[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un nou setup  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Salut,

In curand sper sa imi reinstalez acvariul (dupa o pauza de 6 luni), asa ca o iau de la zero si am nevoie de niste ajutor.

Constantele acvariului:
- acvariu 180L brut (100x45x45)
- CO2 system automat (JBL pro-flora3)

Variabilele acvariului (componentele astea nu le am inca, insa planuiesc sa le cumpar):
- capac acvariu 3x39W T5 + reflectoare parabolice + tuburile aferente
- filtru extern (Eheim 2224 sau 2324)
- probabil un Sunriser
- poate surface skimmer (de care?)

Cam asta despre hardware. Acvariul va sta in sufragerie, asa ca va fi de tip tablou (aspectul conteaza mult). Despre apa de aici: pH=8, kH=2 (restul nu le mai stiu pe dinafara, dar as putea sa ma interesez daca trebuie).

Acum am nevoie de ajutor in alegerea:
- granulatiei nisipului (si de ce?)
- alegerea unor pesti (max 2 specii de pesti mici, preferabil cei care stau in bancuri)
- alegerea plantelor (nu mai mult de 2-3 specii)
- propuneri de aquascaping

Cel mai mult ma ingrijoreaza ca plantele sa se adapteze cu ce conditii le pot oferii eu in acest acvariu, dar ma consider un incepator, asa ca nu cred ca as incerca cu cele mai dificile deocamdata. Poate ziceti ca e prematur acest post, insa cred ca e bine sa am in cap ce vreau sa fac si ce pot avea inainte sa mi-l instalez, ca sa stiu ce ma asteapta. Astept raspunsuri, si dupa ce o sa incep setupul promit ca voi tine un mic jurnal (cu pozele aferente).

Mersi!

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Vad ca nimeni nu vine cu propuneri. :aaa: Macar cu nisipul sa ma ajutati ca la asta ma pricep cel mai putin. Sau macar aratati-mi un articol unde explica ce fel de nisip e bun pentru ce fel de acvariu (daca exista asa vre-un articol).

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Anubias wrote:- granulatiei nisipului (si de ce?)
Granulatia o alegi in functie de ce substrat vrei sa folosesti. Daca tot vrei sa faci un acvariu coolt, foloseste un substrat fertil . Probabil ca ai de unde alege. Si dupa ce alegi substratu', cred ca producatoru' spune exact cum trebuie folosit.

Anubias wrote:Cel mai mult ma ingrijoreaza ca plantele sa se adapteze cu ce conditii le pot oferii eu in acest acvariu
Se vor adapta ele, CO2 si lumina de calitate ai, substratu' coolt il vei avea, cu siguranta n-o sa ai probleme cu plantele .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Adica spui ca intai imi aleg substratul fertil, si apoi scrie pe produs cu ce fel de nisip (adica ce granulatie) se foloseste?

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Anubias wrote:Salut,
Variabilele acvariului (componentele astea nu le am inca, insa planuiesc sa le cumpar):
- capac acvariu 3x39W T5 + reflectoare parabolice + tuburile aferente
- filtru extern (Eheim 2224 sau 2324)
- probabil un Sunriser
- poate surface skimmer (de care?)


ok pe rand:
3x39W T5 pare suficient ca wattaj fiind vorba de T5 dar..stiu, aici de fapt vrei marci. Din principiu nu ma pronunt pe un tub cu care nu am lucrat dar gandesc ca daca anumite firme scot tuburi dedicate plantelor nu le fac de pomana. Aici Ginel a povestit cu ce tuburi de la Narva lucreaza el, eu ca un veritabil fan al Osramului ti-as recomanda tuburile cu care am vazut ca lucreaza si Oliver Knott...cam asta e tot ce pot sa-ti spun despre tipurile de tuburi T5 care indiscutabil sunt peste T8 din multe puncte de vedere. Firme cacalau , neoane dedicate plantelor cate vrei...vezi si tu ce se gaseste pe la voi. Am vazut unele misto si pe la Arcadia si Philipsul au cate ceva....
Din pacate Osram fluora la T5 nu au scos ... ca stii ce iti recomandam .

- filtru extern (Eheim 2224 sau 2324): ti-am mai recomandat odata si nu ma intorc din drum. Imi pastrez parerea enuntata atunci si la care vad ca au rezonat si alti oameni cu experienta in domeniul eheim....ceea ce e rar la noi in Romanica, au avut o parere similara.

- poate surface skimmer (de care?): eu zic sa uiti.
Vrei un acvariu in care sa primeze peiasjul cu plante multe , pesti putini deci ai nevoie de Co2. Nu zic ca nu se poate avand in vedere instalatia ta de la JBL care are si controller....dar in principiu agitatia din apa iti elimina usor Co2-ul.

Eu sunt pentru acvariile tehnicizate si a caror intretinere sa nu ingreuneze viata posesorului pentru ca eu am facut si acvaristica la un nivel pe vemea cand nu era strop de tehnica la noi dar si acum cand toate dracoveniile de le gasesti iti pot facilita calea catre o acvaristica mai performanta si mai usoara. Daca vreti pe intelesul vulgului.

Dar oricat de convingator as vrea sa fiu in a va face sa cumparati produse de calitate nu pot sa va sfatuiesc sa folositi si produse a caror utilitate nu o vad.

Asadar daca ti mortis Fluval Surface Skimmer ...dar pentru ce sa il cumperi? Ce face el? El : removes organic film on the water's surface, and helps to improve oxygen exchange ca sa zic asa organic film on the water este remuvat si de out-ul de la Eheim pe care poti sa-l pui paralele cu nivelul apei, desi eu nu recomand nici asta , tot din motive de Co2. Iar in general nu stiu de ce trebuie sa-ti improve oxygen exchange de vreme ce tu o sa ai un acvariu plantat cu cativa pesti probabili mici...care nu sunt mari consumatori de O2.

Altfel spus sa ne placa tehnica dar sa nu fim sclavii ei in absurd.

Cand cumparam un produs tehnic sa vedem in spatele etichetei cum functioneaza el si la ce este util.
Cum ne invata tatucul nostrui acus` 17 ani in preajma de cosciug : Nici munca fara paine... nici paine fara munca .
Nici talibani care sa ne dam impotriva tehncii si sa scoatem alternative pe genunchi fara sa cunoastem fenomenul cum au facut-o destui si pe aici pe froum dar nici sa cumparam ceva asa de florile marului fara sa analizam daca e bun sau util in cazul acvariului nostru.

A nu se intelege ca acest produs a fost scos aiurea`n tranvai asa ca baietii de la Hagen de exemplu nu aveau ce sa mai scoata...dar nu se adreseaza dupa umila mea parere acvariului tau.

- probabil un Sunriser. As fi preferat sa mai detaliezi un pic, desi sunt vorbitor de engleza insa nu la aspectul asta ma refeream :-) . Banuiesc ca te-ai hotarat asupra unuia...si aici este o discutie. In principiu este o scula utila...desi nu as baga-o musai la categoria "must have"...aici putem sa mai discutam pe subiect.

Anubias wrote:Acvariul va sta in sufragerie, asa ca va fi de tip tablou (aspectul conteaza mult). Despre apa de aici: pH=8, kH=2 (restul nu le mai stiu pe dinafara, dar as putea sa ma interesez daca trebuie).


E aici e buba numarul unu...si de aici trebuie sa incepem in fapt discutia. Aici inseamna ochiul acvaristului si ajutorul tehnicii.
Asta-i o situatie in care toti smecherii care spun ca toate controllerele, buteliile cu CO2 sunt un kk-mak, ca exista alte metode si bla-blauri ii bagi in boala...caci nu mai merge cu sifon, nu mai merge cu drojdie iar daca vrei parerea mea sincera nici cu metode vechi, pentru cei care le cunosc din acvaristica de pe vremuri, care scotea din multi chimisti mari maestrii ai vremii.
Aici te ajuta tehnica pura si un nenorocit de tabel care arata si la ultimul gogoman in ce valori trebuie sa te joci. Tabelul il gasesti aici: LINK..si daca ai inspiratia sa-l vizualizezi din Explorer si nu din Opera e chiar frumos, ca pentru aia mici, cu liniute alea-alea

Explicatia insa daca s-ar oprii aici ar fi incompleta caci ce trebuie tu sa intelegi este ca desi se poate rezolva sicu alte metode decat cele legate de instalatia completa CO2-ul si bine pusa la punct, e chinul mare si te joci cu chimicale. Ori chemecala de printzip e instabila si chiar daca ti-a scos un pH sau un KH la fiecare schimb de apa o iei de la cap, valorile iti vireaza si incepi ca parametii sa fie mult prea variabiali.
De ce am insistat atat de mult pe acest subiect? Nu ca sa starnesc o noua controversa pe tema merita sau nu sa iti cumperi o instalatie profi versus acvaristica la talibani ... De fapt nici talibanii nu mai sunt ce au fost pe vremuri
Oameni care pana de curand vorbeau de solutii alternative ridicole, acum dupa ce au mai bagat un pic botu` in balta si au mai plecat urechea la unu` si la altu` recomanda mai voalat un anumit tip de substrat, lumini , fertilizare, Co2 din butelie etc...lucruri la auzul carora pe vremuri le starneau reactii proletare.

De fapt am insistat pentru ca acesti parametrii pe care i-ai determinat se pot rezolva foarte simplu cu instalatia pe care o ai tu...dar iti si determina structura acvariului, speciile de pesti si de plante pe care ulterior o sa le cresti...in general tot acvariul.

Asa trebuia pornit am pH 8 si KH=2 ce ma fac am solutie?
Ph-ul este mare iar KH-ul este mic , extrem de mic.
Ce ai invatat azi ? Conform tabelului la un KH asa de mic ...o cantitate corecta de a pH-ului se poate face doar incepand cu 6,6 dar ca sa fie si optima trebuie ajuns la un 6,5 - 6,4. Aici e jmecheria caci pH-ul asta facut din 8 se poate realiza si cu metodele vechi, alea traditionale cum vor talibanii...dar este instabil si greu de realizat si de or recunoaste sau de nu asculta-ma pe mine, esti baiat destept, ca ti-ai cumparat o scula profi caci acum mai cautai dupa te miri ce cacareaza de ren sau ce aveti voi pe acolo prin finlanda ca sa-ti acidifici apa aiurea...

Deci ce am mai invatat? Ca o sa avem un pH de macar 6,5 adica usor acid, taman optim pentru plantele tale care vor putea asimila fierul din substrat, caci la alt pH ( de exemplu la 8)acest lucru este mai dificil. Anumite plante iti vor multumii la pH-ul asta altele te vor injura pe muteste :-) .
E valabil si pentru pesti caci pH-ul este definitoriu. O specie ti la pH de 8 si alta de 6,5...dar facand legatura cu faptul ca vrei pesti mici, care sa stea in card si cu pH-ul scazut Characidae scrie pe acvariul tau.
Acum ce specii mai las si la alegerea ta, si la ce se gaseste pe la voi. Geaba iti spun eu de ceva si p`orma nu se gaseste...Mie imi plac neoni rosii tie poate aia negrii...ma intelegi in gusturile omului....

Anubias wrote:granulatiei nisipului (si de ce?)


Ca sa zic asa granulatia nisipului este pietris caci de-a lungul vremii s-astabilit ca substratul pe nisip nu permite circulatia..practic se face un substratcompact care de obiceiin timp in conditii de anaerobioza se cam strica...asa ca pietris iar granulatia optima este de 1-3 mm ca peste iar nu-i bine, se strange jeg, e greu de sifonat si dai in alte alea cu nitrati, nitriti canci bocanci...
Eu as lua un substrat de-a gata, la voi se gasesc sunt extrem de bune si o sa te ajute sa-ti faci niste plante frumoase. Nu iti mai dau firme ca am tot vorbit p`acilea, depinde de cat malai ai dar de la ADA pan la Sera se gaseste pentru fiecare buzunar.

Anubias wrote:propuneri de aquascaping
aquascaping-ul e dat de plantele ce te decizi sa le tii in acvariu...iar asta e iarasi dependent de pH...asa ca vezi cum se leaga toate intre ele?

D`asta e frumoasa acvaristica si asta trebuie sa inteleaga toti, macar acum in prag de Craciun, cand lumea ar trebui sa fie mai buna, mai prietenoasa, mai iertatoare...daca o tratezi in bataie de joc ajunge ea sa-si rada de tine...

Sper sa iti fi folosit la ceva tot ce am scris aici..sincer si fara sa fiu rautacios sper ca si la altii...
Bafta si sa auzim de bine

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

Sandu wrote:...lucruri la auzul carora pe vremuri le starneau reactii proletare.



Sandule, tu ai un real spirit gazetaresc, pe care eu unul il gust foarte mult.Nu cumva esti colaborator la Academia Catavencu?Scuze de off topic.

Sandu wrote:
poate surface skimmer (de care?): eu zic sa uiti.


Daca omul are super instalatie de Co2 probabil ca singurul dezavantaj al surface skimmer este un consum ceva mai maricel de Co2, care probabil nici in Finlanda nu te ruineaza (ca de altfel nici in Ro).In schimb daca foloseste mancare tip fulgi (eu am observat ca asta are o influenta semnificativa) s-ar putea sa aiba o frumusete de pelicula uleioasa in tabloul lui din sufragerie (si sa zica ca e in ulei )

Pe alt link (dat tot de tine) este acelasi tabel cu valorile Co2 rezultate din Kh si PH.Acolo spunea ca daca apa contine fosfati, tabelul nu mai este relevant in privinta concentratiei de Co2 si chiar testele de Co2 (care chiar vroiam sa cumpar, dar m-am franat in ultima secunda citind chestia asta) sint invalidate de prezenta fosfatilor in apa, care constituie un alt buffer al apei.Acum ce e de facut (probabil si pe Anubias il intereseaza, de aia m-am bagat in postul lui), sa cumparam mai bine teste de fosfati si daca sunt nedetectabili atunci tabelul e OK si daca nu...? Daca nu, ce facem?

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

siliconu` wrote: Nu cumva esti colaborator la Academia Catavencu?Scuze de off topic.


Multumesc pentru aprecieri...dar nu sunt, am doar cativa cunoscuti cu care mai obisnuiam pe vremuri sa ciocnesc cate un paharel in miez de noapte prin vremuri de mult apuse...Cum la bautara se zice ca te lasa memoria...ca sa nu mai zic de altele nu cred sa fi ramas cu ceva din stilul discutiilor de odinioara...cat despre restul sa nu mai vorbim sunt om serios la casa mea, nevasta , copii alea alea, burticica care-o concureaza si pe a lui koala

siliconu` wrote: Daca omul are super instalatie de Co2 probabil ca singurul dezavantaj al surface skimmer este un consum ceva mai maricel de Co2, care probabil nici in Finlanda nu te ruineaza (ca de altfel nici in Ro).In schimb daca foloseste mancare tip fulgi (eu am observat ca asta are o influenta semnificativa) s-ar putea sa aiba o frumusete de pelicula uleioasa in tabloul lui din sufragerie (si sa zica ca e in ulei ).


...cum probabil ca singurul avantaj este ca sa zic asa aglutinarea resturilor provenite de la fulgi.
Opinia mea a fost sa nu-l cumpere ca-i cam moft...dar in egala masura i-am indicat unul asa dupa cum doreste omul ..stii cum e ne dam cu parerea...
Eu insa am preferat o abordare naturista a problemei pe care firesc ca am observat-o si eu, mai ales la acvariile crude...exista o explicatie si pentru asta da iar iese o postare lunga...care pe multi ce nu apreciaza stilul literar ar putea deranja.
Pe scurt am pus natura la lucru,mai exact crevetii...orice rest de fulg cade e ras instant de dracii mei mici si rosii....asa ca nu tu ulei, nu tu petrol nu tu J.R. doar Neocaridina.

siliconu` wrote:Pe alt link (dat tot de tine) este acelasi tabel cu valorile Co2 rezultate din Kh si PH. Acolo spunea ca daca apa contine fosfati, tabelul nu mai este relevant in privinta concentratiei de Co2 si chiar testele de Co2 (care chiar vroiam sa cumpar, dar m-am franat in ultima secunda citind chestia asta) sint invalidate de prezenta fosfatilor in apa, care constituie un alt buffer al apei

Sincer nu mai tin minte unde am scris...ti-am zis ca nici memoria nu mai e ce era pe vremuri ...dar asta nu inseamna ca afirmatia de mai sus e eronata. Tabelul ne invata ca si cel al tovarasului Mendeleev pe vremuri...dar firesc ca exista o oarecare doza de relativitate. Pentru sceptici le pot oferii 3 tabele puse pe net de trei firme care se respecta: Dupla, Dennerle si JBL nu se pupa si pace...dar sunt p`acolo toate trei. Alta cale nu ai decat facand teste...dar cel mai important pentru a determina CO2-ul potrivit in acvariul tau mi se pare sonda de pH de calitate, de firma...aici nu merge cu bazaconii cum am vazut ca se recomandau pe vremuri pe la sectiunea DIY, de tipul pH-metrelor de la nu`sh ce supermarket destinate masurarii pH-ui din sol...in masurarea corecta a pH-ului chiar nu merge cu carpaceli... smilie Parerea mea . Te cam zgarcesti la tarate...Si asa intervin probleme cu calibrare corecta alea-alea, solutii tampon si aici nu vorbeam de
Apoi solutia de masurare a KH-ului trebuie chiar sa fie de calitate si in termen. Daca ai cei doi parametrii corect masurati restu-i treaba sculei numita controller. Si neamtzu` nu da gres ca a doua oara stie ca va vinde pe piata chinezu` si ala vinde mult mai ieftin si vine din urma din ce in ce mai mult pe aparatura...Traiasca copy paste

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Ooooo ce reply detaliat. Mersi Sandule! Si are dreptate siliconu'

Sandu wrote:3x39W T5 pare suficient ca wattaj fiind vorba de T5 dar..stiu, aici de fapt vrei marci.
Ma bucur ca tu consideri ca sunt suficienti :bgalben: Insa eu nu intrebam neaparat de marci (desi a fost bine ca ai mentionat si marcile), ci mai mult de temperaturi si modele. Adica vroiam sa stiu: pune 2 reci si una calda, sau 2x8000K si una 4000K samd.

Sandu wrote:- filtru extern (Eheim 2224 sau 2324): ti-am mai recomandat odata si nu ma intorc din drum. Imi pastrez parerea enuntata atunci si la care vad ca au rezonat si alti oameni cu experienta in domeniul eheim....ceea ce e rar la noi in Romanica, au avut o parere similara.
Apropos, am vorbit direct cu baietii de la Eheim legat de ce filtru imi recomanda. Le-am zis ce acvariu am si uite ce au raspuns: "The Professionel-II-Filter, the Professionel 3 electronic filters or the wet/dry filters are too big for your aquarium." Daca te uiti la faptul ca eu ii intrebam care filtru sa aleg si am enumerat si profi 2, 3 si 3e care costa cu MULT mai mult decat ce mi-au recomandat (2224 sau 2324), zice multe despre o firma si cat de serioasa e. Adica chiar i-a pasat sa am eu o instalatie potrivita, decat sa ma jumuleasca de bani. Daca anterior acestui schimb de mailuri ma mai gandeam, acum o sa-mi cumpar Eheim chiar si doar pentru faptul ca au fost asa de sinceri cu mine

Sandu wrote:- poate surface skimmer (de care?): eu zic sa uiti.
Good point. N-am stiu ca surface skimmerul face bule de aer, ca nu am vazut unul in functiune veci. Deci iese din discutie.

Sandu wrote:- probabil un Sunriser. As fi preferat sa mai detaliezi un pic, desi sunt vorbitor de engleza insa nu la aspectul asta ma refeream Smile . Banuiesc ca te-ai hotarat asupra unuia...si aici este o discutie. In principiu este o scula utila...desi nu as baga-o musai la categoria "must have"...aici putem sa mai discutam pe subiect.
Asta e. As vrea sa discutam bineinteles, eu ma gandeam ca le face bine pestilor sa nu fie orbiti dintr-o data de o lumina ca in miezul zilei. Plus ca nu e taaare scump (vreo 20-30 de euro). Astept opinii.

Sandu wrote:E aici e buba numarul unu...si de aici trebuie sa incepem in fapt discutia. Aici inseamna ochiul acvaristului si ajutorul tehnicii.
Adica tu spui sa nu ma chinui sa ridic un pic KH-ul prin aditie de saruri carbonate? Chestia e ca daca la robinet am KH=2, in acvariu aveam KH=0 (banuiesc ca plantele consumau carbonatii). Adica tampon zero. Oare plantele nu au nevoie de un KH mai mare? Intreb, ca nu stiu.

Sandu wrote:Mie imi plac neoni rosii tie poate aia negrii...ma intelegi in gusturile omului....
Daca te referi la cardinali, atunci aia imi plac si mie. Ma gandeam sa combin vreo 12-18 cardinali cu niste Cyclidae mici (de ex. cativa Ramirezi). Prea multi pesti sau nu se potrivesc? Ca fauna, voi incerca sa fac rost si de niste Red Cherry, insa aici in tara Mosului, e tare greu sa dau de ei

Saundu wrote:...asa ca pietris iar granulatia optima este de 1-3 mm ca peste iar nu-i bine
Bun. Legat de asta, ce culoare? Am gasit de la un gri deschis pana la un negru. Din cate stiam negrul e mai bun pentru pestii Amazonieni (vezi vorba de pH), ca asa arata si in natura. Am o poza cu un acvariu care are substrat negru de la un magazin (pentru cei interesati). Pe de alta parte ma ingrijoreaza aspectul... sa nu fie prea sinistru. Sau tocmai am dat cu mucii-n fasole? Plus ca Porcu' avea si el un point. Vreau sa pun substrat fertil (si deci sa vad ce se poate langa). Dar 1-3 mm e!

siliconu'"]Daca omul are super instalatie de Co2 probabil ca singurul dezavantaj al surface skimmer este un consum ceva mai maricel de Co2, care probabil nici in Finlanda nu te ruineaza (ca de altfel nici in Ro).In schimb daca foloseste mancare tip fulgi (eu am observat ca asta are o influenta semnificativa) s-ar putea sa aiba o frumusete de pelicula uleioasa in tabloul lui din sufragerie (si sa zica ca e in ulei Laugh )[/quote:2481786239 wrote: Cred ca initial o sa ascult de sfatul lui Sandu. Daca vad ca mi se face iar pelicula de care sa nu pot scapa nicicum, atunci poate o sa ma mai gandesc.

siliconu'"]Pe alt link (dat tot de tine) este acelasi tabel cu valorile Co2 rezultate din Kh si PH.Acolo spunea ca daca apa contine fosfati, tabelul nu mai este relevant in privinta concentratiei de Co2 si chiar testele de Co2 (care chiar vroiam sa cumpar, dar m-am franat in ultima secunda citind chestia asta) sint invalidate de prezenta fosfatilor in apa, care constituie un alt buffer al apei.Acum ce e de facut (probabil si pe Anubias il intereseaza, de aia m-am bagat in postul lui), sa cumparam mai bine teste de fosfati si daca sunt nedetectabili atunci tabelul e OK si daca nu...? Daca nu, ce facem?[/quote:2481786239 wrote:Da, as vrea sa aflu si eu ce zic expertii

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Anubias wrote:Da, as vrea sa aflu si eu ce zic expertii
Se pare ca in timp ce compuneam acest post, expertii au raspuns

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ar fi multe de spus dar ma abtin acum la cateva observatii telegrafice:
1. Atentie la Ph. Un schimb de apa de 30%, cand la robinet Ph=8 iar in acvariu Ph=6,5 duce la Ph=7,5. (Ph este pe scara exponentiala.)
2. Sunriser merge doar cu drosere dimmable. Nu merge cu droserele electronice cu care sunt dotate de obicei lampile T5.
3. Pregateste-te pentru eventualitatea in care, datorita caldurii duisipate de T5, va trebui sa pui ventilatoare.
4. Despre filtru wet & dry am scris in scris mai in detaliu la locul corespunzator.
[Email] [Yahoo!]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Cred ca Anubias, speriat un pic de de afirmatia lui Sicmar si in egala masura oarecum contrariat despre ceea ce a vazut in profilul tehnic al modului in care imi cresc plantele cu schimb de 50% apa pe zi, m-a rugat pe PM sa descriu situatia chiar la acest topic .
Am sa o fac cu placere pentru ca nu este nicun secret.

Pe rand:
1. Afirmatia lui Sicmar este corecta: Ph este pe scara exponentiala.
a.Ce inseamna asta in cazul tau? ....daca tu ai constant 8 la teava si vrei 6,5 la acvariu apare o variatie de aproximativ un grad. Situatia la mine e diferita eu am 7,2-7,4 la teava si imi aduc pH-ul in functie de necesitati la 6,6 sau 6,8...ca sa zic asa cum vrea muschiu meu prin controller, la tine este ceva mai mare dar se poate rezolva cu un reactor de caltate.
b.Ce inseamna variatie de un grad? Unii ti-ar baga scenarii catastrofice cu pesti care au mierlit-o, bla, bla. Se mai intampla si asa...dar depinde cum faci acest schimb de apa brusc si atunci poa` sa apara soc de pH, sau lent si atunci pestele suporta.
Si aici vine "secretul" si aici vine solutia pe care am gasit-o dand in cap tuturor celor care spuneau ca nu se poate face pH controlat cu schimb de apa la picatura...ma rog o alta intoxicare lansata de papagali...(deh discutie veche de acum cativa ani, se stie talibanu` , pe vremea cand lumea nu stia ce-i aia controler dar se si pregatea sa-l combata, aducand chipurile contra argument cum ca odata cumparat controllerul nu mai poti face asa usor schimb de apa la picatura )
c.Ce se poate face ca sa-ti rezolvi situatia? Pai ceea ce am facut si eu...am pus la lucru controllerul si am dat drumul mai tare la gaz in bubble counter dar am si pus la punct un sistem de schimb de apa la picatura pe care l-am descris undeva, mai de mult.
Asadar mai pe inteles...in termeni aproximativi: in timp ce la robinet imi curge o picatura, la buble counter imi trec trei bule. Schimb si 50% din apa zilnic si ajung si in mod constant pe controller la valoarea dorita.
Se cheltuie mai mult gaz...dar am pH-ul dorit si schimb multa apa.
Asadar asta era "secretul", Anubias iar pentru restul ...asta-i rezolvarea

2 Misoc, Sunriserul si ieftin l-ai gasit, daca ti se potriveste jmecheria dpdv. tehnic eu zic sa te bagi nu atat ca sa nu orbesti pestii cum ai scris acolo...ci in general, chiar si pentru plante e mai bine. Atentie insa si eu din ce am citit la modelul asta pare a fi cum zice Sicmar.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Sandu wrote:1. Afirmatia lui Sicmar este corecta: Ph este pe scara exponentiala.
Da, stiam :-)

Sandu wrote:Asadar asta era "secretul", Anubias iar pentru restul Wink ...asta-i rezolvarea OK
Aaaa! Pai "secretul" tau era instalatia la picatura ;). Imi imaginam ca schimbi cu galeata sute de litri pe zi . Din pacate nu prea am cum sa imi fac asa ceva. Asta pentru ca nu mi-a venit in cap nici o solutie de preaplin care sa nu depinda de un motoras (siguranta sarita => baltoaca in casa), sau care sa nu presupuna gaurirea vre-unui perete de-al acvariului (apropos, daca sti tu, zi-mi).

Dar nelamurirea mea cea mare este daca este bine sa schimbi apa asa de des. Credeam ca daca schimbi mai multa apa e rau, insa se pare ca nu e asa (am mai invatat si eu ceva nou).

Sicmar wrote:2. Sunriser merge doar cu drosere dimmable. Nu merge cu droserele electronice cu care sunt dotate de obicei lampile T5.
Sandu wrote:2 Misoc, Sunriserul si ieftin l-ai gasit, daca ti se potriveste jmecheria dpdv. tehnic eu zic sa te bagi nu atat ca sa nu orbesti pestii cum ai scris acolo...ci in general, chiar si pentru plante e mai bine. Atentie insa si eu din ce am citit la modelul asta pare a fi cum zice Sicmar.
Da stiam, voi lua si drosere dimmable

Anubias wrote:Ma bucur ca tu consideri ca sunt suficienti Insa eu nu intrebam neaparat de marci (desi a fost bine ca ai mentionat si marcile), ci mai mult de temperaturi si modele. Adica vroiam sa stiu: pune 2 reci si una calda, sau 2x8000K si una 4000K samd.
Astept niste sugestii, daca aveti.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Anubias wrote:Imi imaginam ca schimbi cu galeata sute de litri pe zi ....
Dar nelamurirea mea cea mare este daca este bine sa schimbi apa asa de des. Credeam ca daca schimbi mai multa apa e rau, insa se pare ca nu e asa (am mai invatat si eu ceva nou).:


Ete na... ,asta era ma si vedeai cocosat cu cobiliţa pe spate cum veneau pe vremuri oltenii prin Bucuresti...facand poteca de la buda pan` la acvariu
Referitor la nelamurire iti dau ca tema de gandire un singur lucru: natura. Asta este tema noastra permanenta. In natura cum se intampla. Mai exact in apele curgatoare...ca doar nu e apa statuta

Anubias wrote:Ma bucur ca tu consideri ca sunt suficienti Insa eu nu intrebam neaparat de marci (desi a fost bine ca ai mentionat si marcile), ci mai mult de temperaturi si modele. Adica vroiam sa stiu: pune 2 reci si una calda, sau 2x8000K si una 4000K samd.
Astept niste sugestii, daca aveti.

Pai ce sa zic, eu am recomandat tot timpul tuburi peste 6500 K, dar nu lua ce zic eu de litera de lege, sunt oameni fericiti si cu tuburi ordinare de 3000K, totusi...ADA recomanda 8000 K iar una dintre cele mai mari firme producatoare de plante Oriental Aquarium 6500 K eu pe astia ii cred...altii au recomandat altceva...nu ma mai bag ca am starnit controverse.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Vlad_Cluj
Junior member
[Avatar]

Joined: 10/01/2005 13:14:08
Messages: 72
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Imi cer scuze pentru "murdarirea" topicului si rog un moderator sa ma ajute cu un "delete", revenind astfel la ceea ce am vrut sa scriu;
Fiind in aceeasi situatie cu Anubias( ph 8 la apa de la robinet), desi cred ca sunt singurul din Cluj-Napoca cu aceasta valoare, m-ar interesa daca in cazul schimbului de apa saptamanal nu ar fi indicat sa ajustez apa cu o solutie de genul ph-minus pentru echivalarea cu ph-ului mentinut de controler in acvariu, sau care ar fi alternativa schimbului de apa la picatura in acest caz pentru a evita socul de ph?
[Yahoo!]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Vlad_Cluj wrote:Fiind in aceeasi situatie cu Anubias( ph 8 la apa de la robinet), desi cred ca sunt singurul din Cluj-Napoca cu aceasta valoare, m-ar interesa daca in cazul schimbului de apa saptamanal nu ar fi indicat sa ajustez apa cu o solutie de genul ph-minus pentru echivalarea cu ph-ului mentinut de controler in acvariu, sau care ar fi alternativa schimbului de apa la picatura in acest caz pentru a evita socul de ph?


Imi cer scuze pentru daca asta s-a inteles din ce i-am scris eu lui Anubias...solutia pentru a evita cel mai sigur socul de pH este CONTROLLER-ul si introducerea treptat a apei noi sub forma de picatura, apoi oricat de performanta este scula respectiva, daca se schimba brusc o cantitate mare de apa cu un pH esential diferit mai exista acest risc de soc de pH.
Se poate rezolva si cu solutii pH -/ +...dar in general solutiile astea sunt rezolvari de moment, nu pe termen lung.
In plus nu sunt adeptul chimicalelor...nu-i musai sa te iei dupa mine, pur si simplu insa eu evit sa bag orice solutie de tipul asta.

Foarte ciudat pH-ul de la tine. Pe vremuri am cunoscut acvaristi din Cluj , acvaristi mai in varsta care lucrau pesti acolo. Niciodata nu am auzit de astfel de valori acolo. De unde iei apa? Cu ce masori pH-ul?

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Vlad_Cluj
Junior member
[Avatar]

Joined: 10/01/2005 13:14:08
Messages: 72
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Eu sunt cel care trebuie sa imi cer scuze deoarece probabil nu era " on topic" intrebarea, cu ceea ii explicai lui Anubias si pe aceasta cale iti multumesc pentru lamurire si pentru sfat fiind de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste chimicalele de genul asta, mai ales ca produsele unor firme sunt defapt solutii de acid sulfuric cu o concetratie foarte mica.
Singura explicatie in ceea ce priveste diferenta de ph a apei din reteaua de alimetare fata de valorile obtinute de alti "vecini" se explica doar prin existenta unei surse diferite de apa, desi cei de la statia de tratare a apei sustineau ca orasul Cluj-Napoca este alimentat momentan printr-o singura sursa de apa. Am facut teste de KH, GH cu teste Sera si PH cu un test Tetra la 2 probe de apa una provenita de la robinetul din apartamentul in care locuiesc si alta de la reteaua de alimentare dintr-un cartier invecinat rezultatele fiind la prima proba: KH 5, GH 9, ph 8; iar la cea de a-II-a proba kh 2-3, gh 5, ph 6,5-7.
[Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Sandu wrote:Referitor la nelamurire iti dau ca tema de gandire un singur lucru: natura. Asta este tema noastra permanenta. In natura cum se intampla. Mai exact in apele curgatoare...ca doar nu e apa statuta
Mda... acum brusc ma simt cam prost decat ma credeam.
Oricum, uneori mai ai nevoie de o palma intelectuala ca sa deschizi ochii.

Sandu wrote:Pai ce sa zic, eu am recomandat tot timpul tuburi peste 6500 K, dar nu lua ce zic eu de litera de lege, sunt oameni fericiti si cu tuburi ordinare de 3000K, totusi...ADA recomanda 8000 K iar una dintre cele mai mari firme producatoare de plante Oriental Aquarium 6500 K eu pe astia ii cred...altii au recomandat altceva...nu ma mai bag ca am starnit controverse.
Perfect, mersi de sugestii. Am sa incerc sa caut care au fost parerile contra sugestiei tale, ca sa-mi fac o idee. Partea cea mai grea va fi aquascapingul. Sunt convins ca n-am sa fac o capodopera, dar am sa incerc sa fie cat mai putin urat. :-P

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Vlad_Cluj wrote:...si pe aceasta cale iti multumesc pentru lamurire si pentru sfat fiind de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste chimicalele de genul asta, mai ales ca produsele unor firme sunt defapt solutii de acid sulfuric cu o concetratie foarte mica.

Nu, din cate stiu nu-i chiar asa de dramatica situatia...nu e vorba de acid sulfuric, e vorba de alti acizi, mai slabuti.

Anubias wrote:Mda... acum brusc ma simt cam prost decat ma credeam.
Oricum, uneori mai ai nevoie de o palma intelectuala ca sa deschizi ochii.

Esti prea aspru cu tine...prea magulitor cu mine.
D`asta suntem aici sa ajutam cand putem...dar nu se stie niciodata cand se`ntoarce roata ...o finlandia ceva
Acum lasand gluma...parafrazand, mai bine te consulti de 10 ori si tai o data Ti-am raspuns tocmai pentru ca am vazut ca te preocupa subiectul, fiind dintre cei care iti pregatesti din timp amenajarea acvariului ce va sa vie peste cateva luni. Sincer am apreciat asta...pentru ca fara sa fiu exclusivist...nervi sa mai stau sa explic la fiecare cum sa dreaga pocinogul dupa ce ar fi putut sa citeasca cum sa nu-l produca, nu prea mai am. Si nu cred ca ma poate nimeni condamna pentru asta.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

Anubias wrote: Asta pentru ca nu mi-a venit in cap nici o solutie de preaplin care sa nu depinda de un motoras (siguranta sarita => baltoaca in casa), sau care sa nu presupuna gaurirea vre-unui perete de-al acvariului (apropos, daca sti tu, zi-mi).

Solutia e mai veche, verificata si folosita des prin alte tari si f. putin/deloc pe la noi.Ca o recomandare- daca acvariul urmeaza sa fie facut, e mai simplu cu gaura de supraplin, daca nu se poate utiliza un owerflow box.Daca vorbim despre un acvariu existent deja (cum a fost si la mine,de exemplu)

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Misto sistem. Nu cred insa ca guvernul va accepta in sufragerie sa se vada cabluri/hardware/ofb/etc :aaa: Tocmai am vorbit la telefon cu Prima Ministra. Din pacate se pare ca guvernul este in unanimitate foarte ferm in aceasta privinta, si mi s-a reamintit ca aceste lucruri au fost scrise in constitutie mai demult. Acest acvariu trebuie sa arate bine, si sa nu dauneze aspectului general. Alta problema e ca nici un perete al sufrageriei nu are vre-un "zid ud" (nu stiu termenul in romaneste, dar in engleza este wet wall), asa ca nu am cum sa fac treaba asta frumos, fara sa se vada (ascunzand totul in spate).

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com