[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul reef  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- "Decupajul" are colturile "rotunde" deoarece executia taieturii presupune 2 gauri, gauri care apoi se unesc intre ele...
- Solutia cu streiful de sticla lipit la baza decupajului merge foarte bine.
- Pieptan din plexi, taiat pe masina... arata misto!
- Eu as proiecta pieptanul mai mare decat decupajul sticlei, si l-as lipi pe interior... NU l-as face EXACT cat dimensiunile decupajului, ca sa trebuiasca lipit pe cant.
- Daca il faci putin mai mare, poti sa-l acoperi cu fundalul de piatra, astfel incat marginile sa fie neregulate si "naturale".
- Daca faci decor cu piatra si ciment, pe ambele laturi (stanga si spate) atunci nu e nici o problema cu aderenta... deoarece vei avea o forma de "L" care se sprijina oricum pe fundul bazinului.
- Turnat "in forma", dintr-o bucata, decorul acela nu va putea fi scos de-acolo decat tragand de el in sus.
- Daca vrei sa fii "mai catolic decat Papa", atunci roaga-l pe Dan sa-ti lipeasca 2-3 streifuri mici de sticla, pe cele 2 laturi... cimentul le va ingloba in el, la turnare.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2014 09:10:23

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

@Dragos: dimensiunea golului este de 25 x 10 (de 10 nu sunt foarte sigur dar e p-acolo ). Dan a propus folosirea piaptanului Aqua Medic, solutie ce mi-ar da flexibilitate mai mare in joaca cu nivelul apei in display....

@ Sebastian: Ti-as fi imprumutat sculele alea cu mare drag dar nu sunt ale mele, sunt ale lui Dan (pepika). Eu am doua maini stangi si daca m-as fi apucat sa-mi lipesc singur acvariul ar fi iesit un tanc

@ Alexiumihai: Multumesc pentru sugestii, decorurile alea sunt faine rau dar n-o sa folosesc live rock in display, sunt cam scumputze.

@Koala: Decupajul ala ar fi trebuit sa fie facut la CNC....nu s-a folosit solutia aia tehnica cu gauritul sticlei samd, cel putin asa i-a tocmit Dan p-aia.

setup 1 | setup 2
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Marti wrote:... @Koala: Decupajul ala ar fi trebuit sa fie facut la CNC....nu s-a folosit solutia aia tehnica cu gauritul sticlei samd, cel putin asa i-a tocmit Dan p-aia.

Repet procedura de realizare a decupajului:

- se dau 2 gauri in colturi,
- apoi, gaurile se unesc intre ele,
- de la aceleasi gauri se pleaca "in sus", catre buza sticlei.

... se lucreaza la fel, si daca geamul se taie de mana si daca se taie pe masina controlata numeric. E acelasi procedeu.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

koala wrote:Repet procedura de realizare a decupajului:

- se dau 2 gauri in colturi,
- apoi, gaurile se unesc intre ele,
- de la aceleasi gauri se pleaca "in sus", catre buza sticlei.

... se lucreaza la fel, si daca geamul se taie de mana si daca se taie pe masina controlata numeric. E acelasi procedeu.

Ah, OK. Dan imi povestise de posibilitatea de a se gauri sticla si apoi cu flexu' or something. Nu stiam ca si la CNC se foloseste aceeasi metoda.

setup 1 | setup 2
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Acu' daca ne-am lamurit ca sticla nu se taie cu foarfeca ) , putem sa trecem la background?... Ce vrei sa faci acolo, ai gasit solutie pentru pompe?

Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

@Koala:

La background vreau sa folosesc piatra uscata, cu ciment d-ala cm-25 (daca nu ma insel). Ideea mea era sa il fac in mod clasic, asa cum ne-ai aratat ca a ifacut si tu la bazinele tale. Dan a venit cu propunerea: bah ce sa ne mai chinuim, sa facem placile separat, sa le lipim cu silicon dupa aia....mai bine facem cimentu' direct pe sticla si aplicam pietrele intai pe o latura iar, dupa ce se usuca, intoarcem acvariul si facem si latura ailalta in aceeasi maniera.
La capitolul pompe o varianta ar fi sa le taiem stecheru', sa tragem firu' printr-o teava in spatele backgroundului si sa atasam stecherul la final pe conductor. Aici trebuie sa fim atenti sa avem suficienta rezerva de fir astfel incat sa se permita scoaterea pompelor din acvariu pentru mentenanta.

setup 1 | setup 2
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Nu e o idee rea, deloc!

- Bazinul este "manevrabil" ca si dimensiuni, asa ca se preteaza la solutia propusa de Dan.
- Avantajul de a lucra "direct" pe bazin te scapa de "rectificarile" ulterioare... gen: slefuit marginile, potrivit bucatile, etc.

Cateva pareri:

- Gandeste-te, de la bun inceput, unde pui pompele de valuri... acolo trebuie sa lasi gauri in fundal, ca sa poti infige pompele. O sticla de plastic, taiata, e un mulaj perfect in jurul caruia poti sa continui backgroundul. Nu merge manevra cu "carotat" si gaurit fundalul dupa uscare, sper ca te-ai gandit la asta!

- Atentie la modul in care imbinati pietrele pe coltul ala comun... daca nu esti atent, acolo o sa fie inghesuiala si umbra. Iti sugerez sa faci si coltul, din prima miscare (odata cu spatele, construieste si primii centimetri de colt... ca sa ai o continuitate a bucatilor de piatra). Lasa marginile coltului "neregulate"!

- Ridica-te, pe verticala, cam pana la 1 cm sub buza acvariului... nu stii (acum) care va fi nivelul in display, asa ca nu vrei sa ai neplacuta surpriza ca fundalul se termina la cativa mm sub luciul apei.

In rest, e inspiratie si transpiratie!
Spor la treaba!

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Pieptanul ala de la Aqua Medic e o porcarie. Grosimea dintilor si a golurilor este de 3mm, o grosime
care nu permite apei sa circule asa cum trebuie, plus ca se colmateaza destul de repede. La toate
proiectele unde am facut pieptane, si am facut ceva pieptani pina acum, grosimea dintilor si a golurilor
a fost de 5 mm. Sfatul meu este sa nu folosesti acel pieptane de la Aqua Medic, ci sa iti faci unul din
acryl.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- +1, la faza cu spatiul prea mic dintre dintii pieptanului AquaMedic... ori iti faci unul custom-made, direct pe masurile tale, ori iei la pilit dintii originalului.
- Nu-l lasa asa, ca se va astupa repede cu alge si va ingreuna flowul de apa. Am vazut problema asta la bazinul lui Radu.

Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

multzam baieti pentru raspunsul vostru. Ramane sa analizez, sa vaz ce fac acolo.

setup 1 | setup 2
[WWW]
Dan
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Sebastian Costin wrote:Marti,
Arata bine ce faci tu acolo iar sculele alea sunt simpatice rau. Ai sa poti sa le imprumuti cand fac acvariul de mare?

Spor

daca faci astazi nu se poate, daca-l faci maine sigur le putem imprumuta, problema e ca fac o zi cu curierul pana la tine

-- aCVarist, deci eXist --
[WWW]
ionutlatcan
Senior member
[Avatar]

IP:

Cam asa arata cu grilajul reglabil facut la CNC

image

This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2014 14:34:57

Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

da, pai asta este o varianta. sa folosesc suportul aqua medic si, dupa aia, sa-mi fac un piaptan taiat, sa ma pot folosi de posibilitatea de a regla nivelul.

setup 1 | setup 2
[WWW]
Sebastian Costin
Alchimistu'

IP:

Dan wrote:
Sebastian Costin wrote:Marti,
Arata bine ce faci tu acolo iar sculele alea sunt simpatice rau. Ai sa poti sa le imprumuti cand fac acvariul de mare?

Spor

daca faci astazi nu se poate, daca-l faci maine sigur le putem imprumuta, problema e ca fac o zi cu curierul pana la tine

Multam Dan, nu e nici o graba la proiectul meu, inca nu am aproape nimic din bazin: decat idei la purecat.
Ups, ma corectez, am: Reactoare, skimmer, pompe dozaj, controller

Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

ce ziceti, doua pompe koralia nano 1600 mi-ajung pentru bazinul asta (50x50x40 cm)?

setup 1 | setup 2
[WWW]
ionutlatcan
Senior member
[Avatar]

IP:

Ia doua wp10 cu controller. mai bine.
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu-mi permit vortechuri. Ma uit dupa d-astea mai pamantesti

setup 1 | setup 2
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

WP10 sint vortechurile chinezesti, care sint accesibile, Vortechurile originale sint MP10

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

kirucd wrote:WP10 sint vortechurile chinezesti, care sint accesibile, Vortechurile originale sint MP10

He he he. Nu stiam Ideea este ca oricum am o koralia nano 1600 si sigur imi mai trebuie ceva. Si ma gandeam la o pereche. Merita studiata si treaba asta cu wp10.

setup 1 | setup 2
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

N-as putea sa iti spun de ce lumea le spune Vortechuri chinezesti pentru ca
practic sint copiate dupa Tunze, nu dupa Vortech. Pompele Vortech inca sint singurele
din piata care au in apa doar elicea, motorul electric fiind in afara apei.

Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: