[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Bazin ciclide africane  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Salut,

In ultimii ani nu am mai avut in bazine decit discusi. Acum tohmai mi-am facut curatenie in apartament si a rasarit si un rastel in unde vor fi puse saptamina viitoare mai multe bazine (intre 100 si 500 litri) speciale pentru discusi....au schimb automat de apa, filtre externe de mare capacitate, etc.. Astfel imi vor ramane peste citeva saptamini niste bazine dintre cele vechi neocupate(un RIO 240, un RIO 180 plus citeva de 70-120 litri) si in unele din ele vreau sa pun alte specii ....alceva decit discusi .Ideea este ca impotriva tuturor sfaturilor pe care mi le-au dat diversi prieteni (discusari si ei ) care spun ca ma voi plictisi repede de alte specii, inclusiv de ciclide africane vreau ca bazinul de 240 litri sa il populez cu ciclide din lacul malawi. Cum nu am avut asfel de ciclide decit acum vreo 15 ani (nu ma intrebati ce specii ca habar nu am ) pot sa spun ca nu stiu inca absolut nimic practic despre ele.....doar ce am mai citit.
Intrebarea mea ar fi ce specii imi recomandati sa bag in bazinul respectiv (RIO 240) ?
M-ar interesa in principal niste specii de culoare galbena, albastru briliant si rosie sau portocalie. Ma gindesc la vreo 3 familii de 5-7 indivizi fiecare.
La acest bazin am ca si filtrare un extern de la sera (serafil bioactiv 400+uv) care are debit 1150l/h si care este plin cu un sertar cu bureti + 3 sertare cu 7 litri de siporax si substrat pro .In afara de filtrul extern mai am si filtrul intern de la JUWEL care a venit in dotarea bazinului cu mediile filtrante originale (vreo 3-4 litri de bureti ).
Deci: Ava rog sa ma sfatuiti ce specii sa imi iau si daca se poate ....de la cine pot sa iau acesti pesti. As vrea sa iau tineret sau pui direct de la crescatori .
Deasemenea niste lincuri cu informatii utile despre ciclide africane m-ar ajuta .Am gasit acum citeva zile cu gogu o pagina unde erau multe sfaturi utile inclusiv scheme cu speciile ce merg combinate functie de marimea bazinului dar,..... am uitat adresa si nici nu mai reusesc sa o gasesc din nou.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/11/2011 18:27:22

bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ehee! E o discutie lunga, si chiar daca vor veni tot felul de sfaturi, eu recomand sa te documentezi temeinic, daca vrei o rata buna de succes.
Acum depinde si ce vrei sa faci cu bazinul... Biotop sau Crescatorie? Placere sau Business?

E foarte greu sa sintetizez ceea ce eu, de exemplu, am citit mai mult de un an de zile, si care ulterior am transpus cu succes sau nu, prin propria experienta.
Incerc sa aduc cateva aspecte, si imi cer scuze daca o sa uit ceva important!

In primul rand o sa pornesc de la premiza ca spatiul fiind 240 litri, o sa pui mbune doar, si nu pestii de Malawi de talie mare.

# O scurta descriere a ciclidelor africane mbuna: pesti foarte energici si activi extrem de teritoriali, cu o talie medie in jur de 8-10cm. Sunt mai agresivi decat alte specii, si mai ales intra-specie sau cu specii asemanatoare. In marea majoritate hrana trebuie sa fie mai putin carnivora si mai mult vegetala, cum ar fi granule sau fulgi cu spirulina, si orice alte preparate acvaristice din comert recunoscute, care sunt special concepute pentru malawienii ierbivori.

# Spatiul: ideal sa fie cat mai mare in special ca suprafata, deci lungime si latime. Iarasi, ideal e ca decorul sa imite biotopul lor, adica cu maldare de pietre pe care sa se astearna ceva alge, sau un background in relief la interior pe spatele acvariului care sa imite un perete stancos. Sau ambele combinate.

# Raportul mascul /femela din aceeasi specie: 1 mascul la 2-3 femele la specii blande, 1 mascul la 4-5 femele la speciile mediu-agresiv si 1 mascul la 7-8 femele la speciile extrem de agresive, dar astea sunt doar numere, care nu trebuiesc urmarite cu exactitate. In final fiecare bazin e unic in felul sau si pot merge si alte numere. Asta este un semnal de alarma, si anume ca este important acest raport!

# Agresivitatea si echilibrarea acesteia: Ideea e ca pestii sunt foarte teritoriali, mai ales daca li se da ocazia. Si asta e data de cum e aranjat acvariul dar si de numarul de indivizi. Acum, sunt multe tactici, ca sa se balanseze agresivitatea. Unii pun putin decor spre deloc si specii compatibile. Altii suprapopuleaza mai mult prentru a imprastia agresivitatea unui exemplar asupra mai multor alte exxemplare.
O mica portie de agresivitate, este ceva natural, dar daca sunt putini pesti si 2-3 locuri considerate ascunzatori, mai mult decat cert, pestele mascul alfa (cel mai mare/cel mai agresiv) va pune stapanire pe acestea, si ceilalti pesti vor sta departe de ele, si vor fi caftiti rau daca se apropie. Eu propun ca varianta in directia asta, a echilibrarii agresivitatii, o supra-populare, evitarea structurilor de tip pestera in care sa se poata baga vreun mascul sa isi adjudece grota. Desigur, astea nu pot avea success daca nu se populeaza corect adica grija la nr de masculi din aceeasi specie, raport femela/mascul din aceeasi specie, masculi asemanatori din specii diferite care se pot vedea ca si competitori etc.

Ar mai fi de amintit o droaie, dar sper ca am creionat cate ceva.

La specii nu te pot sfatui pana nu spui daca acest bazin vrei sa fie crescatorie sau de show.
Iarasi pe google vei gasi o gramada de informatii, marea majoritate corecte, dar grija mare ca mai sunt si scapari si chair date gresite. Eu unul prefer intotdeauna sa citesc din mai multe surse si sa trag propria concluzie.

Totusi o sa-ti dau cateva linkuri sa nu zici ca am fost zgarcit: www.cichlid-forum.com, www.cichlidrecipe.com, www.vatoelvis.com, africancichlids.org, www.africancichlids.net

Bafta la noul proiect!






This message was edited 3 times. Last update was at 06/11/2011 03:20:05


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Multumesc pentru raspuns.
Bazinul respectiv vreau sa il fac Biotop.In primul rind vreau sa imi placa mie si daca se poate as vrea sa nu bag mai mult de 15-20 de pesti in el.
Pietre am destul de multe si nu cred ca mi-ar fi prea greu sa creez 7-8 grote sau chiar mai multe .Deasemenea bazinul are un fundal 3D (rock de la juwel) care se potriveste bine cu ce vreau eu sa fac .Oricum ar trebui sa fie mbune deoarece asta imi permite bazinul. Ma apucasem de citit de vre-o saptamina despre ciclidele din malawi dar inca nu sunt sigur ce specii sa bag .
Ma gindeam sa bag urmatoarele 3 specii:
Labidochromis caeruleus
Labidochromis mbamba sau altceva albastru
si poate Metriaclima estherae (red)
Credeti ca este ok acesta combinatie ?

annddyy
Junior member

Joined: 23/07/2011 15:48:37
Messages: 30
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Compatibilitate

http://www.cichlidrecipe.com/cichlidrecipe/cichlidchart/noflashchart.htm

http://www.cichlidsarespecial.com/compatibility-chart.html
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

dragos wrote:Labidochromis caeruleus

Sint perfecti: cuminiti si intens colorati .

Poze: smilie ... Poze cu plante
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Sa vad pina una alta discusii mutati in noua casa dupa care vad eu ce specii bag in bazin .Sper ca in 2-3 saptamini sa reusesc sa eliberez bazinul de 240 ,sau cine stie.... poate fac rost de unu' mai mare daca reusesc ce mi-am propus).
Labidochromis caeruleus ii voi baga sigur .Ramine sa vad care vor fi celelalte 2 specii. Oricum pina atunci cu ajutorul vostru sper sa ma hotarasc.

This message was edited 2 times. Last update was at 07/11/2011 22:50:53

bobesku
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/05/2010 17:13:22
Messages: 953
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eh, daca faci rost de unul mai mare, eu as face o combinatie interesanta - caeruleus, pentru ca intr-adevar, sunt cuminti si frumosi si.... ..... .... Cyrtocara Moorii.
Nu doar ca delfineii astia sunt cuminti, dar pe masura ce cresc devin din frumusei, superbi.

Cyrtocara Moorii
image image image
Asezonati cu caeruleus
image image image

Chiar ma gandeam, daca ar fi sa mai fac un bazin mai mare, ce-ar fi daca as pastra in asta actual doar caeruleusi si Moorii. Asa vreo 10 moorii si vreo 15 caeruleusi.

Daca spatiul nu iti permite, atunci pentru albastru poti incerca:


- un albastru plin - Maylandia Callainos

image image

- sau de ce nu cu codite galbene, Acei Msuli
image image

- Sau albastru dungati, cu dungi superbe - elongatus mpanga (vezi c-astia sunt un pic mai rai, dar nu foarte )

image image
Ai atatea optiuni, incat cel mai bine te uiti, cercetezi si iti alegi. Dar caeruleus trebuie sa fie


Culoarea rosie... cel mai greu realizabil. Deja cam trebuie sa ne gandim la ciclidele malawiene de talie mare.
Dar intrucat spatiul tau nu permite... ... Acum intelegi, te sacai, incerc sa-ti arat ca pe masura ce creste spatiul, cresc si posibilitatile.

Iti mai recomand si un pestiuc cumintel, talie mica, ce-i drept culoarea e caramizie, si la masculi se face un purpuriu pe lateral - Iodotropheus Sprengerae.
Dar atentie, nu e vizibil tot timpul acel purpuriu, si cateodata orice ai face masculul este doar de o culoare rosiatic inchisa cu f putin purpuriu, dar e un peste foarte simpatic.

image image image

This message was edited 3 times. Last update was at 08/11/2011 02:16:56


Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

bobesku wrote:Eh, daca faci rost de unul mai mare........


.As vrea . Da' trebuie sa gasesc si o persoana interesata de anuntul meu de la schimburi

PS: Sper sa nu fie considerata reclama ascunsa propozitia de mai sus deoarece nu e' asa .... este reclama pe fata (sper ca adminii sa fie niste baieti glumeti )
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Asa cum cu siguranta ati vazut, topicul a fost curatat. Taaaaare mult mi-as dori sa ramana asa, adica curat. Si aici ma refer la alegerea cuvintelor si a tonului pe care se poarta discutia. Puteti sa-mi faceti acest "catar" si sa nu va mai impungeti? Multumesc

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Salut.

Dupa ce un timp am lasat proiectul acesta in asteptare din diverse motive acum l-am readus in actualitate.
Bazinul este in continuare cel de 240 litri net - Un RIO 240
Filtrare are berechet - un intern de la rio 240 si o canistra serafil bioactive 400 cu vreo 8 litri de siporax iar daca va fi cazul mai am filtre externe care stau pe tusa sau pe la bazinele cu discusi. I-as fi pus un 2080 dar nu incape in mobila asa ca voi vorbi cu pestii sa ii conving ca nu le trebe' ca doar nu vor sa innoate ca pastravii din cauza curentului de la filtru
Saptamina viitoare voi aduce primii pesti de la un acvarist din Focsani care are africani. Cei asupra carora m-am hotarit :

Labidochromis Caeruleus +
Pseudotropheus Demasoni sau pseudotropheus elongatus functie de ce gasesc+
Inca o specie pe albastru( nici aici nu stiu sigur ce gasesc la persoana respectiva dar din ce am inteles are citeva specii pe albastru si vad ce imi place)
Si poate si pseudotropheus auratus (astia am ''cetit'' ca ar fi ceva mai rai asa ca nu sunt sigur...vad cum se comporta in bazinul unde sunt si ma hotarasc daca ii mai iau...)

4 specii (cite 1-2 familii din fiecare adica vreo 20 de pesti) sunt oare prea multe in 240 litri daca stapinu' e asa de satul de schimbat apa la puii de discus incit nu va baga furtunu in bazinul respectiv decit o data pe saptamina si daca il apuca lenea chiar la 2 saptamini ?....Tre' sa ma intelegeti deoarece la bazinul respectiv nu pot face nici o automatizare fiind in living si avind una bucata nevasta care nu ma lasa sa sparg peretii ca sa bag tevi asa ca va trebui sa car apa cu galeata.....(30-40% din apa voi schimba pe saptamina in general)


This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2012 21:22:05

danrogo2001
Junior member
[Avatar]

Joined: 13/11/2009 14:11:22
Messages: 47
Location: Galati
IP:
Offline

De ce nu poti folosi acelasi furtun si pentru schimbul apei la africani?
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Astazi am fost la acvaristul din Focsani care are de vinzare pui de ciclide africane.
Singurele care mi-au placut mult au fost unele ca cea din aceasta poza:
image
El spune ca este Caeruleus ,dar nu are bordura neagra pe aripioare. Voi din ce specie credeti ca este?
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Metriaclima sp "msobo" femela....sa-si bage acvaristul acela mintile in cap ...nu exista Labidochromis caeruleus fara dunga neagra pe aripioara dorsala !

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
husky17
Member
[Avatar]

Joined: 03/04/2009 23:52:31
Messages: 129
Location: Iasi
IP:
Offline

Salut,

Sunt multe specii (de mbune pitice) pe care le poti tine in acvariul tau iar vreo 20 de pestisori cred ca incap numai bine.

Cu alesul speciilor e greu, eu te sfatuiesc sa cauti si cand vezi ceva care-ti place - Ia-ti ! (bineinteles nu inainte de a studia daca ce le poti tu oferi este compatibil cu cerintele lor).
Spun asta din doua motive: in primul rand, doar avandu-i la tine tine in bazin o sa-i cunosti cu adevarat iar al doilea motiv este ca, mai nou sunt niste pesti cu cautare asa ca o sa le poti gasi o casa noua relativ usor daca vrei sa incerci si alte specii.

Daca imi permiti un sfat: Demasoni ! (daca vrei, iti pot si recomanda printr-un pm un crescator din Iasi care iti poate trimite). Cel mai bine ar fi sa-i lasi singur in bazin dar, daca vrei mai poti adauga o specie pentru contrast. Metriaclima sp "msobo" nu este una dintre ele, masculii semanand destul de mult ca si colorit cu Demasoni.

Spor, sa ne tii la curent.

This message was edited 2 times. Last update was at 28/09/2012 11:54:23


In orice om exista o parte buna (proverb canibal)
[Email] [Yahoo!]
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

In cele din urma, functie si de ce am gasit pt inceput vor fi urmatoarele specii :

1.Labidochromis caeruleus - 12 pui la 2,5 cm
image
2.Pseudotropheus spec. 'elongatus Chewere' - un mascul si 3 fete (5 cm) .
image
3.Acei Msuli - 10 buc la 2 - 2,5 cm
image
4.Pseudotropheus DEMASONI - 13 buc la 2 - 2,5 cm
image

Pestii vor ajunge la sfirsitul saptaminii viitoare.
husky17
Member
[Avatar]

Joined: 03/04/2009 23:52:31
Messages: 129
Location: Iasi
IP:
Offline

Salutare din nou, intamplator am avut de-a lungul vremiii toate cele patru specii si pot sa-ti spun ca mi-au placut foarte multe toate.

Primele trei specii se fac destul de mari pentru acvariul tau, poate te vor convinge sa ii muti intr-o casa mai mare.

Un lucru pe care ar trebui sa-l urmaresti cam de la o saptamana dupa ce-i introduci in bazin sunt luptele dintre ei. Pe de o parte, Demasoni sunt la varsta critica cand incep luptele pentru suprematie. Pe de alta parte, Elongatusii sunt asemanatori ca si colorit cu Demasoni; norocul lor este ca, din ce spui sunt de doua ori mai mari dar tot e posibil sa apara si intre ei ceva lupte.


In orice om exista o parte buna (proverb canibal)
[Email] [Yahoo!]
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

As fi vrut elongatus mpanga in loc de chewere dar nu am gasit.
Daca voi vedea ca in timp nu se vor intelege demasonii cu elongatusii voi pastra doar demasoni, caeruleusii si acei msuli. Eu sper insa sa se inteleaga. Numarul demasonilor este cred eu destul de mare pentru ca cei dominanti sa fie destul de ocupati sa isi mentina ierarhia astfel incit sa nu aiba timp sa li se puna pata doar pe cite un peste mai slab pe care sa il elimine. Asta sper eu cel putin...
In privinta bazinului mai mare e cam greu in momentul asta, mai am doar unul mai mare ca acesta (sistem format din bazin 500 litri+ sump 200 litri) in care tin discusii maturi si aproape maturi. Poate totusi in timp, daca imi vor placea acesti pesti si daca ma voi muta de la bloc va aparea inca un bazin de macar 500-600 litri pentru ciclidele de malawi....acest lucru insa va mai dura cel putin vreo 2-3 ani...
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Iata si un filmulet facut la 2 zile de la introducerea pestilor. In general nu sunt asa timizi dar cum vad camera o iau la sanatoasa



Bazinul inca nu are forma finala. Nu am avut suficiente pietre asa ca pt a se simti pestii bine am lasat si citeva cioate. Deasemenea momentan pietrele sunt si de culoare deschisa dar si de culoare inchisa si nu sunt multumit de acest contrast dar....asta am avut prin casa. In timp aranjamentul bazinului se va schimba destul de mult.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/10/2012 19:27:49

dorin_t20
Junior member
[Avatar]

Joined: 18/09/2012 22:46:32
Messages: 28
Location: Bistrita
IP:
Offline

felicitari arata bine....si pestii se simt bine...stai linistit in timp o sa fie uniforma culoarea la pietre....si la mine au inceput sa se acopere cu alge....si deja arata mult mai bine

malawi project
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Salut,

Astazi am vazut prima femela gusata, o femela de Pseudotropheus elongatus Chewere.
Cu siguranta este la prima depunere deoarece cind am luat-o acum cca 2 luni avea cam 5 cm, acum are cam 8 cm.
Intrebarea este daca ar fi mai sigur sa ii scot icrele sau puii din gura sau este destul de sigur sa las natura sa isi urmeze cursul. Daca trebuie sa ii scot puii sau icrele cum trebuie sa fac asta ca femela sa nu ii scape pe git? Inca o intrebare ar fi daca puii vor putea fi hraniti usor dupa ce se resoarbe sacul vitelin cu nauplii sau alte hranuri pt alvelini ?
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com