[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Despre estetica acvariului  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Informatiile de mai jos le-am adunat tot navigand pe Internet. Multe le-ati gasit si voi, asa ca sa nu va suparati pe mine daca le stiati deja.
Initial le aveam imprastiate pe o groaza de biletele inghesuite printre filele cartilor de acvaristica. Cu ocazia centralizarii lor, ca sa le pun pe forum, m-am gandit sa le omogenizez intr-un text de articol, insa dupa numai o zi am realizat cat de mult timp mi-ar lua ca sa le dau o forma rotunda. Asa ca, pentru a nu mai intarzia, am renuntat la aceasta idee si m-am multumit sa le postez aici asa cum le aveam notate.
Sunt idei, solutii si, uneori, cuvinte intelepte adresate in special celor ce indragesc acvariile-tablou. Sper sa foloseasca cuiva.

[list=1:f9f5626cc4][*:f9f5626cc4]Pe forumurile straine am vazut ca acvaristii se grupeaza in doua categorii distincte: cei pasionati de asa-numitul "gradinarit" acvatic si cei interesati de aquascaping. Primii au ca prioritate colectionarea de specii noi, diverse si rare, carora le urmaresc dezvoltarea, le studiaza cerintele de mediu si experimenteaza tehnici de inmultire a lor. Amenajarea estetica a acvariului cade la ei pe planul doi si nu o considera o prioritate imediata. Ceilalti, insa, vizeaza impactul vizual al acvariului lor. Incearca sa dezvolte latura estetica, studiaza efectele stilistice. Se axeaza in principal pe creativitate, iar speciile rare de plante sau pesti ii lasa indiferenti. Acestia din urma considera acvariul-olandez monoton si plat, in timp ce primii nu gasesc nimic interesant intr-un acvariu-tablou.

[*:f9f5626cc4]Studiind distributia zonala se observa ca acvariile olandeze au castig de cauza. Atat europenii cat si nord-americanii si asiaticii prefera acvariile bine plantate. Acvariile-tablou au putini adepti in Europa si America de Nord, dar totusi se regasesc intr-o masura mai mare in Asia. E firesc, avand in vedere ca acest tip de aranjament isi trage inspiratia din artele traditionale orientale, in special japoneze: Ikebana (aranjamente florale), Bonsai (copaci in vase), Bonkei (peisaje miniaturale) si Suiseki (roci in vase). Din cauza aceasta, majoritatea forumurilor sunt suprasaturate de discutii despre soluri si fertilizanti, si doar in treacat amintesc de notiuni de estetica, precum asimetria sau juxtapunerea.

[*:f9f5626cc4]Multi prefera acvariile olandeze din cauza varietatii de plante. Folosirea a doar 2-3 specii in tot acvariul pare destul de riscanta, in timp ce o paleta larga de plante pune la adapost de dezastre: din 20 de specii poate ca vreo 5 nu se vor adapta, dar iti raman restul de 15 cu care sa te mandresti.

[*:f9f5626cc4]"Secretul" succesului: nu trebuie alese specii rare, pentru ca de obicei nu pot fi intretinute adecvat intr-un acvariu comunitar.

[*:f9f5626cc4]Acvariul-olandez e stapanit de reguli (fertilizanti, lumina, substrat). Acvariul-tablou se axeaza pe varietate si pe originalitatea compozitiei.

[*:f9f5626cc4]Spre deosebire de un acvariu olandez, un acvariu-tablou necesita uneori chiar si doi ani de incercari si rearanjari. Nu este obligatoriu sa reuseasca din prima incercare.

[*:f9f5626cc4]Amano – ca un adevarat artist – reuseste sa scoata opere fara efort. Se zice ca acvariile lui nu sunt niciodata mai vechi de aproximativ o luna. Umbla zvonul ca, dupa cel mult 6 luni, el le dezasambleaza si construieste ceva nou.

[*:f9f5626cc4]Acvariul-olandez este plantat masiv cu specii inalte in centru-spate, inconjurate de specii marunte si pe laterale. Numarul mare de plante creeaza un adevarat tampon care amortizeaza variatiile bruste de pH, cresterea nitritilor si deciclarea accidentala a acvariului.

[*:f9f5626cc4]Pe de alta parte, acvariile-tablou sunt alcatuite cu multe elemente de decor moarte (lemn, piatra) si cu plante marunte, care cresc lent. Din aceasta cauza sunt mult mai expuse la invaziile de alge.

[*:f9f5626cc4]La construirea unui acvariu-tablou cantareste mai mult designul decat acuratetea reprezentarii biotopului.

[*:f9f5626cc4]Nu conteaza daca plantele nu provin din acelasi biotop. E bine sa fie alese cateva specii complet diferite ca forma si colorit, daca au aceleasi cerinte de mediu (de exemplu: anubias, rotala si muschi de Java).

[*:f9f5626cc4]Este recomandat sa se combine specii din biotopuri diferite in scopul acoperirii necesitatilor unui acvariu, cum ar fi pestii mancatori de alge sau plantele care accepta si lumina mai slaba.

[*:f9f5626cc4]Insusi Amano recunoaste ca de obicei nu intentioneaza sa reproduca un anume habitat, ci sa creeze o compozitie care sa evoce privitorului un sentiment.

[*:f9f5626cc4]Analizat in detaliu, stilul lui Amano face sa PARA natural un peisaj care nu exista, de fapt, in mediul acvatic.

[*:f9f5626cc4]Tot Amano afirma: “Pestele trebuie sa se incadreze in decor si nu invers”.

[*:f9f5626cc4]Nu este obligatoriu ca un biotop sa fie reprodus in fiecare detaliu, numai pentru a oferi pestilor un mediu cat mai apropiat de locul lor de bastina.

[*:f9f5626cc4]Daca plantele au conditii bune si se dezvolta frumos, ele creeaza un mediu placut si pentru pestii din acvariu.

[*:f9f5626cc4]De obicei, un peisaj subacvatic natural arata dezamagitor: lemne negre pline de namol, iesind dizgratios din sedimentele putrezite de culoare cafenie depuse de ani de zile pe fundul apei. Plantele – de obicei o singura specie – cresc inghesuite pe suprafete uriase, intr-o ingramadeala inestetica.

[*:f9f5626cc4]Pestii nu se simt deloc mai bine daca inoata intr-un acvariu rupt parca din coltul lor de bastina. Daca au suficiente refugii si spatii de inot iar apa e curata si schimbata la timp, o duc mai bine decat in locul lor de origine.

[*:f9f5626cc4]Multe acvarii arata frumos, dar putine impresioneaza prin originalitate.

[*:f9f5626cc4]Felul in care sunt amplasate plantele si elementele de decor are o mare importanta pentru efectul final. De multe ori, aranjamentul lor face diferenta dintre un acvariu comun si unul de exceptie.

[*:f9f5626cc4]Un aranjament reusit trebuie sa aiba o intentie, sa fie construit in jurul unei idei. Nu e de ajuns sa iei plante si sa le plantezi aleatoriu in acvariu.

[*:f9f5626cc4]Un acvariu-olandez nu are nevoie sa comunice ceva anume, poate sa arate si ca o imperechere intre jungla si o gradina englezeasca. Un acvariu-tablou trebuie sa aiba o tema, sa comunice ceva, face trimiteri si invita privitorul la analogii. Aici se arata maiestria acvaristului.

[*:f9f5626cc4]Totul trebuie sa inceapa cu o schita a viitorului aranjament.

[*:f9f5626cc4]Daca va lipsesc ideile, incercati sa copiati unul din acvariile care v-au placut. O sa descoperiti ca nu e prea greu.

[*:f9f5626cc4]Acvariile lui Amano se bazeaza pe asimetrie, tridimensionalitate si forme deseori verticale care ies din substratul acoperit cu plante marunte. Bazinele lui abunda in spatii libere, contin un numar redus de specii de plante (2-3) si, obligatoriu, au un punct focal.

[*:f9f5626cc4]Utile pentru inspiratie: site-uri sau carti de gradinarit, accesibile in orice librarie.

[*:f9f5626cc4]Un acvariu frumos tine cont de regulile de compozitie. Pentru a invata aceste reguli, o carte de pictura sau de initiere in fotografie e foarte buna.

[*:f9f5626cc4]Surse de inspiratie pot fi si manualele dedicate picturii peisagistice, care expun clar regulile compozitiei: echilibru, grupari artistice, efecte de profunzime, efecte de miscare, stabilirea de puncte focale.

[*:f9f5626cc4]Bazinul trebuie sa contina un element in jurul caruia sa se construiasca tot aranjamentul, sa-l tina unit, sa-i confere coeziune.

[*:f9f5626cc4]De foarte mare efect este utilizarea Numarului de Aur in compozitie.

[*:f9f5626cc4]Principiu estetic Zen: crearea impresiei de spatiu intr-un volum limitat.

[*:f9f5626cc4]Scopul unui acvariu-tablou nu este sa reproduca un colt din biotopul unei specii, ci sa creeze un peisaj subacvatic. Un peisaj inspirat din natura terestra.

[*:f9f5626cc4]Ceea ce se cauta pentru reproducere intr-un acvariu frumos este similar privelistii unei gradini si nu o scena naturala.

[*:f9f5626cc4]Pe de alta parte, un decor subacvatic nu trebuie sa arate obligatoriu ca o gradina inundata, ci sa foloseasca elemente peisagistice: coline, desisuri de plante, radacini arcuindu-se deasupra unui covor de plante marunte, chiar si carari si luminisuri, ca pe orice izlaz.

[*:f9f5626cc4]Cele mai placute scene sunt cele familiare, nu cele extravagante. O incalceala de crengi e mai de efect decat o piatra cu forme prea exotice.

[*:f9f5626cc4]Amenajarea unui acvariu-tablou poate incepe cu reproducerea unui peisaj vazut candva in natura. Mai multe stanci verticale pot evoca un lant muntos, mai multe buturugi pot sugera un luminis intr-o padure batrana.

[*:f9f5626cc4]Acvariul-tablou are nevoie de plante nepretentioase pentru ca un acvariu frumos are plante sanatoase. Trebuie evitate raritatile dificil de intretinut care au mari sanse sa creasca urat.

[*:f9f5626cc4]Un acvariu-tablou contine doar cateva specii (2-3), nu o aglomerare obositoare de 10-20-30 de specii diferite. Indiferent de marimea acvariului, mai putin inseamna mai bine. Un acvariu plantat numai cu muschi de Java si Anubias, aranjate intr-un decor cu stanci solitare si radacini batrane napadite de Riccia, arata superb.

[*:f9f5626cc4]Nu este obligatoriu ca fiecare centimetru patrat de substrat sa fie impanzit de plante. Chiar si Amano, care se declara partizanul acvariului acoperit de Glossostigma, mai foloseste goluri in partea frontala a unora din bazinele lui.

[*:f9f5626cc4]Pentru acvarii sub 200 de litri e foarte recomandabil sa se aleaga numai plante cu frunze marunte. In aceste acvarii sunt total contraindicate speciile de Echinodorus, Nymphaea, sau altele de asemenea marime.

[*:f9f5626cc4]Regulat, pentru mentinerea aspectului, plantele trebuie tunse. Daca, dupa un timp, observati ca unele nu se potrivesc cu cerintele voastre de crestere sau dezvoltare, nu ezitati sa le schimbati cu alta specie mai convenabila.

[*:f9f5626cc4]Unii acvaristi celebri sunt de parere ca trebuie renuntat definitiv la plantele cu tulpina, pentru a scapa de retezarile care trebuie efectuate saptamanal si fara de care acvariul isi pierde forma.

[*:f9f5626cc4]Nu sunt preferati pestii care sapa. Acestia au tendinta sa distruga aranjamentele de plante marunte din prim-plan.

[*:f9f5626cc4]Un acvariu armonios nu trebuie populat cu mai mult de 2 specii de pesti (eventual o a treia specie care sa ocupe substratul, precum Corydoras). Pesti prea variati si, mai ales, prea multi, distrag atentia de la decor si rup armonia acvariului. In prezenta prea multor pesti decorul devine monoton si plictisitor, ba chiar obositor daca a fost conceput ceva mai elaborat.

[*:f9f5626cc4]Aranjamentele pot fi asezate in diverse compozitii:
[list=a:f9f5626cc4][*:f9f5626cc4]concav - cel mai frecvent, mai usor si mai nepretentios, cu plante inalte pe margini si marunte in mijloc;
[*:f9f5626cc4]convex - cu plante marunte aranjate in jurul unor plante inalte asezate central, sau a unor pietre sau buturugi;
[*:f9f5626cc4]triunghiular - mai pretentios, deoarece nu orice camera poate sa-i ofere o vizualizare din unghiul potrivit;
[*:f9f5626cc4]uniform - in mod general acceptat, acest aranjament, cu plante inalte pe tot fundalul acvariului, nu se recomanda.[/list:o:f9f5626cc4]

[*:f9f5626cc4]Triunghiul de aur: un triunghi dreptunghic ale carui catete sunt in raport egal cu 1,618.

[*:f9f5626cc4]Aranjamentul triunghiular trebuie sa tina cont ca plantele sa se incadreze intr-un Triunghi de aur.

[*:f9f5626cc4]Buturugile care se aseaza inclinate sunt mult mai de efect daca respecta inclinarea ipotenuzei unui Triunghi de aur.

[*:f9f5626cc4]Acvariul armonios trebuie sa aiba o forma principala care sa slujeasca drept punct focal (o planta foarte bogata sau o aglomerare de plante mai deosebite, rosii sau de un verde crud, cu frunze mai aparte, …), inconjurata de plante de mici dimensiuni.

[*:f9f5626cc4]Un acvariu armonios trebuie sa aiba un punct focal. Acesta este un element de decor care atrage atentia de departe dar care, cand privitorul se apropie, se integreaza in peisaj.

[*:f9f5626cc4]In cazul aranjamentului convex, punctul focal poate fi alcatuit cu o piatra mare, o buturuga mare sau o tufa de plante mari.

[*:f9f5626cc4]In cazul aranjamentului concav, punctul focal trebuie plasat in "luminisul" dintre plante si poate fi un lemn culcat, o pestera sau o mica alcatuire din pietre. Sau o ingramadire de tije de bambus in spatele plantelor.

[*:f9f5626cc4]Amplasarea punctului focal nu se face niciodata in centrul acvariului, ci obligatoriu respectand regula Numarului de aur (1,618): lungimea acvariului se imparte la 2,618 iar rezultatul reprezinta locul in care va fi amplasat obiectul punctului focal.

[*:f9f5626cc4]Studiile arata un lucru interesant: europenii si cei care folosesc scrierea de la stanga la dreapta privesc orice peisaj cu predilectie de la stanga la dreapta. Asiaticii, arabii si toti cei care scriu invers, misca privirea de la dreapta la stanga. De aceea, primii considera mai estetic un punct focal masurat de la stanga, in timp ce ultimii prefera ca punctul focal sa fie amplasat la dreapta.

[*:f9f5626cc4]Poate fi folosita ca punct focal si o tufa mare de plante cu frunze rosii. Dar - obligatoriu - in restul acvariului nu trebuie sa mai fie alte plante rosii.

[*:f9f5626cc4]Pietrele trebuie aranjate in triunghi. Piatra cea mare, care va deveni punctul focal al acvariului, trebuie plasata in spate, iar alte doua mai mici (de cel mult jumatate din dimensiunile celei mari) se aseaza la distante diferite fata de geamul frontal si fata de piatra principala.

[*:f9f5626cc4]Daca acvariul are peste 200 de litri, accepta si doua puncte focale, dar nu mai mult.

[*:f9f5626cc4]Se recomanda folosirea contrastelor de toate tipurile: culori (plante-fundal), numar (pesti multi-putini sau mari-mici), plante (inalte-joase), textura (lemn-muschi).

[*:f9f5626cc4]Plantele cu frunze rosii, in cantitati mici, invioreaza acvariul. Prea multe au un efect obositor si articial.

[*:f9f5626cc4]Buturugile adauga acvariului un plus de eleganta, sunt usor de intretinut si pot fi aranjate in diverse forme exotice.

[*:f9f5626cc4]Muschiul de Java se ataseaza pe buturugi numai in partea de sus, astfel incat sa beneficieze de maximum de lumina. Daca buturuga are "coturi" muschiul trebuie aranjat si putin spre exteriorul cotului.

[*:f9f5626cc4]Muschiul de Java nu trebuie sa acopere in intregime buturuga. Mai estetice sunt "peticele" de muschi, dupa modelul copacilor, al caror frunzis nu e continuu.

[*:f9f5626cc4]Nu se pune o singura piatra in acvariu. Se porneste de la minimum 3 si se poate mari numarul lor dar numai cu valori impare (5, 7, 9, ...)

[*:f9f5626cc4]Nu trebuie sa se foloseasca tipuri diferite de pietre sau lemn. Pietrele trebuie sa aiba aceeasi culoare, cat mai naturala, altfel distrage agresiv atentia. Trebuie evitate pietrele silicioase albe sau cele sedimentare rosii. Culoarea acceptata e gri-galbuie, cea mai des intalnita. Lemnele trebuie sa aiba aproximativ aceeasi forma. Nu se poate asorta o buturuga masiva, rosie, cu fibre drepte si aspect sfasiat, cu alta subtire, din lemn alb si contorsionata ca un sarpe in agonie.

[*:f9f5626cc4]Atentie la forma lemnelor. Daca au forme prea exotice, distrag agresiv atentia.

[*:f9f5626cc4]Daca buturugile sunt aduse din natura, trebuie sa nu fi stat in ape sarate sau poluate.

[*:f9f5626cc4]In lipsa unor buturugi adecvate se pot construi cutii lungi, din sticla, pe care se lipeste pluta, si se aseaza vertical in acvariu. Astfel se pot face "buturugi" personalizate.

[*:f9f5626cc4]Din bucati de sticla lipite se pot construi pesteri, pereti verticali sau inclinati ori terase, in spatele carora se pot ascunde echipamentele tehnice. Se acopera cu pluta si se imbraca cu muschi de Java.

[*:f9f5626cc4]Rocile si radacinile trebuie asezate astfel incat sa formeze tuneluri si cavitati.

[*:f9f5626cc4]Marimea structurilor de roci sau de lemn trebuie potrivite cu marimea acvariului. Daca acvariul e mare, pietrele prea mici creeaza dizarmonie.

[*:f9f5626cc4]Pietrele aduse in acvariu nu trebuie asezate unele peste altele, din cauza ca se pot narui la socuri mai puternice sau daca in acvariu sunt pesti sapatori.

[*:f9f5626cc4]Cu putina imaginatie se poate crea o structura pietroasa de conceptie proprie. Se porneste de la dimensiunea dorita si se inzestreaza cu forma cea mai buna pentru fiecare acvariu in parte. Atentie ca forma sa nu fie prea extravaganta, pentru ca risca sa distraga atentia de la restul tabloului.

[*:f9f5626cc4]Se face o forma initiala din polistiren care se acopera cu straturi succesive de ciment. Dupa uscare se tine 2-3 saptamani in apa curata, ca sa elimine orice resturi toxice.

[*:f9f5626cc4]O forma ieftina, la indemana oricui, este banalul ghiveci de flori din ceramica nesmaltuita. Spart cu grija, in jumatati (se poate chiar taia prin zgariere repetata cu un obiect metalic cu varf ascutit) se poate lipi in terase si acoperi cu rasina epoxidica. Tot ansamblul poate fi apoi infasurat in muschi de Java.

[*:f9f5626cc4]In acvariile mai mari se pot utiliza tigle de ceramica. Se taie la dimensiunea dorita (sunt prea lungi de-a gata), se ingroapa partial in substrat si se garnisesc cu muschi de Java.

[*:f9f5626cc4]Terasarea substratului e foarte de efect. Se poate obtine lipind pe fundul acvariului gol a unor benzi de sticla care se imbraca in spuma. Deseori, daca spatiul permite, in interiorul unei terase se poate amenaja o a doua sau chiar o a treia terasa, din sticla din ce in ce mai lata. La final, terasele se umplu cu pietris pentru plante.

[*:f9f5626cc4]La terasele din sticla, unghiul dintre sticla si fund se umple cu spuma pe care se lipeste nisip sau pietris inainte sa se intareasca, ori se construieste o ingramadire din bucatele de lemn, cu aspect cat mai natural.

[*:f9f5626cc4]In acvariu se pot construi coline din spuma, pe care se lipeste repede nisip, pietris si lemne mici sau pietre mai mari, de decor.

[*:f9f5626cc4]De efect: aranjarea intre plante a unei alei, eventual ascendente. Folosirea unei alte nuante de nisip adauga spectaculozitate.

[*:f9f5626cc4]Construirea de linii de convergenta produce efectul de profunzime.

[*:f9f5626cc4]Un acvariu capata frumusete prin alcatuirea unei "linii" de plante, sau prin lasarea unei "poienite" intr-o parte a acvariului. Eventual limitata de lemne care sa impiedice invazia plantelor in crestere. Trasata pe diagonala, catre spate, amplifica efectul de adancime.

[*:f9f5626cc4]Efectul cel mai placut il au spatiile libere lasate intre plante, ca niste "ferestre” dincolo de care se intrezaresc pierdute in spate structuri din planul secund: o buturuga "pravalita", o scorbura pe jumatate ingropata in nisip, in jurul careia se invart cativa Corydoras, ...

[*:f9f5626cc4]Pentru a crea un efect natural plantele trebuie asezate in tufe. Daca acvariul e suficient de mare, trebuie plasate mai multe tufe din aceeasi specie de planta in spatiul destinat ei.

[*:f9f5626cc4]Plantele trebuie sa formeze grupuri bine definite, sa nu se intrepatrunda.

[*:f9f5626cc4]In fata se planteaza numai specii marunte. O planta inalta langa geamul frontal dezechilibreaza estetica acvariului.

[*:f9f5626cc4]Rocile mici trebuie asezate pe margini si in fata. Colturile trebuie lasate libere, pentru ca acolo se pun plante.

[*:f9f5626cc4]Un bun efect: mai multe pietre orizontale, de dimensiuni diferite, si intre ele o piatra verticala care rupe monotonia.

[*:f9f5626cc4]Formele verticale in mijlocul unui peisaj plat dau impresia de spatiu.

[*:f9f5626cc4]O piatra verticala trebuie sa se sprijine de una orizontala.

[*:f9f5626cc4]Daca acvariul nu e plasat in mijlocul camerei, e obligatoriu sa fie inzestrat cu un fundal. Nimic nu urateste mai mult un peisaj decat spectacolul cablurilor si tevilor care serpuiesc si se incolacesc intre acvariu si perete.

[*:f9f5626cc4]Fundalul nu trebuie sa fie decat negru sau albastru cat mai inchis. Aceste culori confera un contrast frumos pentru plantele verzi sau rosii, precum si pentru buturugile galbene sau maronii. Sunt total contraindicate fundalurile verzi, rosii sau maronii.

[*:f9f5626cc4]Fototapetele cu reprezentari de plante sau corali sunt interzise. In plus, acestea distrag atentia de la acvariu, mai ales daca are plante mai aratoase decat cele reale.

[*:f9f5626cc4]Fundalul se mai poate face si din bucati de pluta lipite pe placi de sticla care se fixeaza in acvariu.

[*:f9f5626cc4]Refractia reduce la numai 2/3 latimea unui acvariu plin cu apa. Din aceasta cauza, latimea acvariului trebuie sa fie cel putin egala cu inaltimea lui.[/list:o:f9f5626cc4]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cele 7 principii ale esteticii Zen.
[list=1:f9f5626cc4][*:f9f5626cc4]Dezechilibru - asimetrie, numere impare, dezordine, asperitati. Simetria si desavarsirea nu se intalnesc in natura.
[*:f9f5626cc4]Simplitate - fara inflorituri. Lucrurile simple emana realism prin insasi natura lor. Bun gust, claritate, naturalete.
[*:f9f5626cc4]Sobrietate - fundamental, esential, dezgolit de vechi si inestetic. Sa evoce asprimea naturii, vigoarea ei, oprelisti si povara.
[*:f9f5626cc4]Natural - neprelucrat, brut, salbatic, creativitate fara artificii, fara facaturi. Fara fleacuri si potriviri nefericite.
[*:f9f5626cc4]Inteles subtil - sa sugereze intelesuri ascunse cu mestesug, invizibile ochiului neatent. Sa nu cada in evident.
[*:f9f5626cc4]Imaterial - eliminarea standardului, a ordinarului. Eliberare din constrangerile regulilor. Creativitate pura.
[*:f9f5626cc4]Calm - liniste, pace, izolare senina. Inlaturarea oricarei tulburari.[/list:o:f9f5626cc4]

This message was edited 1 time. Last update was at 26/05/2013 10:05:47


[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Foarte foarte bun articolul :rulez:
Nu pot sa cred ca nu l-am vazut pana acum...pur si simplu nu l-am observat desi e postat din septembrie. Mi-ai facut un cadou, l-am savurat cu mare placere, desi mie imi plac acvariile de cihlide care sunt mult mai saracacioase in plante .

*cred ca de multe ori threadurile Sticky sunt mai greu de observat decat celelalte :jajaja:

image
[Email]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline

BLeeD wrote:Foarte foarte bun articolul :rulez:
Nu pot sa cred ca nu l-am vazut pana acum...pur si simplu nu l-am observat desi e postat din septembrie. Mi-ai facut un cadou, l-am savurat cu mare placere, desi mie imi plac acvariile de cihlide care sunt mult mai saracacioase in plante .

*cred ca de multe ori threadurile Sticky sunt mai greu de observat decat celelalte :jajaja:


O parte din meterialele astea sunt in sectiunea de articole de pe site. Altele nu sunt decat acolo.
iata un sample:
http://www.acvariu.ro/
chiar poe prima pagina, este inceputul articolului.
Desigur ca ai optiunea de a citi articolul intreg.

sau daca accesati sectiunea
Articole
o sa vedeti pe categorii 96 articole.

in curand
[Email] [WWW]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com