[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Tropheus Sp. neconventional.  XML
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Author Message
flo77
Membru de baza

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 460
Location: Fish Room
IP:
Online

De obicei pompele de la canistrele externe sunt concepute sa impinga apa , nu sa o traga.Pompa va lucra mai greu/ ineficient daca nu ai destula diferenta hidrostatica pe suction.
Dar daca producatorul nu specifica asta, nu stiu ce sa zic. Vezi si tu, daca incepe sa traga aer, auzi zgomote ciudate, iti scade debitul incearca sa muti canistra mai jos. Macar de proba.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2022 22:34:50


Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1046
Location: Austria
IP:
Online

Ever imi vine sa te strang in brate In mare parte arata chiar pe cutie.Acum fiecare face cum crede eu am zis doar
Daca nam citit de filtre si materiale filtrante pana miau ars neuroni.

In loc sa dorm ete ce fac caut pe site-ul lor sa sti arat ca precizeaza
[Thumb - Screenshot_20220813-224221_Chrome.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2022 22:46:09

[Email]
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1254
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Fizica fluidelor, spune: cum scriu eu' .

Marja de eroare a celor de la Eheim: tot nu spune explicit, ca nu pot pune filtrul "lor" pe acelasi plan cu galeata. (sa nu confunda-m exemple si sugestii, cu: obligatoriu')


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
flo77
Membru de baza

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 460
Location: Fish Room
IP:
Online

EverSad wrote:Fizica fluidelor, spune: cum scriu eu' .

Marja de eroare a celor de la Eheim: tot nu spune explicit, ca nu pot pune filtrul "lor" pe acelasi plan cu galeata. (sa nu confunda-m exemple si sugestii, cu: obligatoriu')


Teoretic ai dreptate practic..
Trebuie sa tii cont ca ai doua sisteme : suction si discharge. Conditiile limita pentru amandoua sistemele trebuiesc indeplinite pentru o buna fuctionare a pompei in general. Deficientele dintr-un anumit sistem pot fi compensate cu celalalt sistem dar limitat si cu sacrificii. De obicei inaltimile( presiunile) maxime pentru discharge si suction sunt specificate de producator. Schema pusa de @samy spune multe. Setupul tau indeplineste conditiile impuse de producator pentru discharge, dar nu si pentru suction. Daca ai posibilitatea fa si ce ti-au recomandat colegii, vezi daca observi vreo imbunatatire. A, si grija mare sa nu scada prea mult nivelul in acvariu ca risti sa se dezamorseze pompa.

This message was edited 2 times. Last update was at 14/08/2022 01:16:35


Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 614
Location: Brasov
IP:
Offline

Majoritatea producatorilor recomanda sa
tinem canistra sub nivelul acvariului.
[Thumb - Screenshot_20220814-112015__01__01.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 14/08/2022 10:27:58

EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1254
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Mda!

Pompa este la 6-7Cm sub nivelul apei din bazin. (nu as zice ca este grav)

Filtrul consuma 16W (acum, langa bazin, cum apare in poza)

Cu filtrul mutat sub nivelul bazinului = 21W (deci pompa "impinge" mai tare)

Ideea este ca nu am cum sa las filtrul sub nivelul bazinului.

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
flo77
Membru de baza

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 460
Location: Fish Room
IP:
Online

Daca esti multumit cu debitul pe care ti-l ofera pompa si iti asumi riscul ca s-ar putea ca pompa sa se dezamorseze si sa ramai fara filtrare ptr o anumita perioada de timp atunci poti spune ca merge si asa.
Despre consumul pompei: O pompa centrifugala consuma cu atat mai multa putere activa cu cat debitul la iesire. Un consum redus denota ca ceva este in neregula cu pompa. De fapt in industrie analiza puterii consumate ppoate detecta conditii de debit redus sau cand pompa trage aer(in cazull asta puterea consumata este si mai mica).

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1254
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Pompa, are masuratoare de debit la iesire.

Fiind setata pentru debit constant, se regleaza singura in turatie, in vederea atingerii debitului.

Pompa "stie" ca are cavitatie si opreste/porneste motoru' ori incearca sa scoata aerul de acolo. (am testat: reactioneaza bine)

Cu 6-7 Cm de nivel al apei, peste pompa, ma situez in zona sigura. (oricum: trimite Mail, daca este buba)

Daca mai exista varianta de scrisoare cu confirmare la primire, as fi ales, sa ma sune postarita' ....

Acu' ramane pa' meil'...


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
flo77
Membru de baza

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 460
Location: Fish Room
IP:
Online

Mea culpa. Am uitat ca ai pompa inteligenta. Probabil ca o sa urle ea la tine cand n-o sa mai placa ceva pe admisie. Acu' am ceva treaba, da' ne mutam maine pe mail/ tel.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2022 22:53:19


Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1254
Location: Cernavoda
IP:
Offline

apas: Like! (dau' Like)....

This message was edited 1 time. Last update was at 14/08/2022 23:09:08


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1254
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Scriu ca pompa, inca nu a trimis mail. (asa: de bagat batu' in gard' )

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 224
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Pe masura ce se aduna mizerie in filtru va trage mai greu si apar probleme. Trebuie curatat mai des probabil daca nu e dedesubt de acvariu. O spun din experienta, pentru ca si eu sunt tot cu el la nivel.

Si totusi, de ce sunt filtre care se pot monta pe rama acvariului? Exemplu FitoSmart 60 de la Oase. Pentru ca constructiv nu difera cu nimic ca pompa si tot restul.. Din cauza ca e canistra mai mica?

This message was edited 1 time. Last update was at 17/08/2022 01:01:52

[Email] [WWW]
flo77
Membru de baza

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 460
Location: Fish Room
IP:
Online

Eu sunt curios cum este obtinut feedback-ul pentru debitul de la iesre, cacinu cred ca este masurat direct. Turatie, putere activa consumata, masoara si presiunea la iesire. Eu totusi cred ca functionarea la debit constant in cazul particular al lui eversad nu este chiar precis. As fi curios daca ar creste setpoint-ul ptr debit cunm ar functiona pompa. Nu am avut ocazia sa vad acea pompa, dar totusi cred ca deocamdata functioneaza la limita si ca in curand ar putea semne de"oboseala"

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
mellbo
Member
[Avatar]

Joined: 23/05/2022 13:13:13
Messages: 224
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Masurarea in mod real se poate face in doua moduri in cazul unei pompe.

Fie monitorizezi arborele, rotatia adica cu un simplu senzor hall, si ajustezi turatia ca sa mentii debitul in functie de sarcina , fie folosesti un senzor de vacum pe intrare. Asta presupune neparat, in ambele cazuri, ca pompa lucreaza in DC.

Eu cred ca producatorul a folosit pima idee, rezultatul fiind cel mai compact.

Personal mi se pare o super idee treaba asta, doar ca intra in conflict cu o posibila reglare de debit manuala a utilizatorului. De exemplu cu un robinet. Caz in care pompa se poate si arde prin supra alimentare, daca producatorul nu s-a gandit si la asta. In general nu prea se gandesc. Doar la productie.

De aceea am ajuns sa fac mult DIY. Ca tot spunea cineva.. undeva.. ca eu ma complic.

This message was edited 6 times. Last update was at 17/08/2022 12:35:13

[Email] [WWW]
flo77
Membru de baza

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 460
Location: Fish Room
IP:
Online

Probabil nu am fost prea clar, nu intrebam cum se masoara turatia motorului. Eram curioscum se obtine feedback-ul pentru debit:
1. Masurare directa-foarte putin probabil, foarte ccostisitor
2. Debitul este calculat doar in functie de turatia motorului: simplu, dar nu prea precis
3. Debitul in functie de turatie si diferenta de presiune dintre presiunea de intrare si iesire. Varianta asta mi se pare cea mai probabila. Banuiesc ca presiunile nu se masoara direct ci se utilizeaza puterea activa consumata.
In functie de metoda folosita rezulta si precizia cu care este reglat debitul constant precum si posibilitatea de a detecta conditii anormale de functionare.
Utilizarea unui motor de curent continuu are avantajele lui, dar ma indoiesc ca este cazul aici. @eversad, poti confirma asta?

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
flo77
Membru de baza

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 460
Location: Fish Room
IP:
Online

LE: Am vazut in poze un adaptor, este foarte probabil sa foloseasca alimentare in DC si pentru motor.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/08/2022 19:49:41


Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1254
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Domnilor!

Principiul este simplu:

La iesire (exact pe tava') exista o "elice" care vorbeste cu un senzor de proximitate.

Vedeti in poza: elementul ala rosu din ansamblul cu numar: 7428728.... https://eheim.com/en_GB/detail/index/sArticle/688/sCategory/1794#

Acum: sa presupun cum functioneaza.... (are si masuratoare de colmatare "bonus")

Cand se porneste pompa, baga' cam un minut debit la maxim dupa care se regleaza pe debitul presetat.

Daca ar fi sa fac un program pentru management aici, ar' trebui sa:

- Dau drumul full debit la pompa o perioada de timp ca sa masor o medie cu X masuratori/minut: curent elice pompa, rpm la iesire/debit, eventual o presiune si asa am o referinta pe cele trei valori. (avand in vedere ca pompa numara si orele de functionare, se calculeaza si gradul de colmatare, functie de cresterea curentului la rotorul pompei)

Avand referinta de "full debit" este usor de ajustat PWM pe pompa. (chiar luand in considerare gradul de colmatatre)

-Presiunea in canistra si RPM de la iesire ghideaza direct, ce trebuie facut la "pompa"

Sa intru si in offtopic: Cam asa arata un cod sursa pentru ajustare PWM cu doua masuratori variabile: (scris de mine...nu are legatura exacta cu ce scrie mai sus)

___________________________________________
unsigned short pwm=0;
unsigned int S, G;
unsigned char x;
unsigned long MP, MG;

void main()
{
ANSEL=0b000011; // GP0, GP1, as analog input
CMCON0=0x07; // disable comparators
TRISIO = 0b111011;
PWM1_Init(500); // initialize PWM at 500 Hz
PWM1_Start(); // start PWM (at GP2)

while(1)
{
//GPIO.GP4=1;
S=0;
for (x=0; x<10; x++) {S+=ADC_Read(0);} // solar at GP0 pin7
S=S/x;
MP=(long)S*5000;
MP=MP/1023;

G=0;
for (x=0; x<10; x++) {G+=ADC_Read(1);} // grid at GP1 pin6
G=G/x;
MG=(long)G*5000;
MG=MG/1023;
MG=MG+30; // equilibrum adjust

if (MP>=360 && MP<=650) {MG=MG-10;}
if (MP>=651 && MP<=1900) {MG=MG-20;}
if (MP>=1901 && MP<=4000) {MG=MG-30;}
else {MG=MG;}


if (MG>MP) {if (pwm!=0) pwm--;}
else {if (pwm<254) pwm++;}
//else {pwm=pwm;}
if (MP<80) {pwm=0;}
//if (pwm>=254) {pwm=0;}
PWM1_Set_Duty(pwm);
//GPIO.GP4=0; delay_ms(5);
}
}
_____________________________________________


Alte intrebari?

LEdit: Se alimenteaza DC pompa.



This message was edited 2 times. Last update was at 17/08/2022 20:05:13


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12066
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Online

Daca merge, nu-l repara.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
EverSad
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 1254
Location: Cernavoda
IP:
Offline

flo77 wrote:Eu sunt curios cum este obtinut feedback-ul pentru debitul de la iesre, cacinu cred ca este masurat direct. Turatie, putere activa consumata, masoara si presiunea la iesire. Eu totusi cred ca functionarea la debit constant in cazul particular al lui eversad nu este chiar precis. As fi curios daca ar creste setpoint-ul ptr debit cunm ar functiona pompa. Nu am avut ocazia sa vad acea pompa, dar totusi cred ca deocamdata functioneaza la limita si ca in curand ar putea semne de"oboseala"


Daca masoara si rpm, la elicea de pe iesire + presiune in canistra: "este "pa acolo' cu socotelile".

Am crescut setpointu' la iesire... se tine de treaba si ajusteaza corespunzator. (mai misto, este cum scoate aerul de la elice...)

Exact cu ceva din combinatia modului de lucru "valuri". (dar scoate aerul)

This message was edited 2 times. Last update was at 17/08/2022 20:24:56


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
flo77
Membru de baza

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 460
Location: Fish Room
IP:
Online

EverSad wrote:
flo77 wrote:Eu sunt curios cum este obtinut feedback-ul pentru debitul de la iesre, cacinu cred ca este masurat direct. Turatie, putere activa consumata, masoara si presiunea la iesire. Eu totusi cred ca functionarea la debit constant in cazul particular al lui eversad nu este chiar precis. As fi curios daca ar creste setpoint-ul ptr debit cunm ar functiona pompa. Nu am avut ocazia sa vad acea pompa, dar totusi cred ca deocamdata functioneaza la limita si ca in curand ar putea semne de"oboseala"


Daca masoara si rpm, la elicea de pe iesire + presiune in canistra: "este "pa acolo' cu socotelile".

Am crescut setpointu' la iesire... se tine de treaba si ajusteaza corespunzator. (mai misto, este cum scoate aerul de la elice...)

Exact cu ceva din combinatia modului de lucru "valuri". (dar scoate aerul)

Esti sigur ca chestia aia rosie de pe iesire este o elice si nu doar un dispozitiv mecanic sa impiedice ca apa sa nu circule in sens invers atunci cand cade tensiunea(un fel de supapa de sens)/

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
 
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com