[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Puffers' Island  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1410
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Am dedus si eu ca exista contradictiile respective.

In foto, este bazinul. (cu poza din 9 August cand abia avea o zi de functionare)

Fac maine o poza sa vedeti cum arata diatomele... (desi am aspirat azi nisip din fata)

Daca se da "macro" pe poza, se poate observa ca pe geam, exista o folie aplicata.

image

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
Dr Nano
Senior member
[Avatar]

Joined: 30/05/2018 09:42:42
Messages: 512
Location: Targoviste
IP:
Offline

Sunt cateva pete cu diametrul maxim de 10cm care apar pe geam.
Am mai observat ca sunt pete pe o anubias si o pe crypto parva, ambele in/spre coltul din stanga-spate. Sunt singurele plante cu pete maro.
Si pe filtru mai am astfel de pete.

Cu NO2 si NO3 stau binisor iar cantitatea de NH4 e neglijabila.
Probabil ca daca le excludem raman ca si cauza lumina sau fosfatii. Lumina am redus-o de la 80 la 60% ieri.

This message was edited 3 times. Last update was at 05/09/2022 07:27:27


Nano Habtat 35

Puffers' Island 30
Dr Nano
Senior member
[Avatar]

Joined: 30/05/2018 09:42:42
Messages: 512
Location: Targoviste
IP:
Offline

EverSad wrote:Am dedus si eu ca exista contradictiile respective.

In foto, este bazinul. (cu poza din 9 August cand abia avea o zi de functionare)

Fac maine o poza sa vedeti cum arata diatomele... (desi am aspirat azi nisip din fata)

Daca se da "macro" pe poza, se poate observa ca pe geam, exista o folie aplicata.

image


Anubiasul din stanga pare incarcat cu ceva pete minuscule brune.
La mine e altceva avand in vedere aspectul.

Nano Habtat 35

Puffers' Island 30
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 685
Location: Brasov
IP:
Offline

Ai ca in acest video (vezi minutul 5) ?
https://m.youtube.com/watch?v=GalOKUUhTYs
Dr Nano
Senior member
[Avatar]

Joined: 30/05/2018 09:42:42
Messages: 512
Location: Targoviste
IP:
Offline

Fadds wrote:Ai ca in acest video (vezi minutul 5) ?
https://m.youtube.com/watch?v=GalOKUUhTYs


Exact ca in video. Mai gasesc si cate o hair algae intr-un loc. O scot si reapare.

Mersi @Fadds, e de bine. Am redus si lumina.

Razuiala si schimb de apa in continuare.

Nano Habtat 35

Puffers' Island 30
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1410
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Scuze de offtopic.

La mine arata asa: (pe sticla nu este nimic. am doi ancistrusi acolo dar nu cred ca este "vina" lor)

image

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
Dr Nano
Senior member
[Avatar]

Joined: 30/05/2018 09:42:42
Messages: 512
Location: Targoviste
IP:
Offline

EverSad wrote:Scuze de offtopic.

La mine arata asa: (pe sticla nu este nimic. am doi ancistrusi acolo dar nu cred ca este "vina" lor)

image


La tine e pozitionat la geam acvariul si cantitatea de lumina pare sa fie motivul.

Nano Habtat 35

Puffers' Island 30
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Oameni buni ,de cate ori sa se spuna ca acele diatome fac parte din ciclarea acvariului. Vor disparea dupa ce este stabil acvariu,nu are legatura cu soare ,lumina etc.
De ce cautam mereu unde nu trebuie in loc sa ne axam pe alte lucruri din bazin care chiar au nevoie de atentia noastra.
[Email]
Dr Nano
Senior member
[Avatar]

Joined: 30/05/2018 09:42:42
Messages: 512
Location: Targoviste
IP:
Offline

Samy wrote:Oameni buni ,de cate ori sa se spuna ca acele diatome fac parte din ciclarea acvariului. Vor disparea dupa ce este stabil acvariu,nu are legatura cu soare ,lumina etc.
De ce cautam mereu unde nu trebuie in loc sa ne axam pe alte lucruri din bazin care chiar au nevoie de atentia noastra.


Fotosinteza e legatura.
Le dai lumina si compusi chimici si se vor dezvolta. In perioada de ciclare compusii chimici necesari sunt mai multi.
Le dai mai putina lumina se dezvolta mai lent (in loc de 10 pete pe zi, apare doar 1).

Nano Habtat 35

Puffers' Island 30
Dr Nano
Senior member
[Avatar]

Joined: 30/05/2018 09:42:42
Messages: 512
Location: Targoviste
IP:
Offline

Dr Nano wrote:
Samy wrote:Oameni buni ,de cate ori sa se spuna ca acele diatome fac parte din ciclarea acvariului. Vor disparea dupa ce este stabil acvariu,nu are legatura cu soare ,lumina etc.
De ce cautam mereu unde nu trebuie in loc sa ne axam pe alte lucruri din bazin care chiar au nevoie de atentia noastra.


Fotosinteza e legatura.
Le dai lumina si compusi chimici si se vor dezvolta. In perioada de ciclare compusii chimici necesari sunt mai multi.
Le dai mai putina lumina se dezvolta mai lent (in loc de 10 pete pe zi, apare doar 1).


Dezvolt putin. Ptr a folosi intr-o unitate de timp (de ex zi) o anumita cantitate de compusi chimici (cu azot etc) plantele si algele au nevoie de o anumita cantitate de lumina. Daca reduci cantitatea de lumina va fi folosita o cantitate (poate proportional) mai mica.

Cum in faza de ciclare exista o cantitate mai mare de NO2 si amoniac, poti controla cantitatea de alge prin reducerea cantitatii de lumina si schimb de apa.

Nano Habtat 35

Puffers' Island 30
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Dr Nano wrote:
Dr Nano wrote:
Samy wrote:Oameni buni ,de cate ori sa se spuna ca acele diatome fac parte din ciclarea acvariului. Vor disparea dupa ce este stabil acvariu,nu are legatura cu soare ,lumina etc.
De ce cautam mereu unde nu trebuie in loc sa ne axam pe alte lucruri din bazin care chiar au nevoie de atentia noastra.


Fotosinteza e legatura.
Le dai lumina si compusi chimici si se vor dezvolta. In perioada de ciclare compusii chimici necesari sunt mai multi.
Le dai mai putina lumina se dezvolta mai lent (in loc de 10 pete pe zi, apare doar 1).


Dezvolt putin. Ptr a folosi intr-o unitate de timp (de ex zi) o anumita cantitate de compusi chimici (cu azot etc) plantele si algele au nevoie de o anumita cantitate de lumina. Daca reduci cantitatea de lumina va fi folosita o cantitate (poate proportional) mai mica.

Cum in faza de ciclare exista o cantitate mai mare de NO2 si amoniac, poti controla cantitatea de alge prin reducerea cantitatii de lumina si schimb de apa.

Si asa nu maresti cumva durata de ciclare? De ce dumnezeu va complicata cu asemenea chesti care sunt normale im acvaristica ? De ce nu va complicati cu plante sol etv cea ce e Essential intrun bazin.
Daca vati complica cu ce trebuie nu ati avea nevoie de restarturi permanente . Zic doar
[Email]
Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 549
Location: Constanta
IP:
Offline

Daca le place sa reinventeze roata . Mai aveti putin si ne predati d'ale acvaristicii, batranii forumului pregatiti o foaie si un pix si luati notite! ). E atat de simpla acvaristica daca ai rabdare...

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Gege wrote:Daca le place sa reinventeze roata . Mai aveti putin si ne predati d'ale acvaristicii, batranii forumului pregatiti o foaie si un pix si luati notite! ). E atat de simpla acvaristica daca ai rabdare...

Vroiam sa o zic si eu ,dar iara eram luat de rau.
Eu am Pixul si foia ,am incercat sa scriu pe ea dar se sterge automat.
Cred ca informatile sunt atat de bune ca se evapora de pe foaie.
[Email]
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 685
Location: Brasov
IP:
Offline

Samy wrote:Si asa nu maresti cumva durata de ciclare?

Nu. Ciclarea o facem cu bacterii, nu cu alge.
Chiar exista metoda de ciclare pe intuneric pentru acvariile cu substrat activ. Adica fara plante, doar filtrul si substratul.
Plantarea se face dupa incheierea ciclarii.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/09/2022 16:02:29

dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12281
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Prin schimbul de apa in timpul ciclarii elimini NH3 si NO2. Bacteriile nitrificatoare dau coltul, ciclarea se prelungeste.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 600
Location: Fish Room
IP:
Offline

Niste intrebari pentru cei care au ceva experienta in ciclarea unor acvarii plantate:
- cand au inceput sa apara diatomii?
- ce substrat ati folosit? Au aparut diatomi in cazul in care ati folosit un substrat care a mai fost utilizat in prealabil?
- dupa ce au disparut s-a mai intamplat sa reapara? Daca da , in ce conditii?
Eu zic ca raspunsurile la aceste intrebari pot lamuri in mare masura problema diatomilor.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 549
Location: Constanta
IP:
Offline

Diatomeele sunt un lucru normal in timpul ciclarii! nu conteaza ce substrat folosesti! Factorii declansatori ai algelor sunt complexi si nu tin de 1-2 variabile, tin de mai multi factori decat credem. Asa pe fuga "amoniacul sau metaboli?ii din plante stresate", "nivel ridicat de fosfor". Mie unul imi apareau cand adaugam ceva nou in acvariu, rar am dat reset la acvariu, dar dupa fiecare reset apareau. Un acvariu imatur biologic duce la diatomee.

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

Fadds wrote:
Samy wrote:Si asa nu maresti cumva durata de ciclare?

Nu. Ciclarea o facem cu bacterii, nu cu alge.
Chiar exista metoda de ciclare pe intuneric pentru acvariile cu substrat activ. Adica fara plante, doar filtrul si substratul.
Plantarea se face dupa incheierea ciclarii.

In caz ca ai uitat sunt unul dintre putini care am Start la actualul acvariu pe intuneric fara plante.
Si asta 2 luni. Abia dupa acest timp am dat drumul la lumina si plantat. Si surpriza au aparut si diatomele.
In plus un bazin ciclat nu e un bazin matur.
Pana bazinul nu este matur esti predispus prin schimbari greseli etc la alge.


Acum copy paßt la ceva spus de domnul koala cu multi ani in urma in legatura cu diatomele.



diatomele sunt doar niste forme primare de viata al caror ciclu natural se bazeaza pe siliciu (silicati)... apar si dispar, de la sine, in orice acvariu "proaspat".
Inmultirea lor se face atat sexuat cat si asexuat... in functie de particularitatile acvariului, "le vezi" sau "nu le vezi", dar ele exista cu siguranta acolo!
- in prima faza, inmultirea coloniilor de diatome se face sexuat... ele au resurse bogate de hrana la dispozitie, asa ca acvariul se umple de "maroneala"...
- pe masura ce resursele (silicatii) se epuizeaza, coloniile de diatome incep si se reproduc asexuat (prin diviziune). Practic, se rup in doua bucati care evolueaza separat...
- din cauza ca "silicatii" (hrana lor) sunt din ce in ce mai putini, diatomele se divid DAR nu mai cresc la fel de mult... practic, la un moment dat, ele ajung ATAT de mici incat "nu mai conteaza". Abia ATUNCI "dispar" (pentru ca nu se mai vad)!
- sursele de silicati din acvariu sunt nisipul + apa.
[Email]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1191
Location: Austria
IP:
Offline

flo77 wrote:Niste intrebari pentru cei care au ceva experienta in ciclarea unor acvarii plantate:
- cand au inceput sa apara diatomii?
- ce substrat ati folosit? Au aparut diatomi in cazul in care ati folosit un substrat care a mai fost utilizat in prealabil?
- dupa ce au disparut s-a mai intamplat sa reapara? Daca da , in ce conditii?
Eu zic ca raspunsurile la aceste intrebari pot lamuri in mare masura problema diatomilor.

Sunt inca incepator cu putina experienta dar incerc sa raspund prin ce am observat eu.

1 . La acvariu actual unde sa facut ciclarea 2 luni fara lumina si plante exact dupa ce am plantat si am dat drumul la lumina. La celelante unde am inceput ca oricine de la inceput cu plante dupa o saptamana , si cam in a 4 saptamana au inceput sa dispara singure.
2.Substrat activ tropica soil. Da au aparut chiar de am folosit acelasi substrat si la urmatorul skape.
3. Dupa disparitie da a mai aparut o data la primul skape ,unde prin gresela de a schimba prea multa apa plus spalare filtru la ghiuveta am destabilizat acvariu( deciclare se mai spune dar eu ii spun destabilizare)

[Email]
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 685
Location: Brasov
IP:
Offline

Samy wrote:In caz ca ai uitat sunt unul dintre putini care am Start la actualul acvariu pe intuneric fara plante.
Si asta 2 luni. Abia dupa acest timp am dat drumul la lumina si plantat. Si surpriza au aparut si diatomele.

La asta nu m-as fi asteptat. De aia exista si vorba: experienta bate teoria

Sa il luam atunci ca pe un fenomen inevitabil, sau aproape. Eu am reusit de 2 ori sa nu am diatome, dar atunci am facut supa verde in schimb

This message was edited 1 time. Last update was at 06/09/2022 17:52:09

 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com