaaaarte bine) atunci poate ar trebui sa iti indrepti atentia spre filtru, sau spre alte periferice... Nu stiu, daca ai filtru extern, uite-te in fiecare sertar cand il speli sa nu fi uitat vreun mediu filtrant organic pe-acolo (gen JBL Bio-Ferm)...
Daca nici asta nu e, atunci poate ca a venit momentul sa incetezi sa mai crezi in teste  . Ca sa te convingi, fara a face alte investitii in alte teste, te sfatuiesc sa imprumuti de la vreun coleg de pasiune un alt set de teste pe care sa le faci la tine. Cel mai bine de la o alta firma decat ai tu.
Ti-as putea spune, ca solutie, fara a afla cauza, riscand sa par un disc stricat, sa maresti CO2-ul. Daca ai pe bune valorile alea, plantele ar trebui sa iti explodeze. Din pacate, fiind o variatie brusca de CO2, este foarte posibil sa iti explodeze si algele rosii (BBA, mai rar Staghorn)
Decizia e a ta.
Oricum, daca descoperi, la un moment dat cauza, sa ne-o zici si noua. Pentru ca, iti dai seama, e putin probabil sa o ghicim noi shooting blind, asa...
Toate cele bune.
|
|
 |
icewrc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/02/2009 21:43:52
|
icewrc
Junior member
IP:
|
Chiar nu stiu ce sa mai zic... melcii sunt ok chiar au inceput sa se inmulteasca, nici urma de cochilii la suprafata(am sa incerc sa "rascolesc" putin nisipul, fiind melci de substrat)
Filtrul nu l-am mai curatat de aproximativ 3 saptamani, dar debitul e inca bun. Oare sa fie asta o cauza?
CO2 din pacate nu am cum sa bag pentru ca nu imi permit investitia, iar alge am deja, cele filamentoase, probabil din cauza valorilor apei(sper sa ma scape SAE de ele  )
Acvariul este Juwel Rekord 60 standard ca in magazin, adica nu i-am facut nici un fel de modificari, mediile filtrante sunt aceleasi din prima zi(cam de 7-8 luni). Alta posibila cauza?
Acvariul:
http://www.juwel-aquarium.de/en/rekord334.htm?cat=13
Buretele care ar trebui schimbat?
http://www.juwel-aquarium.de/en/nitratentferner52.htm
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/02/2009 22:04:19
|
Val
Magister Ludi
IP:
|
Buretele care ar trebui schimbat?
Nu prea cred. Buretii aia se schimba atunci cand, la spalat, daca il strangi in mana, revin greu la forma initiala. Dar cand ajunge sa se intample asa, debitul e vizibil scazut, oricum.
Aspiri si substratul temeinic? Cu un aspirator de substrat adica, nu doar tragand apa de deasupra lui...
Nu mai am alte idei. Oricum, asta e ideea. Sursa amoniacului e ceva organic in descompunere. Stiu ca e ca si cum as spune "maine va rasari soarele" dar sunt total lipsit de inspiratie. Sunt gata sa pun pariu ca vei descoperi singur (daca te stradui putin) sursa necunoscuta de substante organice in descompunere.
Spor!
|
|
 |
icewrc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/02/2009 23:01:38
|
icewrc
Junior member
IP:
|
Mai greu cu aspiratul substratului. Adica am spart "aspiratorul" vechi si am zis ca nu e imperios necesar altul nou, chiar daca se gaseste la preturi relativ mici, mai ales ca in acvariu valisneria e la putere si practic e imposibil sa aspir ceva fara sa fac ravagii. Poate ca un reset ar fi mai indicat, dar numai dupa ce ma lamuresc care e problema.
Voi sunteti "de vina" ca mi-ati bagat "boala" si mai mult in sange  da nu imi pare rau
Mersi de ajutor! Revin cu update-uri cat mai curand.
|
|
 |
|